Tamna mokraća (urin) 8 najčešćih uzroka i šta preduzeti

TAMNA MOKRAĆA jeste razlog za zabrinutost ali u većini slučajeva se problem može brzo rešiti.Jednostavne stvari poput dehidratacije ili nečega što ste pojeli (cvekla, kupine, rabarbara) mogu dovesti do toga da vam mokraća potamni. Međutim, tu su i infekcije urinarnog trakta, bolesti jetre, kamen u žuči, kamen u buburegu, uvećana prostata i različite vrsta karcinoma.

Ako vam je mokraća tamna, a isključili ste dehidrataciju i ishranu kao moguće uzročnike te pojave, razmislite o tome da odete kod lekara.

Da li vam se čini da vam je urin tamniji? Da li se pitate da li je to razlog za zabrinutost? Mokraća se sastoji od suvišne vode i otpadnih materija koje bubrezi filtriraju iz krve. U normalnim uslovima, boja urina se kreće od svetložute do svetlosmeđe u zavisnosti od koncentracije isfiltriranih materija u njoj, a to najviše zavisi od toga koliko tečnosti pijete. Mnoštvo stvari može dovesti do pojave tamnije ili braon mokraće. Neke od tih stvari su sasvim bezazlene, ali u pojedinim slučajevima je tamna mokraća simptom ozbiljnih oboljenja i poremećaja.

Evo i zbog čega se može javiti tamna mokraća.


Uzroci

1.Dehidratacija

dehidratacija

Dehidratacija se javlja kada telu nedostaje tečnosti. Kada je sadržaj vode u organizmu nizak, dolazi do narušavanja balansa minerala u telu i to stvara razne probleme. Osim suvih usta i tamne mokraće, javlja se i osećaj vrtoglavice, umora i žeđi. Na taj način vam vaše telo govori da mu je potrebna voda.

Hidratacija se često javlja zbog težih fizičkih napora i gubitka vode kroz znoj, kao i zbog svih oboljenja koja dovode do povraćanja i dijareje.

Šta uraditi? Pijte što više vode i voćnih sokova bez šećera kako biste ublažili dehidrataciju. Ako vam bude muka, pijte po manje tečnosti u redovnim intervalima. Nakon toga pojedite nešto slano kako biste nadomestili izgubljene minerale.

Jaka dehidratacija može biti opasna po život i smatra se urgentnim stanjem. Ako niste mokrili osam sati ili duže, osećate se zbunjeno, nervozno i umorno svaki put kada ustanete, možda imate velik problem sa dehidratacijom. Slab ili ubrzan puls je još jedan moguć simptom dehidratacije. U tom slučaju odmah idite u hitnu pomoć.

Ako se dehidratacija javi kod deteta, nije poželjno da mu se daje samo voda, jer može doći do snižavanja nivoa minerala u telu, što stvara još gori problem. Najbolje je da dete primi infuziju ili popije rastvor za oralnu upotrebu (može se kupiti u apoteci). Ovi rastvori sadrže uglavnom natrijum, kalijum i skrob ili glukozu.


2.Hrana koju jedete

Pojedine namirnice mogu promeniti boju mokraće. Na primer, veće količine kupine, rabarbare i cvekle mogu obojiti mokraću u roze ili crveno. Rabarbara i aloja ponekad mokraći daju tamnu boju (kao čaj), dok šargarepa i mnogo vitamina C mogu izazvati pojavu narandžaste mokraće. Ako ste primetili da boja mokraće vuče na zeleno, moguće je da je to posledica mnogo špargli.

Šta uraditi? Ako ste samo jeli dosta hrane koja može promeniti boju urina, prekinite sa konzumacijom te namirnice i pratite da li će se boja mokraće vratiti u normalu. Ako je hrana jedini uzrok koji izaziva taman urin, nema razloga za brigu jer je promena privremena i sasvim bezopasna.


3.Lekovi

lekovi

Neki lekovi, najčešće antibiotici i laksativi, mogu promeniti boju mokraće tako da ona bude smeđa, braon ili sasvim tamna. I suplementi vitamina B mogu dati mokraći gotovo fluorescentnu žutu boju.

Šta uraditi? Pitajte svog lekara da li možda neki lekovi koji pijete mogu biti razlog što vam je mokraća tamana. Ako je to jedini uzrok, nemate razloga za brigu.


4.Bolesti jetre

Bilirubin je žuti otpadni produkt metabolizma starih i oštećenih crvenih krvnih zrnaca. On daje mokraći svetložutu boju, a stolici tamniju, smeđu boju. Bilirubin se obično prerađuje u jetri i odlazi u probavni trakt zajedno sa žuči. Neka oboljenja jetre mogu uticati na sposobnost jetre da metaboliše bilirubin, zbog čega se više bilirubina izlučuje putem mokraće zbog čega se redovno javlja tamna mokraća.

Bolesti jetre koje najčešće izazivaju promenu boje mokraće su:

Hepatitis je upala jetre. Obično se javlja zbog virusa koji izazivaju hepatitis A, hepatitis B i hepatitis C. Simptomi su povišena temperatura, slab apetit, povraćanje i bol u stomaku. Mokraća postaje tamna nakon tri do deset dana.

Šta uraditi? Ponekad se simptomi hepatitisa povlače sami. Hepatitis se može lečiti i antiviroticima. Za sada su dostupne vakcine protiv hepatitisa A i B. U nekim slučajevima je oštećenje jetre virusom toliko da je neophodno uraditi transplantaciju.

Primarni bilijarni holangitis ili primarna bilijarna ciroza je bolest kod koje imuni sistem napada žučne puteve. Do dovodi do nakupljanja žuči u jetri, što na kraju izaziva oštećenje jetre.

Ovo stanje u početku ne izaziva simptome. Ako se i jave, simptomi se svode na umor, suva usta i oči, svrab i bol u stomaku. Ponekad se javljaju i nesanica i nesvestica prilikom ustajanja. Kada bolest uznapreduje, često se javljaju tamna mokraća i svetla stolica.

Šta uraditi? Lekar će vam prepisati lekove koji ublažavaju simptome (svrab, suvoća očiju). U najtežim slučajevima se radi trasplantacija jetre.

Ciroza jetre je stvaranje fibroznog tkiva na jetri i otkazivanje funckije jetre. Ovo je obično poslednji stadijum hroničnih oboljenja jetre. Može se javiti zbog alkoholizma, ali i zbog poremećaja u radu žučnih puteva. Nakupljanje masnoće u jetri koje se ne javlja zbog alkoholizma može dovesti do oboljenja koja se zove nealkoholičarska masna jetra i nealkoholičarski steatohepatitis. Mogući uzroci su gojaznost i hepatitis. Simptomi ciroze jetre uključuju umor, slab apetit, nagli gubitakl kilograma i mučninu. Kako se stanje pogoršava, dolazi i do nakupljanja vode u nogama istomaku, crvenila na dlanovima i žutice.

Šta uraditi? Lekar će vam preporučiti terapiju za ublažavanje simptoma. Kako bolest napreduje, u jednom monmentu transplantacija postaje neophodna.

Održavanje zdrave telesne  težine, smanjen unos alkohola i ostavljanje duvana će vam pomoći da sprečite ovakve probleme.


5.Kamen u žuči

Tamna mokraća se može javiti ako imate kamen u žuči. Žučni kamenac se obično sastoji od holesterola ili bilirubina. Ako ne izaziva nikave simptome, tretman nije potreban. Ponekad kamenac iz žučne kese može blokirati neki kanal u žučnoj kesi ili izazvati upalu žučne kese. Kada se to desi, javljaju se jaki bolovi u stomaku.

Šta uraditi? Zdrava i izbalansirana ishrana i izbegavanje hrane koja sadrži mnogo zasićenih masti vam može mnogo pomoći. Ako imate teške simptome, vaš lekar će sigurno preporučiti operaciju žučne kese. Žučna kesa nije vitalni organ i bez nje je moguće normalno živeti.


6.Karcinom

Karcinom pankreasa, žučne kese i žučnih puteva može dovesti do nakupljanja bilirubina u telu, pa se javlja taman urin.

Šta uraditi? Lekar će vas prvo poslati da uradite niz testova kako bi se utvrdilo da li uopšte imate rak. Zatim će vam predložiti i odgovarajući tretman (hemioterapija, zračenje, operacija).


7.Krv u mokraći

Prisustvo krvi u mokraći obično dovodi do promene boje mokraće. Oboljenja koja najčešće izazivaju pojavu krvi u mokraći su:

Infekcija bubrega ili kamen u bubregu. Infekcije bubrega uvek izazivaju i povišenu temperaturu i bol u stomaku, dok kamen može biti i bezbolan, ali i jako bolan.

Uvećana prostata se često javlja kod starijih muškaraca. Ako imate uvećanu prostatu, verovatno imate problema sa čestim mokrenjem i sa nepotpunim pražnjenjem bešike.

Infekcije bešike, koje izazivaju i bol prilikom mokrenja.

Uretritis je upala uretre, cevčice kroz koju prolazi mokraća. Seksualno prenosive bolesti (npr. hlamidija), povrede, alergije na neke spermicide i slične stvari mogu izazvati ovakve probleme.

Rak bešike, bubrega i prostate takođe mogu dovesti do pojave krvi u mokraći. Rak bešike obično izaziva i često mokrenje i bol prilikom mokrenja, dok rak bubrega obično dovodi do hroničnih bolova ispod rebara. Rak prostate znatno otežava mokrenje, a istovremeno izaziva i neprestanu potrebu za mokrenjem.

Šta uraditi? Ako primetite krv u mokraći ili mislite da vam je mokraća potamnela zbog prisustva krvi, odmah se obratite lekaru kako biste utvrdili šta je uzrok toga. Neka oboljenja, npr. infekcije urinarnog trakta (infekcije bešike, bubrega ili uretera, cevčica koji spajaju bubrege i bešiku) se mogu lečiti antibioticima. Sa druge strane, lečenje raka zahteva hemioterapiju ili radioterapiju.


8.Alkaptonurija

Alkaptonurija je retko nasledno oboljenje kod kog se javlja nemogućnost razlaganja tirozina i fenilalanina, dve aminokiseline. To rezultira nakupljanjem homogentizinske kiseline u telu. Homogentiinska kiselina može dati mokraći tamnu boju, a ponekad se i na koži i noktima javljaju crne fleke.

Jedan od ranih znakova alkaptonurije kod beba su tamne mrlje na pelenama. Razlog tome je to što mokraća u kojoj se nalazi homogentizinska kiselina postaje crna kada je izložena vazduhu neko vreme. Ako se ovo ne primeti kod bebe, do kasnih dvadesetih ili ranih tridesetih godina se često ne javlja nikakav simptom. Međutim, homogentizinska kiselina se polako nakuplja u tkivima. To s vremenom može dovesti do različitih problema: bolova, gubitka gipskosti zglobova, srčanih oboljenja i problema sa disanjem.

Šta uraditi? Alkaptonurija je hronično oboljenje za koje još uvek nema leka, ali ishrana koja sadrži malo proteina može odložiti pogoršanje bolesti. Lake vežbe pomažu u izgradnji mišićne mase i jačanju zglobova.

Tamna mokraća je u većini slučajeva samo posledica dehidratacije ili na njenu boju utiče hrana koju ste pojeli.Da bi sprečili da se ubuduće javlja taman urin pijte više tečnosti.Ako to ne pomaže i mokraća vam je i dalje tamna ili čak tamno brao obavezno postite lekara.