Bol u jajnicima (SVI MOGUĆI UZROCI)

BOL U JAJNICIMA

Tačno je da žene sa karcinomom jajnika osećaju bol u maloj karlici, nelagodnost, nadimanje i pritisak u trbuhu. Ukoliko ovi simptomi traju više od nekoliko nedelja, ili se ponavljaju, preporučljivo je obratiti se lekaru, kako bi se izvršili potrebni pregledi za isključivanje ozbiljnijeg uzroka pomenutih simptoma. Kod nekih žena, sumnja na prisustvo karcinoma jajnika može se javiti kada se na rutinskom godišnjem pregledu utvrdi postojanje promene u tkivu jajnika, bez prethodno prisutnih drugih simptoma bolesti. Takođe, ni samo prisustvo promene u tkivu jajnika ne znači sigurno malignitet, već je potrebno odgovarajućim dodatnim dijagnostičkim procedurama otkriti prirodu prisutne promene.

Bolovi u predelu jajnika

Povremeni, sporadični bolovi nemaju značaja. Mogu da se jave pred menstruaciju, u vreme ovolucije (sredina ciklusa), najčešće prestaju posle nekoliko dana

Sa ginekološkog aspekta značajni su:
· stalno prisutni bolovi (tj. duže od 1-2 dana) bilo kog intenziteta
· jaki bolovi u predelu jednog ili oba jajnika.

Tada se obavezno morate javiti ginekologu.

Ginekolog će, na osnovu ginekološkog i ultrazvučnog pregleda, ustanoviti razlog vaših tegoba i dati odgovarajuću terapiju.

Razlozi bolova su različiti: upala jajnika, cista ili prskanje ciste na jajniku, vanmaterična trudnoća, nekrotični miom, upala slepog creva itd. Svaka od ovih situacija može biti vrlo opasna, te je neophodno na vreme je otkriti i adekvatno tretirati.