Uvećani okcipitalni limfni čvorovi na vratu

uvecani limfni cvorovi na vratu

Šta su okcipitalni limfni čvorovi?

Ljudski limfni sistem čini nekoliko stotina limfnih čvorova. Okcipitalni limfni čvorovi su limfni čvorovi koji se nalaze na zadnjem delu glave i vrata. Kao i ostali limfni čvorovi, i ovi limfni čvorovi su međusobno povezani limfnim sudovima i imaju aktivnu ulogu u imunom sistemu organizma.

Limvni čvorovi su “skladišta” B i T limfocita, kao i ostalih belih krvnih zrnaca. Ove žlezde su pasuljastog oblika i obično su veličine zrna graška. U normalnim uslovima, ne možemo da ih napipamo.

Međutim, ponekad dođe do uvećanja limfnih čvorova na vratu i onda ih osećamo pod prstima. Tada obično postaju tvrdi, osetljivi, pa čak i bolni na dodir. U nekim slučajevima se oko njih javlja i osip.

limfne zlezde na vratu

Mesto na kom se nalaze uvećani limfni čvorovi obično govore o tome koja vrsta infekcije je u pitanju. Uvećani limfni čvorovi na vratu mogu biti znak ozbiljnije bakterijske ili virusne infekcije.

Ovde ćemo govoriti o uzrocima, simptomima i lečenju uvećanih limfnih čvorova u vratu.

Gde se nalaze okcipitalni limfni čvorovi?

U ljudskom telu se nalazi između 600 i 700 limfnih čvorova, a većina je smeštena ispod pazuha, u preponama i vratu.

Gde se nalaze okcipitalni limfni čvorovi? U samom dnu glave, ispod okcipitalne kosti.

Ovi limfni čvorovi filtriraju štetne supstance iz limfnih sudova koji se nalaze u koži glave. Oni uklanjaju nečistoće i toksine iz tela, a tu spadaju i kancerogene ćelije i čestice stranih tela.

Uvećane okcipitalne limfne čvorove možete pronaći tako što ćete staviti ruku na potiljak. Zamislite da vam ispod ušiju prolazi zamišljena linija – otprilike u sredini se nalaze limfni čvorovi.

Međutim, njih je prilično teško napipati osim ako su otečeni. To se najčešće javlja kada dođe do neke infekcije i limfne žlezde počnu da stvaraju više limfocita, što dovodi do otoka zbog blokade u limfnim sudovima.

Stručni izraz za uvećane limfne čvorove je limfadenopatija. Kada ova blokada nestane, limfni čvorovi se vraćaju na normalnu veličinu.

Šta izaziva uvećanje limfnih čvorova na vratu?

Šta dovodi do uvećanja ovih limfnih čvorova? Uvećanje limfnih čvorova se najčešće javlja kao posledica virusne, bakterijske ili gljivične infekcije. Stručni termin za taj problem je limfadenitis, i do njega dolazi kada jedan ili više limfnih čvorova postanu uvećani zbog upale.

Ponekad su uvećani limfni čvorovi na vratu znak infekcije grla ili krajnika, neke polno prenosive bolesti, odbacivanja presađenog organa, naslednih poremećaja metabolizma masnoća, sarkoidoze ili čak i ne-Hodžkinovog limfoma i drugih tipova kancera.

Ovde ćemo detaljnije objasniti uzroke otečenih limfnih čvorova na vratu.

Bakterijske infekcije kao uzrok uvećane limfne žlezde na vratu

Uvećani limfni čvorovi na vratu se ponekad javljaju zbog bakterijskih infekcija u koži glave, ušima, mozgu ili nekom drugom organu. Toksini i nečistoće se dreniraju kroz ove limfne čvorove i tada zbog zagušenja dolazi do oticanja tih limfnih čvorova.

Streptokoke, stafilokoke i ostale bakterije izazivaju ovakve infekcije i otok limfnih čvorova na vratu.

Bakterijske infekcije ušiju takođe često izazivaju otečene limfne žlezde, kao i probleme sa sluhom, povišenu temperaturu i iscedak iz uha.

Otečeni limfni čvorovi na vratu zbog gljivičnih infekcija

Gljivične infekcije su još jedan čest uzrok natečenih limfnih žlezda u vratu. Tinea kapitis je površinska infekcija kože glave i ona obično izaziva uvećanje limfnih žlezda na vratu.

Ostali simptomi ove gljivične infekcije su pojava žutih krasti na vlasištu, opadanje kose, svrab i perut.

Virusne infekcije i uvećane limfne žlezde na vratu

Virusne infekcije takođe mogu izazvati uvećanje limfnih žlezda na vratu. Rubeola (crvenka) je često virusno oboljenje koje izaziva oticanje ovih limfnih žlezda.

Još jedno često oboljenje koje izaziva uvećanje limfnih žlezda na vratu je mononukleoza. Najčešći uzrok mononukleoze je Epštajn-Barov virus.

Od ostalih simptoma su obično prisutni suvo i bolno grlo, povišena temperatura, gnojni čepovi na krajnicima i hroničan umor.

Karcinom kao uzrok za uvećane limfne žlezde na vratu

Određene vrste kancera se lako šire na limfni sistem i dovode do uvećanja limfnih čvorova. Rak samih limfnih čvorova se zove limfom i on gotovo uvek izaziva zadebljale i otečene limfne čvorove.

U nešto ređim slučajevima, do otoka limfnih čvorova na vratu mogu dovesti i rak štitne žlezde, rak pluća, kože glave i melanom (rak kože). Ako osećate da su vam limfni čvorovi u vratu otečeni i nastavljaju da otiču, idite kod lekara.

Ne-Hodžkinov limfom izaziva uvećane limfne čvorove na vratu

Ne-Hodžkinov limfom je još jedna vrsta raka koja pogađa limfni sistem. Ova vrsta raka se može javiti na bilo kojim limfnim čvorovima u telu – dakle, i na onima na vratu.

Ovaj limfom izaziva oticanje jednog ili više limfnih čvorova, najčešće ispod pazuha, u preponama, grudima, stomaku ili na vratu.

Simptomi ne-Hodžkinovog limfoma su anemija, umor, neobjašnjiv i nagao gubitak kilograma, povišena temperatura, slab apetit, noćno znojenje i svrab po celom telu.


Povezano>  Kvržica na vratu: Šta je uzrok i da li treba da se zabrinem


Polno prenosive bolesti i uvećane limfne žlezde na vratu

Ponekad su uvećani limfni čvorovi na vratu simptom polno prenosivih bolesti: sifilisa, mononukleoza i HIV-a. Od nabrojanih oboljenja, mononukleoza najčešće pogađa limfne čvorove u gornjem delu tela i dovodi do otečenih limfnih čvorova u vratu.

Mononukleoza se ponekad naziva i “bolest ljubljenja” jer se lako prenosi ljubljenjem, kijanjem i kašljanjem.

Tonzilitis (upala krajnika) ili uvećani limfni čvorovi

Sami krajnici su limfne žlezde koje se nalaze u grlu. Kao i ostali limfni čvorovi, krajnici pomažu u filtriranju bakterija i drugih patogena i sprečavaju različite infekcije u organizmu.

Kada dođe do infekcije i upale krajnika, javljaju se povišena temperatura, drhtavica, bolovi u ušima, problemi sa gutanjem i osetljivost grla i vilice.

Upala se sa krajnika lako širi na ostale limfne čvorove, tako da može izazvati i uvećane limfne čvorove na vratu.

Infekcije grla i uvećani limfni čvorovi na vratu

Uvećani limfni čvorovi na vratu su česta posledica infekcije grla. Ostali simptomi su suvo i iritirano grlo, grebanje u grlu i ždrelu i problemi sa gutanjem, promuklost, vidljiv gnoj na krajnicima i otečeni limfni čvorovi.

Virusi i bakterije koji najčešće izazivaju ovakve problematične infekcije su Bordetella petrusis(bakterija koja izaziva veliki kašalj), streptokoke i slične.

Sarkoidoza

Sarkoidoza je oboljenje kod koga se u tkivima nakupljaju inflamatorne ćelije po imenu granulomi, najčešće u očima, koži, plućima i limfnim čvorovima.

Uzrok ove bolesti nije poznat. Smatra se da je reč o odgovoru imunog sistema na neku nepoznatu supstancu. Simptomi sarkoidoze zavise od toga koji je organ pogođen. U nekim slučajevima se javljaju uvećani ili upaljeni limfni čvorovi na vratu.

Nasledni poremećaji metabolizma masnoća izazivaju uvećanje limfnih žlezdi

Reč je o grupi poremećaja kod kojih se javlja suviše masnih supstanci u krvi. Neke od tih supstanci su lipoproteini, trigliceridi i holesterol.

Uvećani limfni čvorovi na vratu i ostale žlezde mogu ukazivati na to da se višak masnoća ne izbacuje iz organizma kako bi trebalo, već da se zadržava u krvi.

Veoma je važno da imate na umu da ova oboljenja mogu dovesti do raznih srčanih bolesti i ateroskleroze. Neke od ovih bolesti su nasledne, a neke se javljaju kao posledica dijabetesa i ishrane koja sadrži puno masnoća.

Odbacivanje presađenog organa

Presađivanje ili transplantacija je proces kada se ćelije, tkiva ili organi presađuju sa jednog mesta na drugo. Danas se najčešće vrši transplantacija pluća, srca, jetre i bubrega.

Jak imuni sistem je veoma važan za uspešno presađivanje. Međutim, posao imunog sistema i jeste da se bori protiv stranih čestica i tela u organizmu, tako da nije redak slučaj da organizam odbaci presađeni organ ili tkivo.

Najčešći simptom odbacivanja presađenog organa je upala i uvećanje limfnih čvorova na vratu, jer su limfne žlezde veoma važan deo imunog sistema.

Simptomi uvećanih limfnih čvorova na vratu

Infekcija bilo kog limfnog čvora dovodi do oslobađanja limfocita čiji je posao da unište tu infekciju. Zatim, na samo mesto infekcije stižu i bela krvna zrnca.

Toliko ćelija na jednom mestu dovodi do uvećanja limfnih žlezda na vratu.

Osim otoka, najčešći simptomi problema sa limfnim žlezdama na vratu su:

  • iritacija limfnih čvorova
  • perut i svrab
  • bolovi i ukočenost u vratu

Dijagnoza i lečenje uvećanih limfnih čvorova na vratu

Dijagnoza

Kako se postavlja dijagnoza uvećanih limfnih čvorova na vratu? Pre svega, lekar će pregledati vaš karton i anamnezu i pitati vas koje simptome imate, koliko traju i da li su se javili postepeno ili iznenada.

Verovatno će vam lekar i opipati uvećane limfne čvorove na vratu kako bi pokušao da odredi uzrok bolova i otoka. Ako su uvećani limfni čvorovi na vratu nešto dublje u tkivu, možda će biti potrebna magnetna rezonanca ili kompjuterizovana tomografija.

Ostali testovi koji se obično rade su testovi krvi, biopsija limfnih žlezda ili rendgenski snimak grudi.

Lečenje uvećanih limfnih čvorova

Lečenje otečenih limfnih čvorova na vratu zavisi od uzroka koji ih je izazvao, jer taj otok nije oboljenje samo po sebi, već simptom.

Istovremeno, važno je da pokušate da lečite i taj simptom. Lečenje samih limfnih čvorova je veoma važno, jer se infekcija iz limfnih čvorova u vratu lako može raširiti po celom telu.

Prvi tretman su najčešće antibiotici, koji su se pokazali kao veoma efikasna terapija u ranijim fazama oboljenja.

Međutim, ako je uzrok problema neka bakterija otporna na antibiotike (npr. MRSA), možda će biti potrebno da uzimate jake antibiotike ili da se lečite na potpuno drugačiji način.

Lekovi protiv bolova poput Acetaminofena i nesteroidnih antiinflamatornih lekova se takođe ponekad koriste za ublažavanje bolova koje izazivaju uvećani limfni čvorovi na vratu. Međutim, ovi lekovi ponekad izazivaju alergijske reakcije, probleme sa gastrointestinalnim traktom, povećavaju rizik od zastoja srca i mogu imati još niz neželjenih dejstava.

U retkim slučajevima, potrebno je da se uradi operacija kako bi se drenirao gnoj iz inficiranog limfnog čvora.

Srećom, postoji dosta prirodnih načina lečenja uzroka otečenih limfnih čvorova. Ovde ćemo navesti i opisati najefikasnije.

Hladne obloge i uvećane limfne žlezde

Stavljanje hladne obloge na uvećane limfne čvorove na vratu vam može dosta ublažiti bolove i otok. Stavljajte hladnu oblogu po nekoliko puta dnevno na otok i držite je po desetak minuta. Ponavljajte postupak sve dok se otok ne povuče.

Hrana

Vitamin C je najvažniji moguć nutrijent za pravilan rad imugno sistema. Potrudite se da u ishranu ubacite više vitamina C. Jedite brokoli, zeleno lisnato povrće (kelj, zelenu salatu, spanać) i voće poput citrusnog voća, jagoda i slično.

Beli luk sadrži alicin, aktivnu komponentu koja je veoma efikasna u lečenje bakterijskih, gljivičnih i virusnih infekcija.

Esencijalna ulja

Esencijalno ulje origana je fantastično za lečenje bakterijskih, virusnih i gljivičnih infekcija. Takođe, možete koristiti i esencijalno ulje čajevca. U jednu kafenu kašičicu kokosovog ulja nakapajte par kapi ovog esencijalnog ulja i namažite na uvećane limfne čvorove na vratu kako biste ublažili infekciju.

Suplementi

Ostali prirodni načini lečenja otečenih limfnih žlezda su koloidno srebro, med, jabukovo sirće i koren astragalusa.

Ako želite da pokušate tretman sa jabukovim sirćetom, u čašu filtrirane vode razmutite dve supene kašike jabukovog sirćeta i pijte ovu mešavinu tri puta na dan. Po potrebi, možete stavljati i obloge sa jabukovim sirćetom.

Kada posetiti lekara?

Kada je vreme za posetu lekaru? U velikom broju slučajeva, uvećani limfni čvorovi na vratu nisu simptom nikakve ozbiljne bolesti. Međutim, ne zaboravite da uvećani limfni čvorovi na vratu mogu biti i simptom karcinoma.

Zato je veoma važno da se obratite lekaru ako imate neki od sledećih simptoma:

  • uvećani i tvrdi limfni čvorovi deluju nepravilno i pojavili su se bez ikakvog vidljivih razloga
  • uvećani limfni čvorovi se ne povlače dve nedelje i postaju sve veći
  • naglo ste smršali
  • imate napade noćnog znojenja i konstantno povišenu temperaturu
  • otečeni limfni čvorovi na vratu su veoma osetljivi na dodir i/ili crveni
  • kada dodirnete otečene limfne čvorove, tvrdi su, gumaste su teksture i ne pomeraju se
  • imate problema sa disanjem i gutanjem

 

Nekoliko reči na kraju

Sve u svemu, postoji mnogo različitih uzroka uvećanih limfnih čvorova na vratu. To su bakterijske, virusne i gljivične infekcije, ne-Hodžkinov limfom i drugi tipovi raka, polno prenosive bolesti, upala krajnika i druge infekcije grla, problemi sa metabolizmom masnoća, sarkoidoza i odbacivanje presađenog organa ili drugog tkiva.

Osim samog otoka, javljaju se i drugi simptomi problema sa limfnim čvorovima u vratu: iritacija, ukočenost i bolovi u vratu, svrab na vlasištu i perut.

Najčešći konvencionalni načini lečenja su antibiotici, lekovi protiv bolova, kao i drenaža ako se pojavi čir.

Prirodni načini lečenja uključuju hladne obloge, hranu bogatu vitaminom C, esencijalna ulja origana i čajevca, med, koloidno srebro, koren astragalusa i jabukovo sirće.

Ako se opredelite za neki od prirodnih načina lečenja, potrebno je da budete dosledni i uporni i nakon nekoliko dana ćete primetiti rezultate.