6 najboljih čajeva za cirkulaciju od koji će Vam krv strujati kao nikada do sad

čaj za cirkulaciju

Ako Vas muči loša cirkulacija i smatrate da su najbolje rešenje čajevi za cirkulaciju, predstavljamo Vam one najbolje, napravljene od biljaka koje će vam pomoći da unapredite svoje zdravlje.

Dobra cirkulacija je važna za zdravlje srca; kad krv struji, noge su bez paučinastih i proširenih vena,  i nema osećaja težine u nogama, telo je zdravije i aktivnije. Naša ishrana i fizička aktivnost značajno utiču na prokrvljenost, ali to nisu jedine stvari koje nam pomažu, jer postoji i alternativna medicina, lekovito bilje i čajevi.

cirkulacija

Šta je važno ?

Treba da znate da dobra cirkulacija zavisi od nekoliko faktora i da sami čajevi neće biti čudotvorni, osim ako ne napravite promene u svakodnevnom životu. Zato predlažemo:

 • Smanjite unos soli i hrane bogate mastima i holesterolom, koje utiču na cirkulaciju i povećavaju rizik od srčanih bolesti.
 • U ishranu ubacite namirnice koje poboljšavaju cirkulaciju. Tu spadaju spanać, šargarepa, ovsena kaša, pasulj, grašak i orašasti plodovi koji ne sadrže dodati šećer.
 • Vežbajte barem tri puta nedeljno. Aktivnost je neophodna za održavanje cirkulacije i zdravlje srca, i ni jedan lek je ne može zameniti.
 • Obratite pažnju na odeću koju nosite. Ako vas muči loša cirkulacija nemojte nositi ništa što je jako usko na nogama, jer može poremetiti protok krvi. Nosite udobnu odeću, nemojte stajati dugo i ako puno sedite na poslu, iskoristite oslonac za noge, kako bi stopala bila blago podignuta i cirkulacija samim tim, bolja.

Evo i koji su najbolji čajevi za cirkulaciju:

1. Čaj od koprive za cirkulaciju

caj od koprive za cirkulaciju

Neke studije pokazuju da čaj od koprive može pomoći pacijentima sa slabim cirkulacijom krvi. Čarobni čaj se pokazao efikasnim kod ljudi koji često imaju problema sa cirkulacijom krvi u stopalima i rukama.

Kopriva ima blag diuretički efekat i stimuliše oslobađanje viška vode iz tela.Svakodnevno konzumiranje čaja od koprive pomaže u sprečavanju zadržavanja viška tečnosti u telu.

Kako da pripremite čaj od koprive za cirkulaciju ?

Jednostavno dodajte vodu preko suvog lišća koprive ili filter vrećica i zagrijavajte je do blizu ključanja. Koristite oko dve šolje vode za pola šolje suve koprive ili 3-4 filter kesice; nema potrebe za merenjem.Čaj od koprive za cirkulaciju možete učiniti jačim tako što ćete duže ostaviti koprivu u toploj vodi (30 min.). Kada je voda blizu ključanja, sklonite sa ringle i ostavite da se natapa i hladi.

Još jedan dobar prirodni lek za cirkulaciju je čaj od rastavića

2. Rastavić

rastavic

Rastavić je jedan od najboljih čajeva za cirkulaciju, idealan za održavanje zdravlja arterija, sprečavanje zadebljanja i taloženja masti u njima. Osim toga, rastavić smanjuje holesterol i dobar je za srce.

Za pripremu čaja, dodajte dve kašike rastavića u litru vode, kuvajte 5 minuta pa isključite ringlu i ostavite da odstoji 10 minuta. Procedite i popijte.Kao prirodni lek za cirkulaciju možete piti 1-2 šolje dnevno, u trajanju od mesec dana, pa napravite pauzu od mesec dana i pijte ponovo.

Rastavić se ne preporučuje osobama koje:

 • su u drugom stanju ili doje
 • imaju dijabetes tipa 2
 • imaju probleme sa stomakom
 • imaju srčanu bolest ili im otkazuju bubrezi
 • imaju nizak pritisak
 • uzimaju antiupalne lekove, aspirin, diuretike ili laksative

Pročitajte>>> 16 saveta za poboljšanje cirkulacije

3. Čaj od ruzmarina za cirkulaciju

caj od ruzmarina za cirkulaciju

Ruzmarin je popularna biljka za kuvanje, pogotovo za pripremu mesa, ali je i lekovita biljka koja se koristi za lepotu i zdravlje. Ruzmarin stimuliše protok krvi zahvaljujući antioksidantima, pa možete napraviti čaj od ruzmarina za cirkulaciju od kašikice ove sušene biljke, u šolji vode. Ostavite da se krčka 5 minuta i ostavite da odstoji 10 minuta, procedite i popijte.

Ovaj čaj se ne preporučuje:

 • trudnicama, jer ruzmarin može izazvati pobačaj
 • osobama koje imaju endometriozu, jer pogoršava ovo oboljenje
 • osobama koje imaju bolesti creva kao što su Hronova bolest, gastroenteritis i sindrom nervoznih creva
 • muškarcima koji imaju upalu prostate
 • osobama koje pate od zatvora, pošto ruzmarin deluje kao stipsa i može samo pogoršati ovo stanje
 • osobama koje pate od nesanice

4. Đumbir

djumbir

Đumbir je odličan izbor ako smatrate da vas muči loša cirkulacija on poboljšava protok krvi i sprečava stvaranje ugrušaka. Osim toga, jedan je od najlakših čajeva za pripremu, pošto se đumbir može naći na svakom koraku. Za pripremu ovog čaja, isecite dva komada đumbira debljine vašeg prsta i prokuvajte ih u šolji vode. Nakon 5 minuta kuvanja, ostavite da odstoji 15 minuta pa ga procedite i popijte.Za bolju cirkulaciju u glavi i nogama dovoljno je da popijete jednu do dve šolje dnevno. Ali, ovaj čaj se ne preporučuje osobama sa:

 • stomačnim oboljenjima kao što su gastritis, čir ili Hronova bolest
 • hipertenzjom
 • kamenjem u žuči
 • pacijentima koji uzimaju lekove za proređivanje krvi, zbog problema sa cirkulacijom ili dijabetesa
 • trudnicama i majkama koje doje, tj. trebalo bi da razgovarate sa lekarom pre nego što počnete da konzumirate đumbir

5. Ginko biloba

ginko za cirkulaciju

Jedan od najboljih čajeva za poboljšanje cirkulacije je ginko biloba. Ova biljka sadrži flavonoide koji značajno poboljšavaju protok krvi, daju nam energiju i poboljšavaju koncentraciju. Ginko biloba sprečava stvaranje ugrušaka i održava zdravlje srca.

Ovaj čaj se pravi od kašikice ginkoa u šolji ključale vode, koju ćete odstaviti da odstoji 5 minuta, pa procediti. Čaj od ginko bilobe se može piti dva puta dnveno.

Od ove biljke se prave i tablete za bolju cirkulaciju koje možete naći u svakoj apoteci.Ove tablete su posebno dobre za cirkulaciju u glavi.

Ne preporučuje se ukoliko:

 • ste trudni ili dojite
 • patite od epilepsije ili ste imali napade u prošlosti
 • uzimate lekove za proređivanje krvi, aspirin, ibuprofen, antidepresive ili lekove za jetru.

6. Maslačak

cajevi za cirkulaciju

Još jedan odličan čaj za cirkulaciju je maslačak, koji je posebno dobart za lečenje proširenih i paučinastih vena. Za pravljenje ovog čaja, dodajte dve kašikice maslačka u šolju vrele vode, isključite vatru i ostavite da odstoji 10 minuta, pa procedite i popijte.Za poboljšanje cirkulacije ne biste trebali da pijete više od dve šolje dnevno.

Maslačak se ne preporučuje osobama koje:

 • imaju kamen u žučnoj kesi, pošto stimuliše proizvodnju žuči
 • imaju gorušicu, gastritis ili čir na želudcu
 • piju diuretike, suplemente sa kalijumom ili lekove koj sadrže litijum.

Ovaj tekst je informativnog karaktera, i ne može dijagnostikovati probleme ili prepisati terapiju. Savetujemo vam da odete kod lekara ukoliko imate zdravstvenih problema ili osećate bol.Ako vam je dijagnostikovana loša cirkulacija možete da potražite u apotekama i čaj za bolju cirkulaciju Josif Pancic.