Melanom nokta (subungvalni melanom) kako izgleda, simptomi, lečenje

melanom nokta

MELANOM se obično javlja na onim delovima kože koje najčešće izlažemo suncu – na grudima, licu, leđima, nogama, rukama i ušima. Međutim, jeste li znali da se melanom može javiti i na noktu? To je redak slučaj. Subungvalni melanom (melanom nokta) predstavlja samo dva odsto od svih slučajeva melanoma.

Osnovno:

 • Preko 60 odsto melanoma nokta se javlja na rukama, a ostatak na noktima na nogama.
 • Melanom nokta počinje u matrici nokta, onom delu nokta koji štiti kožu ispod sebe.
 • Subungvalni melanom se najčešće dijagnostikuje na palcu ruke ili noge.
 • Za razliku od većine drugih melanoma, melanom nokta nije posledica izlaganja suncu.

crno ispod nokta

Kako prepoznati melanom nokta?

Melanomi nokta se obično javljaju u vidu smeđe ili crne mrlje ispod nokta. Te mrlje obično postepeno rastu i na kraju budu veće od tri milimetra u prečniku. Za razliku od infekcije nokta ili povrede nokta, subungvalni melanom se javlja na samo jednom noktu.


Ostali simptomi melanoma nokta su:

 • odvajanje nokta od prsta
 • krti nokti koji lako pucaju
 • čvorić ispod nokta (IZGLEDA KAO MLADEŽ ISPOD NOKTA)
 • krvarenje kože pored nokta (Hačinsonov znak)

Mnogi ljudi za melanom koji je rak nokta pomisle da je modrica. Međutim, za razliku od modrice, melanom na noktu se ne povlači s vremenom. Melanom ispod nokta ponekad deluje kao normalna pigmentacija nokta ili gljivična infekcija. Mada se melanom često brka sa običnom mrljom ili podlivom ispod nokta, najbolje je da odete kod dermatologa ako primetite bilo kakve promene.


Koliki je rizik od melanoma nokta?

rak nokta

Melanom nokta se najčešće javlja kod osoba:

 • koje imaju bliske krvne srodnike sa melanomom
 • koje imaju problema sa neobičnim mladežima
 • koje su starije od 50 godina

Rana identifikacija melanoma nokta

melanom nokta kako izgleda

Tačan uzrok melanoma nokta nije poznat, što znači da nije moguće preduzeti određene mere kako bi se sprečilo ovo oboljenje. Međutim, pošto se ponekad melanom na noktu povezuje sa povredom šaka i stopala, najbolje je da iz zaštitite od povreda. Na primer, nosite rukavice ili zaštitnu odeću i ostalu opremu kada se bavite sportom.

Rana identifikacija je od krucijalnog značaja za lečenje melanoma nokta. Zato se uvek obratite dermatologu kada primetite neku promenu na noktu. Možete i redovno proveravati da li vam se na noktima pojavila neka fleka, crna crta, nešto crno ispod nokta, modrica ili promena.

Naravno, crne fleke i linije na noktu nisu uvek simptom raka. Ovakve fleke na noktu se mogu javiti i u sledećim situacijama:

 • Uzimanje lekova (neki lekovi kao nuspojavu imaju i pigmentaciju noktiju): ovakve pojave se javljaju nakon nekoliko dana od početka terapije.
 • Tokom trudnoće: pojava smeđih fleka na noktima nije retka tokom trudnoće. Ove fleke su mahom bezopasne.
 • Infekcije: gljivične infekcije noktiju dovode do diskoloracije nokta.
 • Modrice: smeđe fleke sa crvenkastim tačkicama se najčešće javljaju zbog udarca.

Kada treba da se zabrinem?

melanom na noktu simptomi

Mada je to izuzetno redak slučaj, ungvalni melanom  se može javiti i kod dece.

Obično se javlja linija na noktu i ona može biti različitih boja. Obično je reč o različitim nijansama smeđe.

Boja i izgled se s vremenom menjaju. Koža oko nokta postaje tamnija.

Za razliku od subungvalnog melanoma, ungvalni melanom se ponekad javlja na više noktiju. Međutim, postoje mnogi simptomi koji se manifestuju na mnogo načina i nisu ograničeni samo na nokte.


Saznajte više> Crna linija na noktu: Opasni melanom ili bezopasna promena (uzrok, lečenje, slike)


Koliko je melanom nokta opasan?

Melanom se smatra najagresivnijim tumorom koji se javlja na koži.Razlog tome je to što se brzo širi i na druge organe. Tu se obično misli na dosta udaljenije organe: tanko crevo, oči, mozak, pa čak i na srce.


Postavljanje dijagnoze melanoma nokta

Da bi se postavila dijagnoza melanoma nokta, vaš lekar će verovatno uraditi biopsiju. To se radi tako što se da lokalna anestezija i zatim se iglom uzima parče nokta za testiranje.


Lečenje melanoma nokta

melanom lecenje

Postoji nekoliko načina za lečenje melanoma. Sve zavisi od toga u kakvom je stanju pacijent i koliko se rak razvio.

Najčešće metode za lečenje su:

 • Radioterapija: ovaj metod sprečava dalji razvoj kancerogenih ćelija. Reč je o lokalizovanom tretmanu. Drugim rečima, zrači se samo mesto na kom se nalazi melanom.
 • Operacija: ova metoda se najčešće primenjuje. Tokom operacije se uklanja tumor i tkivo oko njega.Cilja je sprečavanje daljeg širenja kancera.
 • Hemioterapija: koristi se kada se melanom raširi na druge organe. Pacijentu se daje kombinacija lekova.
 • Imunoterapija: cilje je ojačati imuni sistem kako bi se sam izborio sa bolešću.

Prognoza

melanom prognoza

Kao i kod drugih vrsta melanoma, melanom na noktu se može raširiti (metastazirati) i na druge organe ako se ne leči. Pošto je ovakav melanom često uočiti i lako ga je zameniti sa nekim drugim oboljenjem nokta, ova bolest obično dugo prolazi neprimećeno. Ako pazite na svoje nokte i obratite se stručnjaku kad god primetite neku neobično promenu, značajno ćete smanjiti rizik od neprepoznavanja melanoma nokta na vreme.

Jedan od glavnih uzroka melanoma je nepažljivo izlaganje suncu.

Kada je reč o zaštiti kože, imajte na umu sledeće:

 • nemojte izlaziti na sunce između podneva i šesnaest časove
 • redovno koristite losion za sunčanje (nanesite ga na kožu pola sata pre nego što izađete napolje; to posebno važi ako idete na bazen ili plažu)
 • pijte po dve litre vode svakog dana, jer sunce lako dovodi do dehidratacije; hidratacija je jako bitna i za telesnu temperaturu
 • nemojte ići u solarijume; izlaganje UVA zracima ubrzava starenje kože i povećava izik od raka kože
 • obratite pažnju na sve nepravilnosti i nemojte ignorisati znake upozorenja; dobro pregledajte nokte i mladeže da biste na vreme uočili promenu u boji i veličini

Slušajte svoje telo!

Melanom se često pogrešno smatra gljivičnim infekcijama ili modricama. Zato se pacijenti obično obrate lekaru kada bolest dosta uznapreduje.

Da biste sačuvali svoje zdravlje, nemojte nikad sami dijagnostikovati bolest koju imate. Ako imate bilo kakvu anomaliju na koži ili noktima (crne linije, fleke, crno ispod nokta) idite kod dermatologa, pogotovo ako je u pitanju crna linija na noktu. To je jedini način da dobijete adekvatnu dijagnozu i lečenje.

Prevencija je veoma bitna.