RAK JETRE: Ovih 12 simptoma, ako vam je život mio NE IGNORIŠITE (metastaze,lečenje, prognoze)

Jetra je organ veličine lopte za ragbi koji se nalazi u gornjem desnom uglu trbuha, ispod dijafragme. Rak jetre nastaje u ćelijama jetre.

Postoji nekoliko vrsta kancera koji se mogu formirati u jetri. Najčešći je hepatocelularni karcinom (HCC) koji se formira u dominantnim ćelijama jetre – hepatocitima. Druge vrste raka jetre, poput intrahepatičkog holangiokarcinoma i hepatoblastoma, mnogo su ređe.

Na jetri su češće metastaze, nego primarni kancer. Rak koji se javlja u drugim organima – pluća, dojka, debelo crevo – a potom se proširi na jetru, smatra se metastazom. Ova vrsta raka naziva se po organu u kojem je i započet – poput metastatskog karcinoma debelog creva, kako bi se opisao rak koji počinje u debelom crevu i širi se u jetri.

Uzrok nastanka i faktori rizika

Uzroci nastanka karcinoma jetre nisu dovoljno poznati. Ono što je poznato je da više faktora utiče na njegov nastanak. Hronične bolesti jetre su preduslov za pojavu ovog tipa  karcinoma. Infekcija virusom hepatitisa B i C u ranom detinjstvu ili u intrauterinom periodu (period u majčinom stomaku). Mikotoksini koji se pojavljuju u buđi (npr. kod nehigijenski skladištene hrane) takođe spadaju u predisponirajuće faktore. Činjenica je da više faktora deluje u nastanku ove bolesti, genetski, imunološki, karcinogeni…

Ponekad je gotovo nemoguće utvrditi razlog nastanka karcinoma jetre.

Simptomi

Mnogi pacijenti nemaju gotovo nikakve simptome kod primarnog kancera jetre. Primarni karcinom jetre najčešće ima iste kliničke manifestacije, one su sledeće:

  • naglo gubljenje kilograma
  • gubitak apetita
  • bol u gornjem delu trbuha
  • mučnina i povraćanje
  • žutica
  • oticanje stomaka
  • bele stolice

Ukoliko imate bilo koji od navedenih simptoma odmah zakažite pregled kod gastrohepatologa.
Dijagnoza i određivanje obima kancera

Za postavljanje dijagnoze se koristi više metoda. Određivanje alfa 1 globulina u serumu je značajan parametar. Virusni markeri za hepatitis B i C takođe. Ultrazvučni (ehosonografski) pregled, radioizotopske metode, kompjuterizovana tomografija, angiografija hepatične arterije, magnetna rezonanca i naravno biopsija su dijagnostičke metode kojima se može otkriti i potvrditi karcinom jetre.

Kada je rak jetre dijagnostikovan, doktor će raditi na tome da odredi obim (stadijum) raka. Različitim testovima odrediće se lokacija raka i da li se on proširio na druge organe. Ovo je važno kako bi se odredio postupak lečenja i sprečavanja daljeg širenja bolesti.

Lečenje

Bitan uslov za lečenje ove bolesti je rano otkrivanje. Preventivne mere podrazumevaju zaštitu od virusa hepatitisa B i C, rad na suzbijanju alkoholizma, higijena skladištenja namirnica. Lečenje je veoma kompleksno i zahteva učešće specijalista različitih medicinskih grana (hepatologa, onkologa, radiologa, patologa..).

Primarni karcinom tretiraće se na neki od sledećih načina: hiruški, lokalizovanim tretmanom, radioterapijom, lekovima, imunoterapijom, hemioterapijom, palijativnom terapijom.

Prognoza

Prognoza je loša, pogotovo ako se radi o uznapredovaloj bolesti ili prisustvu metastaza u udaljenim organima.