TRNJENJE ruku, nogu i lica: 11 ozbiljnih uzroka zbog kojih se javljaju trnci (+anksioznost)

trnjenje

Imate osećaj da vam je deo kože ili tela utrnuo ili vas prolaze žmarci. Takođe, možete osećati da vam je deo tela zamrznut ili oduzet, kao da ste primili anesteziju. Ovaj utrnuli deo može biti mali i bilo gde u organizmu – u ruci, šaci, prstu, licu, ustima, jeziku, na nozi, stopalu ili nožnom prstu.

Utrnulost i trnci se mogu javiti bilo gde na telu, ali se najčešći na šakama, stopalima, rukama i nogama.U ovom članku ćemo detaljno objasniti koji su uzroci za ovu neprijatnu pojavu i kako se sa njima izboriti.

A sada da pređemo na stvar.

trnjenje tela

Šta je trnjenje?

Osećaj trnjenja ili obamrlosti je abnormalna senzacija koja se može javiti bilo gde u organizmu, ali se najčešće javlja u šakama, stopalima, rukama, nogama i glavi.Trnjenje je širok pojam koji obuhvata razna stanja: od bezazlene obamrlosti, kada su nam ruke ili noge hladne, pa do problema koji su simptomi ozbiljnih oboljenja.

Osim toga, naše telo može imati “epizode” privremenog trnjenja i “mravinjanja” zbog određenih zdravstvenih problema poput anksioznosti ili migrene.Tokom napada anksioznosti disanje postaje plitko i sporadično, što može dovesti do osećaja trnjenja u prstima i oko usta.Obamrlost ekstremiteta, lica ili trnjenje jezika je takođe čest simptom nastupajuće migrene.

trnjenje u nogama

Šta izaziva trnjenje?

Trnjenje se može javiti zbog mnogo stvari, kao simptom različitih bolesti i poremećaja.Da bi se izvukao zaključak šta izaziva trnjenje, najbolje je posetiti lekara.Takođe, ako se kod vas često javljaju trnci u rukama i nogama, dobro pazite da zbog tog gubitka osećaja ne doživite neku nezgodu ili povredu.

Trnjenje i nedostatak osećaja u rukama, nogama i glavi se mogu često javljati zbog oštećenja perifernih nerava.Stanje kad su periferni nervi oštećeni se naziva periferna neuropatija.Najčešći uzrok za ovo je dijabetes.Ako ste dijabetičar i javljaju vam se trnci u prstima rukama i nogama najverovatnije se kod vas razvija periferna neuropatija.Mnoge osobe i neznaju da imaju problem sa šećerom u krvi a trnjenje u po telu, licu i glavi mogu izazvati i mnoge druge bolesti.

periferna neuropatija

Da vidimo prvo koji su simptomi periferne neuropatije pa prelazimo na druge moguće uzroke zbog kojih se takođe javljaju trnci u rukama i nogama .


Periferna neuropatija i trnjenje

Periferna neuropatija je često glavni krivac što se javljaju trnci po rukama i nogama.Ali šta je periferalna neuropatija ?

Zvuči komplikovano…

Vaš organizam ima nervnu mrežu koji šalje poruke iz mozga i kičmene moždine u druge delove tela. Različita oboljenja, kao što su sindrom karpalnog tunela ili šećerna bolest, mogu izazvati oštećenja živaca tj. periferalnu neuropatiju. Periferalna neuropatija zahvata ceo deo tela, od mišića do unutrašnjih organa. Simptomi mogu biti blago neprijatni ili čak potpuno onesposobljujući.

Da li se i kod vas javljaju simptomi neuropatije ?

Oni izgledaju ovako:

Osećate da vam noge i stopala trnu

mravinjanje u nogama

Često su prvi simptomi neuropatije u vezi sa čulom dodira. U rukama i nogama možete osećati trnjenje, peckanje, svrab, ili kao da vam pravi prolaze kroz kožu. Normalna stimulacija kože, kao što je lagani dodir odeće ili posteljine može izazvati neprijatan osećaj i bol. Ove osećaje ćete prvo osetiti u prstima i stopalima, u kojima se krajevi najdužih nerava. Vremenom će se taj osećaj popeti uz noge, od članka, preko cevanice i lista, do kolena i tako dalje.


Osećate utrnulost

trnjenje desne ruke i noge

Kada informacija o osećaju u nogama ili zglobovima ne stigne do mozga, prestaćete da osećate te delove tela. Možete osećati kao da ste izbačeni iz ravnoteže, jer mozak neće imati informacije o tome gde se nalazite u prostoru. Osobe sa neuropatijom se obično pitaju kako noge mogu u isto vreme da im budu utrnule i bolne u isto vreme. Odgovor leži u različitim funkcijama različitih vrsta nerava. Neki aksoni koji šalju informaciju iz nervne ćelije šalju impulse nasumično, što mozak tumači kao trnce ili bol, a drugi aksoni ne mogu uopšte da pošalju informaciju mozgu, što vodi do utrnulosti.


Osećate se slabo

trnjenje nogu i vrtoglavica

Za razliku od zamora koji osećate kada ste umorni, slabost od periferalne neuropatije utiče na specifične mišiće. Bez dovoljno aksona koji podstiču ćelije, vaši mišići se ne mogu zateći onako jako kako su nekad mogli. Štaviše, mišići se mogu smanjiti pošto manje nervnih završetaka podstiče njihov rast. U početku ćete možda osetiti slabost u stopalima i biće vam teško da stojite na prstima ili petama. Kako neuropatija napreduje, biće vam sve teže da podižete i držite predmete. Važno je napraviti razliku između slabosti i gubitka osećaja. Kos gubitka osećaja, ne možete da odredite koliko čvrsto držite neki predmet u ruci, i može vam delovati kao da ste slabi, kada taj predmet ispadne iz utrnule ruke.


Šake i stopala su vam hladni

hladne ruke i noge

Autonomni nervni sistem je taj koji je odgovoran za funkcije u organizmu koje ne kontrolišemo svesno (npr. kucanje srca, varenje hrane) može uticati na širinu arterija. Kod neuropatije se često dešava da autonomni sistem suzi arterije, i tako smanji protok krvi do stopala, zbog čega ona postaju hladna na dodir.


 Trnjenje i peckanje su česti simptomi anksioznosti, panike i stresa

trnjenje i ansioznost

Kada ovaj simptom trnjenja uzrokuje određeno ponašanje i stres, pokušajte da se smirite kako biste sprečili ovakav odgovor tela. Kako se vaš organizam oporavlja od aktivnog stresa, ovaj osećaj bi trebao da prođe i da se brzo vratite u normalno stanje. Imajte na umu da vam može trebati 20 minuta i više da se organizam potpuno oporavi od odgovora na stres. Ali i ovo je normalno i ne bi trebalo da bude razlog za brigu.

Ukoliko je uzročnik trnjenja konstantni stres i anksioznost, telu može biti potrebno mnogo više vremena da se oporavi.

U svakom slučaju, kada je telo potpuno odmorno, trnjenje koje izaziva anksioznost potpuno prolazi, što znači da ovaj simptom ne treba da vas zabrinjava.

Možete ubrzati proces oporavka tako što ćete smanjiti izvor stresa, vežbati disanje, duže spavati i odmarati se i pokušati da ne brinete i ne mislite na ovaj problem. Svakako, ovaj simptom utrnulosti može biti neprijatan. Ali, kada se vaše telo oporavi od stresa koje je pretrpelo ili od odgovora na stres, ovaj simptom utrnulosti će potpuno nestati.

lekar

Kombinacija samopomoći i rada sa psihologom, trenerom ili stručnjakom iz oblasti anksioznosti će vam u najvećoj meri pomoći da rešite ovaj problem. Dok se izvor anksioznosti ne reši, stalno ćete biti napeti. Tako da bi najbolje bilo da rešite prvo taj problem, pa će se svi simptomi kao što je trnjenje koje izaziva anksioznost vremenom, povući.


Ostali mogući uzroci za trnjenje lica, ruku i nogu su:

 • hipotiroidizam (štitna žlezda)
 • deficit gvožđa
 • loša cirkulacija u ekstremitetima
 • povišen pritisak
 • sindrom karpalnog tunela
 • anksioznost i depresija
 • dehidratacija
 • migrene
 • komplikacije dijabetesa
 • oštećenje nerava zbog neke povrede
 • nuspojave određenih lekova
 • previsok nivo kalijuma u organizmu
 • deficit nekog vitamina (najčešće vitamina B12)
 • pritisak na kičmene nerve (obično zbog iskakanja diska)
 • multipla skleroza

Trnjenje ruku i nogu i malaksalost 

anksioznost i trnci u rukama i nogama

Ako osećate trnjenje ruku i nogu koje prati malaksalost trebalo bi da znate da su ovo prvi simptomi  multipla skleroze.Ovo je vrlo ozbiljna bolest koja se kontroliše uspešnije ako se na vreme počne lečenje, zato ako trnjenje u ekstremitetima prati malaksalost bez oklevanja idite kod lekara.


Utrnulost u rukama

Upomoć trnu mi ruke!

Šta izaziva utrnulost u šakama i prstima ?

Utrnulost u šakama je gotovo potpuni gubitak osećaja u šakama.Simptomi trnjenja u rukama i šakama su “mravinjanje” i osećaj probadanja.

trnjenje ruke

Ako osećate trnjenje ruku noću, tokom spavanja uzrok je očigledan:

Ako spavate sa rukama ispod glave ili držite ruke podignute duže vreme, javiće se obamrlost.Trnjenje u šakama može biti simptom sindroma karpalnog tunela, pritiska na živac koji ide kroz ruku, šaku iprste.Sindrom karpalnog tunela za simptome ima peckanje, trnjenje, slabost u šakama, a ponekad i oštar bol.


Utrnulost u levoj ili desnoj ruci

Poput utrnulosti u šakama, utrnulost duž čitave ruke se često javlja kada držimo ruke dugo podignute ili ako je prisutan sindrom karpalnog tunela.Utrnulost u rukama se javlja i zbog ukleštenja živca. Međutim, ako se trnjenje ruke javi zajedno sa teskobom u grudima, problemima sa disanjem i mučninom, bez odlaganja se javite lekaru.Veoma je važno da li osećate trnjenje u levoj ili desnoj ruci.Osećaj trnjenja u levoj ruci, plitko disanje i osećaj pritiska i stezanja u grudima su simptomi srčanog udara. Zato je veoma važno da odmah zovete hitnu pomoć ako osetite ove simptome.


Utrnulost u nogama, stopalima i nožnim prstima

trnjenje u nogama i rukama

Utrnulost u stopalima

Utrnulost u stopalima se javlja kao posledica “loše komunikacije” između nerava u stopalima i centralnog nervnog sistema.Obično se obamrlost u stopalu pripisuje lošoj cirkulaciji.Utrnulost u stopalima se obično javlja kada duže vreme sedimo prekrštenih nogu.Ako ustanete i malo prošetate kad god je moguće, ovaj problem se neće javiti.U ekstremnim slučajevima, trnjenje se javlja zbog oštećenja nerava u stopalu (periferna neuropatija u o kojoj smo govorili na početku i taj problem treba uzeti za ozbiljno.


Trnjenje nogu

Trnjenje u nogama se javlja zbog dugog stajanja ili sedenja.Mada u najvećem broju slučajeva utrnulost u nogama nema nikakav opasan uzrok niti posledicu, sam osećaj je prilično neprijatan.Trnjenje u levoj ili desnoj nozi nozi se najčešće javlja kod osoba koje su imale neku povredu donjeg dela leđa.


Utrnulost i trnci u predelu glave i lica

trnjenje glave

Osećaj utrnulosti i trni u glavi, poznat kao parestezija glave, može da se odnosi na osećaj žmaraca u glavi, a može da bude praćen osećajem pečenja i delimične utrnulosti. Trnci mogu da se šire na lice, bradu, obraze, uši, usta, jezik i vrat, a osećaj može da bude prilično nezgodan.

Ako želite da saznate šta izaziva paresteziju glave, kako se ona dijagnostikuje i leči, kao i kada bi trebalo da se javite lekaru, nastavite da čitate ovaj članak.

Šta izaziva utrnulost i trnce u predelu glave?

Utrnulost i trnci u glavi mogu da budu prouzrokovani nekim osnovnim zdravstvenim problemom, povredom, običnom prehladom, pa čak i anksioznošću. U nastavku smo nabrojali neke od najčešćih uzroka:

 • Prehlada i problemi sa sinusima – Prehlada ili teška infekcija sinusa, usled upale mogu da vrše pritisak na nerve u gornjem delu lica i izazivaju trnjenje lica i obrza.
 • Dijabetes – Pacijenti koji u dužem vremenskom periodu loše kontrolišu nivo šećera u krvi, mogu da prouzrokuju oštećenje nerava, što za posledicu ima uporan osećaj trnaca u predelu lica i glave.
 • Migrena – Promena u protoku krvi tokom migrene ili nestabilan pritisak u mozgu, mogu da dovedu do osećaja utrnulosti i trnaca u glavi i licu.
 • Povreda – Povreda vrata poput trzajne ili ozbiljan potres mozga mogu da dovedu do pojave utrnulosti i trnaca u glavi.
 • Lekovi – Neki lekovi koji se dobijaju na recept mogu da imaju utrnulost ili trnce po licu kao neželjeno dejstvo. Ukoliko vam se ovaj osećaj javi neposredno nakon početka korišćenja novog leka ili promene doze, javite se lekaru.
 • Držanje tela – Isti položaj tela u dužem vremenskom periodu može da ograniči protok krvi – na primer, ako glavu dugo držite u nagnutom položaju, moguće je da osetite utrnulost ili trnce.
 • Anksioznost – Anksioznost može da aktivira odgovor na stres, a on pokreće različite probleme, uključujući i utrnulost i trnce u glavi. Srećom, ovo stanje nije trajno i bolja kontrola simptoma može da ga spreči.
 • Multipla skleroza – Jedan od simptoma multipla skleroze je osećaj utrnulosti i trnaca u čitavom telu, koji može da se javi u licu, vratu i glavi.
 • Tumor – Tumor mozga može da izazove utrnulost i trnce u glavi, u zavisnosti od veličine i mesta na kome se nalazi.

Kako se utvrđuje koji su uzroci za trnjenje lica i glave ?

Parestezija glave koja može da izazove i trnjenje samo leve ili samo desne strane lica se obično dijagnostikuje jednim ili kombinacijom više dijagnostičkih metoda, uključujući i anamnezu i ispitivanje o specifičnim simptomima, neurološki pregled, analizu krvi, ispitivanje stanja nerava, elktromiografiju i, u retkim slučajevima, biopsiju nerva.


 Kako da se oslobodite osećaja trnaca u glavi

Ako nikada ranije niste osetili utrnulost ili trnce u glavi, važno je da potražite savet lekara, pošto to može da bude simptom nekog ozbiljnijeg zdravstvenog problema. Lečenje se razlikuje u zavisnosti od uzroka. Lekari mogu da prepišu masti za lokalnu primenu, lekove, preporuče promene u ishrani i načinu života, kao i fizikalnu ili psihološku terapiju, radi ublažavanja simptoma.


 Kada bi trebalo da se javite lekaru

Ako su trnci nešto nikada ranije niste osećali i ako je osećaj uporan, važno je da se javite lekaru, kako bi mogao da ispita osnovni problem koji može da bude ozbiljan. Čak i ako imate prehladu, uvek je bolje da budete oprezni i da se pregledate pre nego što se stanje pogorša.

Trnci i utrnulost u glavi stvaraju čudan osećaj koji može da ima jednostavno objašnjenje, kao što su prehlada ili infekcija sinusa, ili nešto ozbiljnije, kao što je tumor mozga ili dijabetes. Ako osećate ovu vrstu nelagode i niste sigurni šta je izaziva, odmah se posavetujte sa lekarom da biste sprečili moguće komplikacije. Kada postavi dijagnozu, lekar će moći da vam prepiše najbolju terapiju za bilo koji uzrok koji dovodi do osećaja utrnulosti i trnaca u predelu glave.


Zašto se javlja trnjenje ruku i nogu u trudnoći

Tokom trudnoće se u ženskom organizmu javlja mnoštvo promena, koje mogu imati i različite manifestacije. Zato se trnjenje često javlja kod trudnica.Kod nekih trudnica se javlja sindrom karpalnog tunela, i smatra se da je uzrok tome zadržavanje vode u telu. Kako tkiva otiču, tako stvaraju pritisak na nerve.Simptomi sindroma karpalnog tunela kod trudnica su najjači ujutru, jer se tokom noći u telu nakuplja više vode.Sindrom karpalnog tunela u trudnoći nestaje sam od sebe nakon porođaja, kada telo prestane da zadržava vodu.


Trnjenje kod dece

Postoji mnogo uzroka trnjenja kod dece u različitim delovima tela čak i na stomaku i leđima.Kod dece se često javljaju deficiti minerala i vitamina (pogotovo vitamina B), te tako često dolazi i do obamrlosti u donjim udovima.Osim loše ishrane, sportske povrede i povrede prilikom igranja su najčešći krivci za obamrlost i trnjenje kod dece.Uvek obratite pažnju na to kada se dete požali na trnce i mravinjanje, posebno ako duže traje. To može biti znak povrede mišića, tetiva ili kostiju.


Kako ublažiti i sprečiti utrnulost?

Pošto su uzroci zbog kojih se javljaju trnci u nogama, rukama i drugim delovima tela mnogobrojni, potrebno je utvrditi pravi uzrok ove pojave kako bi se uspešnije sprečila i izlečila.Zdrav životni stil, koji podrazumeva zdravu ishranu, dovoljno vežbanja i sna i malo stresa će vam sigurno pomoći da se osećate bolje.

Zdrava ishrana, u kojoj su zastupljeni svi hranljivi sastojci, je od najveće važnosti.Izbegavajte prerađenu hranu, posebno onu koja sadrži mnogo šećera.Organske namirnice i dovoljno voća i povrća će vam dosta poboljšati zdravstveno stanje, a posebno će vam regulisati lučenje i rad hormona.