Tendinitis (upala tetiva) na ruci ramena, lakta, kolena…

upala tetiva

[icegram campaigns=”7465″]

Tendinitis ili upala tetiva se najčešće javlja u ramenu, laktu, kolenu, ručnom zglobu i peti, mada može da nastane u bilo kom delu tela u kome se nalaze tetive.

Iz nejasnih razloga, tendinitis je takođe čest kod osoba koje pate od dijabetesa. Poslednjih godina, primećen je redak uzrok tendinitisa (kao i drugih bolesti tetiva, uključujući i pucanje): upotreba nekih antibiotika, uključujući i ciprofloksacin i levofloksacin. Nije poznato zbog čega do ovoga dolazi.Retko tendinitis nastaje usled neke infekcije, kao što je gonoreja.

Tendinitis (upala tetiva)

Tetive su jake, savitljive, vlaknaste trake tkiva koje spaja mišiće sa kostima. Kada su tetive upaljene, nadražene ili imaju mikroskopske poderotine, takvo stanje se naziva tendinitis. Tetive mogu da budu male, poput nežnih, sićušnih tračica u šakama, ali i velike, poput teških kablova nalik užetu, kao one koje učvršćuju mišiće lista ili butine. U većini slučajeva je uzrok upala tetiva nepoznat, a kada uzrok može da se utvrdi, ovo oboljenje nastaje zbog jednog od ova dva razloga:

 • Prenaprezanje – Neka telesna kretnja se ponavlja previše često.
 • Preopterećenje – Stepen određene aktivnosti, kao što je podizanje tereta, povećava se prebrzo.

 


Sadržaj članka:

– upala tetiva na ruci
– upala tetive palca na ruci
– tendinitis ramena
– tetiva na ruci
– istegnuta tetiva na ruci
– bolovi u tetivama
– tetiva na nozi
– upala tetiva kolena

upala tetiva na ruci


Tendinitis ramena

Najčešći oblik tendinitisa ramena je tendinitis rotatorne manžetne ramena (rotatorna manžetna ramena sastoji se od tri tetive koje stabilizuju rameni zglob).

Najčešće je zahvaćena tetiva mišića supraspinatusa (mišić trouglastog oblika, koji je smešten iznad grebena lopatice, zove se još i nadgrebeni mišić), koja vezuje gornji deo kosti nadlaktice, odnosno ramene kosti (humerus) za rameni zglob.

Nešto ređe je tendinitisom zahvaćena tetiva mišića infraspinatusa (mišić trouglastog oblika, koji je smešten ispod grebena lopatice, zove se još i podgrebeni mišić) ili druge tetive rotatorne manžetne ramena. U najvećem broju slučajeva, tetiva mišića supraspinatusa je povređena usled prenaprezanja, obično kod profesija ili sportova koji zahtevaju ponavljajuće podizanje ruke.

U osobe izložene riziku za tendinitis ramena spadaju stolari, moleri, varioci, plivači, teniseri i bejzbol igrači. Prosečni pacijent koji ima tendinitis ramena je muškarac, obično radnik, stariji od 40 godina, a bol u ramenu je na strani dominantne ruke (na primer, bol u desnom ramenu kod desnorukih osoba).


U ručnom zglobu se tendinitis najčešće javlja u formi De Kvervenove bolesti, oboljenja koje izaziva bolove na zadnjoj strani ručnog zgloba kod osnove palca. Premda se De Kvervenova bolest obično javlja kod osoba koje predmete stalno hvataju ili stiskaju palcem, ponekad se javlja i u trudnoći ili iz nepoznatih razloga.

Upala tetiva na ruci

Tendinitis ručnog zgloba

Kada god vidite sufiks „itis“, znajte da to znači „inflamacija“. Tendinitis ručnog zgloba zapravo je upala tetiva zgloba na ruci.

Tetive su debele, vlaknaste trake koje povezuju mišiće sa kostima. Kada iznenadna povreda izazove istegnuće ili ponavljajući pokreti dovedu do toga da se tetiva tare o kost, posledica može da bude upala.

Upala tetiva na ruci ne mora da bude ograničena na samo jednu tetivu ili deo ručnog zgloba. Postoji nekoliko tetiva koje okružuju ručni zglob, a koje mogu da budu povređene ili zahvaćene upalom.

U sadejstvu, ove tetive su odgovorne za suptilne i složene pokrete ručnog zgloba, šake i prstiju.

Simptomi upale tetiva na ruci

Upala tetiva na ruci se lako prepoznaje, jer je ručni zglob bolan i ukočen, posebno nakon jutarnjeg buđenja. Ova regija će biti osetljiva i bolna na pritisak.

Može da bude uočljiv i blagi otok. Pored toga, upaljena tetiva prilikom pomeranja može da stvara zvuk sličan škripi.

Bol usled tendinitisa ručnog zgloba nije naročito jak. Češće se opisuje kao tup i pasivan nego kao oštar, intenzivan bol.

Upala tetiva na ruci može da ograniči opseg kretnji šake, a možete da osetite i slabost prilikom rutinskih pokreta, na primer:

 • hvatanja
 • stezanja
 • bacanja
 • kucanja na tastaturi
 • korišćenja računarskog miša
 • korišćenja džojstika

Uzroci upale tetiva na ruci

Kada tetive ručnog zgloba funkcionišu pravilno, one klize po ovojnici obloženoj sinovijalnom tečnošću (bistra, žućkasta tečnost, koje u malim količinama ima u zglobovima – zglobno mazivo) i tako nastaje pokret bez trenja. Povrede ili upala tetive mogu da izazovu zadebljanje ovojnice, njeno uvećanje i ograniče fluidnost pokreta.

Najčešći uzrok ove upale je obično jednostavan – ponavljajući pokret, koji vremenom dovodi do prenaprezanja tetiva.

U stvari, tendinitis ručnog zgloba se često opisuje kao povreda usled ponavljajućeg prenaprezanja, jer je često prouzrokovan običnim dnevnim aktivnostima, kao što su:

 • učestvovanje u sportskim aktivnostima
 • upotreba računara
 • pisanje
 •  fizički rad

Mada su ponavljajući svakodnevni pokreti najčešći krivac za tendinitis ručnog zgloba, ovo oboljenje može da nastane i usled povreda i životnih navika. U neke od njih spadaju:

 • iznenadna povreda (pad na ručni zglob, udarac ili previjanje ručnog zgloba)
 • loše postavljeni zglobovi ili kosti
 • slab položaj ručnog zgloba
 • artritis
 • dijabetes
 • starost i/ili gipkost

Veoma je važno da se pravi razlika između tendinitisa ručnog zgloba i artritisa ručnog zgloba ili sindroma karpalnog tunela. Jedno može da pogorša drugo, ali u pitanju su različita oboljenja:

 • artritis je upala zgloba
 • sindrom karpalnog tunela je posledica kompresije nerva
 • tendinitis je upala tetiva

Lečenje upale tetiva na ruci

Lekar ima brojne mogućnosti prilikom opredeljivanja za najbolji način lečenja tendinitisa ručnog zgloba. U najčešće načine lečenja spadaju:

 • udlage i kompresija, kako bi se premorenoj tetivi dalo vremena da se odmori i zaceli
 • istezanje radi poboljšanja elastičnosti
 • tople i hladne obloge za smanjenje otoka
 • acetaminofen i nesteroidni antiinflamatorni lekovi (NSAIL)
 • injekcije kortikosteroida zbog obuzdavanja upale
 • radna terapija radi ispravljanja funkcionalnog ponašanja koje dovodi do tendinitisa

U mnogo ekstremnijim situacijama, operacijom može da se poveća prostor između tetiva, ali ovo rešenje je retko neophodno.

Imajte na umu

Veoma je važno da se obratite lekaru radi dijagnostikovanja i lečenja upale tetiva na ruci.

Ukoliko možete da smanjite ili poboljšate svakodnevne ponavljajuće pokrete šaka, prstiju i ručnog zgloba, malo ćete rasteretiti tetive i sprečiti da dođe do njihove upale.


Tendinitis lakta

Tendinitis lakta najčešće se javlja u dva oblika: lateralni epikondilitis i medijalni epikondilitis. I jedan i drugi oblik spadaju u veoma česte povrede usled prenaprezanja kod sportista, koji se bave bacanjem ili sportovima sa reketom.

 • Lateralni epikondilitis (teniski lakat) izaziva bolove sa spoljašnje strane lakatnog zgloba. Ovo stanje pogađa približno 40 – 50% svih odraslih sportista, koji se bave sportovima sa reketom. Uzrok može da bude i bilo koja aktivnost kod koje se ručni zglob stalno uvija i savija, na primer, čupanje korova, upotreba odvijača, pa čak i nošenje aktentašne.
 • Medijalni epikondilitis (golferski lakat, bacački lakat) izaziva bolove na unutrašnjoj strani lakta. To je manje uobičajena povreda od teniskog lakta i, uprkos imenu, više je povezana sa zanimanjima koja iziskuju stalno pomeranje lakta (na primer, građevinski radovi) nego sa sportom. Kada nastane kao sportska povreda, medijalni epikondilitis može da bude izazvan ponavljajućim zamahivanjem palicom za golf ili bacanjem loptice za bejzbol.

Tendinitis kolena

Skakačko koleno, najčešći oblik tendinitisa kolena, zahvata ili patelarnu tetivu na donjoj ivici čašice kolena  ili tetivu kvadricepsa (četvoroglavog velikog mišića na prednjoj strani natkolenice) na gornjoj ivici čašice kolena. To je česta povreda usled prenaprezanja, naročito kod košarkaša i trkača na duge staze. (Patelarna tetiva spaja čašicu kolena/patelu i tibiju/cevanicu, tetiva kvadricepsa spaja čašicu kolena/patelu i femur/butnu kost.)


Tendinitis Ahilove tetive

Ovaj oblik tendinitisa zahvata Ahilovu tetivu, veliku tetivu sličnu užetu, prikačenu na petnu kost na zadnjoj strani stopala. Tendinitis tj. upala Ahilove tetive najčešće je prouzrokovan prenaprezanjem, naročito u sportovima koji zahtevaju trčanje ili ponavljajuće skokove, a predstavlja oko 15% svih trkačkih povreda.

Upala Ahilove tetive može da bude povezana i sa pogrešnom tehnikom trčanja,  ali i lošom obućom, koja se useca u Ahilovu tetivu iznad pete. Nešto ređe, tendinitis Ahilove tetive povezan je sa zapaljenskim bolestima, kao što su ankilozirajući spondilitis, reaktivni artritis, giht ili reumatoidni artritis.


Simptomi tendinitisa

Obično, tendinitis izaziva bolove u tkivu koje okružuje zglob, posebno nakon prekomerne upotrebe zgloba tokom bavljenja sportom ili poslom. U nekim slučajevima, u zglobu može da se javi osećaj slabosti, a regija može da bude crvena, otečena i topla na dodir.

Kada je tendinitis prouzrokovan infekcijom, kao što je gonoreja, mogu da se jave drugi simptomi, uključujući osip, povišenu telesnu temperaturu ili iscedak iz vagine ili penisa.

Ostali simptomi upale tetiva se razlikuju, u zavisnosti od toga koja je tetiva zahvaćena:

 • Tendinitis rotatorne manžetne – Obično se javlja uporan, tup bol u ramenu, koji ne može da se poveže sa jednim mestom. Često se širi na nadlakticu prema grudima. Bol se obično pojačava noću i može da ometa san.
 • Teniski lakat – Bol na spoljašnjoj strani lakta. U nekim slučajevima bolna regija se širi nadole, na podlakticu i ručni zglob.
 • Golferski lakat – Bol na unutrašnjoj strani lakta.
 • Skakačko koleno – Bol ispod čašice kolena i, ponekad, iznad nje.
 • De Kvervenova bolest – Bol na zadnjoj strani ručnog zgloba, kod osnove palca.
 • Tendinitis Ahilove tetive – Bol na zadnjoj strani pete ili 5 – 10cm iznad pete.

Dijagnostikovanje

Nakon uvida u vašu istoriju bolesti, uključujući i ranije povrede zgloba, lekar će vam postavljati veoma precizna pitanja o prirodi vašeg bola:

 • Kakav bol osećate (oštar, tup, žareći)?
 • Gde je bol lokalizovan? Da li je ograničen na samo jednu regiju ili se širi od zgloba i zahvata širu oblast ruke, noge ili šake?
 • Da li osećate trnce, utrnulost ili slabost?
 • Kada se javio bol? Da li je počeo nakon naglog pojačanja radne aktivnosti ili treninga? Da li može da se poveže sa nekim novim sportom ili treningom, koji ste nedavno probali?
 • Šta vam donosi olakšanje, a šta pogoršanje?
 • Da li bol jenjava kada je zahvaćena regija u stanju mirovanja, ili je prisutan i u stanju mirovanja?
 • Da li ste imali seksualni odnos bez zaštite?

Tokom fizikalnog pregleda, lekar će tražiti osetljiva mesta, otok, crvenilo, slabost mišića i ograničenu pokretljivost u regiji bolne tetive. Lekar može da traži od vas da obaljate neke kretnje na određeni način, na primer, da podignete ruke iznad glave ili da savijete ručni zglob. Ovi pokreti mogu da budu bolni, ali su veoma važni lekaru, jer mu pomažu da utvrdi koja je tetiva zahvaćena. U najvećem broju slučajeva, dijagnoza može da se postavi na osnovu anamneze i simptoma, zajedno sa podacima o vašem zanimanju i bavljenju sportom, kao i nalazima fizikalnog pregleda.

Kod nekih osoba će biti neophodna analiza krvi, ako postoji sumnja na druge uzroke upale oko zglobova, kao što su giht ili reumatoidni artritis. Rendgensko snimanje može da se preduzme radi potvrđivanja da ne postoji prelom, iščašenje ili neka bolest kostiju.

Kod pacijenata sa tendinitisom Ahilove tetive ili rotatorne manžetne ramena, možda će biti neophodni ultrazvuk ili magnetna rezonanca, radi utvrđivanja razmere oštećenja tetive.


Koliko traje upala tetiva ?

Očekivano trajanje upale tetiva

U zavisnosti od lokaliteta i težine tendinitisa, simptomi mogu da traju nekoliko dana ili nekoliko nedelja. Ako se nastavi sa prenaprezanjem ili opterećivanjem mesta povrede, bol može da se pojača i traje nekoliko meseci.


Prevencija

U brojnim slučajevima tendinitis može da se izbegne preduzimanjem nekih jednostavnih mera predostrožnosti. U neke korisne strategije spadaju i sledeće:

 • Uvek se zagrejte pre početka napornog treninga.
 • Ukoliko želite da pojačate intenzitet treninga, radite to postepeno.
 • Budite veoma oprezni sa pristupom „bez muke nema nauke“. Nije lako razlikovati bol koji ukazuje da dobijate na snazi i bol koji ukazuje da ste povredili tetivu.
 • Izbegavajte aktivnosti koje zahtevaju duže periode dosezanja nečega što se nalazi iznad vaše glave, kao što je krečenje plafona. Ako već morate da obavljate takav posao, pravite češće pauze.
 • Nosite odgovarajuću obuću, naročito ako se bavite sportovima koji zahtevaju mnogo trčanja, kao što su atletika, kros trčanje ili košarka.
 • Ako ste aktivni u organizovanom sportu ili redovno trenirate, obratite pažnju na tehniku. Zamolite svog kouča ili trenera da vam daju uputstva. Ukoliko patite od tendinitisa povezanog sa treniranjem, lekar specijalista sportske medicine može da vam pomogne.
 • Kod osoba sa medijalnim ili lateralnim epikondilitisom, povezanim sa portovima sa reketom, prelazak na reket sa većom glavom može da spreči ponovno povređivanje, pod uslovom da novi reket nije teži od prethodnog. Neki specijalisti veruju da ova vrsta reketa smanjuje prenošenje vibracija na ruku.
 • Tendinitis prouzrokovan gonorejom može da se spreči apstinencijom ili upražnjavanjem bezbednog seksa.

Lečenje tendinitisa

Što pre počnete sa lečenjem tendinitisa, to ćete i brže vratiti punu snagu i fleksibilnost. Lekar najpre može da vam preporuči primenu ledenih pakovanja na bolnim mestima, u trajanju od 20 minuta, 3 – 4 puta dnevno. Led bi trebalo da stavite na zahvaćenu regiju i odmah nakon aktivnosti koja pojačava bolove (kao što su tenis i trčanje). Da biste ublažili bolove i otok, lekar može da vam predloži da uzimate ibuprofen, aspirin ili neki drugi antiinflamatorni lek (koji se nabavlja u slobodnoj prodaji), u periodu od nekoliko nedelja. Takođe ćete morati da odmarate zahvaćenu regiju nekoliko dana ili nekoliko nedelja, kako biste omogućili organizmu da se sam oporavi. Na primer, osobe sa golferskim laktom obično moraju da odmaraju povređeni lakat najmanje mesec dana. Ako tendinitis izaziva neka infekcija, preporučuju se antibiotici.

U zavisnosti od lokaliteta i jačine tendinitisa, možda ćete privremeno morati da nosite udlage, proteze ili imobilizacione ortoze, odnosno držače (za tendinitis u gornjim ekstremitetima). Međutim, neophodno je da redovno i nežno pokrećete zglob da biste izbegli pojavu zakočenog ili zamrznutog zgloba. Ovo je naročito važno kod tendinitisa ramena.

U mnogo ozbiljnijim slučajevima neinfektivnog tendinitisa, lekar može da vam ubrizga kortikosteroid ili lokalni anestetik direktno u zahvaćenu tetivu. Lekar može da vas uputi i kod fizioterapeuta za specijalizovaniji lokalni tretman, kao što su tretman dubinskom toplotom pomoću ultrazvuka, frikciona masaža ili hidroterapija, kojima se poboljšava pokretljivost zgloba. Fizioterapeut može da vas vodi kroz program rehabilitacije, koji će vam pomoći da vratite snagu, pokretljivost i funkcionalnost. Vreme trajanja rehabilitacije zavisi od vrste i težine tendinitisa. Na prime, kod upale Ahilove tetive i epikondilitisa, može da bude potrebno i nekoliko meseci dok potpuno ne prođu.

Opreacija je retko potrebna za lečenje tendinitisa. Ona se praktikuje u slučajevima kada pacijent ne reaguje na druge vrste lečenja ili kada je došlo do znatnog oštećenja tetive, koje ne može da se ispravi bilo kojim drugim tretmanom.


Kada bi trebalo da se obratite lekaru

Zovite lekara svaki put kada imate ozbiljan problem sa zglobom, kao što su jaki bolovi, crvenilo ili otok, kao i gubitak funkcije zgloba. Takođe, lekaru bi trebalo da se javite i kada imate uporan bol u zglobu koji nije previše jak.


Prognoze

Uz pravovremeno i pravilno lečenje, zahvaćena tetiva obično može da se oporavi u potpunosti. Međutim, nepotpuna rehabilitacija ili užurbani povratak aktivnostima, mogu da uspore proces izlečenja ili dovedu do ponovne povrede.