Otkrijte 9 mogućih razloga zbog kojih ne možete da zatrudnite

ne mozete da zatrudnite

Zbog brojnih izazova savremenog života, sve veći broj žena odlaže nameru o proširenju porodice. Čak i kada se na to napokon odluče, planiranje trudnoće donosi sopstvene izazove, a sve češće i one neplanirane.

Pokušaji začeća, iako dugotrajni i kontinuirani, ostaju bez rezultata. Ovaj problem je u poslednje vreme sve prisutniji i rasprostranjeniji, kao i razlozi zbog kojih pojedine žene ne mogu da ostanu u drugom stanju.

Zbog čega najčešće izostaje trudnoća?

Ponekad se ispostavi da je za trudnoću samo bilo potrebno malo više vremena. U drugim slučajevima, trudnoća izostaje i nakon više od godinu dana redovnih intimnih odnosa. Stručnjaci tada sumnjaju da je reč o ženskom sterilitetu, a traganje za pravim razlogom počinje u ginekološkoj ordinaciji.

Štaviše, nakon pregleda i analiza, žene uglavnom saznaju i da je uzrok već bio prisutan. Najčešće je reč o ginekološkim stanjima koje nose rizik od steriliteta.

Zato stručnjaci i ističu važnost redovnih ginekoloških pregleda – to je najpouzdaniji način da se na vreme otkriju problemi koji utiču na plodnost, te da se ženama olakša priprema za trudnoću. Sem toga, problemi sa reproduktivnim zdravljem često su praćeni i karakterističnim simptomima.

Nevolja je u tome što oni kod pojedinih žena mogu biti vrlo blagi, ili se čak uopšte ne moraju ispoljiti. Evo i mogućih razloga zašto ne dolazi do trudnoće:

1.Problematični ciklusi: Ovo je vrlo čest razlog otežanog začeća. Neredovne menstruacije, obilna i bolna krvarenja, kašnjenje ciklusa ili neuobičajeni razmaci između dva krvarenja (kraći od 20 ili duži od 35 dana) su simptomi koji uglavnom ukazuju na probleme sa ovulacijom ili na hormonsku neravnotežu. To je znak da je u telu došlo do poremećaja lučenja hormona, što direktno smanjuje i šanse za trudnoću.

2. Hormonski disbalans: Na sposobnost začeća u najvećoj meri utiče pravilna proizvodnja hormona – pre svega estrogena, progesterona i testosterona, odnosno polnih hormona. Međutim, neplodnost može biti i posledica smanjenog ili povećanog lučenja hormona štitne i nadbubrežne žlezde.

Žene tada mogu imati simptome kao što su neredovni ciklusi, variranje u telesnoj težini, hronični umor i iscrpljenost, pojačano opadanje kose, promene raspoloženja (nervoza ili depresivnost), izražena maljavost, pojava akni na koži ili smanjena koncentracija. Za pravilno i uspešno lečenje hormonskog disbalansa, neophodna je poseta lekaru koji će odrediti tačan uzrok – odnosno koje hormone telo proizvodi u nedovoljnim ili prevelikim količinama.

3. Poremećaj ovulacije: Kao česta posledica hormonskog disbalansa javlja se i poremećaj ovulacije, čak i njen potpuni izostanak. U tom slučaju, trudnoća izostaje zbog toga što se iz jajnika ne oslobađaju jajne ćelije spremne za oplodnju. Osim hormonske neravnoteže, poremećaj ovulacije se može javiti i zbog nedovoljne prohodnosti jajnika, što otežava ili onemogućava spajanje spermatozoida sa jajnom ćelijom.

4. Policistični jajnici: Jedan od najćešćih uzoka neplodnosti kod žena je i PCOS, odnosno sindrom policističnih jajnika. Reč je o kompleksnom stanju koje je u najvećem broju slučajeva takođe uzrokovano hormonskim poremećajem. Problemi sa mesečnim ciklusom, kao i izostanak ovulacije, samo su neki od pratilaca PCOS-a.

Žene koje pate od ovog sindroma suočavaju se i sa drugim neugodnim simptomima: poremećaji metabolizma, naglo povećanje telesne težine, pojačana maljavost, problemi sa kožom ili pojava cista na jajnicima. Kao posledica hormonskog disbalansa koji uzrokuje PCOS, dolazi i do problema sa začećem.

5. Endometrioza: Kod žena sa jakim i neuobičajenim bolovima u karlici (najčešće tokom ciklusa i seksualnog odnosa), neretko se ispostavlja da je reč o endometriozi. Do neprijatnih bolova dolazi kada tkivo endometrijuma (materične šupljine) raste izvan materice. Budući da je zdrav endometrijum jedan od preduslova za uspešno začeće, žene koje pate od ovog poremećaja teže ostaju u drugom stanju.

Ginekološki problemi ponekad ne moraju biti jedini uzrok

Ginekološka stanja koja zahtevaju odgovarajući tretman po pravilu su vodeći uzroci neplodnosti. Međutim, postoje i faktori koji ne moraju uvek ukazivati na poremećaje reproduktivnog sistema. Čak i kod potpuno zdravih žena, otežanom začeću mogu doprineti neki od sledećih uzroka:

1. Stres i iscrpljenost: Za žene koje planiraju trudnoću, ova dva faktora se sa razlogom smatraju pretnjom po začeće. Naime, često se poremećaj rada hormona vezuje upravo za pojačan stres. Izloženost stresu tokom dužeg perioda čini telo napetim i iscrpljenim, što svakako ima i negativne posledice na hormonski status.

2. Nezdrav životni stil: Loše navike u ishrani, poremećeni bioritam i izostanak fizičke aktivnosti takođe značajno utiču na žensku plodnost. Šanse za trudnoću se posebno mogu smanjiti i usled pojedinih štetnih navika: upotrebe duvana i alkohola, kao i izloženostu štetnim hemikalijama.

Sem toga, nezdrava ishrana lišena važnih nutrijenata, kao i loš san ili nedostatak fizičke aktivnosti, direktno utiču na pravilan rad metabolizma. Sve to može poremetiti skladno funkcionisanje organizma i ravnotežu u proizvodnji hormona.

 3. Psihološki uzroci: Osim stresa izazvanog savremenim stilom života, na začeće može uticati i preterana briga ili, pak, prevelika želja za trudnoćom. Ovo se dešava i kod žena koje su inače potpuno fizički zdrave. Za njih je posebno važno da potraže podršku kako bi izbegle emocionalni stres izazvan planiranjem trudnoće.

4. Partnerova neplodnost: Iskustva stručnjaka pokazuju da rizici za neplodnost u jednakoj meri pogađaju i žene i muškarce. Zato je važno da obe strane budu uključene u otkrivanje pravog uzroka. Još pre nego što se odluče za potomstvo, preporuka je da oba partnera urade kompletan lekarski pregled i, ukoliko je potrebno, koriguju životne navike kako bi olakšali ovaj proces. Takođe, planiranje trudnoće će biti uspešnije i uz međusobnu podršku.

Prirodni dodaci ishrani, čajevi i tablete za povećanje plodnosti: kako ovi suplementi mogu da pomognu u začeću?

Kada je izostanak trudnoće izazvan ginekološkim poremećajima, odabir tretmana zavisi od samog uzroka, ali i procene ginekologa. Za regulisanje hormonskog disbalansa (kao jednog od glavnih faktora koji narušavaju reproduktivno zdravlje), lekar može prepisati odgovarajuću hormonsku terapiju.

Međutim, ovakav proces je često dugotrajan i zahteva, između ostalog, i promenu životnog stila. To na prvom mestu podrazumeva izbalansiran i zdrav režim ishrane, čime se na prirodan način utiče na regulisanje hormona.

Ženama su pritom na raspolaganju i specijalni dodaci ishrani: pre svega, prirodni suplementi, tablete za povećanje plodnosti i čajevi na bazi lekovitog bilja. Pored važnih minerala i vitamina, oni predstavljaju bogat izvor nutrijenata koji na prirodan način podstiču plodnost.

Uz konsultaciju sa lekarom, ovi suplementi se mogu koristiti i kao dopuna redovnoj terapiji. Važno je proceniti i da pojedini njihovi sastojci budu bezbedni po zdravlje. Upravo iz tih razloga, žene se sve češće i okreću preparatima na prirodnoj bazi – uz minimalne rizike, telo dobija sve neophodne nutrijente za pravilno funkcionisanje. Naposletku, značaj kontinuirane brige o zdravlju ističu i sami stručnjaci, navodeći je kao ključni preduslov za povećanje šansi za trudnoću.