Kronova bolest (simptomi, dijagnoza, lečenje, smrtnost)

Kronova bolest dijagnoza

KRONOVA BOLEST je hronična bolest koja najčešće pogađa tanko crevo (nešto ređe i debelo crevo), ali može da pogodi i ostatak gastrointestinalnog trakta: usta, jednjak i želudac.

Hronična upala je glavna karakteristika Kronove bolesti i izaziva otoke, ulceracije i stvaranje ožiljaka na pojedinim delovima creva. Ostala imena Kronove bolesti su granulomatozni enteritis, regionalni enteritis, ileitis i granulomatozni kolitis (kada se javi na debelom crevu).

kronova bolest lecenje biljem

Uzrok

Šta izaziva Kronovu bolest?

Uzrok hronične upale kod Kronove bolesti je nepoznat. Za sada stručnjaci smatraju da se upala javlja zbog bakterija koje žive u crevima, ali to je nedokazana teorija. Većina upala u ljudskom organizmu obično brzo prolazi i bolest izazvana upalom se povlači, ali kad je u pitanju Kronova bolest to nije slučaj. Neprestana upala creva se najčešće javlja zato što environmentalni faktori (bakterije) i genetski faktori utiču na imuni sistem.


Simptomi Kronove bolesti

kronova bolest simptomi

Najčešći simptomi Kronove bolesti su bol u stomaku i dijareja. Ostali znaci upale creva koji su često prisutni su povišena temperatura i osetljiv stomak. Pošto se simptomi Kronove bolesti pogoršavaju nakon jela, oboleli često nagonski manje jedu što dovodi do gubitka kilograma, a ponekad i do nutritivnih deficita. Spor, ali hroničan gubitak krvi u crevima može dovesti i do krvi u stolici (ponekad i nevidljive golim okom) i anemije zbog deficita gvožđa.

Simptomi Kronove bolesti najčešće počinju u periodu između adolescencije i odraslog doba, tj. od 15. do 35. godine života.

Ovo su 5 najčešćih simptoma Kronove bolesti:

 1. Bol u stomaku

cvoric na stomaku

Stručnjaci kažu da se Kronova bolest oseća u donjem desnom delu stomaka, u predelu ispod pupka. Tu se nalaze i tanko crevo i slepo crevo. Dakle, važno je da znate da se u tom istom delu mogu javiti simptomi upale slepog creva. Razlika je u vrsti bola. Bol u stomaku izazvan Kronovom bolesti je umereniji i isprekidan, dok je upala slepog creva iznenadna, sa oštrim i akutnim bolom.


 1. Dijareja

Najčešći simptom Kronove bolesti je dijareja koja traje duže od mesec dana. Ali naravno, dijareja nije znak koji je rezervisan isključivo za Kronovu bolest. I tri druge upalne bolesti manifestuju se na ovaj način- cejaklija, sindrom nervoznih creva i intolerancija na laktozu.

Slično Kronovoj bolesti, celijaklija je hronična, za nju nema leka i primarno napada tanko crevo. Ishrana bez glutena je zaživela poslednjih godina zbog porasta broja obolelih od celijaklije.


 1. Kamen u bubregu

kamen u bubregu

Upala tankog creva može izazvati razne probleme. Za osobe koje pate od Kronove bolesti, javljaju se razni vancrevni simptomi a jedan od bolnijih  je kamen u bubregu.

Kamen u bubregu nastaje kada se talože minerali (uglavnom kalcijum) i soli koji se formiraju unutar bubrega. Ovi kamenčići mogu izazvati bol u bilo kom delu urinarnog trakta i prilikom izbacivanja, mogu biti stravično bolni.


 1. Problemi sa kožom

Još jedan problem koji se ne manifestuje u crevima, a vezan je za Kronovu bolest- hronična upala kože! Naša koža je najveći organ, i pošto predstavlja zaštitnu barijeru, često prva strada od mnogih upalnih oboljenja. Pacijenti oboleli od Kronove bolesti često imaju crvene fleke po koži koje su osetljive. Ova upala se može primetiti i oko očiju koje znaju da budu naduvane i crvene, kao i u ustima, gde se mogu javiti rane.


 1. Mršavljenje

mrsavljenje

Oko 20% osoba obolelih od Kronove bolesti gube apetit, što je jedan od prvih razloga zbog kojih se gubi na telesnoj težini. U druge, ređe slučajeve spadaju loša ishrana, averzija prema hrani, i gubitak hranljivih materija zbog dijareje.

Nažalost, pacijenti koji imaju Kronovu bolest mogu vremenom početi da asociraju jedenje sa bolom, zbog čega se iz ishrane izbacuju namirnice koje sadrže esencijalne nutrijente.

Česti simptomi Kronove bolesti su bol u stomaku, dijareja, i mršavljenje. Ređi simptomi su  gubitak apetita, temperatura, noćno znojenje, bol u rektumu i povremeno krvarenje. Simptomi Kronove bolesti zavise od mesta, stepena, i jačine upale. Različiti podtipovi Kronove bolesti i njihovi simptomi su:

 1. Kronov kolitis – upala koja se nalazi isključivo u debelom crevu. Bol u stomaku i krvava dijareja su česti simptomi. Analne fistule i peri rektalni absces se takođe mogu pojaviti.
 2. Kronov enteritis odnosi se na upalu u tankom crevu (drugog ili trećeg dela, jejunuma ili ileuma). Ukoliko upala zahvata ileum, onda se često naziva Kronov ileitis. Bol u stomaku i dijareja su česti simptomi. Ponekad se javljaju smetnje u radu tankog creva.
 3. Kronov terminalni ileitis je upala koja zahvata sam kraj tankog creva (terminalni ileum), tj. onaj deo koji je najbliži debelom crevu. Bol u stomaku i dijareja su česti simptomi. I u ovom slučaju se može javiti neki poremećaj u radu tankog creva.
 4. Kronov entero kolitis i ilo kolitis su termini koji se koriste za opis upale koja zahvata i tanko i debelo crevo. Krvava dijareja i bol u stomaku su najčešći simptomi. Može se javiti ti obstrukcija tankog creva.

Kronov terminalni ileitis i ileo kolitis su najčešće vrste Kronove bolesti. (Ulcerativni kolitis se češće odnosi samo na rektum ili na rektum i sigmoidno crevo, na distalnom delu debelog creva. U tom slučaju, naziva se ulcerativni proktitis ili prokto sigmoiditis.)


Kronova bolest dijagnoza

kronova bolest

Mada Kronovu bolest obično nije teško dijagnostikovati, pošto simptomi variraju od blagih do veoma teških i pošto nisu specifični (obično podsećaju na simptome drugih oboljenja, npr. divertikuloze), to ponekad otežava postavljanje dijagnoze.

 • Obrazac po kom se pojavljuju simptomi i porodična istorija Kronove bolesti su veoma važni u postavljanju dijagnoze.
 • Obično je potrebno isključiti postojanje drugih inflamatornih bolesti creva (bakterijske i parazitske infekcije) da bi se postavila dijagnoza Kronove bolesti.
 • Stolica se ispituje kako bi se potvrdili ili isključili simptomi upale, npr. prisustvo krvi ili leukocita. Povišena temperatura i povišen broj leukocita u krvi ukazuju na postojanje upale u organizmu što je bitno kad se postavlja dijagnoza Kronove bolesti.
 • Na kraju, radi se pregled, a po mogućstvu i biopsija creva. To se može uraditi rendgenskim konstrastnim pregledom (posebno tankog creva), ali se obično preporučuje kolonoskopija sa pregledom ileuma (koji je obično pogođen kod Kronove bolesti), jer se tako može uraditi i biopsija tkiva.
 • Kada nema upale u ileumu, potrebno je uraditi endoskopiju ili enteroskopiju kako bi se vizuelno pregledalo tanko crevo. Enteroskopija se uvek radi ako je to moguće jer omogućuje i uzimanje uzorka za biopsiju.

Lečenje Kronove bolesti

dijagnoza bolest

Lečenje Kronove bolesti je prvenstveno usmereno na ublažavanje upale i sprečavanje recidiva. Vrsta lekova koja će se koristiti zavisi od jačine upale i toga kako pacijent reaguje na terapiju. Ako se upala ne umiri nakon prvobitnog tretmana, prepisuju se jači lekovi (koji sa sobom nose i veći rizik od neželjenih dejstava). Kod težih oblika oboljenja, odmah se prepisuju jači lekovi.


Operacija kod Kronove bolesti

operacija hemoroida

Ako je ikako moguće, kod Kronove bolesti se operacija izbegava zbog velike verovatnoće da će se upala vratiti, čak i kada se sva tkiva zahvaćena upalom uklone prilikom operacije. Operacija se radi samo u slučajevima kad je to neophodno: kada dođe do teže opstrukcije creva ili se simptomi ne povlače bez obzira na tretman. Obično se uklanja minimum tkiva kako bi se sprečile komplikacije. Operacija najčešće podrazumeva uklanjanje delova creva, istezanje zadebljalih delova i uklanjanje fistula, ali je ponekad potrebna resekcija čitavog kolona, kolostomija ili ileostomija.


Izbor lekova

Kod lečenja Kronove bolesti, izbor se obično svodi na izbor lekova za kontrolu upale. Primarni cilj je ublažiti simptome umirivanjem upale i izazivanjem remisije bolesti. Sekundarni cilj je sprečiti ili odložiti operaciju. Koji lekovi će biti prepisani pacijentu zavisi od jačine i mesta upale, kao i od toga da li su prisutne komplikacije i koje.

 • Aminosalicilati i antibiotici umiruju upalu i imaju najmanje neželjenih dejstava.
 • Kortikosteroidi su veoma efikasni u ublažavanju upale, ali imaju teška neželjena dejstva kad se koriste duže vreme.
 • Ostali lekovi koji deluju kao imunosupresanti se mogu koristiti duže vreme.
 • Biološka terapija se obično daje injekcijama i služi za ublažavanje upale. Funkcioniše tako što blokira aktivnost specifičnih hemikalija koje luči imuni sistem i koje izazivaju upale.

Ostale vrste terapija

Noviji supresatori upale i imunog sistema se neprestano razvijaju.  Takođe, neprestano se radi i na razvoju novih bioloških lekova.


Ishrana kod Kronove bolesti

Zdrava ishrana kod Kronove bolesti može biti velik izazov. Mršavljenje i deficit mnogih vitamina i minerala se obično lako javljaju. Pacijenti sa upalom imaju veoma slab apetit, tako da uzimaju manje hrane, a neke namirnice moraju da izbegavaju. Pošto hrana pogoršava simptome, obično ovi pacijenti manje i ređe jedu. Ako je pogođen određeni teo tankog creva ili ako je uklonjen hirurškim putem, moguće je da se mnogi nutrijenti ne apsorbuju kako valja. Dobra ishrana zavisi od kontrole upale, ali kad je to nemoguće, ovi ljudi mogu i potpuno zavisiti od suplemenata vitamina, minerala i kalorija.

Da li ću morati da promenim ishranu?

Smatra se da se simptomi Kronove bolesti ne javljaju zbog nijedne konkretne namirnice, ali se uvek preporučuje izbegavanje hrane koja pogoršava simptome. Ishrana kod Kronove bolesti najčešće podrazumeva smanjen unos mleka i mlečnih proizvoda, ali se ova preporuka uglavnom zasniva na pretpostavci da je prisutna i intolerancija na laktozu, genetska anomalija koja otežava varenje mlečnog šećera, a koja zapravo nema nikakve veze sa Kronovom bolešću. Ako pacijent nema potvrđenu intoleranciju na laktozu, najbolje je uraditi klasičan test da se proveri da li je ona prisutna i da li mleko i mlečne proizvode treba izbaciti iz ishrane. Ako ne postoji intolerancija na laktozu, mleko ne treba izbacivati iz ishrane, jer je ono izvanredan izvor kalorija, proteina, vitamina D i kalcijuma.

Promenite ishranu: izbegavajte gazirana pića, povrće koje nadima i hranu sa puno vlakana.

Određene namirnice i pića mogu iziritirati vaš digestivni trakt i pogoršati simptome, ukoliko imate Kronovu bolest. Pošto ne reaguju svi ljudi isto na svu hranu, važno je da vodite dnevnik kako biste znali zbog koje hrane se pogoršavaju simptomi Kronove bolesti. Evo nekih saveta koji se tiču ishrane kod Kronove bolesti, a pomažu u najvećem broju slučajeva:

 • Začinjena hrana, gazirana pića, masna hrana i mlečni proizvodi mogu biti upravo te namirnice koje prave probleme poput gasova, nadimanja, bola u stomaku, grčeva i dijareje. Izbegavajte ovakve namirnice kako bi se simptomi povukli i da bi creva imala vremena da se oporave.
 • Namirnice sa puno vlakana kao što su kokice, kora od povrća, koštunjavo voće, povrće poput brokolija, pasulja i karfiola mogu izazvati gasove. Glavni krivac u ovom slučaju su nerastvoriva vlakna koja se teško vare i izazivaju gasove i naduvavanje stomaka. Rastvoriva vlakna, s druge strane, mogu ublažiti dijareju upijanjem vode u stomaku. Puno namirnica sadrži obe vrste vlakana, ali ljuštenjem i kuvanjem voća i povrća, kao i uklanjanjem semenki, smanjujete količinu nerastvorivih vlakana. Rafinisane žitarice sadrže manje nerastvorivih vlakana nego integralne žitarice.
 • Unošenje velikih količina hrane otežava njihovo varenje. Jedite manje obroke, više puta dnevno, umesto da jedete tri puta na dan u većim količinama. I naravno nije važna samo pravilna ishrana kod Kronove bolesti već i hidratacija, unosite dovoljno tečnosti.
 • Izbegavajte alkohol, kofein i duvan kako bi se ublažili simptomi  Kronove bolesti.

Kronova bolest alternativno lečenje

Kada je u pitanju alternativno lečenje Kronove bolesti posebno mesto zauzimaju prirodni lekovi kao što su riblje ulje, bromelain iz ananasa i kurkuma.Ako se opredelite za lečenje Kronove bolesti biljem možete da koristite čaj od belog sleza i limunove trave.

Riblje ulje

Omega- 3 masne kiseline koje se nalaze u ribljem ulju imaju antiupalna svojstva koja pomažu ljudima sa Kronovom bolešću. Jednogodišnja studija pokazala je da uzimanjem 2,7 grama ribljeg ulja svakog dana, duplirate šanse za ostanak u remisiji. Riblje ulje nalazi se u masnoj ribi kao što su haringa, losos i bakalar. Razgovarajte sa nutricionistom kako bi vam rekao da li treba da pijete i suplemente koji se mogu kupiti u svakoj apoteci.


Ananas za bromelain

Bromelain je miks enzima koji se nalaze u ananasu, čija je uloga da razlažu proteine.  Pored toga, ima antiupalno dejstvo. Studije na životinjama su pokazale da može uništiti upalne ćelije koje igraju ulogu u upali stomaka pa se preporučuje kao prirodni lek za Kronovu bolest.

Jedenje ananasa može pomoći u smanjenju upale koju izaziva Cronova bolest. Ali pošto sadrže nerastvoriva vlakna i fruktozu, ne podnose svi ananas podjednako dobro. Ako otkrijete da vam ananas pravi probleme sa stomakom, razmislite o uzimanju suplemenata sa bromelainom.


U ishranu ubacite kurkumu

kurkuma

Kurkumin, jedinjenje koje se nalazi u kurkumi, ima moćna antioksidantska i antiupalna svojstva. Malo istraživanje pokazalo je da doza od 360 miligrama kurkumina, tri puta na dan u toku mesec dana, nakon koje se naredna dva meseca pije ista doza četiri puta dnevno, daje rezultate i poboljšava Kronovu bolest. Ubacite kurkumu u svakodnevno kuvanje, najbolje se slaže sa čorbama i karijem. Ili, napravite lepu šolju čaja od kurkume.


Kronova bolest lečenje biljem

Za lečenje biljem se najviše koriste beli slez i limunova trava koju možete nabaviti samo u pojedinim prodavnicama zdrave hrane.

Čaj od belog sleza

beli slez

I beli slez je lekovito bilje koje pomaže pacijentima obolelim od Kronove bolesti. Beli slez oblaže unutrašnje zidove stomaka i tako umiruje digestivni trakt.

Napravite čaj od belog sleza tako što ćete prokuvati 2-5 grama sušenih listova ili korena u šolji (250 mililitara) vode. Imajte na umu da ovaj prirodni lek, koliko god bio dobar, nije pogodan za dijabetičare. I, pošto se beli slez može pomešati sa litijumom i drugim lekovima, razgovarajte sa lekarom pre nego što počnete da ga koristite.


Čaj od limunove trave

Za lečenje Kronove bolesti biljem upotrebljava se i čaj od limunove trave.Limunova trava je mirisna lekovita biljka koja se najčešće koristi u azijskoj kuhinji i ima mnoga lekovita svojstva. Između ostalog, može pomoći u lečenju Kronove bolesti. Kada ste povređeni ili se borite sa infekcijom, imuni sistem vam se aktivira i pravi upalu. Zatim, šalje poplavu belih krvnih zrnaca u to problematično područje kako bi zaštitilo telo. Ali, ako imate hroničnu upalu, kao u slučaju Kronove bolsti, upala ostaje i bela krvna zrnca se na kraju bore protiv zdravog tkiva. Ali citral, jedinjenje koje se nalazi u limunovoj travi, može suzbiti određena bela krvna zrnca (limfocite), koji igraju ulogu u upali.

Stavite par drški limunove trave u ključalu vodu  i uživajte u osvežavajućem čaju svakog dana. Ne zaboravite da odsečete koren i listove, kao i sve druge viškove sa stabljike pre nego što je ubacite u vodu.


Kronova bolest kod dece i tinejdžera

Kronova bolest se najčešće javlja u kasnijem tinejdžerskom dobu i u ranom odraslom dobu, u dvadesetim i tridesetim godinama. Međutim, ona se može javiti i kod male dece, pa čak i kod odojčadi. Kronova bolest nije tolikoretka kao što mislimo. Kod dece se javljaju i socijalni problemi, jer Kronova bolest otežava neke aktivnosti. Hronična upala loše utiče na razvoj i dovodi do kasnijeg ulaska u pubertet, što stvara poteškoće u društvenom prilagođavanju. Kod mladih ljudi sa Kronovom bolešću je neophodno posvetiti pažnju emotivnom i psihološkom aspektu ove bolesti.


Kako Kronova bolest utiče na creva?

Prvi simptomi Kronove bolesti su mali čirevi (aftozni čirevi), koji se javljaju na zidovima creva zbog upala. Ovi čirevi s vremenom postaju veći i dublji. Sa širenjem ovih čireva se javljaju i otoci u tkivu, i na kraju ožiljci koji izazivaju krutost i sužavanje tkiva u crevima. Na kraju to suženje dovodi do opstrukcije prolaza svarene hrane kroz creva. Poneka se ovi čirevi toliko prošire da zahvate i druga tkiva: urinarni trakt, bešiku, vaginu i ostale delove creva. Takve pojave se nazivaju fistulama.


Kako se Kronova bolest razlikuje od ulceroznog kolitisa?

I Kronova bolest i ulcerozni kolitis su hronične bolesti koje podrazumevaju upalu creva. Dok ulcerozni kolitis zahvata samo debelo crevo, Kronova bolest može zahvatiti bilo koji deo probavnog trakta, od usta do anusa.

Dok ulcerozni kolitis pogađa samo površinsku mukoznu membranu debelog creva, Kronova bolest može prodreti dublje u zidove creva i, kao što smo već rekli, zahvatiti ostala tkiva van creva.

Kod ulceroznog kolitisa je upala hronična i širi se ujednačeno. Dakle, upalom su zahvaćeni čitavi delovi debelog creva, bez preskakanja delova tkiva. Sa druge strane, kod Kronove bolesti upala se može javiti na različitim delovima creva, a između tih delova mogu postojati tkiva koja nisu zahvaćena upalom.


Komplikacije Kronove bolesti

kronova bolest komplikacije

Nekoliko komplikacija Kronove bolesti je već pomenuto, uključujući nutritivne deficite i pothranjenost, gubitak težine, anemiju, zaostalost u razvoju i kasni pubertet. Još dve ozbiljnije komplikacije koje smo naveli su stvrdnjavanje i sužavanje creva zbog stvaranja fibroznog tkiva i fistula. U retkim slučajevima dolazi do perforacije creva i obilnog unutrašnjeg krvarenja.

Ostale komplikacije Kronove bolesti

Postoje i neke manifestacije Kronove bolesti koje nisu vezane strogo za creva i mogu znatno otežati život obolelima. Tu spadaju artritis, upala oka koja može izazvati teže probleme sa vidom, kožna oboljenja, koja variraju od blažig do veoma teških, kamen u žučnoj kesi i gubitak koštane mase zbog nutritivnih deficita. Ove manifestacije se uglavnom pripisuju upalama koje se javljaju van creva.


Borba sa stresom

Kronova bolest izaziva mnogo stresa kod pacijenata, a stres pogoršava svaku bolest, uključujući i Kronovu. Najbolji lek za stres je uspešno ublažavanje upale. Ako je nemoguće izlečiti upalu, pacijenti često postaju depresivni. To utiče na lične odnose sa porodicom i prijateljima, pa je najbolje obratiti se stručnjaku ako situacija postane zaista teška. Potrudite se da ostanete aktivni koliko god je to moguće, i da svoje aktivnosti prilagodite simptomima. I adekvatan odmor je veoma važan.


Prognoza i smrtnost kod Kronove bolesti

kronova bolest smrtnost

Kod većine pacijenata, Kronova bolest je hronična bolest koja se neprestano javlja i povlači. Smrtnost nije česta ako se lečenje počne na vreme, adekvatni lekovi, a ponekad i operacija, omogućuju da pacijent proživi dug i relativno normalan život.Smrtnost je retka ova bolest obično veoma sporo napreduje. Što je duže bolest prisutna, veća je i mogućnost od komplikacija, a neke od njih se moraju lečiti hirurškim putem. Zapravo, većina ljudi sa Kronovom bolešću kad-tad ode na operaciju. Međutim, i nakon operacije se Hronova bolest obično vraća nakon nekog vremena, čak i ako je upala naizgled sasvim izlečena.