Kada je trnjenje jezika razlog za brigu

Ako osećate trnjenje  jezika saznajte koji su mogući uzroci i šta bi trebalo da preduzmete.

Utrnut jezik može da bude bezopasna pojava ali ako ga prati malaksalost, trnjenje donje vilice, nepca , usta možda je uzrok opasna bolest…

Medicinski termin za osećaj trnjenja je parestezija. Može da zahvati bilo koji deo tela, uključujući i jezik.

U ovom članku ćemo objasniti neke od najčešćih razloga za utrnulost jezika i istražiti neke manje uobičajene uzroke, poput migrene i moždanog udara.

trnjenje jezika

Trne mi jezik! Zašto  ?

Trnci, trnjenje ili žmarci, abnormalni su osećaji koji se obično javljaju usled gubitka osećaja do koga dolazi zbog pritiska na nerve ili njihovog oštećenja.

Ovakav osećaj može da se javi nakon dugog sedenja u neudobnom položaju ili oslanjanja na ruku tokom spavanja. Utrnulost jezika je nešto ređi osećaj, a obično je posledica neke specifične procedure ili stanja, kao što je alergijska reakcija.

Postoje neka oboljenja koja se povezuju sa gubitkom osećaja u jeziku, pa je zato važno da budete svesni upozoravajućih znakova koji ukazuju na ozbiljna zdravstvena stanja, u koja spada i moždani udar.

mozdani udar

Uzroci trnjenja jezika

Brojni su uzroci koji mogu da izazovu utrnulost jezika, a u njih spadaju i navedeni.

Evo zašto trne jezik:

Reakcija na lekove

Neki lekovi mogu da izazovu trnjenje jezika kao neželjeno dejstvo, posebno oni koji se uzimaju oralno.

Jedan od primera je acetozolamid koji se koristi za lečenje glaukoma, epileptičnih napada, edema i periodične paraliza. Parestezija, odnosno osećaj utrnulosti, poznato je neželjeno dejstvo ovog leka.

Kada vam prepišu lek, trebalo bi uvek da pročitate sve što u uputstvu piše o očekivanim neželjenim dejstvima, a možete da se raspitate i kod lekara ili farmaceuta.

Ako je trnjenje jezika i usta poznato neželjeno dejstvo, trebalo bi da nestane nakon prestanka uzimanja leka. Ukoliko neželjeno dejstvo ne prolazi, ili je reakcija naročito teška, pacijent bi trebalo da se posavetuje sa lekarom ili farmaceutom.

Alergijska reakcija

Neke osobe imaju alergijske reakcije na neke namirnice ili piće, posebno ako imaju i polensku groznicu. Ovo može da izazove osećaj svraba ili trnjenje u jeziku, u ustima ili grlu.Alergijska reakcija često izaziva i trnjenje jezika i nepca.

Sindrom oralne alergije može da se javi nakon konzumiranja svežeg voća ili povrća, jer su proteini u njima slični onima koji se nalaze u polenu.Često izaziva i trnjenje vrha jezika.

Alergijska reakcija bi trebalo da se povuče sama, mada uzimanje antihistaminika i ispiranje usta vodom, mogu da ubrzaju izlečenje. Da se alergijska reakcija ne bi ponovila, najbolje je izbegavati namirnice koje je izazivaju.

Osoba sa alergijskom reakcijom bi trebalo da se javi lekaru ako simptomi izazivaju veliku nelagodu, postaju gori, kao i kada izbije koprivnjača.

Ljudi bi morali da budu svesni i znakova anafilaksije, po život opasne alergijske reakcije koja zahteva hitnu medicinsku intervenciju. U znakove anafilaksije spadaju crveni osip, otečeno grlo, otežano disanje, stomačni grčevi i otežano gutanje.

Pad šećera u krvi

Jedan od simptoma niskog nivoa šećera u krvi je iznenadna utrnulost ili trnci na jeziku ili usnama.I kod zdravih osoba provremeni pad šećera može da izazove trnjenje jezika i usana.

Osobe koje pate od dijabetesa su posebno izložene riziku, zato bi trebalo redovno da kontrolišu nivo glukoze u krvi i da odmah traže lekarsku pomoć kada iznenada osete ovo trnjenje.

Anemija

Kad trne jezik to može da bude i simptom anemije.Jezik koji je izranjavljen i crven, može da bude znak anemije prouzrokovane nedostatkom vitamina B12. U druge simptome spadaju umor, bleda koža, osećaj nesvestice, gubitak apetita i gubitak telesne težine.

Anemija je oboljenje koje pogađa crvena krvna zrnca, izazivajući izuzetno jak umor i nizak nivo energije.

Mora da se dijagnostikuje što pre da bi se sprečili dugoročni problemi.

Moždani udar i tranzitorni ishemijski atak (TIA)

Moždani udar, ili šlog, nastaje kada je dotok krvi do mozga presečen, što za posledicu ima oštećenje nervnih ćelija koje utiču na funkciju mišića i pamćenje.

Tranzitorni ishemijski atak (IA), odnosno prolazni ishemijski napad nastaje kada je dotok krvi u mozak presečen nakratko.Trnjenje jezika i donje vilice može da bude znak upozorenja da moždani udar može da se dogodi kasnije.

Iznenadna utrnulost ili slabost lica ili tela, simptomi su moždanog udara, posebno ako je zahvaćena samo jedna strana tela. Ukoliko se u jeziku osećaju trnci ili je utrnuo, a postoje i drugi znakovi prisustva moždanog udara, to može da bude veoma ozbiljno upozorenje.

Svesnost o simptomima moždanog udara i brzo traženje hitne medicinske pomoći, od presudne su važnosti. Jednostavan način da zapamtite znakove moždanog udara je takozvani FAST princip:

  • Face (lice) – jedna strana lica je oduzeta
  • Arms (ruke) – slabost u jednoj ruci
  • Speach (govor) – nerazgovetan govor
  • Time is critical (vreme je presudno) – ako neko ima ove simptome pozovite hitnu pomoć

Oštećenje nerva tokom stomatološke intervencije

stomatolog

Lingvalni nerv je zadužen za osećaj na prednjoj strani jezika. Ovaj nerv može da se ošteti tokom stomatološke procedure ili operacije.

Do oštećenja lingvalnog nerva najčešće dolazi prilikom vađenja umnjaka, poznatog i kao treći kutnjak, u donjoj vilici.

Ovo može da dovede od osećaja utrnulosti, bridenja, a ponekad i promene ukusa hrane ili pića.Trnjenje može da zahvati samo jednu stranu jezika, a i da se proširi na usne i bradu.

Oko 90% ovih povreda nerva je privremene prirode, što znači da bi pacijent trebalo da se vrati u normalno stanje za oko 8 nedelja.

Ako simptomi traju duže od 6 meseci, povreda nerva se smatra trajnom i lečenje mora da se poveri lekaru.

Afte

Afte su mali čirići usta koji mogu da se jave na usnama, unutar usta ili na jeziku. Mogu da izazivaju bol ili trnjenje jezika, a ponekad i osećaj trnaca oko neposrednog područja.

Simptomi afti bi trebalo da se ublaže za oko nedelju dana, mada lekovi u slobodnoj prodaji i tečnosti za ispiranje usta mogu da ublaže nelagodu i ubrzaju isceljenje.

Opekotina

Kada opečete jezik vrućom hranom ili pićem, to može da bude jako bolno i neprijatno, a posledica može da bude i osećaj trnaca na jeziku tokom zaceljenja opekotine.

Ova nelagoda može da se ublaži ispiranjem usta hladnom vodom čim se opečete. Ako je jezik veoma bolan ili otečen, antiupalni lekovi, kao što je ibuprofen, mogu da budu od pomoći.

Multipla skleroza

Upaljeni nervi ili nervi koji ne funkcionišu pravilno, uobičajeni su simptomi multipla skleroze (MS). Posledice mogu da budu nadraženost, bol ili peckavi, brideći osećaj poznat kao neurogeni bol u jeziku.

Migrena

bol sa desne strane glave

Neke osobe koje pate od migrene, mogu da osete i vizuelne i senzorne simptome, kao što su vizuelne smetnje u vidu svetlosnih blesaka pre i tokom migrene. Ovo je poznato kao migrena sa aurom.

Ova vrsta migrene može da izazove i utrnulost ili osećaj trnaca u jeziku, licu ili telu.

Ako trnjenje jezika koje osećate ne prolazi danima obavezno se obratite lekaru kako bi bile urađene neophodne analize i pravovremeno započeto lečenje.