Trnjenje usana: 6 ozbiljnih uzroka na koje nikada ne bi pomislili

utrnulost usana

Da li osećate trnjenje usne, pitate se da li je i koliko ovo stanje ozbiljno ? Ovde ćemo objasniti šta sve može da izazove trnjenje gornje ili donje usne i koliko je to opasno…

Za stvaranje osećaja i kretnje u određenim delovima tela, odgovorni su nervi centralnog i perifernog nervnog sistema. Svako oštećenje nerava, bilo da je prouzrokovano traumom ili nekim postojećim oboljenjem, za posledicu može da ima utrnulost, pojavu u medicini poznatu kao parestezija.

Utrnulost usana može da nastane i kao posledica neravnoteže gasova u krvi – kiseonika i ugljen dioksida.

trnjenje usne

Uzroci mogu biti ispucale usne, alergija, proizvodi za negu usana kojima je istekao rok trajanja, rane i drugi. Redovno i preterano konzumiranje alkohola mogu izazvati trnjenje usana.

Postoji još razloga o kojima ćemo diskutovati u nastavku teksta. Važno je prvo uočiti simptome koji izazivaju trnjenje jer, ukoliko se njih rešite, možete izbeći mnogo gore situacije. Ovde su nabrojani neki od simptoma, koji variraju u zavisnosti od uzroka:

 • osećaj upale u usnama
 • perutave i ispucale usne
 • isušene usne
 • osećaj utrnulosti u usnama
 • povremeni osećaj bola
 • crvenilo ili naduvenost
 • alergije, rane ili bubuljice

trnjenje gornje usne

Osim ovih simptoma, mogu se javiti još neki, ozbiljniji znaci koji mogu biti i u drugim delovima tela. Paraliza, jake glavobolje, nervna oboljenja, tumor ili rak mogu biti uzročnik trnjenja usana i jezika. Ali, ukoliko se osećaj utrnulosti ne javlja zbog neke ozbiljne bolesti koje ste svesni, uzroci mogu biti:

 • alergija ili loša reakcija na hranu
 • loša ishrana
 • zagađena ili nečista voda

Svi ovi uzročnici se mogu prevideti, kada se gleda šira slika. Ali, neke od ovih uzročnika moramo pomenuti zbog toga što su česti, a mogu biti kompleksni.


Alergije

Usne su osetljiv deo tela, zbog čega se u njima oseća peckanje čim dođu u kontakt sa nečim što im ne odgovara, bilo da je u pitanju alergen u hrani, kozmetici ili iz okruženja. Zbog alergije na određene namirnice, hemijske pesticide, pročišćivače, lekove, kozmetiku i tako dalje, trnjenje usana može trajati duže vreme. Osim osećaja utrnulosti, možete osetiti svrab, osuti se, dobiti čir u ustima ili oko njih. Pravilna nega je ovde najvažniji faktor.


Deficijencija minerala u organizmu

unos vitamina

Nizak nivo i deficijencija esencijalnih minerala kao što su kalijum, kalcijum i fosfat mogu izazvati trnjenje, drhtanje i jezu. Takođe se mogu osetiti i simptomi poput trnjenja jezika, grla, nosa i ušiju. U drugim delovima tela može se javiti bol u mišićima.


Periferalna neuropatija i hipoglikemija

suva usta dijabetes

U pitanju je vrsta oštećenja živaca. Periferalna neuropatija izaziva trnjenje u različitim delovima tela, uključujući usne. Periferalna neuropatija može nastati i zbog neizbalansiranog nivoa šećera u krvi, tj. hipoglikemije. Hipoglikemija izaziva simptome kao što su trnjenje u usnama, suva usta, anksioznost i bol u mišićima. A obično se simptom trnjenja u usnama javlja tokom noći.


Mini moždani udar (šlog)

mozdani udar

Tranzitorni ishemijski atak, odnosno prolazni ishemijski napad, je termin koji se često odnosi na mini moždani udar (mini šlog), tj. stanje kod koga krvni ugrušak privremeno blokira dotok krvi do mozga.

Prolazni ishemijski napad karakterišu simptomi slični moždanom udaru (šlogu), ali za razliku od šloga, ne izaziva dugotrajno dejstvo. Jedan od najčešćih simptoma je iznenadna utrnulost i slabost koje zahvataju jednu stranu lica, uključujući i usne, kao i ruku i nogu na istoj strani. U druge simptome spadaju nerazgovetan govor, otežano razumevanje govora, gubitak vida u jednom ili oba oka, udvojen vid, vrtoglavica i gubitak ravnoteže. Većina tranzitornih ishemijskih ataka predstavlja znak upozorenja i ukazuje na povećan rizik za nastupanje moždanog udara, zbog čega je veoma važno da tražite medicinsku pomoć, kako bi se utvrdio tačan uzrok i specifične mogućnosti lečenja.


Multipla skleroza

multipla skleroza

Nervne ćelije (neuroni) obavijene su zaštitnom oblogom koja se zove mijelinski sloj, odnosno mijelinski omotač.  Osim što pruža zaštitu, mijelinski omotač obezbeđuje brzo i delotvorno prenošenje nervnih signala kroz nervnu mrežu. Autoimuni poremećaj, poznat kao multipla skleroza, izaziva postepenu, hroničnu upalu nerava centralnog nervnog sistema, što vremenom dovodi do oštećenja mijelinskog omotača. Kada je mijelinski omotač oštećen, nervni signali su znatno usporeni ili prekinuti u potpunosti. Pošto mogu da budu zahvaćeni nervi bilo gde u centralnom nervnom sistemu, uključujući mozak i kičmenu moždinu, simptomi mogu da se jave u bilo kom delu organizma.

U simptome spadaju, mada nisu jedini, trnjenje usana, bol u licu, mišićni spazmi, gubitak ravnoteže, mišićni tremori (drhtanje), konstipacija, promene u učestalosti mokrenja, problemi sa vidom, gubitak sluha, nerazgovetan govor i umor.

Ne postoji lek za multipla sklerozu, mada kombinacija lekova, fizikalne terapije i radne terapije može da ublaže simptome.


Sindrom hiperventilacije

hiperventilacija

Tokom normalnog procesa disanja, kiseonik se udiše, a ugljen dioksid izdiše i tako se održava pravilna ravnoteža gasova u krvi. Termin hiperventilacija odnosi se na prekomerno, ubrzano, duboko disanje koje se javlja kao posledica pojačane anksioznosti, panike ili depresije. Sindrom hiperventilacije je stanje koje karakterišu česti napadi hiperventilacije.

Ubrzano disanje ne mora da bude previše uočljivo kod osoba sa sindromom hiperventilacije, ali u druge simptome,  spadaju podrigivanje, nadimanje, bol u grudima, konfuzija, vrtoglavica, ošamućenost, mišićni spazmi, utrnulost i trnci usnama i ustima, kratak dah i malaksalost.

Napadi hiperventilacije dovode do pada nivoa ugljen dioksida u krvi, pa se lečenje zato usredsređuje na uspostavljanje ravnoteže ugljen dioksida.Preporučuje se disanje kroz napućene usne ili disanje na samo jednu nozdrvu.


Lečenje

Ne zaboravite da je trnjenje samo simptom, ne bolest, zbog čega je jako važno odrediti šta ga uzrokuje kako biste počeli sa pravilnim lečenjem. Kada znamo koji je razlog, i kako se leči, rešićete se ovog stanja. U tretmane spadaju:

 • terapija antihistaminima
 • korigovanje ishrane
 • povećanje unosa vitamina

Antihistamini

lekovi

Antihistamini sprečavaju histamin-1 receptore u gastrointestinalnom traktu, respiratornom traktu i krvnim sudovima osobe koje je alergičar, i na taj način ne dozvoljavaju alergenima da se aktiviraju pa mogu sprečiti trnjenje u usnama.


Ishrana

zadah iz usta

Deficijencija hranljivih materija je posledica loše ishrane, te može izazvati trnjenje usana. Ukoliko se ovom problemu pristupi na pravi način, može se rešiti uz pomoć korigovanja ishrane, uzimanja suplemenata i zdrave hrane, bogate mineralima i vitaminima.


Unos vitamina

Ukoliko je trnjenje usana rezultat deficijencije vitamina, pogotovo B12  i folne kiseline, možete rešiti ovaj problem pouzdanim suplementima u obliku pilula. Postoje brza rešenja za ovaj problem, pod uslovom da je u pitanju manjak vitamina.

Trnjenje usana je simptom za koji ne postoji specifično rešenje. Zato su zdrav život, adekvatna količina sna, zdrava ishrana, manja količina alkohola i duvana odlična preventiva.Ako pušite ili pijete počnite sa tim što ćete ostaviti ove poroke.