Krvna slika: Šta pokazuje povišen ili nizak MCHC u krvi

mchc nizak

Kad se uradi krvna slika rezultati obično zbunjuju ljude zbog oznaka koje su na engleskom: MCHC, PDW u krvi, MPV, PCT, LYM, MCV i slično.Na većini rezultata analiza krvi se može videti normalan nivo MCHC pa lako možete shvatiti da li je kod vas sve u redu ili iznad ili ispod normale.

Da bi shavtili o kakvom se zdravstvenom problemu kod vas radi potrebno je da znate šta je  MCHC u krvi i koja zdravstvena stanja izazivaju visok a koja snižen nivo.

Ovde ćemo detaljno objasniti sve kako bi saznali šta pokazuje vaša krvna slika, od koje bolesti možda bolujete i što pre preduzeli neophodne mere za lečenje.

mchc krvna slika

Lekari uzimaju uzorke krvi da bi utvrdili broj ćelija krvi, videli kako funkcionišu vitalni organi i lakše dijagnostikovali bolesti.

Jedan važan faktor koji pokazuje analiza krvi je srednja koncentracija hemoglobina u ćelijama krvi, ili MCHC. Nizak nivo MCHC može da znači da ste anemični, da pokazujete znake umora, da ste bledi i malaksali.

Ako je nivo MCHC u krvi previše visok, onda će lekar preduzeti dalja ispitivanja da bi utvrdio da li patite od nekog autoimunog oboljenja i da bi proverio funkciju bubrega.

mchc visok

Obično, normalan nivo MCHC ukazuje na to da vaš organizam proizvodi dovoljno hemoglobina u krvi. Hemoglobin (Hb ili Hgb) je protein u crvenim krvnim zrncima (eritrocitima) koji prenosi kiseonik kroz čitav organizam. Dakle, normalan nivo MCHC znači da imate normalan nivo kiseonika u krvi i normalno snabdevanje ćelija i tkiva organizma.

Ako je nivo MCHC u krvi nizak, onda će vam lekar, u zavisnosti od drugih nalaza, verovatno preporučiti da povećate nivo gvožđa, vitamina B6 ili vitamina B12 u krvi, jer su oni važni za održavanje normalnog nivoa hemoglobina.

U ovom članku ćete saznati šta znači MCHC analiza krvi i šta možete da preduzmete da povećate nivo MCHC kada je suviše nizak ili ga smanjite kada je povećan.

Šta je MCHC analiza krvi i čemu služi ?

Akronim MCHC potiče iz engleskog jezika i znači mean corpuscular hemohlobin concentration. Drugim rečima, to je mera koncentracije hemoglobina u datoj zapremini eritrocita (crvenih krvnih zrnaca). Ili, da budemo još precizniji, po definiciji, MCHC izražava prosečnu težinu hemoglobina po jedinici zapremine crvenih krvnih zrnaca.

Prema dr Čarlsu Patriku Dejvisu, sa veb-sajta MedicineNet, hemoglobin je neophodan za prenos kiseonika kroz čitav vaskularni sistem i vraćanje ugljen dioksida u pluća. Hemoglobin sadrži gvožđe u tragovima, što krvi daje crvenu boju, a crvenim krvnim zrncima jajast oblik. Ako je srednja vrednost hemoglobina u crvenim krvnim zrncima niska, onda krv nema pravilan i delotvoran protok kroz vene.

wbc u krvi

Srednja vrednost koncentracije hemoglobina u eritrocitima (MCHC) meri se u sklopu kompletne krvne slike (KKS). Dr Jang Merit, sa veb-sajta Medscape, kaže da MCHC i drugi parametri hemoglobina pomažu da se utvrdi da li neko pati od anemije ili povišenog nivoa hemoglobina.

MCHC krvna slika je povezana sa MCH analizom koja meri količinu hemoglobina u crvenim krvnim zrncima.

Šta znači normalan/nizak MCHC ?

Normalna vrednost MCHC je između 32 i 36g/dl (grama po decilitru krvi). Lekari će ispitati i prosečnu veličinu crvenih krvnih zrnaca (MCV/mean cell volume, ili prosečni volumen eritrocita) i količinu hemoglobina u svakom crvenom krvnom zrncu (MCH/znači cell hemoglobin, ili prosečna količina hemoglobina u eritrocitu).

Čak i kada je broj crvenih krvnih zrnaca normalan, i dalje su mogući znakovi anemije, u slučaju da nema dovoljno hemoglobina u eritrocitima (MCH) ili kada je koncentracija hemoglobina u svakom eritrocitu suviše niska (MCHC).

Šta dovodi do niske koncentracije hemoglobina u crvenim krvnim zrncima?

Većina slučajeva manje vrednosti MCHC posledica je anemije. To je zdravstveno stanje kod koga postoji nedostatak crvenih krvnih zrnaca ili hemoglobina u krvi.Mala crvena krvna zrnca obično su posledica nedovoljne količine hemoglobina u svakom eritrocitu. Do ovoga najčešće dolazi usled nedostatka gvožđa u organizmu. Međutim, uzroci mogu da budu i unutrašnje krvarenje, menstruacija ili trudnoća.

Još jedan uzrok zbog kojih krvna slika pokazuje nizak MCHC u krvi je i malapsorpcija, odnosno poremećaj kod koga organizam ne može da apsorbuje dovoljno nutrijenata i minerala.Čest simptom malapsorpcije anemija, izazvana nedostatkom gvožđa i vitamina B12. Do ovoga može da dođe usled celijakije, infekcije helikobakterom pilorijem ili operacije želuca.

Nedostatak folne kiseline (folata vitamina B9), takođe može da bude uzrok anemije. Neki poremećaji varenja, poput Kronove bolesti, kao i određeni lekovi, takođe utiču na apsorpciju folne kiseline u organizmu.

Koji simptome osećaju ljudi koji imaju smanjene vrednosti MCHC?

Nizak MCHC u uzorku krvi obično znači da ispoljavate klasične znakove anemije izazvane nedostatkom gvožđa. U neke od znakova spadaju osećaj umora, malaksalost ili glavobolja.

Nizak MCHC dovodi do osećaja slabosti i umora. Do ovoga dolazi usled toga što organizam ne dobija dovoljno kiseonika iz crvenih krvnih zrnaca.

krvna slika mcv

Drugi simptomi male količine hemoglobina u crvenim krvnim zrncima spadaju nesvestica, stalna glavobolja usled nedostatka vitamina B12, palpitacije (ubrzano lupanje srca) i gubitak apetita koji dovodi do gubitka telesne težine.

Krvna slika koja pokazuje nizak MCHC gotovo uvek potvrđuje i neke druge simptome: trnci po čitavom telu, utrnulost jednog ili više ekstremiteta, čak i depresija.

U još neke od simptoma nedostatka folata ili vitamina B12 spadaju masna stolica, osećaj hladnoće i drhtavica bez povišene telesne temperature.

Kako povećati vrednost MCHC?

Ako rezultati analize krvi pokazuju nizak MCHC u krvi, moraćete da popravite nedostatak gvožđa, vitamin B12 ili B6. Postoje brojni prirodni načini za povećanje nivoa gvožđa i vitamina kompleksa B u krvi.

Povećanje MCHC vrednost konzumiranjem gvožđa životinjskog porekla

Najbolji su izvori gvožđa koje organizam lako apsorbuje, kao što su crveno meso, živinsko meso i riba. Ove namirnice sadrže hem gvožđe koje organizam lako apsorbuje. Neke od najboljih namirnica bogatih gvožđem, kojima se podiže nivo gvožđa u organizmu su, govedina, školjke i konzervisana sardina. Takođe, piletina, losos, tuna i šunka spadaju u dobre izvore gvožđa.

Povećanje MCHC vrednost konzumiranjem gvožđa biljnog porekla

Mada postoje brojne biljke koje su bogate gvožđem, organizam ne može dobro da apsorbuje gvožđe iz njih. Biljke sadrže nehem gvožđe koje se loše apsorbuje u organizmu. Dobri biljni izvori gvožđa su, kelj, spanać, semenke bundeve, mahunarke i brokoli.

Jedan od načina da poboljšate apsorpciju gvožđa iz biljnih izvora je suplementacija vitaminom C. Američki žurnal kliničke ishrane navodi da vitamin C pojačava apsorpciju gvožđa. Zapravo, on može da poveća bioraspoloživost i za 7%.

unos vitamina

Jedan odličan biljni izvor gvožđa je spirulina. Spirulina ima visok sadržaj proteina i sjajan je izvor vitamina i minerala za one koji se pridržavaju vegetarijanske ishrane.Spirulina sadrži vitamin B1, vitamin B12, folat, gvožđe i vitamine A, E, C i D. Istraživači kažu da spirulina može da ublaži simptome anemije jer popravlja nedostatak gvožđa.

Suplementi gvožđa za povećanje vrednosti MCHC

Ako imate nisku vrednost MCHC zbog gubitka krvi, onda suplementi gvožđa mogu da podignu nivo ovog minerala u organizmu. Oni su korisni za žene koje imaju obilna krvavljenja tokom menstruacije.

Suplementacija gvožđem uporedo sa folnom kiselinom i drugim vitaminima može da pomogne kod lečenja anemije. Ovi suplementi podižu nivo hemoglobina i sprečavaju simptome anemije.

Ako uzimate suplemente gvožđa, morate da budete svesni nekih neželjenih dejstava u koja spadaju konstipacija, mučnina, osećaj nelagode u trbuhu i promenjena boja stolice (tamna, crna). Izveštaji PubMed Health-a ukazuju na to da neke žene mogu da uzimaju suplemente gvožđa povremeno da bi ublažile neželjena dejstva. Međutim, povremeno uzimanje suplemenata gvožđa je manje delotvorno za sprečavanje ili kontrolu anemije, u poređenju sa dnevnom suplementacijom.

Povećanje MCHC vrednosti povećanjem nivoa vitamina B i folne kiseline

Veoma je važno da vaša ishrana bude zdrava i da sadrži dobre izvore vitamina B i folne kiseline. Lekari britanske Nacionalne zdravstvene službe kažu da su bogati izvori vitamina B kompleksa mleko, jaja, pirinač, meso i riba. Dobri izvori folne kiseline su brokoli, džigerica, spanać, špargle i grašak.

Ako je vaša ishrana dobro izbalansirana, trebalo bi da dobijate dovoljno gvožđa, vitamina B kompleksa i folne kiseline. Međutim, ako je niska vrednost MCHC posledica nedostatka vitamina B12 ili B6, a njihov nivo nije moguće povećati ishranom, onda od koristi mogu da budu multivitaminski suplementi.

Druge povezane analize krvi i vrednosti koje bi trebalo da pogledate

KKS znači Kompletna krvna slika sastoji se od više različitih analiza uzorka krvi među kojima je i ispitivanje eritorcitnih konstanti.

Eritrocitne konstante se izračunavaju iz broja eritrocita, koncentracije hemoglobina i hematokrita i daju informaciju o kvalitetu eritrocita. U eritrocitne konstante spadaju: MCHC, RDW, MCV, MPV u krvi

RDW (red cell distribution width) – mera varijabilnosti veličine eritrocita. Drugim rečima, meri se razlika u veličini i zapremini crvenih krvnih zrnaca. Kombinacija MCHC i RDW govori mnogo o vašem zdravlju.

MCV (mean cell volume) – prosečni volumen eritrocita – daje informaciju o veličini eritrocita i pomaže lekarima da provere zdravlje krvi. MCV analiza pokazuje prosečnu veličinu crvenih krvnih zrnaca, pošto eritrociti koji su suviše veliki ili mali mogu da budu pokazatelj nekog osnovnog oboljenja.