Ureaplazma simptomi kod muškaraca i žena (uzrok, lečenje, komplikacije)

ureaplazma

Šta je ureaplazma?

Ureaplazma je vrsta bakterije iz porodice mikoplazmi. Povećana koncentracija ureaplazme u organizmu može izazvati upalu prostate kod muškaraca i genitalne infekcije kod žena, a kod oba pola može izazvati sterilitet.

Oko 70 odsto seksualno aktivnih odraslih osoba je domaćin ureaplazme, međutim problem može nastati ukoliko dođe do značajnijeg razmnožavanja ovog mikroorganizma.

Kako se prenosi?

Ureaplazma se prenosi najčešće polnim odnosom. Infekcije su češće kod seksualno aktivnih osoba koje ne koriste zaštitu. Partneri mogu nesvesno preneti infekciju, jer su simptomi teško primetni.

Koji su simptomi ureaplazme?

Simptomi su teško primetni i njihova pojava zavisi od jačine imunog sistema. Najčešći simptom je pojačan sekret i učestalo mokrenje, a mogu se javiti i bolovi u genitalnom području, kao i bol pri mokrenju.

S obzirom da se određen procenat ureaplazme prirodno nalazi u organizmu ne postoji rutinski test koji bi možda otkrio da nešto nije u redu. Najčešće se radi test kulture uzimanjem brisa, sličan PAPA testu.

Kako se leči ureaplazma?

Ureaplazma je bakterija bez ćelijskog zida, pa je lečenje antibioticima teže. Pri lečenju ureaplazme prepisuju se posebni antibiotici, kao što je eritromicin.

Ima li negativne posledice po trudnoću?

Ako se ne leči, ureaplazma može dovesti do spontanog pobačaja, prevremenog porođaja ili infekcije posteljice.

Takođe, zbog povećane koncentracije ureaplazme beba može da ima nisku porođajnu težinu. Zbog toga bi bilo dobro da, pre začeća, proverite koncentraciju ureaplazme u Vašem organizmu.