Ispucali jezik (pukotine na jeziku) simptomi, uzroci i lečenje

ispucani jezik

ISPUCALI JEZIK, ili fisurirani jezik, je stanje kod koga se na gornjoj vidljivoj površini jezika uočavaju pukotine, ili fisure (brazde).

Ove pukotine na jeziku mogu da prođu neopaženo zbog svoje benigne prirode, ali utiču na izgled jezika. U nekim slučajevima pukotine mogu da izazivaju osećaj pečenja prilikom konzumiranja nekih vrsta namirnica, a mogu da dovedu i do gubitka čula ukusa.

Ispucan jezik može da bude i pokazatelj vašeg zdravstvenog stanja. Razlozi za ovu pojavu su različiti – bakterijska infekcija, genetski poremećaj ili familijarni nasledni trend.

U ovom članku ćemo govoriti o različitim faktorima koji mogu da izazovu pukotine na jeziku kao i o metodama pomoću kojih ispucao jezik može da se dovede u normalno stanje.


Ispucali jezik znaci i simptomi

ispucali jezik

Prepoznavanje ispucalog jezika

 • pukotina, odnosno brazda duž sredine jezika i još pukotina koje se pružaju iz nje
 • ponekad su pukotine nasumično raspoređene i mogu da se jave i na bočnim stranama jezika
 • ove pukotine, odnosno fisure nalaze se samo na jeziku i ni na jednom drugom delu usta
 • pukotine na jeziku mogu da se razlikuju po dužini i dubini (plitke ili nekoliko milimetara duboke)
 • fisure mogu da se spajaju i dele jezik na regije
 • ispucali jezik može da bude i crven

Simptomi ispucalog jezika:

 • u nekim slučajevima pukotine na jeziku nisu bolne i mogu da budu neprimetne
 • pukotine na jeziku mogu da budu osetljive na ljutu hranu i da izazivaju bol ili osećaj pečenja prilikom konzumiranja takvih namirnica
 • ispucali jezik može da dovede do iritacije, rana u ustima ili bola
 • duboke pukotine na jeziku mogu da zadržavaju ostatke hrane i da čine jezik podložnim mikrobnim infekcijama
 • usled infekcije dah može da bude neprijatan

Osetljivi ispucali jezik može da izazove teškoće pri jelu i gutanju.


Ispucali jezik uzroci

ispucan jezik

Tačan uzrok ispucalog jezika nije poznat. Međutim, postoje brojni poznati razlozi, koje ćemo navesti u nastavku članka.

 1. Anomalije jezika

Normalan jezik ima oblogu sačinjenu od sićušnih, ružičastih papila (organi ukusa u obliku sitnih bradavica). Kod geografskog jezika, površine ispucalog jezika nemaju papile, pa ove regije deluju ravno. Ove regije mogu da budu osetljive na ljutu ili vruću hranu ili piće.

Osobe sa „dlakavim“ jezikom mogu da primete keratinizaciju (orožavanje) i uvećanje papila. Ovo može da izazove pojavu mrlja na jeziku, koje mogu pogrešno da se protumače kao pukotine.

Geografski jezik

2. Nasledni uzroci

Ispitivanja procenjuju da oko 2 – 5% populacije SAD ima ispucali jezik. U nekim ispitivanjima uočena je pojava ispucalog jezika u periodu detinjstva, dok u drugim ove pojave nema sve do zrelog doba.

Neke izvedene teorije upućuju da nasledna oboljenja čine neke osobe sklonijima ka pojavi ispucalog jezika.


3. Sjorgenov sindrom

Sjorgenov sindrom je autoimuni poremećaj kod koga organizam napada suzne i pljuvačne žlezde. U simptome spadaju pečenje očiju, suva usta i ispucali jezik. Sjorgenov sindrom može da bude prouzrokovan ili pojačan faktorima životne sredine, genetikom ili postojećom virusnom ili bakterijskom infekcijom organizma.


4. Melkerson-Rozentalov sindrom

Melkerson-Rozentalov sindrom je neurološki poremećaj kod koga se ispoljavaju simptomi poput oticanja usana, očnih kapaka i retko skalpa. Usled paralize lica pljuvačne žlezde su oštećene, pa može da se javi ispucali jezik.


5. Daunov sindrom

Daunov sindrom je hromozomski poremećaj, koji za posledicu ima intelektualni invaliditet i usporen razvoj. Uočeno je da oko 80% dece sa Daunovim sindromom ima i ispucan jezik.


6. Nedostatak biotina

Nedostatak biotina, ili vitamina H, koji pripada porodici vitamina B kompleksa, može da izazove bolove u mišićima, suvu kožu, umor.Ispucali jezik takođe može da bude posledica nedostatka biotina. Biotin može da se dopuni povećanim unosom karfiola, žumanaca, pečuraka i piletine. Posavetujte se sa svojim lekarom radi tačne dijagnoze.


7. Povreda ili trauma

Ako imate slomljen zub i jezik vam se stalno tare o njega, moguće je da je to uzrok za ispucan jezik. Takođe, ako stalno trljate ili perete četkicom gornju površinu jezika, na jeziku mogu da se jave fisure.


Drugi uzroci

kandida na jeziku
Kandida na jeziku

Šanse da dobijete ispucali jezik povećavaju se ako redovno jedete ljutu hranu. Navika škripanja zubima kada ste izloženi stresu ili nesvesni da to činite, za posledicu može da ima ispucali jezik. Štaviše, ako imate oslabljen imuni sistem, to može da dovede do oboljenja koje je poznato kao oralni drozd (gljivična infekcija, najčešće kandidijaza).

Kod ovog oboljenja, u ustima dolazi do gljivične infekcije koja je najjača u pukotinama fisuriranog jezika. U simptome spadaju gubitak čula ukusa, blagi bol i lezije na jeziku ili drugim delovima usne duplje. Olakšanje mogu da pruže antifungalni lekovi koji se dobijaju uz recept.


Ispucan jezik lečenje

pasta

U većini slučajeva ispucali jezik spontano zaceljuje. Međutim, trebalo bi da tražite lekarsku pomoć ili probate neke kućne lekove da biste ublažili bol. Nakon potvrđivanja dijagnoze, neki od navedenih tretmana mogu da budu od koristi.

Odražavanje zubne higijene

Perite zube i čistite jezik redovno, kako biste sprečili mikrobe i čestice hrane da se zadržavaju u pukotinama. Dobra higijena zuba sprečava razmnožavanje mikroba.

Pametno birajte četkicu i pastu za pranje zuba. Meka četkica za zube može da bude od pomoći. Kupujte pastu za zube koja ne nadražuje ispucali jezik.


Dovoljan unos vode

pijte vodu

Neophodnost konzumiranja vode je veoma dobro poznata činjenica. Manji unos vode može da liši jezik neophodne vage. Navika svakodnevnog obilnog konzumiranja vode i tečnosti, može da ublaži simptome ispucalog jezika.


Izbegavanje iritanasa

Slana, ljuta ili kisela hrana mogu da pogoršaju stanje, pa je zato bolje da izbegavate da jedete takve namirnice.

Ako zubna proteza ili slomljeni zub iritiraju pukotine, posavetujte se sa svojim stomatologom.

Ako nesvesno škripite zubima, koristite štitnike za zube koji mogu da spreče dalju iritaciju, ali se prvo posavetujte sa svojim stomatologom.


Promena ishrane

Nedostatak biotina ili gvožđa spadaju u glavne uzroke ispucalog jezika. Pređite na ishranu bogatu gvožđem, koja će vam pomoći da se brže oporavite.

Jedite više piletina, jaja, pečuraka, karfiola i drugih namirnica bogatih hranljivim materijama. Izbegavajte kafu, čaj, alkohol ili duvan, pošto sve navedeno može da iritira jezik i pospeši stvaranje mrlja u nekim slučajevima.


Lekovi

Nakon postavljanja dijagnoze, lekar može da vam preporuči antifungalne medikamente, u slučaju da imate oralni drozd. Kod geografskog jezika, moguće je da vam lekar prepiše tečnost za ispiranje usta koja sadrži analgetik ili anestetik. Antibiotici se prepisuju u slučaju dlakavog jezika.

Lekar može da vam prepiše i nesteroidne antiinflamatorne lekove (NSAIL) kod Melkerson-Rozentalovog sindroma, a za Sjorgenov sindrom korisni mogu da budu neki stimulanti ili veštačke suze.


Kada bi trebalo da se javite lekaru

ukus metala u ustima stomatolog

Trebalo bi da se javite lekaru kada ispucali jezik izaziva ozbiljnu nelagodu. Ako pukotine otiču, morate da se javite lekaru, jer to može da bude ozbiljan slučaj raka jezika.

Pošto su uzroci različiti i uglavnom povezani sa duboko ukorenjenim zdravstvenim problemima, najbolje je da se javite lekaru čim uočite neke abnormalnosti na jeziku. Uobičajena terapija koju lekari prepisuju uključuje antibiotike, topičke kreme za ublažavanje simptoma i poseban način održavanja zubne higijene.