Tanka stolica je razlog za brigu a evo šta sve može biti uzrok

boja stolice

TANKA STOLICA se može javiti kod svakoga a povremena pojava uske stolice je sasvim bezopasna stvar. Međutim, u nekim slučajevima je tanka stolica simptom suženja ili opstrukcije debelog creva zbog karcinoma posebno kad je tanka kao olovka.

Sindrom iritabilnih creva je još jedan poremećaj koji izaziva promene u veličini i teksturi stolice, tako da ona može izgledati manja, veća ili uža nego što je normalno. Sindrom iritabilnih creva izaziva i promene u konzistentnosti stolice.

Ako primetite neke promene u stolici, npr. ako je uska, i ako to traje duže od nekoliko nedelja, obratite se svom lekaru. Ako se uz tanku stolicu javlja i jak bol u stomaku ili krvarenje prilikom defekacije, odmah idite kod lekara.

Promene boje i učestalosti stolice se najčešće smatraju simptomima različitih oboljenja. Na primer, crna stolica, vodenasta stolica ili više od tri stolice na dan se smatraju abnormalnim.  Veoma tanka stolica kao olovka takođe može biti simptom neke bolesti.

krv u stolici uzrok


Šta je  zapravo tanka (sužena) stolica?

Prečnik stolice je određen širinom creva kroz koja prolazi dok se ne izbaci iz tela. To znači da širina debelog creva, rektuma i analnog kanala određuje gustinu, oblik i prečnik stolice. Tanka stolica nije nikakav razlog za paniku, ali ako se javlja duže vreme, najbolje je da se obratite lekaru.

Postoji mnogo mogućih uzroka tanke stolice. Ona se obično javlja zbog suženja u donjem delu debelog creva. Ponekad je jedini uzrok zbog koga se javlja tanka stolica neko oboljenje koje izaziva dijareju i u takvim slučajevima se problem rešava za nekoliko dana. Međutim, uska stolica može biti i simptom ozbiljnijih oboljenja, npr. raka debelog creva ili anusa, i u tom slučaju je tretman neophodan.


Mogući uzroci tanke stolice

Bilo kakvo suženje ili blokada debelog creva obično dovode do tanke stolice. Suženje i blokada se najčešće javljaju zbog tumora i polipa. Čak i rastezanje creva ili oštećenje nerava koji kontrolišu rad creva mogu dovesti do suženja. Svaki potencijalan uzrok dijareje može izazvati tanku stolicu. Srećom, svi ti uzroci se relativno lako leče.


Uzroci dijareje

 • Gastroenteritis i enterokolitis su česta oboljenja koja izazivaju dijareju. Reč je o bolestima infektivne prirode. Ove bolesti se najčešće javljaju naglo, dijareja je jaka i obično se uz nju javljaju mučnina, povraćanje i grčevi u stomaku. U najtežim slučajevima se javlja i krvava dijareja.
 • Inflamatorne bolesti creva su autoimuna oboljenja kod kojih se javlja hronična upala creva. Najčešći simptomi takvih bolesti su dijareja, bolovi, krv i/ili sluz u stolici.
 • Sindrom iritabilnih creva je funkcionalni poremećaj creva kod kog su česti napadi dijareje i opstipacije uz bolove u stomaku. Tačan uzrok ovog sindroma nije poznat, ali se smatra da se ne javlja zbog neke druge bolesti. Obično je u stolici prisutna sluz, ali ne i krv.

Suženje i opstrukcija creva

 • Ileus se javlja kada se stolica pretvori u tvrdu, suvu masu u donjem delu creva. Tada se javlja opstrukcija creva, mada tečnija stolica može da prolazi kroz creva. Ponekad se prilikom defekacije izbacuje veoma tanka stolica. Obično su prisutni bol i rektalno krvarenje.
 • Polipi na debelom crevu su izrasline na unutrašnjem zidu debelog creva. Te izrasline mogu biti benigne i prekancerozne. Ponekad polipi ne izazivaju nikakve simptome i otkrivaju se slučajno. Veći polipi mogu dovesti do opstrukcije debelog creva.
 • Karcinom je još jedan moguć uzrok tanke stolice jer dovodi do suženja creva. Rak anusa i rak debelog creva su mogući uzroci pojave tanke stolice. Promene u apetitu, mršavljenje, rektalno krvarenje i bolovi su glavni simptomi ovakvih vrsta raka, a u početku obično nema nikakvih simptoma. Kolorektalni karcinom je jedan od najčešćih oblika raka i zato uvek treba uzeti za ozbiljno svaki simptom koji bi ukazivao na ovo oboljenje.
 • Hernija ili kila je izbočina u trbušnom zidu i ako se debelo crevo “zaglavi” između ovakvih izbočina može doći do suženja. Hernija može izazvati ozbiljne komplikacije ako dođe do zastoja u dotoku krvi u debelo crevo.
 • Volvulus je termin kojim se označava uvrtanje debelog creva. Najčešće se javlja u sigmoidnom kolonu, mada ponekad dolazi i do uvrtanja tankog creva. Volvulus izaziva povraćanje, opstipaciju, bolove u stomaku i krvavu stolicu.
 • Intususcepcija (uvlačenje creva u sebe) je stanje kod kog dolazi do uvlačenja jednog dela creva u drugi. Intususcepcija se najčešće javlja kod novorođenčadi. Osim što izaziva suženje debelog creva, intususcepcija može rezultirati smanjenim dotokom krvi u debelo crevo, pa čak i do odumiranja tkiva.
 • Anorektalno suženje je suženje koje se javlja između rektuma i anusa i može dovesti do tanke stolice..
 • Akutna pseudoopstrukcija debelog creva se javlja kada se deo debelog creva previše raširi i sadržaj prosto ne može dalje.  Neki lekovi, povreda creva, operacija i jaka dehidratacija su mogući uzroci ovakvog problema.
 • Gutanje stranih predmeta može dovesti do opstukcije creva. Ponekad i velik kamen iz žučne kese može dovesti do opstrukcije creva.

Tanka stolica i ishrana

Uzrok tanke stolice može biti nešto relativno bezazleno, npr. manjak vlakana u ishrani. U nekim slučajevima, uzrok tanke stolice je nešto ozbiljnije.

Tanka stolica je ponekad propraćena i drugim simptomima:

 • bolovima u stomaku
 • grčevima
 • mučninom
 • krvlju u stolici

Opstipacija (zatvor)

Opstipacija se često javlja zbog nedovoljno vlakana i tečnosti. Vlakna stolici daje volumen i povećava je. Ako ne jedete dovoljno vlakana ili ako pijete malo tečnosti, stolica gubi volumen i postaje tanka kao olovka.

Povećanje unosa vlakana je lako i jednostavno.

 • Integralne žitarice i mekinje su najlakši način da povećate unos vlakana. Kada kupujete namirnice, kupujte hleb i testenine od celog zrna.
 • Ako ispoštujete preporučen dnevni unos voća i povrća, lako ćete povećati unos vlakana.
 • I mahunarke su izvanredan izvor vlakana.

Kolorektalni karcinom

Mnogi ljudi se uspaniče kada primete tanku stolicu, jer je poznato da je ona jedan od glavnih simptoma raka debelog creva. Kako tumor raste u debelom crevu, ono se sužava i javlja se tanka stolica. Međutim, nek istraživanja pokazuju drugačije.

Tanka stolica je obično i retka i često se javlja kao posledica dijareje. Ako se tanka stolica javi bez drugih simptoma, rizik od karcinoma je veoma mali. Ostali simptomi raka debelog creva su:

 • rektalno krvarenje
 • promena u učestalosti i izgledu stolice
 • česta potreba za defekacijom
 • bol na levoj strani stomaka
 • anemija

Slanje pacijenta na kolonoskopiju samo zbog tanke stolice je obično nepotrebno. Ipak, lekar će na osnovu dodatnih testova proceniti da li je potrebno da odete na kolonoskopiju.


Ostali uzroci

Pojava parazita u crevu (najčešće gijardije) može izazvati retku i tanku stolicu. Drugi simptomi parazitskih infekcija creva su:

 • grčevi
 • mučnina
 • mršavljenje
 • zamor

Oboljenja koja dovode do upale debelog creva (Kronova bolest, ulcerozni kolitis) takođe mogu izazvati tanku stolicu i dijareju.

Sindrom iritabilnih creva takođe može dovesti do tanke stolice. Tada se obično javlja i sluz u stolici.

Retku stolicu i dijareju obično izazivaju i inrekcije: salmonela, gastritis i šigela.

Ponekad se tanka stolica javlja bez ikakvog jasnog uzroka.


Znaci upozorenja

Prisustvo krvi u stolici obično zabrinjava ljude, a tu su i drugi simptomi koje treba uzeti za ozbiljno. Tu spadaju vrtoglavica, zbunjenost, povraćanje, neobjašnjiv i nagao gubitak kilograma i jaka dijareja. Simptomi dehidratacije su turgor kože, suva usta, smanjeno lučenje suza i simptomi šoka. Ako dođe do pojave šoka, veoma je važno odmah odvesti pacijenta u hitnu pomoć.

Dugoročan problem sa tankom stolicom koji se sve vreme pogoršava može ukazivati na ozbiljnije oboljenje i ovu pojavu nikao ne treba ignorisati. Obratite se svom lekaru kako bi vas on poslao na potrebne testove. Odlaganje dijagnoze i tretmana može dovesti do opasnih komplikacija.

Nikada nemojte uzimati laksative kako biste rešili problem sa tankom stolicom. Uvek se pre toga konsultujte sa lekarom.


Kolorektalni karcinom

Lečenje kolorektalnog karcinoma zavisi od toga u kojoj je fazi bolest otkrivena. Kada se rak debelog creva otkrije u ranim fazama, lako se leči minimalno invazivnom operacijom. Invazivni rak creva se može lečiti uklanjanjem dela debelog creva i limfnih čvorova koji se nalaze u blizini. Obično se koriste i hemioterapija, zračenje i ciljana (target) terapija.