Tamna i crna stolica (mogući uzroci) kod odraslih, dece i u trudnoći

crna stolica

CRNA ILI TAMNA STOLICA se može javiti zbog određene hrane, lekova i suplemenata, ali i zbog krvarenja u jednjaku, želucu ili crevima. Ako odjednom dobijete crnu stolicu, verovatno ćete se zapitati šta je uzrok tome.Neke namirnice (zeleno lisnato povrće, sladić) i suplementi mogu dovesti do promene boje stolice.

Ako je krivac za crnu stolicu krvarenje u nekom organu za varenje, onda ćete verovatno imati crnu i katranastu stolicu izrazito neprijatnog mirisa.Zbog krvarenja u tankom ili debelom crevu takođe se javlja tamna stolica sa primetnom krvlju u stolici.

Srećom, čak i ako je uzrok crne stolice krvarenje, obično nije reč o nekom fatalnom oboljenju. Upala gastrointestinalnih organa, infekcije, čir na želucu ili dvanaestopalačnom crevu mogu su problemi zbog kojih se može javiti crna stolica pre svega kod odraslih. Ipak, nemojte sami sebi postavljati dijagnozu i nemojte ignorisati čestu pojavu crne stolice. Ako crna stolic podrzumeva i druge simptome unutrašnjeg krvarenja, obratite se svom lekaru, pogotovo ako se javljaju i bolovi u stomaku, vrtoglavica, povraćanje ili nesvestica.

Ako se pitate zbog čega se javlja crna stolica, ovde ćete naći odgovore. Kada uzrok crne stolice nije krvarenje, lako možete i preduprediti ovaj problem.


Kako se stolica formira i šta je normalna stolica?

Stolica se formira dok hrana prolazi kroz probavni trakt i dok je razlažu enzimi za varenje i žuč. Pankreas, jetra i žučna kesa su uključeni u apsorpciju nutrijenata iz hrane.

Žuč, crvena krvna zrnca, otpadne materije i masnoće formiraju stolicu koja je, u normalnim uslovima, smeđe boje. Kontrakcije pomeraju stolicu kroz creva. Stolica je u toj fazi sačinjena uglavnom od bakterija i otpadnih supstanci. Stolica izlazi kroz rektum prilikom defekacije.

Postoji mnogo stvari koje utiču na teksturu, konzistenciju i boju stolice, i sve nam to može reći mnogo toga o našem zdravlju. Normalna stolica se sastoji od 25% čvrste materije i 75% vode. Stolica je obično smeđe boje zbog bakterija koje se u crevima mešaju sa žuči.Crvena ili crna stolica mogu biti posledica problema sa crevima ili želucem. Ostali simptomi problema sa varenjem i bolesti probavnog trakta su masna stolica, zatvor i dijareja.


Koji se sve simptomi mogu javiti uz crnu stolicu?

boja stolice

Crna, katranasta stolica ili tamnozelena stolica su obično propraćene i drugim simptomima, u zavisnosti od toga gde se i zbog čega javilo krvarenje. Normalna boja stolice varira od žute do gotovo crne. Promena boje stolice se obično javlja zbog problema sa varenjem ili neke bolesti nekog organa za varenje, a simptomi koji se najčešće javljaju uz crnu stolicu su:

 • bol i grčevi u stomaku koji se javljaju zbog čira ili upale
 • mučnina i povraćanje zbog prisustva krvi u crevima
 • vrtoglavica, pa čak i nesvestica zbog gubitka krvi
 • svrab u rektumu
 • bol prilikom defekacije
 • crna i katranasta stolica sa tragovima sveže krvi

Ako se neki od ovih simptoma javi uz simptome gastrointestinalnog krvarenja, najbolje je da se odmah obratite lekaru.


Šta je melena stolica?

Melena je crna stolica koja se javlja zbog unutrašnjeg krvarenja. Melena se odnosi na krvavi pigment ili svarenu krv koja stolicu i bljuvotinu može obojiti u crno.

Nije svaka crna stolica melena, jer krvarenje u nekom od organa za varenje nije jedini uzrok crne stolice. Dakle, lažna melena je crna stolica u kojoj nema tragova stare krvi. Ako se crna stolica javi zbog nekih lekova ili suplemenata gvožđa, stolica postaje crna zbog interakcije između sastojaka tih lekova i enzima za varenje, i tada nije reč o meleni.

Ako dobijete crnu dijareju ili crnu stolicu, najbolje je da odete na lekarski pregled. To je najbolji način da otkrijete šta je uzrok crne stolice.


Tamna i tamnozelena stolica

Veoma tamna stolica je ponekad, zapravo, tamnozelene boje. Tamnozelena stolica se obično javlja zbog zelenih pigmenata iz određenih namirnica, kada dođe do interakcije sa žuči i tada se javlja stolica toliko tamne boje da izgleda kao da je crna.

Ako često jedete spanać, kelj i/ili kupus, pojava ovakve stolice nije ništa neobično. To nije razlog za brigu i stolica će povratiti normalnu boju kada smanjite unos ovakvog povrća.

Takođe, i stomačni virus ponekad može biti uzrok za zelenkastu dijareju, jer tada hrana prebrzo prolazi kroz probavni trakt. To znači da nema dovoljno vremena da žuč oboji stolicu u normalnu, smeđu boju.


Crna stolica uzroci

Da pogledamo detaljnije šta sve može biti uzrok za crnu stolicu.

Crna stolica zbog hrane, suplemenata ili lekova

Crna stolica bez krvi je česta pojava i tada nema nikakvog razloga za brigu. Crna stolica tada znači samo da su hemikalije ili određeni sastojci u nekoj namirnici uticali na boju stolice.

Suplementi gvožđa

Jedan od čestih uzroka crne stolice su suplementi gvožđa. Oralno uzimanje ovih suplemenata je jedan od boljih načina lečenja i sprečavanja anemije izazvane deficitom gvožđa.

Međutim, ovakvi suplementi ponekad izazivaju pojavu crne stolice. Redovno uzimanje suplemenata gvožđa može izazvati sledeće simptome:

 • jaki gasovi
 • bolovi u stomaku
 • crna dijareja
 • mučnina

Da bi se sprečila tamna stolica najbolje bi bilo da umesto suplemenata jedete više hrane bogate gvožđem. Namirnice koje sadrže dosta gvožđa su:

 • plodovi mora
 • govedina
 • piletina
 • zeleno lisnato povrće (potrebno je da se uzima sa vitaminom C)

Hrana crne boje

Neke namirnice crne boje mogu biti uzrok za pojavu crne stolice, posebno ako se jedu u većim količinama.

Crna stolica se obično javlja kod osoba koje koriste sladić zbog njegovih antiinflamatornih i antioksidantnih svojstava. Pigmenti u crnom sladiću mogu da izazovu crnu stolicu. Takva stolica se zove i lažna melena.

Primećeno je i da suplementi crnog sladića u kombinaciji sa varfarinom mogu izazvati krvarenje u probavnim organima. To znači da se crna stolica javlja zbog prisustva krvi u probavnom traktu. Zato lekari ne preporučuju da se sladić uzima zajedno sa antikoagulansima.

Ponekad i borovnice mogu izazivati crnu i katranastu stolicu.


Lekovi

lekovi

Neki lekovi takođe mogu izazvati lažnu melenu, odnosno crnu stolicu u kojoj nema krvi.Jedna vrsta lekova koja često izaziva ovaj problem su lekovi koji sadrže bizmut i obično se uzimaju za lečenje probavnih smetnji. Bizmut ne boji samo stolicu u crno, već i jezik. Boja stolice se vraća u normalu kada se prestane sa tom terapijom. U retkim slučajevima, bizmut može da izazove i krvarenje u gornjim probavnim organima.

Crna stolica od antibiotika ?

Crna stolica od antibiotika nije česta pojava, ili bolje reći antibiotici direktno ne izazivaju tamne stolice.Ipak antibiotici utiču na bakterije u crevima i mogu izazvati razne probleme u digestivnom traktu.Svakako bi trebalo da obratite pažnju na hranu koju uzimate i druge lekove (Aspirin, Brufen)  koji mogu biti odgovorni za krvarenje u želucu.Ako crna stolica ne prolazi i nekoliko dana nakon prestanka uzimanja lekova obratite se lekaru.

Aktivni ugalj

Tamna ili crna stolica može biti nuspojava upotrebe aktivnog ulja.Kada se aktivni ugalj pije, često izaziva crnu stolicu.


Crna stolica u trudnoći

vanmatericna trudnoca

Trudnoća donosi nekoliko promena u funkcionisanju vašeg organizma, uključujući i digestivni trakt.Crna stolica u trudnoći je prilično česta pojava. Skoro sve buduće majke dožive nekoliko zdravstvenih komplikacija, a tamna stolica je jedna od njih.

Evo nekoliko faktora koji mogu da budu uzrok za crnu stolicu tokom trudnoće:

Promene u boji stolice tokom trudnoće uglavnom se javljaju usled uzimanja određenih lekova, suplemenata ili krvarenja u crevima.
Hrana koja je tamna, crna, plava ili zelena često izaziva tamnu stolicu.

Da bi utvrdio uzrok, doktor proučava vašu medicinsku istoriju, promene u ishrani i kompletnu listu lekova koje konzumirate.

Nakon fizičke kontrole, laboratorija ispituje stolicu tražeći krv, masti ili infekciju.

Crna stolica u trudnoći se najčešće javlja zbog uzimanja gvožđa i vitamina.

Kako se vaša materica uvećava, povećani pritisak unutar karlice može izazvati pritisak i hemoroide.Unutrašnji hemoroidi često dovode do unutrašnjeg krvarenja, a stolica je tamna.

Crna stolica usled unosa suplemenata gvožđa i prenatalnih vitamina ne mora da znači da nešto nije dobro sa vašom trudnoćom i zdravljem.Ako vas tamna boja stolica zabrinjava obratite se svom lekaru da izvrši neophodne promene vitamina koje uzimate u skladu s tim.

Pored tamne stolice, ako osećate simptome kao što su bol, mučnina, dijareja ili groznica odmah potražite medicinsku pomoć.


Crna stolica kod dece

Crna stolica kod dece je u većini slučajeva manji razlog za brigu nego kod odraslih.Razna oboljenja zbog kojih se javlja crna stolica kod odraslih a o kojima ćemo govoriti u nastavku su retka kod dece.Tamna stolica kod dece koja piju određene lekove bi trebalo da bude razlog za posetu lekaru.Ako se dete oseća dobro i ne javljaju se nikakvi čudni simptomi sačekajte nekoliko dana jer je crna stolica verovatno posledica hrane koju je dete jelo (cvekla na primer).Kod dece koja uzimaju suplemente gvožđa crna stolica je normalna pojava.Kod dece koja jedu veće količine čokolade stolica može biti tamnija od normalne.U svakom slučaju ako ovo stanje potraje duže od nekoliko dana a dete ne uzima suplemente gvožđa obratite se lekaru kako bi se isključila svaka potencijalno opasna bolest.


Crna stolica zbog krvarenja u gastrointestinalnom traktu

Kada se javi crna stolica, posebno kod odraslih to može značiti da je u nekom od organa za varenje došlo do krvarenja. Obično boja stolice dosta govori o tome gde se krvarenje javilo. Recimo, crna, katranasta stolica je obično znak krvarenja u gornjim organima za varenje. Sa druge strane, stolica svetlije, crvene boje govori o tome da se poderotina ili fisura nalazi bliže rektumu.

Međutim, i kod krvarenja u tankom crevu može se javiti tamna stolica.


Čir na želucu ili dvanaestopalačnom crevu

cir na dvanaestopalacnom crevu

Čir na želucu ili dvanaestopalačnom crevu se javlja zbog bakterije H. pylori i može izazvati jake bolove i crnu stolicu.

Čir obično izaziva grčeve i bolove ispod rebara. Bolovi se najčešće javljaju par sati nakon jela. Ako je čir velik i počne da krvari, obično izaziva crnu i lepljivu stolicu. Ponekad se javlja i povraćanje krvi.

Postoji dosta prirodnih načina za ublažavanje simptoma čira na želucu i osećaja gorenja u stomaku. Međutim, ako imate simptome čira, najbolje je da se obratite svom lekaru.


Gastritis

Crna stolica je ponekad simptom gatritisa, upale želuca. Gastritis može izazvati krvarenje u želucu i bol u stomaku nakon jela.


Ulcerozni kolitis

Tamna stolica može značiti i da imate neko inflamatorno oboljenje creva. Ulcerozni kolitis je jedno od njih. Tamnocrvena stolica je obično posledica ulceroznog kolitisa. Ova upalna bolest creva takođe izaziva velike probleme sa varenjem, bolove i nervozan stomak.


Kronova bolest

Kronova bolest je još jedno upalno oboljenje creva koje može izazvati crnu stolicu. Kronova bolest može izazvati krvarenje u gornjem delu intestinalnog trakta. To rezultira pojavom crne, a ponekad i krvave stolice.


Polipi na debelom crevu

Jedan od mogućih uzroka crne i katranaste stolice su i polipi, male, benigne izrasline na debelom crevu. Polipi na debelom crevu često izazivaju krvarenje i crnu stolicu. Krv u stolici je glavni uzrok crne boje stolice. Ako se polipi otkriju na pregledu, oni se mogu odmah i ukloniti, a kasnije se šalju na testiranje kako bi se proverilo da li su se u nekom polipu javile kancerogene promene.


Sindrom želudačno-jednjačkog krvarenja

Melena se može javiti zbog pukotine u gornjem delu probavnog trakta (Malori-Vajsov sindrom). Lepljiva crna stolica može biti posledica krvarenja u gornjim organima za varenje, a jedan od uzroka krvarenja u tom delu tela je sindrom želudačno-jednjačkog krvarenja. Ovo stanje se može javiti zbog jakog i čestog povraćanja ili zbog dugoročnog korišćenja velikih količlina alkohola.

U mnogim slučajevima ovakvo krvarenje prestaje bez ikakvog tretmana. Ako krvarenje ne prestaje, potrebna je operacija kako bi se pukotina zašila.


Poderotine na jednjaku i upala jednjaka

Jednjak spada u gornje gastrointestinalne organe i krvarenje u jednjaku može izazvati crnu stolicu. Do krvarenja dolazi zbog upale ili pojave poderotina. Uzrok upale može biti hronična gorušica, jako povraćanje ili želudačna kila. Crna stolica je čest simptom oboljenja jednjaka.


Divertikuloza

Divertikuloza je pojava malih “džepova” u tankom ili debelom crevu. Kada dođe do upale ili infekcije ovih džepova, reč je o divertikulitisu. Glavni simptomi divertikulitisa su crna stolica (melena), krv u stolici, grčevi u stomaku i/ili dijareja. 


Rak debelog creva, želuca ili jednjaka

adenokarcinom debelog creva

Crna dijareja ili crna stolica normalne konzistencije može biti simptom kancera na nekom od organa za varenje. Neki od simptoma raka debelog creva, želuca i jednjaka su crna stolica, loše varenje, krvava stolica i/ili nenameran gubitak težine.


Crna ili veoma tamna stolica ostali uzroci

Postoje još neke stvari koje mogu izazvati pojavu crne stolice.

 • Oboljenja jetre: bolesti jetre ponekad izazivaju proširenje krvnih sudova u jednjaku. Kada dođe do velikog proširenja u tim krvnim sudovima, oni lako pucaju. Ako dođe do krvarenja, unutrašnje krvarenje može izazvati crnu stolicu.
 • Baretov jednjak: ovo stanje se često javlja kod GERB-a. U težim slučajevima ovog oboljenja dolazi do pojave crne ili bordo stolice.

Kako se leči crna stolica?

Crna i katranasta stolica može biti znak urgentnog stanja, kada krvarenje u crevima postane jako. Ova pojava se leči tako što se zaustavlja krvarenje. To se radi lekovima ili hirurškim putem.

Ako je uzrok crne stolice čir na želucu ili dvanaestopalačnom crevu ili neka upala u gastrointestinalnom traktu, lekari obično prepisuju antibiotike i antacide. Međutim, i neki lekovi za probleme sa gastrointestinalnim traktom mogu biti uzročnici crne stolice.

Ako imate crnu ili tamnozelenu stolicu bez prisustva krvi, trebalo bi da preduzmete neke mere kako biste rešili daj problem. Dovoljno vode svakog dana i mnogo vlakana u ishrani će vam olakšati varenje.

Ako imate zelenu stolicu, a jedete dosta zelenog lisnatog povrća, to onda nije problem. Povrće i voće je bogato hranljivim sastojcima koji jačaju imuni sistem.

Ako je uzročnik crne stolice suplement gvožđa koji uzimate, ili ako vam ti suplementi izazivaju grčeve u stomaku, najbolje je da popričate sa lekarom o tome. Promena marke suplemenata ili korigovanje doze će verovatno rešiti taj problem.


Kada posetiti lekara?

Promene boje stilice uglavnom nisu indikator nekog ozbiljnijeg oboljenja. Sasvim je normalno da stolica ponekad promeni boju.Međutim, ako se uz promenu boje stolice jave i neki drugi simptomi, najbolje je da odete kod lekara. Obratite se lekaru ako

 • imate crnu ili tamnocrvenu stolicu, posebno ako je izrazito neprijatnog mirisa
 • imate krvavu stolicu
 • imate krvavu dijareju
 • imate bolove i/ili grčeve u stomaku koji ne prolaze ni nakon defekacije