Masna jetra (steatoza): 3 simptoma i 30 saveta za čišćenje i lečenje

Masna jetra ili steatoza jetre je posledica nakupljanja masti u jetri koja prelazi 5 odsto ukupne težine jetrenog tkiva. Masna jetra se dugo smatrala benignim stanjem, koje ne napreduje u bolest, međutim, vremenom se pokazalo da steatoza jetre može biti vrlo ozbiljna, te može dovesti do ciroze jetre.

Uzročnici nastajanja masne jetre uglavnom su:

  • prehrambreni uzroci – šećerna bolest, debljina, gladovanje, poremećaji metabolizma masti, bolesti gušterače, upalne bolesti creva
  • lekovi i toksini – alkohol, kontracepcija, kortikosteroidi
  • nasledne bolesti – galaktozemija, cistična fibroza, Wilsonova bolest
  • virusne bolesti – hepatitic C

Ciroza je hronična bolest jetre koju karakteriše oštećenje jetrenog tkiva, stvaranje fibroznih ožiljaka i progresivno propadanje jetrene funkcije, krvarenja, poremećaj određenih funkcija mozga, nakupljena tečnost u abdomenu i povišen pritisak u krvnim žilama.

Vrlo je važno da prepoznate poremećaj pre nego što prouzrokuje ozbiljnije oštećenje jednog od najvažnijih organa, jer je jetra centralna laboratorija organizma za preradu i prečišćavanje otrova.

Masna jetra simptomi koje treba znati

Masnu jetru obično nazivaju i tiha bolest, jer vrlo često nije praćena nikakvim simptomima, posebno kada je stanje u početnoj fazi. Ako bolest uznapreduje, za šta je potrebno i nekoliko godina ili decenija, mogu se pojaviti neki netipični znaci.

Simptomi bolesti jetre kao što su mučnina, opšta slabost, narušena moć rasuđivanja, gubitak težine i apetita, konfuznost ili problem s koncentracijom se uglavnom javljaju onda kada je oboljenje prešlo nekoliko faza i došlo do stadijuma da je poseta lekaru neophodna. Međutim, oboleli često ne shvate ove simptome kao nešto bitno, te bolest uzme maha.

Osim toga, simptomi masne jetre se mogu ogledati u vidu bola u centralnom ili gornjem delu stomaka, tamnih mrlja na koži vrata ili podlakta. Najveći pokazatelji su uvećana jetra i bol u jetri.

Masna jetra kod nealkoholičara se može izlečiti i povući, ali se može i pogoršati ukoliko se lečenju ne pristupi na vreme, dok je kod alkoholičara situacija nešto drugačija. Simptomi kod alkoholičara se vrlo često pogoršavaju nakon konzumiranja alkohola, što zapravo i dovodi do stvaranja masne jetre.

Simptomi oboljenja jetre koji su specifični su:

  • Žuta koža, odnosno žućkasta prebojenost kože;
  • Svrab;
  • Lako stvaranje modrica – usled smanjene produkcije faktora za zagrušavanje krvi.

Masna jetra uzrok nastanka

Uzroci nealkoholičarske masne jetre i dalje nisu poznati, ali određeni faktori mogu da povećaju rizik od ove bolesti. Postoje slučajevi kada potpuno izostanu bilo kakvi očigledni parametri koji dovode do masne jetre.

Međutim, kada je u pitanju steatoza jetre uzrok oboljenja može biti dvojak – uređen ili stečen, te je poznato da je uglavnom u pitanju nasleđena bolest, koja se vrlo često javlja kod gojaznih i sredovečnih ljudi.

To se najbolje vidi iz krvne slike i povišenog nivoa triglicerida ili holesterola u krvi. Takođe, na masnu jetru utiču i određeni medikamenti, ali se ne sme izostaviti i virusni hepatitis, kao i veliki gubitak težine ili neuhranjenost.

Studije pokazuju da preterano razmnožavanje bakterija u tankom crevu, može da doprinese pojavi nealkoholičarske masne jetre. Ali svakako se uz to ne smeju izostaviti ni drugi digestivni problemi, pa generalno, bilo šta što hronično opterećuje jetru može negativno da utiče na rad jetre.

  • Neumereno konzumiranje alkohola, kofeina i šećera;
  • Farmakološka sredstva i različiti toksini iz okruženja;
  • Velika zastupljenost pesticida i aditiva u namirnicama.

Glavna funkcija jetre je razgradnja svih materija koje dospeju u ljudski organizam, pa je potrebno brinuti o samom organu, i ne dozvoliti da loši lični izbori utiču na nastanak masne jetre i zdravlje uopšte.

Masna jetra dijagnoza

Kako su simptomi masne jetre vrlo slični simptomima brojnih drugih bolesti, nekada je teško uočiti da je zapravo reč o masnoj jetri. Međutim, ukoliko se pojave bolovi usled uvećane jetre, stanje jetre se utvđuje jednostavnim opipivanjem stomaka, koje prate specifične analize krvi.

Dva osnovna parametra rada jetre su ALT (alanin aminotransferaza) i AST (aspartat aminotransferaza). Ukoliko su vrednosti ovih enzima povišene, nema sumnje da postoji problem u funkcionisanju jetre.

Jedan od načina za utvrđivanje da li je sa jetrom sve u redu je ultrazvučni pregled, dok se najpreciznija dijagnoza dobija biopsijom, odnosno uzimanjem dela tkiva koje se dalje šalje na analizu. Međutim, ova metoda je poslednji korak onda kada se eliminišu svi ostali uzročnici bolesti poremećaja rada jetre.

Masna jetra lečenje i preventiva

Kako je jetra kod čoveka drugi po redu najveći organ u telu, samim tim je odgovoran za mnoge procese u organizmu. Jetra služi kao filter za sve štetne supstance u namirnicama koje se redovno unose, a ceo proces je moguće poremetiti ako se u jetri poveća koncentracija lipida.

Specifičan način za lečenje masne jetre određenim medikamentima trenutno ne postoji, pa lek za steatozu jetre nije moguće pronaći. Međutim, masna jetra se leči tako što se leče uzroci nastanka masne jetre, kao što je lečenje dijabetesa dijetom za dijabetičare na primer.

Ako je pak reč o alkoholičarskoj masnoj jetri, najvažnija stvar je momentalan prestanak unosa alkohola. Zapravo, ova mera je korisna i dobra i za one koji boluju od nealkoholičarske masne jetre.

Uz prepisanu terapiju, potrebno je u dogovoru sa stručnim licem, uvesti i neki prirodan način lečenje jetre, u kombinaciji sa promenama u ishrani i načinu života generalno.

Lečenje masne jetre prirodnim putem

Priroda krije mnoge blagodeti i neretko lek za mnoge bolesti dolazi upravo iz nje, te je slična situacija i kada je lek za jetru u pitanju. Prirodno lečenje jetre je vrlo često najefikasnije, a neretko i vrlo povoljno.

Mnogi stručnjaci navode da je lečenje jetre prirodnim putem jedan od najboljih načina da se dođe do izlečenja, a ponekad i jedini. Čišćenje jetre od masnoće iziskuje vreme, strpljenje i upornost, ali su rezultati zagarantovani. U daljem tekstu saznajte nekoliko prirodnih načina za čišćenje jetre prirodnim putem.

Jabukovo sirće za masnu jetru

Kada je u pitanju masnoća na jetri, jabukovo sirće se izdvaja kao odlično sredstvo za otklanjanje viška masti u sklopu jetre. Takođe, jabukovo sirće stimuliše i mršavljenje, poboljšava funkcije jetre i smanjuje upalu.

Za lečenje jetre prirodnim putem je najbolje koristiti organsko jabukovo sirće, jer je onda detoks organizma efektivan i zagarantovan. Ukoliko niste ljubitelj jabukovog sirćeta, kao alternativa može da posluži i sok od divljih jabuka.

Najbolji način za unos jabukovog sirćeta u organizam je u kombinaciji sa medom. Naime, dve kašike jabukovog sirćeta u toploj vodi sa medom je doza koju treba piti dva puta dnevno. Ovo bi trebalo ponavljati svaki dan, nekoliko meseci. Ukoliko se jave neke neželjene reakcije, posavetujte se sa lekarom.

Artičkoka kao prirodni lek za masnu jetru

Artičoka je biljka koja je bogata vlaknima, pa se dobro vari i odlična je za čišćenje jetre. Cvetni pupoljak artičoke se koristi kao povrće, ali vrlo često i kao prirodan lek za masnu jetru.

Zbog svih svojih blagodeti, artičoka garantuje obnavljanje jetre. Najbolje je prilikom kupovine birati mlade i zatvorene cvetove. Artičoka se konzumira samo tog dana kada je napravljena, nikako sutradan.

Topli napitak od artičoke se lako sprema. Potrebno je jednu artičoku iseckati na male komade i preliti sa 750 ml vode. Dovoljno je samo pet do osam minuta da proključa, pa se ovaj čaj za čišćenje jetre može konzumirati tokom celog dana.

Čičak pročišćava jetru

Lekovita svojstva čička su vrlo dobro poznata u narodnoj medicini, jer čičak odlično deluje na mnoge bolesti. Kada je reč o masnoj jetri, čičak deluje na regenerisanje ćelija jetre i štiti je od ponovnog oštećenja.

Čičak povećava enzime glutationa koji je odgovoran za pročišćavanje masne jetre od različitih toksina. Takođe, ova biljka je bogata antioksidansima, koji su čak deset puta jači od vitamina E.

Čaj za jetru od korena čička je vrlo delotvoran napitak za lečenje masne jetre. Naime, kašiku korena je potrebno preliti sa 2,5 dl ključale vode. Nakon što odstoji dva sata, procediti i piti u gutljajima ujutru i uveče, naredne dve nedelje.