Evo šta izaziva bol u jetri i šta treba da preduzmete

bolovi u jetri

BOL U JETRI se javlja ili zbog upale tkiva oko jetre (koja se javlja zbog rastezanja tog tikva) ili zbog toga što jetra pritiska neki drugi organ u stomaku.

Mada sve vreme govorimo o bolovima u jetri, u njoj zapravo ne postoji nijedan nervni završetak, tako da se bol ne javlja u samoj jetri. Bolovi za koje mislimo da se javljaju u jetri zapravo se javljaju kada tanak sloj tkiva oko jetre počne previše da se rasteže zbog otoka jetre. Dakle, svaki “bol u jetri” je bol koji osećamo u tkivima oko same jetre.

Na primer, hepatitis izaziva upalu u jetri, što dovodi do toga da se bolovi jave ispod desnog rebarnog luka. Dalje, upala žučnih puteva koji kreću iz jetre može izazvati bolove tik iznad želuca.

Jetra se nalazi na desnoj strani tela, u gornjem delu stomaka, ispod desnog rebarnog luka. Jetra je najveći unutrašnji organ u ljudskom telu i njena glavna funkcija je da čisti krv i uklanja toksine iz nje. Jetra igra veoma važnu ulogu u probavnom traktu i čitavom procesu varenja.

Kada se javi bol izazvan nekim problemom sa jetrom, on se javlja u gornjem, desnom delu stomaka, pa čak i u središnjem delu leđa i najčešći uzroci takvih bolova su bolesti i infekcije koje dovode do oticanja jetre.

U ovom tekstu ćemo se pozabaviti najvažnijim funkcijama jetre u našem telu i videti koji su glavni uzroci bolova u jetri. Ako znate šta sve može izazvati ovakve zdravstvene probleme, mnogo lakše ćete i zaštititi zdravlje svoje jetre. I na kraju, navešćemo nekoliko prirodnih namirnica za koje je naučno dokazano da su veoma dobre za jačanje jetre i stimulaciju njenih funkcija.

Bol u jetri i ledjima se može javiti usled svih oboljenja koje ćemo navesti u nastavku


Jetra se nalazi na desnoj strani abdomena i štite je rebra. Ona se nalazi tik iznad stomaka i ispod pluća.

Jetra teži oko 1,3 kilograma i, u normalnim uslovima, ne možemo da je napipamo. Jetra se nalazi pored pankreasa, žučne kese i creva, i svi ovi organi umaju važnu ulogu u varenju hrane i apsorbovanju hranljivih sastojaka iz nje.

Funkcija jetre

Jetra pomaže u razlaganju i varenju hrane tako što luči žuč. Žuč koju luči jetra razlaže masnoće koje pojedemo tako da one mogu normalno da se svare i da se iz hrane apsorbuju hranljive materije.

Jedna od najvažnijih funkcija jetre jeste pročišćavanje krvi od toksina. Jetra istovremeno stvara neke važne nutrijente i proteine koji čine krvnu plazmu. Pored svega toga, zdrava jetra je veoma bitna za jak imuni sistem.

Kada uzmemo u obzir koje sve funkcije vrši jetra, jasno je i zbog čega je toliko važno da je čuvamo koliko god je to moguće. Pre nego što pogledamo kako sve možemo da ojačamo funkcije jetre, da vidimo koji su glavni mogući uzročnici bolova u jetri.


Bolesti i bol jetre simptomi

Bolovi u predelu jetre su obično propraćeni još nekim simptomima koji ukazuju na oboljenje jetre. Neki od najčešćih simptoma takvih bolesti su bol u stomaku, oticanje jetre, žutica (žuta boja kože i beonjača), oticanje oko članaka zbog nakupljanja vode i pojava neobjašnjivih modrica.

Ako ovi simptomi potraju i ako osećate bol u gornjem, desnom delu stomaka, najbolje je da se obratite svom lekaru i uradite testove na koje vas on uputi kako biste proverili da li vaša jetra funkcioniše kako treba.


Bol u jetri mogući uzroci

Masna jetra

masna jetra

Nakupljanje masnoća u jetri može izazvati bolest masne jetre. Jedan od najčešćih simptoma masne jetre jeste bol koji se javlja na desnoj strani stomaka.

Postoje dva glavna tipa masne jetre: nealkoholičarska masna jetra i alkoholičarska masna jetra. Lekari još uvek nemaju odgovor na pitanje šta izaziva nealkoholičarsku masnu jetru, ali je za sada poznato da višak kilograma i gojaznost, povišen holesterol, razne virusne infekcije, kao i autoimuna oboljenja značajno povećavaju rizik od ove bolesti.

Alkoholičarska masna jetra se javlja zbog prekomerne konzumacije alkohola i alkoholizma. Čak i konzumacija alkohola u kraćem periodu može izazvati alkoholičarsku masnu jetru. Bol u jetri se može javiti i nakon samo par dana prekomernog pijenja alkohola.


Povezano> Masna jetra: 3 simptoma i 30 saveta za čišćenje i lečenje


Ciroza jetre

simptomi ciroze jetre

Ciroza jetre je zapravo teško oštećenje ovog organa koje rezultira pojavom trajnih ožiljaka (fibroznog tkiva). Rani simptomi su zapravo neprimetni. Međutim, kada dođe do težeg oštećenja jetre, mogu se javiti bol i osetljivost tkiva oko jetre.

Infekcije hepatitisom C i prekomerna konzumacija alkohola su glavni uzroci ciroze jetre. Ostali simptomi ciroze jetre su naglo mršavljenje, mučnina, umor, svrab i žutilo na koži, oticanje nogu i članaka i česta krvarenja koja je teško zaustaviti.


Saznajte više> Ciroza jetre koji su simptomi i kako je prepoznati


Hepatitis

hepatitis c

Hepatitis je upala jetre i često izaziva bol u jetri. Upala jetre se najčešće javlja zbog virusnih infekcija i postoji pet glavnih tipova hepatitisa – A, B, C, D i E. Hepatitis se može javiti i zbog dugoročne prekomerne konzumacije alkohola.

Osim bolova u jetri i oko nje, hepatitis obično izaziva i blagu groznicu, umor i bolove u mišićima i zglobovima. Ako se infekcija izaziva bolove u jetri značajno pogorša, može se pojaviti i žutilo na koži, mokraća tamnije boje i masna stolica svetlije boje.


Više> Hepatitis upala jetre : 5 upozoravajućih simptoma, ishrana, lečenje


Infektivna mononukleoza

mononukleoza kod odraslih

Još jedno oboljenje koje može izazvati bol u jetri je infektivna mononukleoza. Reč je o virusnoj infekciji Epštajn-Barovim virusom koja se lako prenosi i izaziva upalu jetre i jake bolove u stomaku.

Dijagnoza infektivne mononukleoze se lako postavlja na osnovu rezultata testa krvi koji pokazuju uvećan broj belih krvnih zrnaca. Najčešći simptomi mononukleoze su povišena temperatura, suvo grlo i otečeni limfni čvorovi. Tek kada se upala izmakne kontroli javlja se i bol u jetri.


Ciste na jetri

CISTA NA JETRI

Ciste na jetri ponekad izazivaju otok i bol u jetri. Ciste na jetri su male kesice pune tečnosti koje se razvijaju u samoj jetri. One najčešće ne izazivaju nikakve simptome, a nisu ni opasne, tako da lečenje nije ni potrebno.

Tek u pojedinim slučajevima ciste na jetri izazivaju bol u gornjem delu stomaka i oticanje. Osobe koje imaju takav problem obično osećaju jak bol u predelu jetre, i to najčešće ako se oko ciste javi krvarenje. Bol prestaje kada se krvarenje zaustavi. Ako imate simptome cista na jetri, lekar će verovatno da vas pregleda i nakon potvrde dijagnoze da vas uputi na uklanjanje ovih cista. Tada će i bolovi prestati.


Detaljnije> Ciste na jetri uzrok, simptomi, lečenje


Previše gvožđa (hemohromatoza)

Određena oboljenja i stanja mogu dovesto do nakupljanja previše gvođa u jetri. To stanje se zove hemohromatoza. Mada je gvožđe veoma važno za dobro zdravlje, previše gvožđa nije dobro za jetru.

Hemohromatozu je često teško prepoznati u prvim stadijumima. Rani simptomi prekomerne količine gvožđa u krvi i jetri su bol u stomaku, bol u zglobovima, opšta slabost, iscrpljenost i naglo mršavljenje.

Ako se hemohromatoza ne prepozna na vreme i ako se brzo ne počne sa lečenjem, gvožđe se može u tolikoj meri nakupiti u jetri da dolazi do trajnog oštećenja jetre. To izaziva jake bol u jetri jer ona otiče, a pošto dolazi do oštećenja, može se javiti i fibrozno tkivo, slično kao kod ciroze.


Rak jetre

rak jetre simptomi

Rak jetre takođe može biti uzrok bolova u jetri, ispod desnog rebarnog luka. Tumori na jetri ponekad postaju veliki i izazivaju jak bol. Naravno, bol u jetri nije jedini simptom raka jetre.

Ostali najčešći simptomi karcinoma jetre su neobjašnjiv i nagao gubitak kilograma, bol u stomaku i/ili ispod desne lopatice, vidljiv otok na stomaku i žutica (pojava žute boje na koži i beonjačama). Ponekad je moguće i osetiti otečenu jetru na dodir.  

Rak jetre takođe obično izaziva i uvećanje slezine, koja se nalazi ispod levog rebarnog luka, te se obično i tu javlja bol.


>> RAK JETRE: Ovih 12 simptoma ako vam je život mio ne ignorišite


Kako ojačati jetru?

Postoji mnogo prirodnih načina za jačanje jetre. Mnoge prirodne namirnice pomažu u uklanjanju toksina iz krvi ili sadrže antioksidanse koji uništavaju slobodne radikale. Veoma je važno da počnete da živite zdravije kako biste sprečili razna oboljenja koja izazivaju bol u jetri i razne bolesti jetre.

Pijte mnogo vode

pijte vodu

Ako želite da sprečite probleme sa jetrom, imperativ je da pijete mnogo vode kako biste lakše izbacili toksine iz svog organizma. Neadekvatan unos vode može da izazove dehidrataciju i da ima negativan uticaj na zdravlje.

Voda je od krucijalnog značaja za zdravu jetru. Pijenje optimalnih količina vode detoksikuje jetru, stimuliše cirkulaciju i stvaranje dovoljne količine žuči u jetri.  


>> Najčešće bolesti jetre


Beli luk

Najbolje je da u ishranu ubacite i više belog luka kako biste sprečili bolesti jetre. Beli luk pomaže u uništavanju toksina nataloženih u jetri.

Dokazano je da je beli luk veoma lekovit za jetru i da stimuliše sve njene funkcije. Beli luk uspešno ublažava simptome oboljenja jetre i štiti jetru od štetnih efekata toksina u krvi.


Smanjite unos alkohola

alkohol

Pošto hronična prekomerna konzumacija alkohola često izaziva oštećenje i cirozu jetre, najbolje bi bilo da smanjite i proredite pijenje alkohola kako biste sprečili pojavu raznih oboljenja i bolova u jetri. Alkohol značajno opterećuje jetru, jer je ona zadužena za čišćenje svih toksina iz organizma. Smanjivanje konzumacije alkohola je definitivno najbolja stvar koju možete učiniti za svoju jetru.

Svakodnevna konzumacija alkohola značajno povećava rizik od ciroze jetre. Ako prekinete sa ovom lošom navikom verovatno ćete sprečiti i cirozu i alkoholičarsku masnu jetru. Čak i osobe koje piju najviše jedno ili dva pića na dan imaju značajno veći rizik od pojave ciroze i alkoholičarske masne jetre u odnosu na ljude koji uopšte ne piju alkohol ili ga piju jako retko.  

Česta konzumacija alkohola može izazvati alkoholičarski hepatitis i jaku upalu jetre. Bolovi u jetri izazvani ovakvom upalom obično traju nedelju ili dve dana. Čak i povremeno pijenje može izazvati masnu jetru.


Zeleno lisnato povrće

Zeleno lisnato povrće je odličan izvor antioksidanasa koji čuvaju jetru od mnogobrojnih bolesti. Ovo je najbolja moguća hrana ako želite da oporavite jetru ili sprečite neko oboljenje jetre.

Nekoliko naučnih ispitivanja je dokazalo da česta konzumacija ovog povrća značajno smanjuje rizik od oboljenja jetre i kardiovaskularnog sistema. Naučnici tvrde da zeleno povrće može poboljšati stanje kod problema sa masnoćama u jetri.  

Naravno, ne smemo zaboraviti ni kupusasto povrće (kupus, karfiol, brokoli, kelj). Razna naučna istraživanja su pokazala da osobe koje jedu dosta ovakvog povrća imaju značajno manji rizik od oboljenja jetre i manju količinu toksina u jetri u odnosu na ljude koji ga retko jedu.  


Jedite više cvekle

Cvekla je još jedna namirnica koja štiti jetru. Cvetkla sadrži mnogo antioksidanasa i smatra se najboljom hranom za čišćenje krvi.

Na primer, dosta naučnih ispitivanja je pokazalo da cvekla odlično deluje na jetru. Ako jedete mnogo cvekle, unosićete mnogo antioksidanasa i važnih minerala u svoj organizam. Stručnjaci smatraju da prirodni antioksidansi iz cvekle imaju zaštitni efekat kada je u pitanju jetra.

Cvekla je sjajan način da ublažite upalu i da sprečite negativne efekte upale na svoje zdravlje.


Zeleni čaj

zeleni caj

Ako želite da sačuvate zdravlje svoje jetre i smanjite rizik od raznih oboljenja, potrebno je da pijete više zelenog čaja. Zeleni čaj je neverovatno zdrav. Pre svega, on poboljšava varenje i čisti toksine iz organizma.

Naučnici smatraju da se rizik od bolesti jetre može značajno smanjiti uz redovnu konzumaciju ovog čaja. Neke studije su dokazale korelaciju između redovne konzumacije zelenog čaja i smanjenog rizika od bolesti jetre. Dakle, zeleni čaj će vam ojačati jetru i sprečiti mnogo oboljenja jetre.


Limunov sok

limun

Ako često osećate bol u jetri, redovna konzumacija vode sa limunom vam može pomoći u očuvanju zdrave jetre. Osim što sadrži mnogo vitamina C, limunov sok ima detoksikujući efekat na jetru i pomaže u ublažavanju upala.

Opšte je poznata činjenica da limun sadrži mnogo antioksidanasa. Flavonoidi koji se nalaze u limunu mogu sprečiti mnoga oboljenja koja se javljaju zbog nezdravog načina života. Dakle, redovno pijenje vode sa sveže ceđenim limunovim sokom može poboljšati funkciju jetre.


Kurkuma za zdravu jetru

kurkuma

Jedan od glavnih razlgoa za ubacivanje više kurkume u ishranu jeste jačanje funkcije jetre. Kurkuma je biljka koja je lekovita za mnoge stvari, prvenstveno zato što ublažava upale i otoke.

Neke studije pokazuju da kurkuma podstiče metabolizam u jetri i da brzo čisti jetru od nakupljenih toksina. Takođe, kurkuma stimuliše sintezu žuči u jetri, što značajno poboljšava varenje.  


Zdrava ishrana

Način ishrane ima velik uticaj na zdravlje jetre. Već smo videli da ishrana bogata namirnicama biljnog porekla, pogotovo povrćem, može umnogome ojačati jetru i očistiti je od toksina, čime se poboljšava njena funkcija. Ako smanjite konzumaciju alkohola, to će takođe poboljšati zdravlje vaše jetre. Zdrava ishrana je često sasvim dovoljna da ojačate jetru i da poboljšate svoje celokupno zdravlje.

Naučno je dokazano i da mediteranska ishrana može pomoći u ublažavanju simptoma nealkoholičarske masne jetre i sličnih oboljenja jetre koja se ne javljaju zbog prekomerne konzumacije alkohola. Ova vrsta ishrane podrazumeva mnogo namirnica koje sadrže omega-3 masne kiseline (riba, plodovi mora), zelenog lisnatog povrća, semenki, mahunarki i nerafinisanog maslinovog ulja. Sva ova hrana pomaže u skidanju suvišnih kilograma i jačanju metabolizma i funkcije jetre.

Najbolje je da izbacite i šećer iz ishrane u što većoj meri kako biste sprečili bolesti jetre i druge zdravstvene komplikacije.