Kako sprečiti pucanje i listanje noktiju na rukama i nogama

lomljenje noktiju

PUCANJE I LISTANJE NOKTIJU deluje kao estetski problem, ali se može javiti i zbog ozbiljnijih uzroka…

Da li imate problem sa krtim, mekim noktima koji se listaju i pucaju? Mogući uzroci listanja i pucanja noktiju se kreću od environmentalnih faktora pa do različitih oboljenja. Listanje noktiju se češće javlja kod žena nego kod muškaraca. Ako znate šta je uzrok, lako ćete ga ukloniti i sprečiti dalje oštećenje noktiju. Da pogledamo moguće uzroke i tretmane.

listanje noktiju

Nokti se sastoje od keratina, istog proteina od kog je sačinjena i kosa. Ispucali nokti se stručno naizvaju onihoshizija. To podrazumeva meke, krte, tanke nokte na rukama ili nogama koji se listaju.Meki i krti nokti dobijaju previše vlage, dok u suvim i krtim noktima uopšte nema vlage. Oštećeni nokti koji se ljušte i lako lome mogu biti simptom unutrašnjeg problema ili spoljnog oštećenja. Nokti deluju samo kao ukras, ali nam zapravo pomažu da držimo razne stvari i štite vrhove naših prstiju od raznih oštećenja.

Šta je glavni uzročnik krtih noktiju? Krti nokti mogu biti posledica starenja, dugog izlaganja vodi i hemikalijama (kao što su materijali za čišćenje), korišćenja acetona ili predugog nošenja laka. U većini slučajeva, sve ovo se može desiti u isto vreme.

Uzroci

pucanje noktiju

Zašto se nokti listaju i pucaju?

Krti nokti, koji se često listaju, mogu biti izazvani:

 • gljivičnom infekcijom nokta
 • kožnim oboljenjem koje napada nokte zvanim lichen planus
 • hipotiroidizam
 • hipertiroidizam
 • psorijaza nokta
 • reaktivni artritis (ređi uzročnik)

zasto se nokti listaju

Listanje noktiju se ponekad javlja kao prirodna posledica procesa starenja, jer tada nokti postaju slabiji i deblji. Pucanje noktiju svake moguće vrste se može javiti i mesecima nakon primarnog oštećenja nokta. Razlog tome je to što je noktu u proseku potrebno oko pola godine da izraste čitavom dužinom. Najčešći uzrok oštećenja noktiju jeste često kvašenje i sušenje, ali su prisutni i drugi faktori koje treba razmotriti pre no što počnete sa bilo kakvim tretmanom.


Često pranje

Da bismo izbegli razne bakterijske i virusne infekcije, moramo često prati i sušiti ruke. Kada to radimo, ne možemo, a da ne pokvasimo i nokte. To često dovodi do isušivanja noktiju, a isušeni nokti postaju krti i lako se lome. Tokom suvih zimskih meseci, noktima je potrebna dodatna nega.


Kozmetički proizvodi za nokte

Razni kozmetički proizvodi za nokte zapravo mogu izazvati listanje noktiju, jer sadrže sastojke koji mogu smanjiti sadržaj vitamina u noktima. Sredstva za skidanje laka za nokte, pogotovo ona koja sadrže aceton, mogu dovesti do isušivanja nokatne ploče tako što izvlače vlagu iz nokta. Velika je ironija to što lakovi za nokte koji služe za ukrašavanje noktiju zapravo oštećuju nokat. Isto važi i za proizvode koji služe za jačanje noktiju.


Povrede

Povreda nokta ili udarac nečim teškim može dovesti do oštećenja nokatne ploče i ljuštenja i listanja nokta. Ako primetite da se takav problem javio na samo jednom noktu, onda je uzrok verovatno neka povreda. Ako se simptomi jave na svim noktima, posebno ako je u pitanju pucanje i listanje noktiju na nogama, moguće je da imate neko kožno oboljenje.


Zdravstveni problemi

Ako patite od nedostatka nekog vitamina ili minerala ili ako imate neko drugo oboljenje, to može izazvati pucanje i listanje noktiju na rukama i nogama. Osobe sa dijabetesom ili nekom bolešću štitne žlezde često imaju problem sa krtim i suvim noktima koji se listaju. Nedostatak gvožđa je još jedan čest uzrok ovakvih problema.Takođe i manjak folne kiseline, vitamina C i esencijalnih proteina može izazvati pucanje noktiju najčešće po dužini.Ovi uzročnici su česti i kod dece i kod odraslih.

Kada neko ima oboljenje štitne žlezde, u isto vreme ima problem sa opadanjem kose i krtim noktima koji se lako lome i često listaju. Problemi sa štitnom žlezdom su češći kod žena i hipotiroidizam je poznat po tome što uzrokuje pucanje noktiju. Hipotiroidizam je poremećaj u kom štitna žlezda ne proizvodi dovoljno hormona, što usporava metabolizam. A kada metabolizam uspori, manje se znojimo. Pošto je znoj prirodni ovlaživač tela, manje znoja znači suvlju kožu i krte nokte.

Kada je reč o zdravlju noktiju, na internetu se često pretražuje pojam- krti nokti i manjak vitamina. Dakle, da li bi vaši nokti mogli da budu izazvani deficijencijom vitamina? Unutrašnje bolesti ili deficijencije vitamina zaista jesu odgovorne za lomljenje i listanje noktiju. Ali, ako je to uzrok, najverovatnije je problem u gvožđu. To u suštini znači da ljudi sa manjkom gvožđa ili sa anemijom uzrokovanom deficijencijom gvožđa, češće imaju pucanje noktiju. Jedan zanimljiv podatak koji je proizašao iz naučnih istraživanja kaže da ako vam nokti na rukama deluju slabo, a oni na nogama su zdravi i jaki, najverovatnije je problem eksterne prirode.


Izlaganje hemikalijama

Ako često koristite proizvode za čišćenje kuće bez rukavica, posebno ako perete sudove i veš “na ruke”, lako možete oštetiti nokte. Svako izlaganje toksičnim hemijskim supstancama (solventima, bazama, kiselinama, solima) loše utiče na izgled i zdravlje vaših noktiju.


Mere opreza

listanje noktiju na rukama

Neke promene na noktima nisu ozbiljne, ali ponekad, one mogu biti toliko velike da morate ići kod doktora. Ako primetite ne samo listanje noktiju već i neke od sledećih simptoma, zakažite pregled kod dermatologa ili svog lekara:

 • promene u boji nokta, poput diskoloracije celog nokta ili tamne modrice ispod nokta
 • promene u obliku nokta, kao što je na primer kovrdžanje
 • stanjivanje ili zgušnjavanje nokta
 • otok ili bol oko nokta
 • razdvajanje nokta od ostatka kože
 • krvarenje oko noktiju

Kako sprečiti listanje i pucanje noktiju?

Kada utvrdite šta je uzrok pucanja i listanja noktiju, lakše ćete zaključiti i kako da sprečite dalje oštećenje. Ako posvetite više vremena i pažnje nezi noktiju, lako ćete izbeći ovakav problem u budućnosti. Evo i nekoliko saveta kako to da učinite.

Biotin

pucanje noktiju nedostatak vitamina

Prema istraživanjima, vitamin B7, takozvani biotin, pomaže u lečenju slabih i krtih noktiju. Sposobnost biotina da jača slabe nokte je uočena nakon što je davana konjima kako bi poboljšali stanje kopita. Ali, studije su vršene sa veoma velikim količinama biotina, kog i nije tako teško ubaciti u ishranu. U namirnice koje sadrže veće količine biotina spadaju bademi, jaja, slatki krompir, crni luk, paradajz i ovsene pahuljice.

Hrana bogata biotinom (vitamin H) je odlična za jake i zdrave nokte. Jedite više karfiola, soje, sočiva, banana, ribe, žumanaca, integralnih žitarica i mlečnih proizvoda.


Vitamin E

vitamin e

Kapsule E vitamina nisu skupe, a zaista mogu biti od velike pomoći, kada je u pitanju stanje vaših noktiju. Gusta tečnost koja izlazi iz kapsule vitamina E je savršen tretman za krte nokte koji pucaju i listaju se. Samo probušite jednu od kapsula i stavite malo ulja na nokte. Ovo je jednostavna, a efektna metoda za podmlađivanje i osnaživanje krtih noktiju.Kapsule vitamina E možete kupiti u svim apotekama.


Budite nežni

Kada turpijate nokte, budite nežni i koristite turpije manje granulacije. Turpijajte nokte laganim pokretima i blago zaoblite nokat. Ako vam nokat pukne, odmah ga isturpijajte.


Održavajte dužinu noktiju

Listanje notkiju ćete lako izbeći ako ih redovno održavate tako da vam ne smetaju u svakodnevnim poslovima. Povremeno idite kod manikira kako biste zanoktice i kožu oko noktiju održavali u dobrom stanju.


Hidratacija

maslinovo ulje za zanoktice

Dobra hidratacija dokazano sprečava lomljenje noktiju.Održavajte nokte hidriranim tako što ćete koristiti blag, hidratantni sapun za ruke i losione ili esencijalna ulja za negu ruku i noktiju. Losioni za negu noktiju obično sadrže alfa-hidroksilnu kiselinu. Redovno negujte ruke i nokte esencijalnim uljima, shea puterom ili uljem jojobe ili avokada. Da bi sprečili lomljenje i listanje noktiju najbolje je da ove losione koristite ujutru i uveče.


Temeljna nega noktiju

Dva ili tri puta nedeljno nađite vremena za negu noktiju. Potopite ruke u kupku sa morskom solju i nekim esencijalnim uljem. Najbolje je da u toploj vodi izmešate dve supene kašike sitne morske soli i par kapi esencijalnog ulja limuna, smirne, tamjana ili pšeničnih klica. Držite ruke u vodi 10-15 minuta i na kraju isperite toplom vodom, a zatim ih namažite nekim hidratantnim losionom.


Polako sa lakom za nokte!

Boje i sastojci za stvrdnjavanje u laku za nokte mogu izazvati listanje noktiju. Koristite lakove koji sadrže najlonska vlakna, jer oni sadrže manje štetnih hemikalija. Da biste sprečili lomljenje i oštećenje nokta, nakon najviše pet dana skinite lak i nemojte lakirati nokte još bar tri ili četiri dana.


Prirodni načini lečenja krhkih noktiju

Ako imate problema sa pucanjem ili listanjem noktiju, možete pokušati da sami rešite taj problem.

 • Svakodnevno hidrirajte nokte i mažite ih nekim hranljivim losionom.
 • Izbegavajte da vam ruke dugo budu u vodi.
 • Ako perete sudove ili veš jačim praškom, stavite rukavice.
 • Nežno perite ruke.
 • Povećajte unos gvožđa tako što ćete jesti više nemasnog mesa, sočiva, spanaća, belog pasulja i žitarica.
 • Nakon svakog kontakta sa vodom namažite ruke kremom namenjenom za negu ruku i noktiju.

Ispucali nokti koji se listaju su estetski ružni, a ako ne rešite ovaj problem na vreme, može se javiti i oštećenje vrhova prstiju. Gotovo dvadeset procenata žena ima problema sa ispucalim i izlistalim noktima. Taj problem se najčešće javlja zbog nepravilne nege noktiju, environmentalnih zagađivača, jakih hemikalija, a u retkim slučajevima i zbog drugih oboljenja. Lečenjem ovakvog problema sprečićete dalje oštećenje.


Zaključak

Krti nokti su uglavnom samo ružni i ne predstavljaju nikakvu zdravstvenu posledicu. Ali, listanje noktiju može biti znak nekog zdravstvenog problema. Lomljenje i listanje noktiju prate problemi sa štitnom žlezdom i manjkom gvožđa, pa je važno da pomenete sve simptome koje imate i odete kod lekara.

Kako se listanje noktiju na rukama i nogama najčešće javlja samo zbog loših navika, poput korišćenja  hemikalija i acetona za skidanje laka, nenošenje rukavica prilikom obavljanja kućnih poslova i slično, onda sigurno znate tačno kako da poboljšate stanje vaših noktiju, počevši od danas.

Što smo stariji, to su nam nokti sve veći indikator toga koliko godina imamo, ali uz malo pažnje koje ćemo im posvetiti (uglavnom u vidu obezbeđivanja vlage), oni će postepeno postajati sve bolji, zdraviji i lepši.