Pilonidalna cista (uzrok, lečenje, operacija, oporavak)

pilonidalna cista operacija

PILONIDALNA CISTA se javlja na zadnjici, u interglutealnoj brazdi. Kao i ostale ciste, pilonidalne ciste se lako inficiraju i postaju pune gnoja.Ako dođe do infekcije, cista se pretvara u pilonidalni čir, i tada je veoma bolna.

Pilonidalna cista ili sinus podseća na veliku bubuljicu. Češće se javlja kod muškaraca nego kod žena. Takođe, češća je kod mlađih ljudi. Gojazne osobe, osobe koje nisu fizički aktivne, veoma maljave osobe ili osobe sa nekom povredom tog dela imaju veći rizik od sinusa.

Ako vam pilonidalna cista postane problem, lekar će vam preporučiti drenažu ili operaciju.

pilonidalana cista


Simptomi pilonidalne ciste

Simptomi pilonidalne ciste su:

 • bol, crvenilo i otok na problematičnom mestu
 • gnoj ili krv koji cure iz ciste
 • gnoj neprijatnog mirisa
 • cista je bolna na dodir
 • povišena temperatura

Pilonidalna cista može biti različite veličine – od veličine bubuljice do velikog čira.

Ukoliko se plionidalna cista inficira, moraće da se iscedi putem malog reza. Druga opcija je operacija, u kojoj će se hirurškim putem cista potpuno ukloniti.


Kako brinuti o plionidalnoj cisti

sinus pilonidalis oporavak

Evo nekih saveta koje možete pratiti kako biste pomogli plionidalnoj cisti da brže zaceli. Ovako ćete se osigurati da se cista neće nadražiti.

 • Pazite na higijenu. Obavezno čistite deo tela na kom se nalazi plionidalna cista. Pranje kože blagim sapunom i vodom ukloniće prljavštinu i iritante sa površine ciste. Odžavajte površinu suvom, kako se ne bi skupljala vlaga.
 • Izbegavajte korišćenje krema i jakih hemikalija na cisti i okolnim delovima. Ovako cista neće doći u kontakt sa štetnim hemikalijama koja mogu iziritirati infekciju.
 • Ne dirajte cistu. Na rukama se nalazi puno bakterija i virusa. Čačkanjem ciste možete oštetiti tkivo i napraviti rane. Ne dozvolite sebi da dirate cistu, kako biste sprečili prodiranje štetnih organizama i sprečili infekciju.
 • Nemojte dugo sedeti. Ako radite u kancelariji, ustanite na svakih sat vremena i prošetajte, kako biste rasteretili pritisak sa ciste.
 • Nosite široke pantalone. Nosite udobnu odeću i izbegavajte uske pantalone koje izazivaju trenje.

Uzroci pilonidalnih cista i postavljanje dijagnoze

pilonidalni sinus

Tačan razlog pojave pilonidalnih cista nije poznat.

Smatra se da je jedan od uzroka urastanje dlaka. Samo ime “pilonidalni” znači “mnogo dlaka”. Lekari ponekad nalaze mnoštvo folikula dlake u cisti.

Drugi čest uzrok jeste često trenje i iritacija problematičnog dela kože.

Ponekad je i povreda uzrok pilonidalne ciste.

Ovakve ciste se često javljaju i kod ljudi koji su rođeni sa manjom intraglutealnom brazdom, tako da je trenje veće i lakše dolazi do infekcije.

Dijagnoza se postavlja nakon pregleda i izlaganja simptoma. Lekar će vas verovatno pitati sledeće:

 • Kada su se prvi simptomi pojavili?
 • Da li je ovo prvi put da imate ovakav problem?
 • Imate li povišenu temperaturu?
 • Da li pijete neke lekove?

Lečenje

Antibiotici retko kad pomažu u lečenju sinusa. Međutim, postoje druge opcije.

Drenaža ciste

Kada se prvi put pojavi pilonidalna cista, lekari obično rade drenažu. Postupak se sastoji od pravljenja malog reza i dreniranja gnoja iz ciste.Uklanjaju se i dlačice i koren dlake, a rana ostaje otvorena, samo pokrivena sterilnom gazom.

Ovaj zahvat je jednostavan i radi se pod lokalnom anestezijom.Loša strana je to što gaza mora redovno da se menja, a zarastanje rane traje i do tri nedelje.

Marsupijalizacija ciste

Ova procedura se radi na sličan način – lekar otvara i drenira cistu. Međutim, umesto da rana ostane otvorena, ivice se zašivaju tako da ostaje mali “džep”.

Mada se ovaj zahvat tehnički smatra operacijom, radi se pod lokalnom anestezijom. Rez je plići i manji, i mena potrebe da se gaza menja toliko često.

Sa druge strane, rana zarasta mnogo duže, čak i do šest nedelja.

Rez, drenaža i zatvaranje rane

Kod ove procedure, lekar drenira cistu i nakon toga zatvara ranu.

Ovde takođe nema potrebe da se gaza često menja, jer je rana zatvorena.

Glavni nedostatak ove procedure je to što su komplikacije mnogo verovatnije.

Ovaj zahvat se obično radi pod totalnom anestezijom.

Oporavak nakon operacije

Kao kada je reč i o svakoj drugoj operaciji, veoma je važno da slušate savete svog lekara oko postoperativne nege, posebno oko toga koliko često da menjate gazu.

Glavne stvari vezane za oporavak su:

 • Održavajte ranu čistom.
 • Uvek proveravajte da li su se pojavili neki znaci infekcije. To su obično crvenilo, gnoj i bolovi.
 • Redovno idite na lekarske kontrole, kako bi vaš lekar pratio oporavak.
 • Ponekad je potrebno ukloniti dlačice sa tog dela.

Pilonidalne ciste mogu izazvati sledeće komplikacije:

 • pojavu čira
 • ponovnu pojavu ciste
 • sistemsku infekciju

U veoma retkim slučajevima, iz ovakvih cista se može razviti rak kože.

Prognoza je gotovo uvek dobra, odnosno rana se brzo zaleči i problem nestaje.Međutim, uvek postoji opasnost od ponovne pojave ciste.Cista se ponovo javlja kod čak 40-50 posto pacijenata.


Pilonidalna cista prirodno lečenje

Tople obloge

obloge

Kako da na jednostavan način smanjite otok i ublažite bol uzrokovan plionidalnim cistama. Topli oblog podstiče cirkulaciju krvi do ciste i ubrzava proces oporavka.

Povezano> Pilonidalni sinus (urasla dlaka na trtici) simptomi, lečenje, operacija


Ulje čajevog drveta

cajevac

Postoje esencijalna ulja koja odlično deluju kad je u pitanju pilonidalna cista. Na primer, ulje čajevca je esencijalno za plionidalne ciste. Puno je antigljivičnih, antioksidantskih i antibakterijskih svojstava. Ulje čajevog drveta smanjuje ciste i ublažava upalu. Postoje slučajevi u kojima se, nakon samo dana korišćenja, plionidalna cista smanjila za 50%! Može se kupiti u apotekama i prodavnicama zdrave hrane

Kako se nanosi:

 • najjednostavniji način je korišćenje kapalice, direktno na cistu
 • ili, razblažite ulje čajevca sa vodom pa sipajte na vatu i držite tako 10-ak minuta, pre ispiranja i sušenja. Ovaj postupak možete ponoviti 3-4 puta na dan.

Kesica crnog čaja

caj kesice

Crni čaj ima kisela svojstva koja prirodno leče plionidalne ciste, dok u isto vreme štiti od infekcija. Njegova antipalna priroda dobro deluje protiv bola i otoka.

Kako se koristi:

 • umočite kesicu crnog čaja u vrelu vodu na par minuta, pa iscedite višak vode iz kesice i držite na inficiranom području 10 minuta. Ponavljajte nekoliko puta na dan.

Jabukovo sirće

Neverovatna, multipraktična tečnost u obliku jabukovog sirćeta je odlična za prirodno lečenje plionidalne ciste. Njena kisela priroda balansira pH nivo kože, ubija bakterije i uklanja toksine iz ciste.

Kako se koristi:

 • umočite vatu u jabukovo sirće i držite na cisti 5-10 minuta
 • ili, isperite inficirano područje sirćetom dva puta na dan

Da li je moguće iscediti plionidalnu cistu kod kuće?

Neki pacijenti se odluče da ne zatraže lekarsku pomoć kad se pojavi plionidalna cista, zbog toga što ih je sramota ili zato što misle da nije potrebno. Iako jeste bezbedno da ostavite ciste da se same razreše, većina pacijenata smatra da je ipak neophodno iscediti ih ili potpuno ukloniti.

Postoje i slučajevi u kojima pacijenti sami cede plionidne ciste. Ali, ovo se ne preporučuje, pošto nasilno ceđenje plionidne ciste može izazvati pogoršanje ili infekciju. Najbolje bi bilo da odete kod doktora kako biste bili sigurni da nećete naškoditi svom zdravlju.

Za potpuni oporavak od plionidalne ciste, jako je važno da poboljšate ishranu, kako biste telu dali što više hranljivih materija da bi se brže oporavilo. Ako trenutno imate plionidalnu cistu, preporučuje se da u ishranu ubacite više proteina i vlakana.

Proteini će pomoći organizmu da ubrza oporavak i obnovu kože, a vlakna će vam poboljšati varenje i sprečiti naprezanje prilikom odlaska u toalet, pošto naprezanje može izazvati pucanje ili oštećenje sakralnog dela.

Neke namirnice koje imaju puno proteina uključuju organsku govedinu, jaja i sirovo mleko. U hranu sa puno vlakana spadaju avokado, artičoke i kruške.


Prevencija

Adekvatna higijena je najvažnija preventivna mera kad je u pitanju pilonidalna cista. Tako se sprečava razvoj ciste i njena ponovna pojava nakon operacije.

Evo šta možete uraditi da sprečite ovakav problem:

 • održavajte taj deo čistim i suvim
 • uklanjajte dlačice brijanjem ili kremama za depilaciju
 • izbegavajte dugo sedenje

Gojaznost je takođe faktor rizika, i pilonidalna cista se više puta u toku godine javlja kod gojaznih ljudi, pa je najbolje da smršate ako imate višak kilograma.