Bolesti jezika (simptomi i lečenje)

Jezik je najjači mišić u telu i uključen je u neke od najvažnijih telesnih funkcija: govor, žvakanje i gutanje. Na površini jezika se nalaze papile zadužene za čulo ukusa. Različiti poremećaji i bolesti koji mogu uticati na jezik su infekcije, povrede, hronična iritacija, rast abnormalnih tkiva i nasledna oboljenja.

Mnoge bolestijezika brzo prolaze. Međutim, neka mogu izazvati dugoročne poteškoće i zahtevaju lečenje.

Koji su najčešći problemi sa jezikom?

Najčešći problemi sa jezikom su:

  • diskoloracija
  • uvećanje i otok
  • anomalije na površini jezika
  • bol zbog čvorića i izraslina
  • promenjeno čulo ukusa
  • otežano pomeranje

Šta izaziva probleme sa jezikom?

Postoji mnoštvo različtiih bolesti jezika, koje se kreću od bezopasnih pa do veoma ozbiljnih. Postoje i urođena oboljenja jezika, koja su mahom bezazlena. Ozbiljnija oboljenja, npr. rak jezika, mogu biti povezana sa faktorima rizika kao što su pušenje ili prekomerna konzumacija alkohola. Takođe, bolesti jezika mogu biti i posledica neke druge bolesti.

Najčešće bolesti jezika

Leukoplakija

dlakava leukoplakija

Leukoplakija predstavlja razvoj bezbolne sive ili bele fleke na jeziku koja se najčešće javlja kao posledica hronične upale. Ove fleke se mogu javiti i na unutrašnjoj strani obraza. Pušenje cigareta ili lule povećava rizik od leukoplakije. Iritacija koja se javlja zbog proteze ili zuba takođe može izazvati leukoplakiju. U četvrini slučajeva, leukoplakija je prekancerozna ili kancerozna. Jedna od varijanti ovog poremećaja se zove dlakava leukoplakija usta i javlja se zbog Epštajn-Barovog virusa. Ova bolest jezika obično se javlja kod osoba koje imaju slab imuni sistem.

Povezano>>> Leukoplakija u ustima – simptomi, uzrok i lečenje


Rak jezika

kako izgleda rak jezika

Rak jezika je oblik raka glave i vrata. Čak dve trećina slučajeva raka glave i vrata čini rak jezika.  Rak jezika se obično javlja kao čvor ili čir koji ne prolazi. Karcinom skvamoznih ćelija je najčešći oblik raka jezika. Pušenje i prekomerna konzumacija alkohola povećavaju rizik od pojave raka i drugih bolesti jezika.

>>> Rak jezika je sve češći: 6 simptoma na koje treba obratiti pažnju (lečenje i prognoze)


Bele fleke na jeziku

Bele fleke na jeziku i desnima su često posledica gljivične infekcije usta. Takve infekcije se obično javljaju nakon neke bolesti ili terapije koja je poremetila balans bakterija i gljivica u ustima. Bele fleke koje podsećaju na čipku mogu biti i lihen planus, što znači da vaš imuni sistem napada tkivo u ustima. Ako u ustima primetite tvrde, ravne, bele fleke koje ne možete da skinete, moguće je da je reč o leukoplakiji, koja je ponekad i kancerozna. Ako se kod vas jave ovakvi simptomi, obratite se lekaru ili stomatologu.

Saznajte više>>> Gljivice u ustima i na jeziku (simptomi, uzrok, lečenje)


Bolest jezika makroglosija

Makroglosija je termin koji opisuje abnormalno uvećanje jezika. Ovo stanje može izazvati i nepravilan rast zuba i otežan govor. Makroglosija je bolest jezika koja se može javiti zbog određenih urođenih ili naslenih oboljenja, uključujući Daunov sindrom, Bekvit-Videmanov sindrom, akromegaliju, nasledni hipotireoidizam i primarnu amiloidozu. Makroglosija se može javiti zbog oticanja jezika ili abnormlanog rasta tkiva, što se čestodešava kod multiplog mijeloma, sarkoidoze, tumora na jeziku i određenih infekcija.


Dlakavi jezik

Ako na jeziku primetite tanak crni, smeđi ili beli film koji izgleda kao da je dlakav, moguće je da imate problem sa dlakavim jezikom. Te “dlake” su zapravo proteini koje normalnim ćelijama na jeziku doslovno daju “dlake” na kojima se zadržavaju ostaci hrane i bakterije. Dlakavi jezik obično nestaje nakon čišćenja jezika. Ako imate dlakave, bele fleke na jeziku koje ne prolaze, moguće je da imate dlakavu leukoplakiju usta. Ona se često javlja kod osoba koje imaju Epštajn-Barov virus ili HIV.


Glositis

upala jezika

Glositis je upala jezika i može biti tranzijentni i hroničan. Ova bolest jezika izaziva otok, a površina jezika je izrazito crvena ili abnormalno svetla. Obično se javljaju i peckanje i osetljivost, što utiče na govor, žvakanje i guranje. Uz glositis se obično javlja i poremećeno čulo ukusa. Prolazne epizode glositisa se mogu javiti zbog opečenog jezika (hranom ili pićem), oralnog herpesa, kandidijaze i alergijskih reakcija na rastvor za ispiranje usta, paste za zube ili plastiku u protezama. Hronični glositis je bolest koja se može javiti zbog manjka vitamina B12 i folne kiseline, anemije zbog manjka gvožđa, sifilisa, oralnog lihen planusa i afti u ustima.

Više>>> UPALA JEZIKA (glostitis) simptomi, uzrok, lečenje


Geografski jezik

Geografski jezik, poznat i kao migratorni glositis, pogađa po nekim procenama i do 14 odsto populacije, a šta ga izaziva nije poznato. Nekada se smatralo da je geografski jezik posledica bolesti dijabetesa,  psorijaze, seboreje i atopijskog dermatitisa, ali mnoga novija ispitivanja nisu dokazala te tvrdnje. Jedino je utvrđena i dokazana korelacija između pušenja i geografskog jezika.

>>> Geografski jezik (uzrok, dijagnoza, lečenje)


Fisure na jeziku

ispucali jezik

Kako starimo, na jeziku se mogu pojaviti duboke brazde. Fisure na jeziku se javljaju i kod osoba sa Daunovim sindromom, psorijazom i Sjogrenovim sindromom. Obično su bezopasne, ali bi trebalo i da češće čistite jezik kako biste uklonili ostatke hrane i bakterije. Ako je uzrok fisura neko oboljenje, jezika one se obično povlače kada se leči to oboljenje.

>>> Ispucali jezik (pukotine na jeziku) simptomi, uzroci i lečenje


Čvorovi na jeziku

Ispod jezika se često javljaju afte – mali, bolni čvorići koji se javljaju i nestaju bez tretmana. Jedan bolni čvor na vrhu jezika može biti prolazni jezični palpilitis, pojava čvora na mestu na kom je došlo do iritacije jezika. I neki virusi mogu izazvati pojavu mnoštva malih čvorova na vrhu i obodu jezika. Ako osetite čvor na jeziku ili ispod njega koji boli i ne prolazi, obavezno se javite svom lekaru. To može biti simptom raka jezika.


Lihen planus

Lihen planus je imunološko oboljenje koje utiče na kožu i mukozne membrane, često i u ustima i na jeziku. Dve glavne manifestacije lihen planusa su već opisane: beli film nalik na čipku koji se javlja na mukoznim membranama u ustima i na jeziku, i erozivni oblik koji deluje kao plitak čir. Uz lihen planus se često javlja i kandidijaza i zahteva tretman antimikoticima. Retikularni lihen planus ne zahteva tretman. Ulcerozni lihen planus se može lečiti topikalnim steroidima, npr. pastama za zube sa fluocinonidom ili gelovima sa klobetazol propionatom. Ako lekar nije siguran da li je zaista reč o lihen planusu, verovatno će vam predložiti biopsiju.


Crni jezik

Dlakavi jezik je obično crne boje. Međutim, jezik može postati crn i nakon upotrebe antacida koji sadrže bizmut. Kod nekih ljudi ovakvi lekovi ostavljaju crne tragove na jeziku. Ovo stanje je sasvim bezopasno i prolazi čim prestanete da pijete lekove.


Svetlocrveni jezik

Svetlocrveni jezik je rani znak Kavasakijeve bolesti, retke, ozbiljne bolesti koja dovodi do zapaljenja krvnih sudova u celom telu i najčešće se javlja kod dece. Takođe, svetlocrveni jezik može biti i simptom bolesti šarlaha. Ako vam je jezik crven, osetljiv i osećate bol u ustima, to može biti i simptom manjka vitamina B3 a ne neke bolesti.


Peckanje na jeziku

Ako stalno imate osećaj da ste se opekli vrelom kafom ili imate metalni ukus u ustima, moguće je da imate sindrom gorućih usta (glosodiniju). To je obično posledica problema sa nervima u jeziku. Sindrom gorućih usta mogu izazvati i suva usta, infekcije u usnoj duplji, gorušica i dijabetes. Kod nekih osoba kisela hrana, kao i paste za zube i rastvori za ispiranje usta mogu izazvati gorući osećaj na jeziku.


Osetljivost

Na jeziku se nalazi mnoštvo nervnih završetaka, tako da ujed ili povreda jezika mogu izazvati jaku osetljivost i bol.  Afte, lihen planus, oralna kandidijaza i geografski jezik mogu izazvati bol na jeziku. I neki lekovi i infekcije takođe mogu izazvati osetljivost na jeziku. Ponekad je bol u jeziku simptom raka, a ostali mogući simptomi su čvor ili bele ili crvene fleke. Zbog takvih problema se morate obratiti lekaru.Bolesti jezika su najčešće bezazlene ali se mora isključiti mogućnost raka.