Crna linija na noktu: opasni melanom ili bezopasna promena (uzrok, lečenje, slike)

crna linija na noktu

Naši nokti nam mogu reći mnogo toga o našem zdravlju.Ako se pojavi crna linija na noktu, uzrok može biti svašta, pa čak i melanom.Nikada nemojte ignorisati promene na noktima, pogotovo ako ne znate zašto su nastale, ako su bolne i/ili krvare.

Najvažnije:

 • Postoji mnogo uzroka zbog kojih se može pojaviti crna crta na noktu, i nisu svi ozbiljni.
 • Lečenje će zavisiti od uzroka.
 • Ako primetite promene na noktima, a niste nedavno imali povredu koja bi ih izazvala, obavezno idite kod lekara.

crna crta na noktu

Crne linije na noktima uzroci

Tamna linija na noktu se obično javlja zbog tzv. linearne melanonihije. Taj problem obično imaju osobe starije od 20 godina.Linearna melanonihija se smatra normalnom diskoloracijom nokta. Ovo stanje nastaje kada melanociti (pigmentne ćelije u noktu) luče previše pigmenta. To dovodi do promene boje nokta.

Drugi, ređi uzroci pojave crne crte na noktu su:

 • određeni lekovi (hemioterapija, beta-blokatori, lekovi protiv malarije, azidotimidin)
 • HIV virus
 • Laugier-Hunziker sindrom
 • lupus
 • Pojc-Jegersov sindrom
 • sklerodermija

Još jedan moguć uzrok pojave crne crte na noktu je hemoragija nokta, do koje dolazi kada pukne kapilar ispod nokta, obično zbog udarca ili slične povrede.

crne linije po noktima

Najopasniji uzrok zbog koga se može javiti crna crta na noktu je melanom, težak oblik raka kože.Melanom koji se javlja ispod kože se zove subungvalni melanom. Akralni lentiginozni melanom je vrsta melanoma koja se javlja u gotovo 50% slučajeva melanom na šakama i stopalima.


Simptomi

Zdravi nokti imaju tanka, vertikalna ispupčenja i teško se lome i pucaju. Međutim, ponekad se na noktu jave neobične crne linije.

Linearna melanonihija

Kod linearne melanonihije dolazi do pojave crne crte na noktu. Boja može varirati od plave preko smeđe i sive do crne. Ove linije se mogu javiti i na više noktiju odjednom.

Subungvalni melanom

Kada dođe do pojave subungvalnog (nokatnog) melanoma, javlja se crna crta na samo jednom noktu. Osobe kod kojih se javi ovakva crta ne mogu da se sete da su povredile nokat.Kada je reč o melanomu, crna crta postaje tamnija i šira. Ponekad se javljaju i bolovi i krvarenje.Pigmentacija se može proširiti po skoro celom noktu. Ovo stanje je poznato kao Hačinsonov znak i obično je znak melanoma. Ova traka se može javiti na noktima ruku i nogu.

Čak do 55% slučajeva melanoma nokta se javlja na noktima na nogama.

Hemoragija nokta (“splinter” krvarenje)

Splinter hemoragije se javljaju u vidu malih, crnih ili tamnocrvenih linija i izazivaju ih povrede malih krvnih sudova ispod samog nokta. Obično nestaju u roku od nekoliko dana.Ako se istovremeno javi nekoliko ovakvih hemoragija na nekoliko noktiju, to može ukazivati na neko oboljenje.


Postavljanje dijagnoze

crna linija na noktu melanom

Proces dijagnostikovanja obično počinje pregledom lične anamneze.Pitanja koja će vam lekar verovatno postaviti su:

 • Koliko su dugo prisutne te linije?
 • Kada ste ih prvi put primetili?
 • Da li se linije menjaju?
 • Da li ste imali neku povredu prstiju ili noktiju koja bi mogla da izazove takve promene?

Lekar će vas sigurno pitati i koje lekove pijete. Ako pijete antikoagulanse (varfarin, aspirin), to obično objašnjava hemoragije.Ponekad se uzima i uzorak tkiva nokta (biopsija). Uzorak se analizira kako bi se utvrdilo da li su prisutne kancerogene ćelije.


Kako se leči crna crta na noktu?

Većina uzroka pojave crne crte na noktu ne zahteva tretman. Jedini izuzetak je melanom. Lekari će prvo ukloniti deo kože sa melanomom i kožu ispod nokta.Obično se radi i presađivanje kože kako bi se nakon operacije prst brže oporavio.Ako se melanom raširio na kost, obično je neophodna amputacija prsta kako bi se sprečilo širenje melanoma.


Kada posetiti lekara?

Veoma je važno da odete kod lekara ako se javljaju bol, krvarenje ili neke promene na noktu bez očitog uzroka.Ako primetite primene na samom noktu (pucanje, tanjenje, promena oblika nokta), obratite se lekaru.


Nekoliko reči na kraju

Crna linija se može javiti na noktima na rukama i nogama, i ova promena je obično bezopasna. Međutim, ako je uzrok pojave crne linije na noktu melanom, mora se lečiti čim se oktrije.Kod melanoma koji se javlja na stopalima ili prstima na nogama prognoza je obično lošija u odnosu na melanom koji se javlja na nekom drugom mestu, ali to je obično zato što se tretman potraži tek u kasnijem stadijumu bolesti.