Rešenja za suva usta od kojih ćete se odmah osećati mnogo bolje

susenje usta

Suva usta više deluju kao dosadna gnjavaža nego kao simptom ozbiljnijeg zdravstvenog problema. Vaš organizam s razlogom stvara pljuvačku u ustima.

“Bakterije koje uzrokuju propadanje zuba i paradentozu razvijaju se u suvom okruženju“, kaže Met Mesina, stomatolog iz Klivlenda i portparol Američke stomatološke organizacije.

Kako piše portal Prevention, iako je karijes neprijatnog mirisa, veći razlog za zabrinutost je bolest desni. Neka istraživanja pokazuju kako upala paradentoze može da poveća rizik od srčanih bolesti i moždanog udara.

Ako vam to ne zvuči dovoljno grozno, vaša pljuvačka je alkalna i pomaže u zaštiti zuba od korozije koju izazivaju kiseline iz hrane, kaže dr Mesina.

Bolno grlo, problemi s gutanjem i govorom, pa osećaj pečenja u ustima, takođe su neprijatni i bolni simptomi suvih usta.

Zbog svih ovih razloga, suva usta su opasno stanje koje može da dovede do mnogih drugih problema ako se ne leči.

Donosimo pet uobičajenih uzroka suvih usta – i kako ih rešiti.

Lekovi na recept

Dr Mesina naglašava kako su suva usta nuspojava preko 600 lekova. To uključuje i popularne grupe lekova poput onih za želudac, krvni prirtisak i lekova za psihičke poremećaje.

Starenje

“Kako starimo, naše pljuvačne žlezde ne rade dobro kao što bi trebalo“, kaže dr Mesina. „Zbog toga proizvodimo manje pljuvačke.“ Suva usta dodajte popisu nepoželjnih posledica starenja.

Dehidracija

Mala promena u stanju vode u organizmu dovodi do poteškoća u proizvodnji pljuvačke.

Problemi s disanjem

Problemi sa sinusima ili septumom – pregradom koja deli levu nozdrvu od desne – mogu da otežaju disanje na nos, kaže dr Mesina.

„Disanje na usta svakako može da rezultira suvim ustima“, objašnjava.

Kako lečiti suva usta?

Dr Mesina za početak savetuje da treba da se pije više vode. Dvaput više vode vam treba ako imate suva usta nakon konzumacije alkohola.

Žvakanje žvakaćih guma bez šećera može da podstakne proizvodnju sline. Ako vam voda i žvakaće gume ne pomažu, dr Burges savetuje da isprobate neke od proizvoda za ispiranje usta i paste za zube koje mnogi ljudi sa suvim ustima smatraju efikasnim.

„Takve proizvode možete kupiti bez recepta, a mogu vam pomoći u stimulisanju proizvodnje pljuvačke.“

Paste ili sprejevi koji zamenjuju pljuvačku takođe pomažu mnogim ljudima, dodaje. Ali većina njih je efikasna samo danju.

Ako vam propisani lekovi dovode do suvoće usta, razgovarajte s lekarom o drugoj opciji, koja deluje na problem bez izazivanja suvih usta.