Gastritis: 8 simptoma za prepoznavanje (lečenje, ishrana prirodni lekovi, čaj)

gastritis

Gastritis je česta pojava. Ukoliko je sluzokoža želuca izuzetno oštećena, a tkivo diretno izloženo dejstvu želudačne kiseline, gastritis se smatra erozivnim.

Erozivni gastritis je ređi oblik upale sluzokože želuca, a do njega uglavnom dolazi ukoliko se ne tretira početni stadijum bolesti.

On može dalje da se razvija i utiče na ceo organizam, ali je ipak izlečiv. Bitno je utvrditi tačan uzrok i krenuti sa lečenjem.

Preduzmite određene mere da bi ceo sistem organa za varenje funkcionisao normalno i bez tegoba.

Erozivni gastritis se teško leči pa je zato neophodno da pacijent bude uporan i da koristi proverene metode za tretiranje.

Mnoge od njih su prirodnog porekla i potpuno bezbedne.

Fokusiranje na tretman i promene u životnim navikama stvaraju siguran put ka izlečenju.

ŠTA JE EROZIVNI GASTRITIS?

Erozivni oblik gastritisa predstavlja veće oštećenje sluzokože želuca koje uglavnom ima akutni oblik, a ponekad i hroničan.

Može se razvijati godinama i potpuno neprimetno. Oštećenjima na sluzokoži prethodi razvoj jake upale i otoka.

Dijagnostikovanje erozivnog gastritisa vrši se endoskopijom, a nakon toga se pacijentu određuje odgovarajuća terapija.

U sklopu dodatnog testiranja vrše se laboratorijski pregled uzorka stolice i rendgensko zračenje.

Kao najčešća komplikacija se javlja peptički ulkus, odnosno čir na želucu.

ŠTA UZROKUJE EROZIVNI GASTRITIS?

Jedan od najčešćih uzročnika ove forme gastritisa jeste dugoročno korišćenje nesteroidnih, antiinflamatornih medikamenata (NSAID).

Jedan od tipičnih primera je aspirin.

Neretko, pokretači erozije sluzokože želuca mogu biti svakodnevni unos velikih količina alkohola i stres.

Među ređim uzrocima ubrajaju se delovanje radijacije, vaskularna povreda i direktna trauma.

Erozivni gastritis može nastati i kao komplikacija neke virusne infekcije, ali i usled dejstva radijacije.

Bakterija Helicobacter Pylori je često povezana sa pojavom erozivnog gastritisa.

FAKTORI RIZIKA

Pacijenti sa ovakvim zdravstvenim poremećajem su uglavnom ljudi srednjih godina.

Statistika pokazuje da se ovakava gastritis češće javlja kod muškaraca nego kod žena.

Pušači i osobe koje konstantno konzumiraju velike količine alkohola su pod velikim rizikom od erozivnog gastritisa.

Ako se vaša ishrana sastoji od namirnica sa visokom koncentracijom soli, trans masti i veštačkih aditiva, postoji verovatnoća da ćete u budućnosti imati problem sa opasnim oštećenjima na sluzokoži želuca.

Ukoliko već duže vreme koristite NSAID medikamente ili lekove za gastroezofagealni refluks, prisutna je opasnost od razvoja erozivnog gastritisa.
NAJČEŠĆI SIMPTOMI EROZIVNOG GASTRITISA

Pacijenti sa erozivnim gastritisom često ne primećuju nikakve tegobe.

Ako one postoje, to su uglavnom mučnina, povraćanje i bolovi u predelu abdomena.

Varenje unete hrane je otežano.

Javlja se krvarenje, a koliko će ono biti obilno zavisi od toga koliko je sluzokoža oštećena.

Naravno, pojačano krvarenje zahteva hitnu medicinsku pomoć, jer ignorisanje ove pojave može dovesti do anemije.

Pacijenti su se žalili i na simptome kao što su gorušica, gubitak apetita i malaksalost.

Mogu se uočiti i problemi poput depresije i anksioznosti.

PRIRODNI LEKOVI ZA EROZIVNI GASTRITIS

1. Kim pomaže oštećenoj sluzokoži da se oporavi od erozivnog gastritisa

Semenke kima su odlične za varenje i smanjenje produkcije želudačne kiseline, što dalje pomaže oštećenoj sluzokoži da se oporavi od erozivnog gastritisa. Kim je odličan začin, ali i prirodno lekovito sredstvo koje mogu koristiti i deca i odrasli.

Prokuvati kašičicu semena kima u 200ml vode. Procediti prohlađenu vodu i u nju dodati kašičicu soka od listova korijandera i prstohvat soli. Piti dva puta dnevno.

2. Nana prirodno sredstvo za ublažavanje upale u predelu abdomena

Nana ili menta jeste čest odabir ljubitelja čajeva, ali i prirodno sredstvo za ublažavanje upale u predelu abdomena koja prati erozivni gastritis. Rešiće bilo kakav problem sa varenjem i smanjiti gasove i nadimanje.

Stavite 200ml vode da provri pa u nju dodajte 7 svežih listića mente. Skloniti sud sa strane i sdačekati 3-5 minuta da čaj odstoji. Procediti tečnost i dodati kašičicu kvalitetnog meda. Piti 2-3 puta dnevno.

3. Kupus ublažava simptome erozivnog gastritisa

Osim što ublažava simptome erozivnog gastritisa, sok od svežeg kupusa pomaže i pri tretiranju komplikacija kao što je čir. Odlikuje ga brzo, protivupalno dejstvo i efekat pročišćavanja digestivnog trakta.

Iseckajte jednu manju glavicu kupusa. Komade ubacite u blender i usitnite ih što više možete, a po potrebi dodajte malo vode. Nakon što dobijete ujednačenu smešu, popijte je odmah. Uzimati ovaj napitak 3-4 puta dnevno.

4. Matičnjak smanjuje nadimanje i smanjuje intezitet grčeva i bolova

Ova lekovita biljka uspešno smanjuje nadimanje i smanjuje intezitet grčeva i bolova u stomaku nastalih zbog erozivnog gastritisa. Reguliše normalno lučenje želudačne kiseline i podstiče varenje unete hrane. Takođe, matičnjak sprečava javljanje mučnine, kao i povraćanje.

250ml prokuvane vrele vode sa kašičicom suvih listova matičnjaka ostaviti da odstoji oko 10 minuta. Procediti dobijen čaj i po želji ga zasladiti medom. Piti 2-3puta dnevno naredne 4 nedelje.

5. Kurkuma je odličnan lek za erozivni gastritis

Protivupalno dejstvo sastojka kurkumina čini ovaj začin odličnim lekom za erozivni gastritis. Kurkuma smanjuje iritaciju u predelu digestivnog trakta, reguliše produkciju želudačne kiseline i blagotvorno deluje na oštećenu sluzokožu želuca. Možete koristiti svež koren kurkume ili začin u prahu u vidu leka.

Napravite pastu od jedne banane i kašičice kurkume, a zatim dodati malo probiotskog jogurta. Uzimati svaki dan po jednu dozu ovoko pripremljne smese.

6. Pirinač za prirodno lečenje gastritisa

Za prirodno lečenje erozivnog gastritisa koristi se i voda koja se dobije nakon kuvanja pirinča. Ona ublažava upalu koja prati eroziju sluzokože želuca, kao i ostale prateće tegobe.

150g pirinča kuvajte u 1l vode oko 20 minuta. Nakon toga, procedite vodu, sačekajte da se malo ohladi i sipajte je u staklenu flašu. Pijte svaki dan ovu dozu pirinčane vode da bi ublažili simptome erozivnog gastritisa.

7. Ruzmarin je dobar za tretiranje simptoma erozivnog gastritisa

Osim što se koristi kao začin, aromatični ruzmarin je dobar za tretiranje simptoma erozivnog gastritisa. Ponaša se antiinflamatorno i prepun je antioksidanasa. Služi i kao sjajna preventiva i lekovito sredstvo kada su u pitanju čirevi. Koristite ruzmarin u svežem ili sušenom obliku.

U šolju ključale vode sipajte jednu kašičicu sušenog ruzmarina. Skloniti sud sa vatre i sačekati nekoliko minuta pre nego što procedite tečnost. Dobićete čaj koji možete zasladiti medom po želji. Uzimati dve šolje na dan.
8. Đumbir za tretiranje erozivnog gastritisa

Svež koren đumbira pružiće Vam momentalno olakšanje ukoliko patite od erozivnog gastritisa. Ublažiće postojeću upalu i stimulisati varenje, bez gorušice i neprijatnog bola. Pored toga, đumbir se uspešno bori protiv mučnine i sprečava povraćanje unete hrane.

Svako jutro uzmite komadić korena đumbira dužine oko 2-3cm. Dobro ga sažvaćite pre gutanja i odmah nakon toga popijte čašu vode.

PROMENE U NAČINU ISHRANE

S obzirom da je loša ishrana jedan od uzročnika erozivnog gastritisa, kao i potencijalnih komplikacija vezanih za digestivni trakt i ostale sisteme organa, veoma je važno uvesti izmene u svakodnevni jelovnik.

Birajte namirnice koje su bogate antioksidansima i lako svarljivim vlaknima.

Odličan izbor su i probiotici koji će dodatno olakšati proces varenja i ublažiti postojeće simptome.

Svaki dan jedite sveže voće i povrće, proizvode od integralnog brašna i hranu koja u sebi sadrži kvalitetne proteine (živinsko meso, riba, orašasti plodovi, mahunarke).

Izbegavajte preteranu upotrebu začina i prženje u dubokom ulju kao vid termičke obrade namirnica.

Jedite češće, a neka porcije budu manje.

To takođe olakšava varenje, a ublažava i simptome koji prate erozivni gastritis.