Gonoreja (triper) simptomi kod muškaraca i žena, lečenje, antibiotici

gonoreja

GONOREJA ILI TRIPER je bakterijaska infekcija koja se prenosi seksualnim odnosom. Gonoreja je jedno od najstarijih poznatih polno prenosivih oboljenja i javlja se zbog bakterije Neisseria gonorrhoeae. Kod muškaraca sa gonorejom se može javiti žućkast iscedak iz penisa praćen svrabom i peckanjem.

Više od polovine žena koje dobiju gonoreju nemaju nikakve simptome. Ako se simptomi tripera kod žena jave, obično podrazumevaju peckanje ili često mokrenje, žućkast vaginalni iscedak, crvenilo i oticanje genitalija, kao i svrab i peckanje u vagini. Ako se ne leči, gonoreja može izazvati teške infekcije karlice, pa čak i neplodnost.

Moguće komplikacije gonoreje su upala srčanih zalistaka, artritis i infekcije oka. Gonoreja izaziva i očne infekcije kod beba koje su dobile gonoreju tokom porođaja. Gonoreja poznata i kao polna bolest triper se leči antibioticima.

triper slike


Najvažnije činjenice o gonoreji

 • Gonoreja ili triper se javlja zbog bakterije Neisseria gonorrhoeae.
 • Gonoreja se može preneti i sa majke na bebu tokom porođaja.
 • Gonoreja se može javiti zajedno sa hlamidijom.
 • Ako se ne leči, gonoreja povećava rizik od dobijanja i prenošenja HIV-a.

Uzroci gonoreje

gonoreja u grlu

Gonoreja je infekcija kojuizaziva bakterija Neisseria gonorrhoeae. Ona obično zahvata reproduktivni trakt, mukozne membrane u ustima, rektum, pa čak i oči i grlo.

Infekcija se prenosi seksualnim odnosom sa inficiranom osobom i kontaktom sa vaginom, penisom, anusom ili ustima. Nije neophodno da muškarac ejakulira kako bi dobio ili nekome preneo gonoreju.

Gonoreja se može preneti i sa majke na bebu tokom porođaja.

Mada sve seksualno aktivne osobe imaju određeni rizik od gonoreje, u rizičnu grupu spadaju tinejdžeri, mlađe osobe, osobe koje imaju više partnera i osobe koje ne koriste zaštitu prilikom seksualnog odnosa.

Simptomi tripera se obično javljaju u roku od dva do 10 dana. Međutim, kod muškaraca se simptomi gonoreje mogu javiti i 30 dana nakon izlaganja infekciji. Kod 20 odsto muškaraca i 80 odsto žena sa ovom infekcijom simptomi se nikada ne jave.

Gonoreja simptomi

Simptomi se obično javljaju u roku od dva do 14 dana nakon infekcije. Međutim, kod nekih osoba koje dobiju gonoreju se simptomi nikada ne pojave. Međutim, osobe koje imaju gonoreju čak i bez ikakvih simptoma i dalje mogu zaraziti druge ljude. Veća je verovatnoća da će osoba bez simptoma preneti gonoreju drugim ljudima, jer se tada lakše stupa u rizične seksualne odnose.

triper kod zena

Simptomi gonoreje kod muškaraca

Kod muškaraca se simptomi obično javljaju nakon nekoliko nedelja. Gonoreja je kod muškaraca često i asimptomatska.

Infekcija počinje da izaziva simtpome nedelju dana nakon izlaganja bakteriji. Prvi primetan simptom je obično peckanje ili bol tokom mokrenja. Kako bolest napreduje, mogu se javiti i sledeći simptomi:

 • učestalo mokrenje i iznenadna, jaka potreba za mokrenjem
 • iscedak iz penisa (beli, žut ili zelenkast)
 • oticanje i crvenilo na vrhu penisa
 • oticanje i bol u testisima
 • hroničan bol u grlu

Infekcija će ostati u telu nekoliko nedelja nakon povlačenja simptoma kada se počne sa terapijom. U retkim slučajevima, gonoreja može izazvati veće komplikacije, posebno probleme sa uretrom i testisima. Bol se može raširiti i u rektum.


Simptomi tripera kod žena

Mnoge žene imaju asimptomatsku gonoreju. Kada se simptomi jave, često su blagi i slični simptomima drugih infekcija, što dosta otežava identifikaciju oboljenja. Gonoreja po svojim simptomima često podseća na druge bakterijske i gljivične infekcije.

Simptomi su:

 • vaginalni iscedak, koji može biti vodenast, beo ili čak i zelenkast
 • bol i peckanje prilikom mokrenja
 • češća potreba za mokrenjem
 • obilnije menstrualno krvarenje ili pojava krvarenja van menstruacije
 • suvo i bolno grlo
 • bol tokom i nakon seksualnog odnosa
 • oštar bol u donjem stomaku
 • povišena temperatura

Testovi za gonoreju

Dijagnoza gonoreje se može postaviti na osnovu nekoliko testova. To obično podrazumeva uzimanje brisa iz penisa, vagine, rektuma ili grla i pregled pod mikroskopom. Ako lekar sumnja na infekciju zglobova ili krvi, verovatno će vas poslati na test krvi. Ponekad se radi i test sinovijalne tečnosti iz zglobova. Zatim se u tečnost dodaje određeni soj bakterija i ona se pregleda pod mikroskopom. Ako ćelije odreatuju na bakterije, vrlo je verovatno da imate infekciju gonorejom. Ovaj metod je relativno brz i jednostavan, ali ne i sasvim pouzdan.

Drugi metod je uzimanje brisa i ostavljanje uzorka u posebnom sudu. Inkubacija traje nekoliko dana. Ako je gonoreja prisutna, razviće se kolonija bakterija.

Preliminarni rezultati su obično dostupni za 24 sata, a potpuni rezultati nakon tri dana.


Komplikacije gonoreje

Ako se gonoreja ne leči, rizik od komplikacija se značajno povećava. Nelečena infekcija kod žena može da se raširi na druge reproduktivne organe – matericu, jajovode i jajnike. To obično dovodi do zapaljenske bolesti male karlice i ta bolest izaziva jak, hroničan bol i oštećenje reproduktivnih organa. Zapaljenska bolest male karlice se lako može javiti i zbog drugih polno prenosivih bolesti. Zbog ove bolest se lako javljaju blokada i stvaranje fibroznog tkiva u jajovodima, što može dovesti do neplodnosti ili vanmaterične trudnoće. Vanmaterična trudnoća je stanje kod kog se oplođeno jajašce ne spušta u matericu, već plod počinje da raste u jajovodu. Gonoreja se lako može preneti novorođenoj bebi tokom porođaja.

Kod muškaraca se mogu javiti fibrozno tkivo na uretri kao i bolni čirevi u unutrašnjem delu penisa. Infekcija izaziva smanjenu plodnost, pa čak i sterilitet.

Kada se infekcija raširi u krvotok, mogu se javiti artritis, oštećenje srčanih zalistaka, upala moždanih ovojnica i kičmene moždine. To su retka, ali jako ozbiljna stanja.


Lečenje gonoreje

Gonoreja se lako leči antibioticima.

Antibiotici

lekovi

Gonoreja se obično leči antibioticima. Najčešće se daje jednja injekcija ceftriaksona ili jedna doza azitromicina. Kada dobijete antibiotike, u roku od nekoliko dana ćete osetiti olakšanje.

Ako imate gonoreju, u obavezi ste da obavestite o tome svoje partnere kako bi oni mogli da se testiraju i leče.

Sojevi gonoreje koji su otporni na antibiotike postaju sve veći problem. Ako je to slučaj, potreban je duži tretman većim dozama antibiotika, ili čak i uzimanje više različitih vrsta antibiotika. Terapija može trajati i do nedelju dana. Lekovi se obično uzimaju jednom ili dva puta dnevno.

Antibiotici koji se najčešće preporučuju za lečenje gonoreje su azitromicin i doksiciklin.

Lečenje gonoreje prirodnim putem

Ulje origana

Ulje origana je odlično za mnoge stvari. Ono ne samo da delije antibakterijski, već uništava i gljivice, parazite, čak i viruse.

Ipak, ulje origana je najpoznatije po tome da efikasno uništava bakterije.

Ovo ulje je dobro i za jačanje imunog sistema, tako da će se on mnogo lakše izboriti sa gonorejom. Najbolje je da koristite ovo ulje sa ekstraktom lista masline.

Ovi sastojci daju mnogo bolji efekat kada se koriste zajedno.

Možete kanuti 3-4 kapi ovog magičnog ulja u jednu čašu vode i popiti.Ovaj prirodni lek neće sam izlečiti triper, neophodno je da uzimate i antibiotik.


Bazne namirnice

Jedna od najvažnijih stvari kod lečenja gonoreje jeste održavanje bazne sredine u organizmu.Zašto je to bitno? Bakterije ne mogu da prežive u baznom okruženju. Srećom, veoma je lako to postići.

Samo treba da počnete da jedete više hrane koja ima baznu pH vrednost. Tu spadau semenke, jezgrasto voće, mahunarke i integralne žitarice.

Sveže voće i povrće je puno vitamina, minerala i antioksidanasa, tako da je bitno da jedete i njih.Ovo je veoma važno kad se javi gonoreja u grlu.Antibiotici su i pored toga obavezni.


Jogurt

jogurt probiotik

Svi znamo koliko je jogurt zdrav. On vam može pomoći u radu probavnog trakta. Jogurt je veoma dobar za zdravlje i pomaže u lečenju mnogih oboljenja, uključujući i triper.

Jogurt je bogat probioticima, kalcijumom, proteinima, jodom, kalijumom i mnogim vitaminima. Zato je odličan i za poboljšavanje imune funckije organizma.

Pijenje jogurta se podrazumeva, ali za lečenje gonoreje kod žena možete ga koristiti i na ovaj način: umočite jedan čist tampon u hladan jogurt i stavite ga u vaginu. Bol će postepeno prestati.


Vitamin C

c vitamin

Sve što jača imuni sistem vam može pomoći da brže izlečite triper, a tu spada i vitamin C. Vitamin C se smatra jednim od najvažnijih nutrijenata za jak imuni sistem, a lako je dostupan. Kada je reč o gonoreji, vitamin C jednako pomaže i muškarcima i ženama.

Sve što treba da uradite jeste da jedete što više hrane bogate vitaminom C: spanać, brokoli, citrusno voće, kupus, papriku i jagode. Ovaj vitamin deluje kao jak antioksidans, što znači da ublažava bolove i upalu koji se javljaju zbog gonoreje.


Cink

Cink je mineral koji vam može biti dobar saveznik u borbi protiv svih infekcija. On povećava ukupan broj antitela i belih krvnih zrnaca u organizmu. Jak imuni sistem znač i i da će se vaše telo mnogo lakše izboriti sa infekcijom.

Ubacivanje više cinka u ishranu uopšte nije teško. Jedite više piletine, susama i plodova mora.

I crna čokolada sadrži dosta cinka, tako da je to najukusniji način da se izborite sa gonorejom.


Beli luk

Beli luk je poznat kao odličan prirodni antibiotik i može vam pomoći u lečenju gonoreje. Beli luk sadrži aktivni sastojak alicin, koji pomaže u lečenju bakterijskih infekcija.

Kako beli luk pomaže u lečenju gonoreje?

 • Postoji dosta suplemenata belog luka koje možete kupiti u svakoj apoteci, ali je najbolje da koristite svež beli luk.
 • Počnite tako što ćete jesti više belog luka.
 • Dalje, pravite pastu od belog luka i njome mažite bolna mesta kako biste brzo uništili bakterije.

Jabukovo sirće

Jabukovo sirće je još jedan dobar prirodni lek za gonoreju. Osim gonoreje, jabukovo sirće efikasno leči i gljivične infekcije. Postoji nekoliko načina da koristite jabukovo sirće za lečenje gonoreje.

Kako koristiti jabukovo sirće za lečenje gonoreje?

Izmešajte jabukovo sirće sa malo kokosovog ulja. Stavite ovu mešavinu na čistu gazu i koristite je kao oblogu. Možete umočiti tampon u mešavinu i staviti ga u vaginu.

Takođe, možete sipati malo jabukovog sirćeta u kupku.


Prevencija gonoreje

Najbezbedniji način da sprečite gonoreju i druge polno prenosive bolesti je apstinencija. Uvek koristite kondom kada imate polni odnos. Budite otvoreni sa svojim partnerom, redovno se testirajte i pitajte partnera da li se i on testirao.

Ako vaš partner ima bilo koji znak infekcije, izbegavajte seks sa njim. Tražite od njega da ode na testiranje kako biste isključili mogućnost prenošenja infekcije.

Ako imate bilo koju polnu bolest, prisutan je i veći rizik od dobijanja drugih polnih oboljenja. Rizik od polno prenosivih bolesti se povećava ako imate više partnera ili ste nedavno stupili u odnose sa novim partnerom.


Šta da radite ako imate gonoreju?

Ako mislite da imate gonoreju, izbegavajte seksualne odnose i odmah idite kod lekara.

Kada odete kod lekara

 • detaljno mu izložite sve simptome koje imate
 • objasnite svoj seksualni život
 • dajte informacije o ranijim partnerima kako bi lekar mogao da ih kontaktira

Ako ste u kontaktu sa svojim starim partnerima, obavestite ih da treba odmah da se testiraju.

Ako pijete antibiotike, popijte ih do kraja kako biste potpuno izlečili infekciju. Prekid terapije lako može dovesti do toga da bakterije steknu otpornost na antibiotike. Nakon terapije ćete morati na kontrolu kako biste bili sigurni da ste se izlečili.

Ako ni vi ni vaš partner više nemate infekciju, možete nastaviti sa seksualnim odnosima.


Postoji li veza između gonoreje i hlamidije?

I hlamidija i gonoreja su polno prenosive bolesti koje se javljaju zbog bakterija. Faktori rizika su isti za obe infekcije, a i simtpomi su veoma slični.

Povezano>>> Hlamidija kod žena i muškaraca: 9 simptoma za prepoznavanje (lečenje, prenošenje, posledice)

Komplikacije hlamidije su slične mogućim komplikacijama gonoreje, s tim što je kod hlamidije mnogo manja verovatnoća da će se infekcija raširiti van reprotuktivnog trakta. Postavljanje dijagnoze i lečenje su sasvim isti.

Ako mislite da imate bilo koju polno prenosivu bolest, obratite se svom lekaru. Lekar će vas pregledati, postaviti dijagnozu i preporučiti vam terapiju.