8 uzroka za slabost u nogama (plus anksioznost)

nestabilnost u nogama

Nemam snage u nogama šta se dešava ?

Da li u poslednje vreme imate slabe noge, praćene simptomima kao što su bol, spazam mišića, osećaj peckanja, trnjenja, drhtanja, pojava vrtoglavica slično ?

Ovde ćemo detaljno objasniti šta izaziva osećaj slabosti u nogama i umor i kako se leče uzroci

slabost nogu

Zamislite šta bi se desilo da ste kupili masivni stakleni sto sa plastičnim nogama. Staklo bi se razbilo na sitne deliće, zar ne?

Jaka podloga je neophodna za stabilno držanje svega što se nalazi iznad nje, to se odnosi kako na delove nameštaja (sto, stolice), tako i na naše telo.

Dakle, i ljudima su potrebne jake noge kako bi držale celo telo, obezbedile mu dobar balans i raspodelu ravnoteže, kao i pravilno funkcionisanje.

S druge strane, slabe noge, praćene simptomima kao što su bol, spazam mišića, osećaj peckanja, trnjenja, pojava otoka, disbalans i slično, vode do zamora, što za posledicu ima neaktivan život i samim tim, povećava šanse za dobijanje raznih hroničnih bolesti, a uz to, smanjuje dugovečnost.

Ali, uz pravilno vežbanje i ishranu, slabost u nogama čak i kod starijih osoba se može prevazići i olakšati nam život.

Slabost u nogama koje prati vrtoglavica i mučnina jesu ponekad urgentna stanja i trebalo bi se bez mnogo razmišljanja obratiti lekaru.

Stres, anksioznost, depresija i slični psihički problemi mogu biti povezani sa osećajem slabosti u nogama i rukama.O ovome više u drugom delu članka…

Pitanje je zašto ponekad imamo ‘lenje noge’ i šta možemo uraditi da ojačamo mišiće?

U neke od najčešćih uzroka i tretmana za slabost u nogama i brzo umaranje:

  1. Duža neaktivnost mišića

nemoc u nogama

Ovo je jedan od najčešćih uzroka mišićne slabosti a kao posledica se javlja nemoć u nogama. Da biste ovo sprečili, šetajte svakog dana barem pola sata kako biste ojačali mišiće. Lagana joga, plivanje, džogiranje, trčanje, sve su to aktivnosti za jačanje mišića.Slabost u mišićima nogu se najbolje leči na ovaj način a ako vam je teško da vežbate, idite kod fizioterapeuta pre nego što počnete sa bilo kakvim aktivnostima.

  1. Uklješten živac

osecaj slabosti u nogama

Uklještenje živca može biti jedan od uzročnika za osećaj slabosti u nogama.Kad su u pitanju ovakvi uzroci slabosti u nogama, neophodan je pregled kod lekara i fizijatra. Fizioterapeut će moći da preporuči specifičnu vrstu masaže, koja će podstaći cirkulaciju i na taj način dopremiti esencijalne nutrijente u svaki deo tela.

  1. Neuromišićne bolesti

slabost u nogama i drhtanje

I ova oboljenja, logično, mogu izazvati slabost u nogama i drhtanje. Pored tretmana koji ćete dobiti od fizijatra, treba da radite i blage vežbe poput podizanja noge, bavljenja jogom i slično. Ali, pre izvođenja vežbi, razgovarajte sa svojim doktorom.

  1. Lekovi

lekovi

Slabost u nogama može biti nuspojava nekih lekova koje pijete. U tim slučajevima, stručnjaci preporučuju da se strogo pridržavate specifičnih vežbi.

  1. Deficijencija vitamina D

slabost u nogama kod starijih osoba

Prema istraživanjima, manjak D vitamina izaziva slabost u mišićima. Sunčevi UV zraci pomažu u stvaranju ovog vitamina u našem organizmu.Slabost u nogama kod starijih osoba koje ne provode dovoljno vremena napolju je u porastu. To znači da bi izlaganje suncu u jutarnjim satima, dok je ono još uvek blago, u periodu od 10-15 minuta, moglo da ojača noge kod starijih ljudi. Ako osećate nemoć u nogama jedite više namirnica koje imaju u sebi vitamin D kao što su  losos, sardine, mleko obogaćeno vitaminima, sok od narandže i žitarice.

  1. Dehidracija

dehidratacija

Dehidracija je generalno, čest uzrok osećaja slabosti i grčeva u mišićima. Da bi se izbegla malaksalost i slabost pijte dovoljno vode i jedite voće na bazi vode kako biste hidrirali telo i ojačali mišiće u nogama. Osim toga, treba da pijete i mleko, koje je bogato kalcijumom i samim tim, esencijalno za jačanje mišića.

  1. Preterana aktivnost

 

fizicka aktivnost

I preterivanje u fizičkim aktivnostima može izazvati osećaj slabosti u nogama. Redovno se odmarajte kako biste povratili snagu i radite vežbe za izgradnju mišića.

  1. Određene bolesti

Dijabetes, anemija i slična oboljenja mogu izazvati slabost u mišićima, spazam i slične probleme u nogama. Pravilna ishrana, napravljena u konsultaciji sa nutricionistom, uz prepisane lekove, može biti od velike pomoći.

Pokušajte da otkrijete šta tačno izaziva osećaj slabosti u nogama što pre, kako biste na vreme počeli da radite na rešavanju problema i uživate u zdravom, dobro izbalansiranom životu.

Ankisoznost i slabost u nogama takođe mogu imati veze

Kakve veze imaju slabost u nogama i anksioznost ?

Anksiozne i depresivne osobe često osećaju da imaju toliko slabe da mislite da neće moći da ih drže.Ponekad osjećaju tako slabe da su zabrinuti da možda nećete moći hodati ili stajati.

Takođe mogu osećati da su im noge ili kolena suviše kruti da se pomerili ili da se noge ne pomeraju kako bi voleli.

Pošto su opisi simptoma anksioznosti subjektivni, može se naći i mnogo drugih opisa za ovaj simptom slabih nogu.

Ovaj simptom anksioznosti se ne mora uvek doživljavati kao slabost u nogama i umor već se može doživeti u svim delovima tela, kao što su ruke, vrat, leđa i tako dalje.

Ovaj simptom može doći i odlaziti retko, povremeno, često ili trajati na neodređeno vreme. Sve varijacije i kombinacije su uobičajene.

Šta uzrokuje simptome “slabih nogu” kad se javi anksioznost?

Ovo je zajednička reakcija na stres. Većina ljudi u strahovitim ili stresnim situacijama doživljava osećaj da ima slabe noge. Stepen slabosti u nogama i rukama često je direktno proporcionalan stepenu straha ili stresa.

Nažalost, mnoge anksiozne ličnosti brinu o svom zdravlju. Dakle, kada dođe do ovog simptoma, oni brinu da mogu biti uzrok ozbiljne bolesti.

U retkim slučajevima uzrok može biti bolest vertigo, a odlikuju je simptomi kao što su slabost u nogama i vrtoglavica.Kad se javi vrtoglavica i slabost u nogama i rukama u većem broju slučajeva uzrok je samo anksioznost.

Kod malog broja pacijenata slabost u nogama i drhtanje ukazuju na ozbiljnu bolest kakva je multipla skleroza.Ipak za dijagnozu je potreban pregled kod specijaliste neurohirurga.Multipla skleroza pre izaziva drhtanje nogu i nestabilnost koju prati i nemoć i brzo umaranje…Uz pravovremeno lečenje svakodnevni život se može značajno poboljšati.

Na sreću, slabe noge izazvane stresom ne izaziva ozbiljna bolest, pa stoga nije razlog za zabrinutost. Kada se reaguje na stres i anksioznost, ovaj simptom se smanjuje i na kraju nestaje.