Hlamidija kod žena i muškaraca: 9 simptoma za prepoznavanje (lečenje, prenošenje, posledice)

HLAMIDIJA

Kakvi su simptomi hlamidije kod žena i muškaraca? Vrste, testovi i lečenje hlamidije

HLAMIDIJA je najčešća infekcija koja se prenosi polnim putem ali se ipak retko primećuje. Ona može izazvati i neplodnost.Bakterija hlamidija trahomatis se lako leči, ali zato nije uvek lako uočiti njene simptome.

U ovom tekstu ćemo opisati sve što treba da znate o hlamidiji i tome koje posledice može da izazove ako se ne dijagnostikuje i ne leči na vreme.

Najbolji način zaštite od hlamidije je bezbedan seks.Ako ste seksualno aktivni, najbolje je da idete na redovne lekarske kontrole.To je veoma važno ako imate više seksualnih partnera.

hlamidija bakterija


Šta je hlamidija?

Hlamidija je bakterijska infekcija koja se lako može izlečiti antibioticima. Reč je o jednoj od najčešćih polno prenosivih bolesti koju često ne  prate nikakvi simptomi.

Hlamidija se lako se dobija polnim kontaktom sa zaraženom osobom. Hlamidija se može dobiti preko vaginalnog, analnog i oralnog seksa. Sama bakterija živi u semenoj tečnosti i vaginalnoj tečnosti. Hlamidija može izazvati infekciju penisa, vagine, grlića materice, anusa, uretre, očiju i grla. Pošto se kod mnogih i muškaraca i žena ne javljaju nikakvi simptomi, obično ni ne znaju da su inficirani.

Lečenje hčamidije antibioticima je veoma efikasno. Međutim, ako se ne leči na vreme, može izazvati velike komplikacije. Zato je redovno testiranje na polne bolesi veoma bitno. Što pre saznate da imate hlamidiju, to ćete je lakše izlečiti. Kondomi su najbolja zaštita od ovog oboljenja.


Kako se dobija hlamidija?

Hlamidija se obično dobija polnim odnosom sa inficiranom osobom. To se može desiti i bez ejakulacije. Vaginalni i analni seks su najčešći načini prenošenja hlamidije, ali se ona može preneti i oralnim seksom.

Da li se hlamidija prenosi samo polnim putem ?

U retkim slučajevima, hlamidija može dospeti u organizam i kroz oko ako se nađe na rukama. Hlamidija se može preneti i na bebu tokom porođaja ako je majka zaražena.

Hlamidija se ne prenosi ako sa nekim delite hranu ili piće, ljubite se, grlite, držite za ruke, kašljete, kijate ili sedite na WC šolji.

Upotreba kondoma prilikom svakog seksualnog odnosa je najbolji način zaštite od ove bakterije.

Nažalost, hlamidija ne izaziva uvek simptome. Ako se simptomi hlamidije jave, obično se javljaju pet do deset dana nakon infekcije.


Najčešći simptomi hlamidije

simptomi hlamidije

Nema simptoma

Najstrašnija stvar vezana za hlamidiju je to što često ne izaziva simptome.Hlamidija kod žena čak u 75 posto slučajeva ne izaziva jasne simptome i zaražena osoba ne zna da je ima.Hlamidija kod muškaraca u 50% slučajeva ne izaziva simptome.


Peckanje prilikom mokrenja

peckanje pri mokrenju

Bol se može javiti i kod muškaraca i kod žena, a opisuje se kao neprijatan osećaj peckanja i pritiska prilikom mokrenja.


Sekret

Žene lakše dobijaju hlamidiju zbog same anatomije vagine. One često imaju gust, žućkast iscedak neprijatnog mirisa. Iscedak iz penisa se može javiti i kod muškaraca u vidu mlečastog sekreta.


Oticanje

Oticanje genitalija je često i kod muškaraca i kod žena.


Bolan odnos

Bol prilikom seksualnog odnosa je čest kod žena koje imaju hlamidiju. Ponekad se nakon odnosa javlja krvarenje.


Analni svrab

svrab anusa

Najčešći simptom hlamidije i kod muškaraca i kod žena je analni svrab koji može biti toliko jak da preraste u iscedak i krvarenje.


Dijareja

kako zaustaviti proliv

Kao i druge bakterijske infekcije, hlamidija često izaziva bolove u stomaku, slab apetit, mučninu i jaku dijareju.


Iritacija očiju

hlamidija kako se dobija

Hlamidija nije samo polna bolest. Ona može ući u telo i kroz oko – tako se i najčešće prenosi sa majke na bebu prilikom porođaja, a može se javiti i ako se prljavim rukama diraju oči. Infekcija očiju izaziva crvenilo, svrab i iscedak iz oka.


Suvo grlo

tesko gutanje knedla u grlu

Ako hlamidija dospe u grlo, obično se javlja suvo i bolno grlo i otežano gutanje.


Slepilo

Smatra se da je 15 posto slučajeva slepila posledica infekcije hlamidijom.


Simptomi hlamidije kod žena

 • bolovi u stomaku
 • obilan vaginalni sekret neprijatnog mirisa
 • krvarenje između dve menstruacije
 • blago povišena temperatura
 • bolan seks i krvarenje nakon odnosa
 • peckanje prilikom mokrenja
 • oticanje u vagini i oko anusa
 • česta potreba za mokrenjem i bolno mokrenje

Simptomi hlamidije kod muškaraca

 • bol i peckanje prilikom mokrenja
 • iscedak iz penisa (gnojav, vodenast)
 • oticanje i osetljivost testisa

Ako dođe do rektalne infekcije kod muškaraca, javlja se iritacija. Ipak, u većini slučajeva simptomi hlamidije izostaju.


Kako se leči hlamidija ?

lekovi

Lečenje hlamidije je veoma važno, jer ako se ne leči može izazvati dugoročne posledice, uključujući neplodnost i vanmateričnu trudnoću.

Antibiotici su efikasni za lečenje hlamidije ako se uzimaju prema lekarskim instrukcijama. Oni se uglavnom uzimaju u vidu kapsula. Tri do četiri meseca nakon tretmana se ide na kontrolu, a lečenje antibioticima se, po potrebi, ponavlja.

Lečenje hlamidije se sprovodi sledećim antibioticima:

 • Azitromicin: daje se samo jedna doza.
 • Doksiciklin: obično se uzima nedelju dana. Veoma je važno da se popije sva terapija kako se infekcija ne bi vratila.

Nekim pacijentima (trudnicama, dojiljama) se daju drugi antibiotici protiv hlamidije. Doksiciklin i tetraciklin utiču na razvoj bebinih kostiju i zuba. Azitromicin je uglavnom bezbedan za trudnice.

Lekovi koji se takođe mogu koristiti za lečenje hlamidije su:

 • eritromicin
 • levofloksacin
 • ofloksacin

Moguća neželjena dejstva koja mogu izazvati ovi antibiotici su:

 • dijareja
 • bol u stomaku
 • problemi sa gastrointestinalnim traktom
 • mučnina

Takvi neželjeni efekti se retko javljaju, a kada se jave brzo prolaze. Osobe koje piju doksiciklin mogu dobiti osip nakon izlaganja suncu. Ako se hlamidija ne leči, u 10 do 15 slučajeva kod žena dolazi do zapaljenske bolesti male karlice.

Lečenje hlamidije je podjednako važno i kod muškaraca. Ako se ne leči, hlamidija može izazvati epididimitis i reaktivni artritis.

Hlamidija se često javlja zajedno sa gonorejom i veoma je važno lečiti i drugu bolest ako je prisutna.


Hlamidija lečenje prirodnim putem

Antibiotici su svakako najbolja opcija za lečenje hlamidije.Ako niste sigurni da je imate ili ne želite da idete na pregled mogu pomoći i neki prirodni lekovi.Čak i ako pijete neki antibiotik prirodno lečenje će još više ubrzati oporavak.

Žalfija

Žalfija je višegodišnja biljka i možda najbolji prirodni lek protiv hlamidije, jer pomaže u jačanju imunog sistema i čišćenju organizma. Čaj od žalfije je veoma lako napraviti. Potrebno vam je samo 50 miligrama sušenog lista žalfije i 250 ml vrele vode. Prelijte čaj vodom i ostavite 3-4 minuta. Zatim procedite i popijte čaj. Ako želite, možete napraviti i veću količinu čaja i držati ga u frižideru nekoliko dana. Dve šolje čaja od žalfije na dan će vam pomoći da se izborite sa hlamidijom. Nemojte piti ovaj čaj sa mleom i šećerom. Za nedelju dana ćete primetiti poboljšanje simptoma. List žalfije je veoma lekovit i koristi se u raznim mešavinama. Ne preporučuje se da koristite ovaj čaj za prirodno lečenje hlamidije duže od dve nedelje za redom.


Ehinacea

Ehinacea je moćna lekovita biljka koja ima antibiotska svojstva i jača imuni sistem. Bez obzira na to da li uzimate kapsule ili tinkturu ehinacee, ovaj biljni lek će učiniti čuda za vas. Ehinacea je odličan tonik za telo i jača imuni sistem. Ona čisti limfu i uništava mnoštvo patogena, uključujući i hlamidiju. Preporučuje se da uzimate po 30 kapi tinkture ili 200-500 mg suplemenata u kapsulama tri do četiri puta na dan. Ipak, ehinaceu je najbolje piti u vidu čaja bez mleka ili šećera. Koji god proizvod od ehinacee da koristite, treba da ga koristite tri do četiri puta na dan najmanje deset dana da biste primetili poboljšanje. Dok koristite ehinaceu, vaše telo će stvarati više leukocita. Ehinaceu možete kupiti u vidu kapsula, tinktura, praha i čaja.


Prilagođavanje ishrane

Važna, a često potcenjivana stvar u lečenju hlamidije je promena načina ishrane. Mada ishrana nema direktan uticaj na zarazu hlamidijom, ako pazite šta jedete i pijete možete sprečiti pogoršanje stanja. Zdrava ishrana će vam ojačati imuni sistem i stvaranje crvenih krvnih zrnaca. Poboljšanje kvaliteta ishrane će vam pomoći da se brže oporavite nakon tretmana. Hrana koju treba više da jedete tokom lečenja je:

 • zeleno povrće (kelj, lucerka, pšenična trava, spanać)
 • probiotici (jogurt, kefir, kiseli kupus)
 • alkalna i hrana bogata vlaknima (mahunarke, jezgrasto voće, semenke); vlakna dosta pomažu u oporavku organizma nakon infekcija
 • sveža riba
 • sveže voće i povrće, jer sadrži dosta vitamina i minerala
 • sokovi bez šećera

Nasuprot tome, postoje i namirnice koje mogu pogoršati stanje i zato ih treba izbegavati:

 • alkohol
 • kofein
 • crveno meso
 • puter
 • prerađena, konzervisana i rafinisana hrana
 • punomasni mlečni proizvodi
 • grickalice
 • brza hrana

I hidratacija je veoma važna u procesu oporavka. Mnogo vode sa svežim limunovim sokom će vam ojačati imuni sistem i dati mu dovoljno vitamina C da se izbori sa infekcijom.

Mere opreza

Svi navedeni prirodni načini lečenja su prilično efikasni, ali hlamidija može izazvati dosta komplikacija i drugih oboljenja, tako da je jako važno da odete kod lekara ako imate ovakvu infekciju. Lečenje nije komplikovano, ali ga treba sprovesti što pre.


Dijagnoza

Postavljanje dijagnoze zahteva fizički pregled kako bi se utvrdilo prisustvo fizikih simptoma (iscetka) i da bi se uzeo bris iz penisa, vagine, uretre, grla ili rektuma ili uzorak mokraće.

Skrining

Pošto hlamidija ponekad ne izaziva nikakve simptome, lekari preporučuju da se radi redovan bris na hlamidiju mikoplazmu i ureaplazmu.Test na hlamidiju mikoplazmu i ureaplazmu se preporučuje sledećim osobama:

 • ženama mlađim od 25 godina
 • trudnicama
 • seksualno aktivnim muškarcima i ženama

Kako se radi test ?

Žene koje žele da se testiraju daju uzorak mokraće ili im se uzima bris iz vagine. Bris se stavlja u plastičnu ambalažu i šalje u laboratoriju.

Muškarci obično daju mokraću za testiranje.

Osobama koje su zaražene HIV virusom ponekad se uzima i rektalni bris ili bris iz grla.


Hlamidija test iz krvi

https://simptomibolesti.com/analiza-krvi-alp-test-alkalna-fosfataza-u-krvi/

Hlamidija se ne dijagnostikuje preko testa krvi

Ako se osobi uzme krv, može se testirati na antitela koja stvara Chlamydia trachomatis. Hlamidija se ne prenosi krvlju, ali ljudski organizam stvara antitela kao odgovor na različite bolesti i infekcije i ona se mogu identifikovati u krvi.Test iz krvi na hlamidiju može dati lažan pozitivan rezultat i ne može da odredi da li neko ima hlamidiju baš tad kada se testira, već samo da li ju je ranije imao. Zato se prisustvo hlamidije u organizmu ne može odrediti preko testa krvi.


Hlamidija u trunoći

Ako ste u drugom stanju i dijagnostikovana vam je hlamidija, sigurno se plašite da infekcija ne pređe na bebu.

Ako se hlamidija u trudnoći ne leči povećava se rizik od spontanog pobačaja, prevremenog porođaja ili mrtvorođenog deteta.

Ako imate hlamidiju i trudni ste, odmah pitajte svog lekara da li je moguće da izlečite infekciju uz neki antibiotik. Postoje neki antibiotici koji su bezbedni za trudnice i dojilje.Međutim, svaki ovakav slučaj treba lečiti s obzirom na individualne okolnosti. Zato nikako nemojte piti antibiotik u trudnoći na svoju ruku.

Ako vaš lekar smatra da je bezbedno da uzimate antibiotik protiv hlamidije, verovatno će vam prepisati nešto od sledećeg:

 • jednu dozu azitromicina
 • jednonedeljnu upotrebu amoksicilina
 • jednonedeljnu upotrebu eritromicina

Neželjena dejstva su retka, a ako se jave obično podrazumevaju povraćanje i mučninu. Eritromicin obično izaziva više komplikacija nego drugi antibiotici.


Moguće komplikacije

Rana dijagnoza i lečenje smanjuju rizik od komplikacija. Komplikacije se mogu sprečiti redovnim pregledima i početkom tretmana čim se simptomi pojave.

Komplikacije hlamidije kod žena mogu izazvati:

 • Zapaljenska bolest male karlice: reč je o infekciji jajnika, materice i jajovoda koja može izazvati neplodnost. Ako se hlamidija ne leči, u 10 do 15 posto slučajeva izaziva ovakvu infekciju.
 • Cervicitis: upala grlića materice.
 • Salpingitis: reč je o zapaljenju jajovoda. Kod salpintitisa je prisutan velik rizik od vanmaterične trudnoće.

Komplikacije hlamidije kod muškaraca mogu izazvati:

 • Uretritis: upala uretre, cevčice koja vodi mokraću od bešike do vrha penisa.
 • Epididimitis: reč je o upali epididimisa, tkiva u skrotumu. Znaci i simptomi su crvenilo i otok skrotuma, bol i osetljivost u testisima.

Reaktivni artritis je česta komplikacija hlamidije i kod muškaraca i kod žena. To je vrsta hroničnog inflamatornog artritisa. Tu su i konjuktivitis i upala genitalnih, mokraćnih i organa za varenje.

Komplikacije hlamidije mogu biti veoma ozbiljne, tako da je veoma važno da se lečite na vreme.


Prevencija hlamidije

STA JE HLAMIDIJA

Prevencija se svodi na:

 • upotrebu kondoma
 • redovne lekarske preglede

Da biste sprečili širenje hlamidije, izbegavajte seks sve dok se lečenjhe ne završi. Ako vam je prepisana samo jedna doza antibiotika, preporučljivo je da izbegavate seks do 10 dana nakon terapija.

loading...