Bol ispod desnog rebra kod odraslih i u trudnoći

bol ispod rebra desno

Šta se nalazi ispod desnog rebra ?

Rebra služe kao važan ”zaštitnik” koji čuva mnoge vaše izrazito mekane organe od povrede tokom svakodnevnih aktivnosti.

Kada se javi bol ispod desnog rebra u stomaku, to obično izaziva paniku. Grudni koš štiti mnoge organe uključene u kardiovaskularni i digestivni sistem, tako da neki problem u ovim oblastima može da bude povezan sa bolom ispod rebara sa desne strane.

Hajde prvo da saznamo šta se nalazi ispod desnog rebra. Ispod desnog rebra se nalazi jetra, žučna kesa, delovi tankog i debelog creva i desni bubreg.

 bol ispod levog rebra

Mogući uzroci za bol ispod desnog rebra          

Uzrok bola ispod desnog rebra je prvi korak u određivanju tretmana i eventualnog olakšanja.

Koji bi bio uzrok za bol sa desne strane ispod rebara?

Povreda

Tehnički, to bi dovelo do bola u samom grudnom košu, ali je teško razgraničiti tačnu oblast gde se bol javlja. Bol na desnoj strani ispod rebara koji potiče od povrede teži da zahvati ili same kosti rebara ili međurebarne mišiće, koji povezuju rebra. Priroda povrede će diktirati vrstu bola koju osećate. Pojava modrica ili upala mogu proizvesti tup bol ispod desnog rebra ili bol u rebrima uopšte, dok slomljena rebra mogu prouzrokovati oštar bol.

Ako ste imali nedavne fizičke traume, onda je važno da budete svesni znakova slomljenog rebra. Ako imate oštar bol ispod desnog rebra pri disanju, pritiskom na ovaj prostor ili kada savijate ili uvrćete svoje telo, potražite pomoć lekara.

Kamen u žučnoj kesi

Vaša žučna kesa se nalazi iza desnog rebra, tako da bolovi na desnoj strani stomaka ispod rebara mogu da ukazuju na kamen u žučnoj kesi.

Kamen u žučnoj kesi se formira kada se žuč ili holesterol prikupljaju i stvrdnjavaju u kamen ili kristal. Veće kamenje može da stvori prepreke u žučnim putevima, stvarajući upalu i bol koji mogu da izazovu oštar bol ispod desnog rebra. Napadi kamena u žučnoj kesi mogu stvoriti iznenadan, brzorastući bol ispod desnog rebra i u leđima, između lopatica. Osim toga, može doći do žutice, groznice i jeze.

Problemi sa jetrom

Probadanje ispod desnog rebra je vrlo neugodan simptom. Budući da se jetra nalazi ispod desnog rebra, bilo koji problem sa ovim organom može da se manifestuje kao bol ispod rebara sa desne strane. Problemi sa jetrom obično izazivaju i žuticu.

Upala slepog creva

Ovaj dodatak crevnom sistemu je beskoristan, a može se ponekad zapušiti, omogućavajući bakterijama da se prenamnože i dovedu do upale slepog creva. Ako se ne leči, upaljeno slepo crevo može da pukne i onda se infekcija širi kroz stomak, što je situacija potencijalno opasna po život.

Zapaljenje slepog creva predstavljeno je iznenadnim bolom koji može početi oko pupka, ali će na kraju doći do donjeg desnog ugla stomaka, ispod rebara. Mučnina, povraćanje, gubitak apetita, groznica koja se pogoršava tokom vremena i nadutost stomaka su svi mogući simptomi upale slepog creva. Kod trudnica, bol može doći iz gornjeg desnog dela stomaka, pošto apendiks menja poziciju tokom trudnoće.

Kronova bolest

Kronova bolest dovodi do upale debelog creva. To može da proizvede bol ispod desnog rebra nakon jela uz proliv, višak nadimanja, krv u stolici i druge neprijatnosti. Nažalost, dok se zna da neke namirnice sigurno mogu da pogoršaju Kronovu bolest, ne zna se tačan uzročnik za ovu bolest, osim da postoji genetska komponenta.


 Bol ispod desnog rebra u trudnoći

Probadanje ispod desnog rebra u trudnoći je često vrlo zabrinjavajuće. Međutim, u većini slučajeva nemate razloga za brigu. Hormonаlne promene i povećаnje mаterice i dojki mogu da izazovu bol ispod desnog rebra u trudnoći. Takođe, rastući plod u materici pritiska okolne organe i dovodi do bola i spod rebara. Napominjemo, ovo je u većini slučajeva sasvim uobičajena pojava, ali svakako da nikako ne treba isključiti mogućnost da bol ispod desnog rebra u trudnoći može da potiče i usled nekog oboljenja, stoga je najbolje da se obratite svom lekaru.