Ciroza jetre: Koji su simptomi i kako je prepoznati (lečenje, ishrana, prognoza, smrtnost)

ciroza jetre

Ciroza jetre je hronična, progresivna bolest, koju karakteriše propadanje jetrenih ćelija. Tada dolazi do stvaranja fibroznog tkiva i javlja se poremećaj cirkulacije u jetri. Sve to itekako remeti funkcije ovog vitalnog organa.

Iako je reč o veoma ozbiljnom oboljenju, napici na bazi lekovitog bilja uz kombinaciju sa pravilnom ishranom, mogu ublažiti razvoj ove bolesti. Ovi zdravi pripravci podstiču regeneraciju jetre i ubrzavaju oporavak.

Kako nastaje ciroza jetre, koji su glavni uzročnici i simptomi bolesti ,te kako je lečiti – pročitajte u nastavku našeg članka..

Glavni uzroci za nastanak ciroze jetre

Postoji niz različitih uzročnika ciroze jetre, a jedan od najčešćih jeste prekomerna i neumerena upotreba alkohola. Upravo alkoholna pića svojim toksičnim delovanjem uzroku masnu infiltraciju jetre. Pri tome dolazi do nepovratnog oštećenje hepatocita ,

Ovo je takozvana alkoholna ciroza jetre.

Današnje statistike nam pokazuju da čak 10 do 35 odsto uživalaca alkoholnih pića razvijaju tkz. alkoholni hepatitis. To je ujedno i prvi korak ka cirozi.

Kako alkoholičari inače vode neuredan život, loše se hrane, ne unose dovoljne količine minerala i vitaminina. Tako se celokupan proces se značajno ubrzava i oštećenja jetre puno brže nastupaju.

Hepatolozi i stručnjaci iz ove oblasti smatraju da bi alkoholičari morali na vreme da se vakcinišu protiv ovog oblika hepatitisa B . Takođe, moraju to činiti sa većim dozama nego što se inače praktikuje. Samo tako mogu sprečti komplikacije kakva je i ciroza jetre.

Ostali uzroci ciroze

Akutno ili hronično virusno zapaljenje jetre, naročito ako je praćeno žuticom, može da dovede do post hepatitisne ciroze.
Upala žučne kese, kao i druga stanja koja podrazumevaju dugotrajan zastoj žuči, dovode do bilijarne ciroze jetre. Ovo teško oboljenje ponekad uzrokuju i neke hronične bolesti (dijabetes, gojaznost u predelu stomaka).
Masna hrana sa nedovoljno belančevina i vitamina B, kao i neke autoimune bolesti takođe mogu biti uzročnici ciroze.

Alkoholna ciroza jetre simptomi bolesti

Ovo oboljenje prate malaksalost, premor, iznurenost, hronični umor, naglo smanjenje telesne težine. Prati ga često povišena temperatura i žutica koja nastaje usled nagomilavanja bilirubina u krvi.

Na licu, grudnom košu i rukama pojavljuju se crvene tačkaste mrlje iz kojih se granaju kapilari. Na dlanovima se javlja pojačano crvenilo, ovo su ujedno i prvi simptomi ciroze jetre.

U uznapredovalom stadijumu bolesti dolazi i do nakupljanja i zadržavanja tečnosti u stomaku.

Simptomi kod muškaraca mogu biti i atrofija testisa, smanjena maljavost po koži i ginekomastija (bolno povećanje grudi).

Ukoliko dođe do komplikacija poput oštećenja mozga, nastupaju ozbiljne psihičke promene. One se manifestuju u vidu depresije i anksioznog poremećaja, konfuzije, smanjene moći rasuđivanja, esencijalnog tremora ruku.

To je već onda ciroza jetre zadnji stadijum bolesti koji nažalost ima vrlo lošu i nepovoljnu prognozu.

Iako je reč o veoma teškom oboljenju, promenom načina života može se usporiti njen tok.

Pre svega, preporučuje se potpuna apstinencija od alkohola i redovna fizička aktivnost. Boravak na svežem vazduhu i rekreacija su obavezni. Takođe, veliki značaj ima pravilna i uravnotežena zdrava ishrana.

Kako se leči ciroza jetre prirodnim putem

Ozbiljno oboljenje kakvo je ciroza jetre, zahteva doslednost u terapiji, disciplinu i istrajnost do konačnog ozdravljenja.

Zavisno od stadijuma bolesti, lekar će prepisati odgovarajuću terapiju medikamentima. Nje se svakako morate pridržavati.

Ono što svakako može da pomogne,ublaži tegobe pa i da regeniše jetru, jesu brojne mešavine lekovitog bilja.

Prirodno lečenje jetre neće imati efekta ukoliko ne vodite računa o ishrani. Stoga pridržavajte se propisanog jelovnika i što je najvažnije ne unosite alkohol.

Ovom prilikom dajemo vam više proverenih narodnih receptura.

Ciroza jetre prognoza i smrtnost

U svojim ranim stadijumima, uz energičnu, pravovremenu i nešto agresivniju terapiju, ciroza jetre se može uspešno lečiti. Svakako, pod uslovom da već nije uzrokovala određene komplikacije u organizmu.

Osnovi uslov od kojeg i zavisi ova prognoza, je taj da li se pacijent pridržava propisane terapije. Što je najvažnije da li je u potpunosti ukinuo unos alkoholnih pića i drugih toksina i otrova (cigarete, industrijska hrana, gazirana pića). Ovo je naročito važno za dalji tok bolesti i lečenje.

Zdrava, pravilna i uravnotežena ishrana uz dodatke neophodnih minerala i vitamina. Zatim, konzumacija pripravaka od lekovitog bilja su takođe veoma važni za dalji oporavak. Ukoliko se svega pridržavate, prognoza je dobra.

Kod ozbiljnijih komplikacija -kod uznapredovale ciroze, danas se radi i transplatacija jetre.

Ako osoba kod koje je utvrđena alkoholna ciroza jetre nastavi sa konzumacijom alkoholnih pića, dovešće sebe u životnu opasnost. Takav pacijent teško će preživeti više od 5 godina. Naime, smrtnost kod ozbiljnijih oštećenja jetre je veoma visoka.