Spušteni kapci na očima (ptoza) uzrok i 7 metoda za podizanje kapaka bez operacije

spusteni kapci

Kako starimo, bore i neznatno spuštanje kapaka postaju normalna pojava. Međutim, ako jedan ili oba kapka padnu toliko da prekrivaju zenicu i ometaju vid, to postaje velik problem.Spušteni gornji očni kapci su stanje se zove ptoza ili blefaroptoza.

Mada je spuštanje kapka najčešće posledica starenja, može je javiti i zbog nekih neuroloških i muskulatornih oboljenja, pa je zato najbolje da se obratite svom lekaru čim primetite da su vam kapci ili jedan kapak spušteni. Ako se spušteni kapci javljaju jako brzo, to je svakako razlog za brigu.

Spuštanje kapka se može javiti kod svakoga, bez obzira na pol i godine. Kod nekih je spušten očni kapak jedva primetan, ali se može desiti i da potpuno prekriva zenicu i da onemogućuje vid.Ponekad se ptoza javlja i kod dece i može biti urođena. Zato je veoma važno da idete na redovne oftalmološke preglede, kako biste sprečili i izlečili ovakve poremećaje.

spusteni kapci na ocima

Ne postoji klasična prevencija za ovaj poremećaj, ali postoji dosta načina lečenja. Dostupno je dosta nehirurških tretmana i operacija je poslednje pribežište, a koji će način lečenja biti primenjen zavisi od slučaja do slučaja. Zato je važno ići na redovne lekarske kontrole i lečiti sva oboljenja koja mogu dovesti do ptoze kako ne bi došlo do trajnijih problema sa vidom.

Šta je ptoza?

Ptoza je stanje kod kog dolazi do spuštanja jednog ili oba kapka. To spuštanje može biti blago i jedva primetno, ali u nekim slučajevima je tako veliko da ometa vid. Spušteni kapci se javljaju zbog slabljenja mišića koji podiže i spuštaju kapak. Postoji šest različith tipova ptoze.

ptoza

Aponeurotična ptoza: reč je o najčešćem tipu ptoze i ona je povezana sa sterenjem. Mišić podizač kapka s vremenom postaje slabiji i nije gibak kao nekada.Spuštanje kapaka se u ovom slučaju često javlja zbog trljanja očiju i višegodišnje upotrebe sočiva.

Neurogena ptoza: ova vrsta ptoze se javlja kada dođe do oštećenja nervnih završetaka u samom kapku. Najčešći uzroci takvog oštećenja su Hornerov sindrom, oduzetost mišića pokretača oka i mijastenija gravis.

Miogena ptoza: neke vrste sistemskih oboljenja mogu izazvati slabost mišića i ptozu. Ovakva ptoza kapaka se javlja kada mišići u telu progresivno slabe.

Mehanička ptoza: obično se javlja zbog neke izrasline ili previše kože.

Traumatska ptoza: ptoza može biti rezultat povrede očnog kapka ili oka. Nošenjem zaštite za oči prilikom rada ili bavljenja sportom je najbolji način da sprečite pojavu ptoze i drugih oboljenja i oštećenja oka.

Urođena ptoza: ponekad su spušteni kapci urođeni. Do toga dolazi kada se ovi mišići ne razviju još u materici. U takvim slučajevima se preporučuje operacija. Ako se ptoza ne leči čim se primeti, može doći do trajnog oštećenja vida.Spušteni očni kapci kod dece, bez obzira na to koliko je spuštenost blaga, bi trebalo da se provervaju kod oftamologa bar jednom godišnje. U ranom detinjstvu oči menjaju oblik i spušteni očni kapci mogu izazvati razne probleme.


Znaci i simptomi ptoze

 • primetno spušteni očni kapci
 • zabacivanje glave unazad kako bi se videlo ispod kapka
 • podizanje obrva kako bi se bolje videlo
 • suve oči
 • često suzenje iz očiju
 • bol u oku i oko oka
 • umor

Ptoza izgleda slično kao dermatolahalaza, poremećaj vezivnog tkiva koji dovodi do toga da kapci izgledaju “vrećasto”. Najčešće je povezana sa gubitkom elastičnosti u tkivima. Ako primetite da vam se kapci spuštaju, odmah se obratite oftalmologu.


Spušteni kapci uzrok

spusten ocni kapak kod dece

Mada se spuštanje kapka najčešće javlja zbog starenja, mnoštvo oboljenja i komplikacija takođe mogu biti uzrok za spuštanje kapaka.

 • starost
 • povreda
 • infekcija ili tumor na kapku
 • tumor unutar očne duplje
 • operacija katarakte
 • korektivna operacija očiju i kapaka
 • problemi sa mišićem podizačem
 • tumor na oku
 • dijabetes
 • mijastenija gravis (retko, progresivno autoimuno oboljenje); ptoza je obično prvi znak te bolesti
 • mišićna distrofija i slična oboljenja mišića
 • tumor na mozgu
 • šlog
 • aneurizma u mozgu
 • Hornerov sindrom
 • rak na nervima
 • Belova paraliza
 • nuspojava injekcija botoksa

Konvencionalni načini za lečenje

podizanje kapaka bez operacije

Pre nego što se započne lečenje, neophodna je pravilna dijagnoza. Postoji mnoštvo opasnih uzroka ptoze, tako da će lekar da vas pregleda, proučiće vašu ličnu anamnezu, uraditi testove krvi i verovatno vas poslati kod specijaliste. Sve je to neophodno kako bi se isključila ili potvrdila dijagnoza neurološkog ili mišićnog oboljenja kao uzroka spuštanja kapka.

Prilikom pregleda oka se koristi slit lampa. Ponekad se radi i test mišićne napetosti tako što se ubrizgava lek edrofonijim i zatim se prati napetost mišića.  Recite lekaru koliko već imate problem sa spuštanjem oka, da li smatrate da je nešto izazvalo taj problem i koje još sve simptome imate, koliko god vam oni delovali nepovezano sa ptozom (glavobolja, slabost mišića, obamrlost, promene u govoru, otežano gutanje).

Ako je glavni uzrok ptoze neka druga bolest (npr. dijabetes), lečenje te bolesti će verovatno imati uticaja i na podizanje kapka u normalu i to bez operacije.

Ako je očni kapak toliko spušten da ometa vid, potrebno je da se uradi operacija. Tokom operacije se zatežu mišići zaduženi za spuštanjei podizanje kapka. To poboljšava vid i estetski izgled.

Međutim, kao i kod svih drugih operacija, i ovde su prisutni rizici. Nakon operacije kapci obično ostaju asimetrični, a u veoma retkim slučajevima se gubi pokretljivost kapka. Druge, retke komplikacije su povrede rožnjače i hematom. Zato je najbolje da odete kod iskusnog oftalmologa ili plastičnog hirurga.

Još jedna efikasna, nehirurška opcija je mala proteza koja drži kapak na mestu i tako se poboljšava vid. Tu protezu stavlja oftalmolog i ona ostaje gotovo neprimetna. Proteze su efikasne i bezbedne za upotrebu, ali obično treba vremena da se osoba navikne na njih. Pošto ta proteza drži kapak otvorenim, često se javlja suvoća očiju. Zato slušajte savete svog lekara vezane za lubrikaciju oka.


Kako podići spuštene kapke bez operacije?

ptoza kapka uzrok

 1. Obloge za oči od kesica čaja

Da biste ublažili bol i neprijatan osećaj koji se često izazivaju spušteni očni kapci, natopite kesice čaja od kamilice u vrelu vodu, a zatim ostavite da se ohlade. Iscediste suvišan čaj iz kesice, lezite na leđa, stavite kesice na oči i opustati se. Pošto čaj može ostaviti mrlje, najbolje je da stavite neki stari peškir ispod glave kako ne biste isflekali posteljinu.

Čaj od kamilice je odličan protiv upala, smiruje nerve i dobar je za lečenje infekcija očiju jer sadrži mnoštvo fitohemikalija. Kada se koristi za spoljnu upotrebu, čaj od kamilice uspešno leči infekcije i neke poremećaje očiju, uključujući blokadu suznih kanala i druga upalna oboljenja.

Kada se pije, ovaj čaj ima jaku antikanceroznu aktivnost, pomaže u lečenju gripa, umiruje probavni trakt i pomaže u regulaciji nivoa šećera u krvi kod dijabetičara. Najbolje je da svakodnevno pijete po jednu ili dve šolje ovog čaja.


 1. Akupunktura

Ako je uzrok spuštanja kapka neko neuromuskularno oboljenje (Belova paraliza, šlog), možda vam akupunktura može pomoći. Iskusni praktikant će vam staviti igle u određene mišiće na licu i vlasištu kako bi ih stimulisao.Moguće je podići spuštene kapke  nakon nekoliko meseci terapije.


 1. Vitamin B12

Ovaj vitamina je veoma važan za neuromuskulatorne funkcije.Zbog nedostatka se mogu pojaviti spušteni kapci na očima. Ako ste vegan ili vegeterijanac, verovatno imate manjak ovog vitamina. Preporučen dnevni unos vitamina B12 za odrasle osobe je 2,4 mikrograma. Ako ne jedete ribu ili meso, potražite neke dobre suplemente.

Ako jedete i hranu životinjskog porekla, onda ćete lako povećati unos ovog vitamina. Jedite više masne ribe (sardine, tune, skuše, losos) i organske govedine i peradi.


 1. Vežbe za jačanje očnih kapaka

Kada se spuštanje kapka javi zbog starenja ili zbog slabljenja mišića, vežbanje mišića koji podižu kapak može poboljšati stanje. Prva vežba se sastoji u sledećem: zatvorite oči i stavite prst na donji deo kapka. Zatim pokušajte da otvorite oči tako što ćete podići obrve koliko god možete. Uradite po 10-15 ponavljanja.

Druga veba zahteva da stojite ispred ogledala. Stavite kažiprst ispod obrve i povucite je na gore, a zatim zažmurite. Trepnite nekoliko puta, a zatim zatvorite oči na nekoliko sekundi. Ponovite vežbu deset puta.


 1. Hrana

Beta-karoten i ostali karotenoidi su veoma važni za zdravlje očiju. Osim što je dobra za oči, hrana bogata karotenoidima ima antiinflamatorna svojstva, štiti telo od razlčiitih vrsta raka, jača imuni sistem i štiti kožu. Kad god pripremate obrok, ubacite u njega neku namirnicu koja sadrži beta-karoten.

Sve namirnice svetlih i jarkih boja sadrže karotenoide i veoma su ukusne. Potražite voće i povrće žute, narandžaste ili crvene boje (paprika, papaja, slatki krompir, šargarepa, bundeve, paradajz) i jedite ga u što većim količinama.


 1. Lutein

Samo šest miligrama luteina na dan (naravno, uz zdravu ishranu) značajno smanjuje rizik od makularne degeneracije koja se javlja zbog starenja, i to za čak 43 posto. Takođe, lutein štiti i od katarakte. 

Lutein je fantastičan karotenoid i najviše ga ima u kelju, ali i drugo zeleno lisnago povrće ga sadrži u značajnim količinama. Međutim, kelj sadrži duplo više luteina u odnosu na spanać i blitvu. Zato smesta potražite i neke ukusne recepte za jela od kelja.


 1. Izbegavajte naprezanje očiju

Naprezanje očiju je u današnjem svetu veoma čest problem. Većinu vremena provodimo gledajući u kompjuter ili ektran telefona i tada se fokusiramo na jednu tačku (nenormalno osvetljenu) i tako naprežemo oči.Posledica je ne samo oštećenje vida već i spušteni kapci. Kada gledamo u neki električni uređaj, veoma je važno da na svakih desetak minuta skrenemo pogled a njega i zagledamo se u neku drugu tačku na nekoliko metara od nas.


Mere opreza

Ako se ptoza naglo javi ili ako je prati jedan ili više simptoma koje ćemo nabrojati, odmah idite kod lekara:

 • migrene i jake glavobolje
 • slabost mišića u licu, rukama ili nogama
 • dupli vid
 • problem sa gutanjem
 • infekcija oka
 • iskolačene oči
 • povišena temperatura
 • bol u oku ili kapku

Nekoliko nekoliko reči na kraju

 • Spušteni kapci, ili ptoza, su sasvim normalna pojava kada ostarimo. Međutim, nagla pojava ptoze je dobar razlog da bez odlaganja odete kod lekara, jer tada može biti simptom nekog ozbiljnijeg poremećaja.
 • Ptoza se može javiti zbog šloga, nekih vrsta raka, tumora na mozgu ili aneurizme, dijabetesa i nekih retkih oboljenja mišića.
 • Ptoza se može javiti na jednom ili oba oka i može dovesti do takvog spuštanja kapka da to značajno utiče na vid.
 • Spušteni kapci mogu biti urođeni i ako se ne leče kako treba može dovesti do trajnih problema sa vidom.
 • Konvencionalni načini za lečenje uključuju i operaciju i nehirurške opcije.