Otežano mokrenje (DIZURIJA) mogući uzroci i lek

OTEZANO mokrenje

Otežano mokrenje je relativno česta pojava, koja je najčešće udružena sa još nekim simptomima, kao što su bol i nelagodnost pri mokrenju, ponekad i krv u urinu. Ovaj poremećaj podrazumeva otežano započinjanje mokrenja, povremen slab protok i nevoljno izbacivanje urina, uglavnom prilikom naprezanja (kašalj, kijanje, podizanje tereta, trčanje…) i češće se javlja kod žena, mada od njega pate i muškarci u starijoj dobi.

Žene: višestruki porodaji i infekcije

Najčešći uzrok otežanog mokrenja kod žena jeste gubitak mišićnog tonusa u perinealnom području, usled većeg broja porođaja. Drugi najčešći uzrok jesu hronične infekcije mokraćne bešike a u potencijalne izazivače spadaju i slab mišićni tonus karlice, posledice neadekvatno izvršenog porođaja, visceroptoza, gojaznost i slab abdominalni tonus. Osim toga, postoji još čitav niz mogućih uzroka, ali su oni nešto ređi, a to su alergija na hranu, povišen šećer u krvi, mišićna distrofija, multipla skleroza, rak, šlog, povrede i hirurške intervencije.

Čaj za otežano mokrenje

Kašiku mešavine od jednakih delova žalfije, breze, uve, cveta belog sleza i preslice popariti sa 1/2 l ključale vode, poklopiti i ostaviti da prenoći. Čaj ujutro procediti i piti u malim čašicama u toku dana umesto vode.

SAVETI ZA ŽENE

Ove vežbe su vrio jednostavne i svode se na stezanje i opuštanje mišića karličnog dna, koji se drže stegnuti od šest do osam sekundi i zatim opuštaju. Izvesti što više ponavljanja, više puta dnevno. Ove vežbe možete raditi bilo gde – na poslu, u javnom prevozu, na kafi… Pijte sok od brusnice, izbegavajte alkohol, kofein i cigarete, smanjite unos tečnosti, ali ne previše da ne biste dehidrirali. Vodite računa o ishrani kako biste izbegli opstipaciju. Takođe, važno je korigovati telesnu težinu. Mokrite onda kada osetite potrebu, nemojte suviše odlagati jer se tako slabi kontrola nad bešikom, a kasnije može da dođe i do slabljenja protoka urina. Kada završite sa uriniranjem, ustanite pa ponovo sedite, blago se nagnite napred ka kolenima i probajte ponovo da mokrite.

SAVETI ZA MUŠKARCE

Neophodna je pomoć lekara koji će uvesti simptomatsku i antibiotsku terapiju. Ukoliko je u pitanju hronična upala prostate, lečenje je mnogo teže i traje oko tri meseca. Tokom terapije potrebno je jačati imunitet i izbegavati konzumiranje kafe, alkohola, cigareta i začinjene hrane. U ishrani se preporučuju paradajz, semenke bundeve, jezgrasti plodovi, beli luk, pivski kvasac, kopriva, polen, pšenične klice, riba, čaj od brusnice i uve…

Muškarci: prostata i infekcije

Uzroci otežanog mokrenja kod muškaraca najčešće su urinarna infekcija i akutna i hronična upala prostate. U sva tri slučaja, ovaj simptom uglavnom je udružen sa još nekim tegobama, kao što su bol ispod i iza penisa, bol u donjem delu leđa, gnojav ili krvav iscedak iz mokraćne cevi, bolna ejakulacija, umor…