Često mokrenje kod žena i muškaraca – svi mogući uzroci

ucestalo mokrenje

Uobičajeno je da mokrimo 4 do 6 puta dnevno, oko 400 do 2000ml, što zavisi od unete količine, ali i od gubitaka tečnosti drugim putevima – znojenjem, disanjem i stolicom. Ukoliko preterano mokrenje nije praćeno adekvatnim unosom tečnosti kao posledica se javlja dehidratacija praćena smanjenjem krvnog pritiska i gubitkom elektrolita, što rezultira ozbiljnim poremećajima srčanog ritma. Sa druge strane, razlog za pojačano mokrenje vezuje se za pojačan unos tečnosti ili uzimanje sredstava koje pospešuju izmokravanje (diuretici, kafa, čaj, alkohol).

 

Uzroci noćnog mokrenja

Najčešće se javlja se usled uzimanja tečnosti, diuretika (lekova koji pospešuju izmokravanje), čaja, kafe i alkohola pred spavanje. Uzroci su potom i bolesti bubrega, prostate, šećerna bolest, kao i oboljenja srca i jetre. Često mokrenje tokom noći (nikturija) započinje u ranom stadijumu bubrežne bolesti (glomerulonefritisi, tubulointersticijumski nefritisi). Od vanbubrežnih oboljenja, najčešći uzročnici su šećerna bolest i dijabetes insipidus. U prvom slučaju povećana količina mokraće je posledica visoke koncentracije šećera u mokraći, a u drugom, ona je posledica smanjenog izlučivanja antidiuretskog hormona hipofize.

 

Odstupanja ukazuju na problem

Normalna boja mokraće je žuta, dok promena boje ( koja prelazi u smeđu, crvenu, tamno žućkastu) ukazuje na postojanje  zdravstvenog problema, a najsigurnije je najsigurnije obratiti se nadležnom lekaru radi detaljnijih pretraga. Ponekad hrana i lekovi utiču na boju mokraće, te je unos određenih namirnica može učiniti crvenom, a lekovi  čak smeđom, crnom, plavom ili zelenom. Zamućen izgled sugeriše prisustvo infekcije.

 

Uzrok i infekcija

Simptomi upale bešike praćeni su osećajem peckanja i pojačanog mokrenja. Jednostavne infekcije mokraćne bešike se obično dijagnostikuju samo na osnovu simptoma. Infekcije dovode do zapaljenja i iritacije sluzokože bešike, a kod obolele osobe izazivaju učestali nagon za uriniranjem. Kod odraslih osoba uobičajen tretman podrazumeva terapiju antibioticima u trajanju od tri do sedam dana, kao i primenu uroantiseptika i drugih pomoćnih sredstava.

 

Utiču i hormoni

Učestala potreba za uriniranjem češća je kod žena nego kod muškaraca. Iako postoje zajednički uzroci pojave učestalog mokrenja kod oba pola, žene imaju veće predispozicije za razvoj ovog problema zbog svoje telesne konstitucije i visokog nivoa oscilacije hormona.

Do ove pojave kod žena može doći iz različitih razloga, najčešće pod uticajem hormonalnih promena pred menstruaciju. Ovo stanje definiše se kao povećani nagon za mokrenjem pri čemu ne mora nužno doći do povećanja izlučivane količine urina. Bol i peckanje mogu biti prateće pojave.

Višestruke trudnoće

Prisustvo višestruke trudnoće takođe je jedan od uzročnika koji dovode do pojačanog nagona za mokrenjem. Veći broj trudnoća izaziva slabljenje izdržljivosti mišića dna karlice, što utiče na smanjenu sposobnost bešike za zadržavanje i oslobađanje urina. Ipak, ovaj problem javlja se i kod kod žena sa normalnom trudnoćom. U takvim slučajevima problem nastaje usled dodatnog pritiska na bešiku pod uticajem rastuće materice.

 

Prirodno lečenje učestalog mokrenja

  • Izbegavajte napitke poput koka kole, kafe i čajeva koji imaju diuretičko dejstvo.
  • Hranite se namirnicama koje su bogate flavonoidima, selenom, cinkom, biljnim hormonima, vitaminima A, C i E. Namirnice ovog sastava pomoći će u jačanju Vašeg organizma i skratiti potencijalno trajanje neke infekcije.
  • Ishrana koje je bogata vlaknima sprečava zatvor koji može biti potencijalni uzrok pritiska na bešiku.
  • Višak masnoće na stomaku takođe vrši pritisak na bešiku.
  • Bez obzira na učestalost mokrenja, redovno praznite bešiku kako biste sprečili nastajanje infekcije zbog ustajale mokraće.
  • Čajevi koje možete piti u slučaju mokraćne infekcije su kopriva, brusnica, breza i peršun.