Geografski jezik (uzrok, dijagnoza, lečenje)

geografsji jezik

GEOGRAFSKI JEZIK je često bezazleno stanje, kod koga na gornjoj i bočnim površinama jezika javljaju promene u obliku šara ili mrlja.Mrlje nepravilnog oblika čine da jezik podseća na geografsku kartu, usled čega je ovo stanje i dobilo ime.

U nekim slučajevima ovakve mrlje mogu da se jave i na drugim površinama usta.

Ukratko o geografskom jeziku:

 • Mrlje i pukotine na jeziku nastaju usled odsustva papila, odnosno sićušnih kvržica na zahvaćenim površinama.
 • Ove mrlje su glatke i crvene. U nekim slučajevima ivice mogu da budu blago uzdignute.
 • Geografski jezik je retko stanje i češće se javlja kod odraslih koji se bliže srednjim godinama nego kod dece.
 • Često se mrlje i pukotine povuku sa jedne površine jezika da bise ponovo javile na drugoj.

Geografski jezik simptomi

geografski jezik kod odraslih

Geografski jezik može neopaženo da postoji mesecima ili godinama. Obično ovo stanje otkrivaju lekar ili stomatolog prilikom rutinskog pregleda usta.

Kod  ovog stanja se javljaju glatke, crvene i nepravilne mrlje na gornjoj i bočnim površinama jezika. U druge izražene karakteristike spadaju:

 • mrlje na više površina jezika
 • uzdignute ivice koje mogu da budu bele
 • mrlje različite veličine i oblika
 • mrlje koje nastaju, zaceljuju i tokom vremena se premeštaju na različite delove jezika
 • mrlje koje vremenom menjaju veličinu
 • mrlje koje povremeno traju i do godinu dana

U dodatne simptome mogu da spadaju i blaga nelagoda ili bol. Ovo se najčešće događa prilikom kontakta sa hranom ili drugim supstancama. U neke moguće okidače spadaju:

 • pušenje
 • žvakanje duvana
 • ljuta ili kisela hrana
 • vruća hrana
 • pasta za pranje zuba
 • tečnost za ispiranje usta

Da li je geografski jezik opasan?

Uprkos svom izgledu, geografski jezik je bezazleno stanje. Ne postoje bolesti ili neki oblici raka koji se povezuju sa njim. Mada neki ljudi osećaju nelagodu, bol ili pečenje, ovi osećaji su skoro isključivo posledica kontakta sa ljutom ili kiselom hranom.


Kako izgleda geografski jezik?

geografski jezik kod dece

Geografski jezik se manifestuje kao raznovrsne šare na jeziku, koje se razlikuju od osobe do osobe.

U nekim slučajevima, geografski jezik više liči na bolni čir. Uprkos ovakvom izgledu, ovakvi slučajevi geografskog jezika, čak i ne moraju da izazivaju bilo kakvu nelagodu.

U drugim slučajevima geografski jezik se javlja uporedo uz pukotine na jeziku, koje se često lakše uočavaju.


Uzroci geografskog jezika

geografski jezik uzrok

Trenutno uzrok pojave geografskog jezika nije poznat. Istraživači su počeli da posmatraju vezu sa drugim oboljenjima, kao što je psorijaza. Međutim, da bi se potvrdila bilo kakva povezanost, neophodna su dalja istraživanja.

Naučnici su identifikovali dva potencijalna faktora rizika, koji dovode do pojave geografskog jezika. Jedan je ispucan jezik, oboljenje kod koga javljaju brazde i pukotine čitavom dužinom jezika. Drugi mogući faktor rizika je genetika, jer ova pojava može da se prenosi sa generacije na generaciju.

Zahvaljujući tome što je uzrok geografskog jezika nepoznat, ne postoje poznate preventivne mere.


Geografski jezik kod dece

Geografski jezik kod dece je nešto ređa pojava nego ko odraslih a i uzroci su isti.Ipak na osnovu nekih studija sprovedenih u raznim državama sveta se može videti da je mnogo ređi kod dece u razvijenim nego u nerazvijenim emljama.Na osnovu ovoga su izvedeni neki zaključci da deca u siromašnim zemljama imaju lošiju ishranu i nutritivne nedostatke koji možda izazivaju ovu pojavu.


Lečenje

Kada se ne leči, u najvećem broju slučajeva geografski jezik se spontano povlači, bez lekarske intervencije. Osobe koje nisu ni svesne da ga imaju, verovatno ga nikada neće ni lečiti, a moguće je da nemaju nikakvih tegoba.

Čak i nakon lečenja, simptomi geografskog jezika mogu ponovo da se jave nakon izvesnog vremena. U načine lečenja geografskog jezika spadaju:

 • tečnosti za ispiranje usta koje sadrže analgetik ili anestetik
 • lekovi za ublažavanje bolova u ustima
 • tečnosti za ispiranje koje sadrže kortikosteroide
 • suplementi vitamina B i cinka

Načini za lečenje geografskog jezika nisu istraženi u dovoljnoj meri. Osobe koje pate od ovog stanja nisu u mogućnosti da kažu da li lečenje ima uticaja na tok ove pojave, jer se geografski jezik obično spontano povlači i bez ikakvog lečenja.


Moguće komplikacije

dijagnoza

Ne postoje nek značajne komplikacije povezane sa geografskim jezikom. Kao što smo već rekli, ne postoje bolesti ili kanceri, koji mogu da proisteknu iz geografskog jezika.

Zbog toga kako geografski jezik izgleda, on može da dovede do anksioznosti ili drugih psiholoških komplikacija kod nekih osoba. Anksioznost može da bude posledica straha od negativne reakcije drugih ljudi. Pored toga, moguća je i pojava zabrinutosti da je u pitanju nešto ozbiljnije na primer rak jezika.


Kada bi trebalo da se javite lekaru

Osoba koja uoči glatke, crvene mrlje na jeziku, trebalo bi da se obrati lekaru ili stomatologu zbog postavljanja dijagnoze. Premda geografski jezik može da bude bezazlen i bez povezanih komplikacija, neka ozbiljnija oboljenja mogu da se pogrešno protumače kao ovo stanje.


Dijagnostikovanje

Geografski jezik mogu da dijagnostikuju lekar ili stomatolog. Ovo se najčešće obavlja običnim pregledom jezika i usta. Lekar ili stomatolog mogu da urade nešto od navedenog:

 • provera znakova bolesti, kao što su uvećane žlezde, povišena telesna temperatura ili drugi simptomi
 • pregled jezika pod izvorom svetlosti
 • opipavanje jezika radi provere prisustva nekog na dodir neobičnog tkiva ili osetljivosti
 • zahtev da pacijent pomera jezik kako bi mogli bolje da ga ispitaju

U nekim slučajevima, lekar može da traži dodatna ispitivanja, ukoliko sumnja da nije u pitanju geografski jezik.


Prirodno lečenje geografskog jezika

Ishrana

Izbegavanje ili ograničavanje unosa određenih namirnica koje mogu iritirati osetljivo tkivo jezika je ključno za geografski jezik. Izbegavajte ljutu, začinjenu hranu, proizvode sa duvanom, kiselo voće i povrće i jako zaslađenu hranu, kako bi jezik bio što manje iziritiran.


Vitamin B

Uključite u ishranu namirnice bogate B vitaminom, kao što su jaja, mleko, sir, ovas, ječam, banane, ćuretina, džigerica i integralne žitarice. Malo je poznata činjenica da geografski jezik ponekad nastaje i zbog nedostatka vitamina B. Ovaj vitamin može preventivno delovati na novo pojavljivanje crvenih fleka na jeziku. Možete se odlučiti i za suplemente, pošto jednako dobro rade posao.


Cink

Cink se pokazao kao sasvim pristojan lek za geografski jezik. Zato, suplementi na bazi cinka i namirnice bogate cinkom mogu ublažiti neprijatnost. Cink je uz to, dobar i za jačanje čula mirisa i ukusa. Ako niste raspoloženi da uzimate suplemente, uvećajte unos namirnica sa cinkom, kao što su mleko, sir, pasulj, sočivo, orašasti plodovi, semenke, spanać i drugo zeleno povrće.


Hidrogen

hidrogen peroksid

Hidrogen peroksid je efektan lek za sprečavanje rasta bakterija u ustima i uklanjanje crvenih fleka sa jezika. Ali, za oralnu upotrebu, koristite 3% hidrogen, jer će bilo šta jače od toga ispeći jezik.

Napravite rastvor, koristeći jednaku količinu tople vode i hirogen peroksida. Natopite vatu pa nanesite na jezik. Sačekajte par sekundi, pa isperite toplom vodom. Koristite koliko god je potrebno, dok se ne rešite problema.


Aloe vera

aloe vera

Tu je naravno i ‘pere sve, čisti sve’ biljka, aloe vera. Da, dobra je za kožu. Dobra je i za kosu! A dobra je i za lečenje geografskog jezika. Osim toga, rešićete se i lošeg zadaha. Izgleda da ovde nema negativnih strana. Nanošenje svežeg gela aloe vere na jezik ublažava peckanje i neprijatnosti izazvane geografskim jezikom.


Jabukovo sirće

Jabukovo sirće je odlično rešenje za prirodno lečenje geografskog jezika. Nekoliko kapi vratiće prirodan pH balans u ustima i izboriti se sa infekcijom, sprečavajući njeno širenje. Evo šta treba da uradite:

Pomešajte kašiku sirovog, nefiltriranog jabukovog sirćeta sa ¼ kašikice sode bikarbone, u čaši vode. Ispirajte usta ovim rastvorom, 2-3 puta dnevno. Koristite dok se simptomi ne ublaže.


Unos tečnosti

hidratacija

Hidratacija je ključna. Održavajte telo hidriranim, i ublažićete diskomfort geografskog jezika, ali i pozitivno uticati na oralno zdravlje. Povećajte unos tečnosti, a pomaže i sisanje malih kockica leda. Jedite više vodenastog voća i povrća kao što su lubenica i krastavac. Pijte voćne sokove, kokosovu vodu, ohlađene biljne čajeve, poput zelenog čaja ili kamilice i primetićete rezultate vrlo brzo.


Mućkanje ulja u ustima

Ova tehnika je preuzeta iz drevne ajruvedske medicine, za tretiranje crvenih fleka na jeziku. Mućkanje ulja u suštini, izvlači toksine, ne samo iz usta nego i tela.

Šta treba da uradite:

Uzmite kašiku organskog, hladno ceđenog kokosovog ili susamovog ulja i grgoćite u ustima narednih 10-ak minuta. Ispljunite ulje i isperite usta toplom vodom.

Ponavljajte svakog jutra, pre jela i pazite da ne progutate ulje.


Nana

nana menta nane

Magična menta, koja ne samo da je ukusna, nego i je dobra preventiva za mnoge oralne probleme. Uz to, osvežava dah i ubija bakterije.

Ohlađen čaj od nane je odličan lek za geografski jezik. Pored toga, žvaćite sveže listiće mente ili žvaku sa ukusom mente, svakodnevno.


Prognoze

Osoba koja ima geografski jezik vodi normalan život. Izgled jezika i blaga nelagoda su obično najveće brige. U većini slučajeva, mrlje se na kraju povlače bez ikakve intervencije.

Nema potrebe za promenom životnih navika, jer ništa ne može da spreči da se ovo stanje ne ponovi u budućnosti. Međutim, preporučljivo je izbegavanje ljute i kisele hrane.