Krvna slika – MPV u krvi normalne vrednosti i šta da radite ako Vam je visok ili nizak

MPV je test krvi kojim se meri volumen trombocita. Ova analiza krvi se najčešće radi kao sastavni deo rutinskih testova krvi. Prosečan volumen trombocita pomaže lekarima da identifikuju određene bolesti krvi i lakše dijagnostikuju uzrok problema.

Ako vam je MPV u krvi previše nizak, to može značiti da se krvne pločice (trombociti) prebrzo uništavaju zbog nečega. Ovo se najčešće javlja kao posledica upalnih procesa u organizmu i može izazvati anemiju. Ako je MPV u krvi veći nego što su referentne vrednosti, to može ukazivati na deficit vitamina D, kao i na povećan rizik od kardiovaskularnih oboljenja.

mpv u krvi

Ovde ćemo objasniti šta znači nizak i visok MPV. Takođe, objasnićemo i uzroke previsokog i preniskog MPV-a u krvi (smanjen i povišen broj trombocita u krvi).

Šta je MPV analiza krvi i za šta se koristi?

Volumen krvnih pločica se meri prilikom rutinske analize krvi i lekarima služi da utvrde da li vam je krv savim zdrava.

Trombociti su vrsta krvnih zrnaca koja je veoma važna za zgrušavanje krvi. Ova analiza krvi se koristi za utvrđivanje oboljenja i poremećaja u radu trombocita. Nizak MPV može pomoći u dijagnostikovanju deficita gvožđa, sepse, upalnih oboljenja, infekcija i anemije.

Visok MPV u krvi može ukazivati na neke rizike, prvenstveno na povećan rizik od kardiovaskularnih oboljenja. On može biti indikator povišenog rizika od infarkta miokarda i šloga.

Koje su referentne vrednosti za MPV?

Normalan MPV

MPV se meri femtolitrima (fL). Referentne vrednosti MPV-a su između 7,8 i 12 fL.

Nizak MPV

Nizak MPV može ukazivati na to da postoji neki problem koji utiče na stvaranje trombocita u koštanoj srži.

Ponekad testovi krvi pokazuju niži MPV zbog zgrušavanja trombocita.  Do tog zgrušavanja ponekad dolazi zbog samog načina testiranja krvi, ali se takvo zgrušavanje može javiti i zbog virusnih oboljenja krvi.

Povišen MPV

Povišen MPV (veći od 12 fL), a nizak broj krvnih pločica znači da trombociti prebrzo odlaze u cirkulatorni sistem.

Simptomi abnormalnih vrednosti MPV-a

Jedan od simptoma niskog MPV-a jeste slabo zgrušavanje krvi.

Nizak MPV u krvi može ukazivati i na problem sa stvaranjem trombocita. To može imati za posledicu čest i hroničan umor, duže krvarenje iz posekotina, pojavu neobjašnjivih modrica i jaka menstrualna krvarenja. Ponekad se javlja i tromboza dubokih vena.

U slučajevima povišenog MPV-a ponekad i nema vidljivih simptoma. Međutim, povišen MPV u krvi  može ukazivati na povišen rizik od kardiovaskularnih problema, mogu se javiti bolovi u grudima, problemi sa disanjem, ubrzan rad srca, anksioznost i nesvestica.

Šta izaziva nizak MPV ?

Da vidimo šta sve može izazvati nizak MPV u krvi i šta nam on govori o našem zdravlju.

Nizak MPV može ukazivati na upalne bolesti creva

Jedan od razloga za MPV u krvi ispod normale mogu biti upalne bolesti probavnih organa.

Kod osoba koje imaju inflamatorne bolesti creva, MPV je obično drastično smanjen. Inflamatorne bolesti poput ulceroznog kolitisa i Kronove bolesti dovode do smanjivanja volumena krvnih pločica. Uz pomoć MPV-a se može dijagnostikovati i pratiti stanje kod ovakvih bolesti.

Upalne bolesti creva su jedan od razloga za loše funkcionisanje čitavog probavnog sistema. One izazivaju jake bolove i grčeve u stomaku, dijareju i hronične bolove. Ako se primeti MPV u krvi ispod normale, mogu se uraditi detaljniji testovi krvi kako bi se potvrdila ili isključila anemija i deficit vitamina B12.

Reumatski artritis i nizak MPV

Reumatski artritis je još jedno inflamatorno oboljenje koje izaziva nizak MPV u krvi.

MPV u krvi ispod normale je čest indikator autoimunih oboljenja. Kod osoba sa reumatskim artritisom se često javlja nizak MPV. Praćenje ovih vrednosti može pomoći vašem lekaru da vam odredi najbolji tretman i prati vaše stanje ako imate reumatski artritis.

Mnogi ljudi koji imaju artritis uzimaju omega-3 masne kiseline kao prirodan lek za upalu zglobova, kao i mnoge suplemente. I kurkuma pomaže u ublažavanju bolova u zglobovima i jača imuni sistem.

Virusne infekcije mogu uticati na volumen trombocita

Nizak MPV u krvi može pokazivati i virusne infekcije disajnih organa.

Upala slepog creva

Nizak MPV može pomoći u dijagnostikovanju akutne upale slepog creva.

Akutnu upalu slepog creva je ponekad teško dijagnostikovati. Međutim, ako je MPV izrazito nizak, a prisutni su jaki bolovi u stomaku, reč je verovatno o upali slepog creva, tako da ova vrednost može lekarima pomoći u postavljaju dijagnoze.

Mada se slepo crevo nalazi na desnoj strani stomaka u donjem delu, bolovi najčešće počinju u predelu pupka.

Autoimuna oboljenja

Neka autoimuna oboljenja, poput lupusa, mogu se lakše dijagnostikovati ako je MPV znatno snižen.

Karcinom

Neki tipovi karcinoma su povezani sa sniženim vrednostima MPV-a.

Nizak MPV i vrednosti PDW-a pomažu u prognozi metastaziranja raka koštane srži.

Naravno, nizak MPV nikako ne znači da imate rak. Postoji mnogo potencijalnih uzroka sniženog MPV-a i samo detaljniji testovi mogu otkriti o čemu je zapravo reč.

Uzroci povišenog MPV-a

Šta sve izaziva povišene vrednosti MPV-a?

Sepsa

Sepsa je potencijalno fatalno stanje koje rezultira povišenim MPV-om u krvi.

Povišen broj nedovoljno zrelih granulocita je još jedan faktor koji će lekari pogledati ako sumnjaju na sepsu.

Veoma je važno da znate koji su znaci i simptomi sepse, kako biste mogli da reagujete na vreme.

Deficit vitamina D i povišen MPV

Povišen MPV može biti indikator (a najčešće to i jeste) deficita vitamina D.

Manjak vitamina D je veoma čest problem, i on može izazvati niz zdravstvenih problema. Astma, povišen pritisak, inflamatorna oboljenja, dijabetes i depresija se smatraju posledicama, između ostalog, i deficita vitamina D.

Povišen rizik od srčanog udara

Povišen MPV može značiti da imate povišen rizik od srčanih oboljenja i infarkta miokarda.

Povišen pritisak

Visok krvni pritisak takođe utiče na MPV u krvi.

Povišen holesterol

I visok holesterol izaziva povišen MPV u krvi i povećava rizik od srčanih bolesti.

Dijabetes

Ako imate dijabetes, verovatno vam je povišen i MPV, kao i rizik od srčanih bolesti.

Preeklampsija u trudnoći

Ako ste trudni, lekari će redovno pratiti vaše stanje i stanje vaše bebe.

Jedna od čestih komlikacija u trudnoći je preeklampsija, potencijalno opasna komplikacija za koju je karakterističan povišen pritisak. Povišen MPV je jedan od indikatora za rizik od preeklampsije.

Šta da radite ako vam je MPV visok ili nizak ?

Ako imate znatno snižen ili znatno povišen MPV u krvi, porazgovarajte sa svojim lekarom o potencijalnom uzroku tog problema.

Ako je povišen MPV rezultat deficita vitamina, rešavanje tog problema će normalizovati stvari.

Povišen MPV, kao što smo već naglasili, znači i povećan rizik od kardiovaskularnih problema. Zato dajte sve od sebe da poboljšate svoje zdravlje.

Postoji mnogo namirnica koje vam mogu u tome pomoći i poboljšati i stanje vaših arterija. To su, pre svega, masne ribe poput tune i lososa, zatim bobičasto voće, kurkuma, beli luk, maslinovo ulje i zeleni čaj. Ove namirnice će vam ojačati srce i poboljšati cirkulaciju.