Ranice i kraste u nosu (uzroci od bakterija preko herpesa do raka)

[icegram campaigns=”7506″]

KRASTE možemo dobiti svuda po telu, uključujući i unutrašnji deo nosa.Stvrdnuta, osušena sluz može podsećati na krastu i vrlo se često nalazi u nosu. Ali, postoje i druge vrste rana i krasti u nosu, koje mogu biti od osušene krvi. Ovakve rane su bolnije i treba im više vremena da zarastu.

Unutrašnjost nosa (nosna šupljina) je veoma delikatna i osetljiva. I blaga iritacija može izazvati jaku neprijatnost. Kada osećamo jedan čvorić ili peckanje na samo jednom mestu, obično o tome govorimo kao o ranici u nosu. Međutim, ranica nije tačan opis problema. Ovakve ranice mogu biti polipi, kraste, ciste, čirevi, a ponekad čak i tumori.

Nastavite sa čitanjem kako biste saznali kako nastaju kraste i ranice u nosu i kako se leče.

Kako nastaju kraste i ranice u nosu ?

Unutrašnja mukozna membrana u nosnoj šupljini je slična mukoznoj membrani u svim disajnim putevima, s tim što se dlake nalaze samo u nosu. Ova membrana je veoma osetljiva i lako se povredi. Infekcije, abnormalne izrasline i nakupljanje gnoja i drugih tečnosti se lako javljaju na sluznici nosa. U zavisnosti od vrste lezije, ranica u nosu se može javiti na različite načine.

Upala je jedan od najčešćih uzroka ranica i krasta u nosu. To je odbrambeni mehanizam našeg tela, kojim se ono štiti od oštećenja tkiva. Oticanje je jedan od glavnih simptoma upale, kao i bol, crvenilo i toplota. Kada se oticanje javi samo na jednom mestu, može dovesti do ranice. Ostale ranice koje se obično javljaju zajedno sa upalom:

  • abscesi (čirevi), kod kojih dolazi do nakupljanja gnoja zbog infekcije
  • kraste, odnosno krvni ugrušci koji sprečavaju dalje krvarenje
  • čirevi i otvorene ranice koje se pojavljuju na površini oštećenog tkiva
  • polipi su benigne izrasline na površini sluznice u nosu
  • tumori su abnormalne izrasline koje mogu biti maligne (kancerogene) i benigne (nekancerogene)

Uzroci krasta i rana u nosu

Infekcije

Određene infekcije mogu izazvati pojavu ranica u nosu ili na koži oko njega.

Impetigo je jedna od infekcija koja izaziva ranice i kraste u nosu i često se javlja kod dece.

Stafilokokne bakterijske infekcije takođe rezultiraju pojavom ranica u nosu i kraste kada se čir zaceli.

Groznca u nosu je simptom virusne infekcije i može izazvati pojavu kraste. Obično se javlja pre ili nakon prehlade.

Krasta u nosu je simptom infekcije herpesom. Herpes je polno prenosiva bolest koja može izazvati pojavu groznice na ustima i nosu. Ovakve groznice mogu da izazovu velik problem i pojavu ranica iz kojih curi gnoj.

Infekcija pirsinga u nosu obično izaziva krastice i pojavu gnoja koji curi.


Herpes

Virus herpes simpleks može izazvati rane na usnama, oko nosa a ponekad i u nosu, a kako budu zarastale, te rane će se stvrdnjavati i oko njih će se stvoriti krasta. Ove rane znaju da budu prilično bolne, toliko da je nekada neophodno mazati anestetik u obliku kreme na njih. Drugi simptomi herpesa su trnjenje kože, noćno preznojavanje i plikovi ispunjeni tečnošću koji kroz 8-10 dana prerastaju u rane.


Bakterije u nosu

Bakterije u nosu su veoma ;esta pojava.Nazalni vestibulitis je bakterijska infekcija vestibuluma nosa (nosnog predvorja, regije uz sami otvor svake nozdrve), koju obično izaziva bakterija zlatni stafilokok, odnosno stafilokokus aureus (lat. Staphylococcus aureus). Nastaje kao posledica čačkanja ili prekomernog izduvavanja nosa i zbog nje se javljaju neprijatne kraste a posle njih i ranice kada one počnu da otpadaju. Delotvorna sredstva za lečenje su antibiotici bacitracin ili mupirocin, u obliku masti koja se nanosi topički (lokalno) tokom 14 dana.

Nazalni furunkuli, odnosno čirevi u vestibulumu nosa (predvorju nosa) obično su stafilokokni; mogu da prerastu u proširenu potkožnu infekciju vrha nosa, poznatu kao celulitis. Leče se sistemskim antistafilokoknim antibioticima ( tj. cefaleksin od 500mg, 4 puta dnevno), kao i vlažnim toplim oblogama (3 puta dnevno, u trajanju od 15 – 20 minuta) i lokalnom primenom mupirocin masti. Furunkuli se rasecaju i dreniraju (u medicinskoj ustanovi), kako bi se sprečio lokalni tromboflebitis (zapaljenje površinskih vena) i tromboza kavernoznog sinusa (začepljenje velike vene na bazi mozga), koja može da bude njegova posledica.

Lečenje infekcije meticilin rezistentnim s. aureusom stečene u zajednici (MRSA stečen u zajednici) trebalo bi da se odredi na osnovu rezultata ispitivanja kulture i osetljivosti (antibiogram) soja bakterije. Protiv većine sojeva obično su delotvorni antibiotici klindamicin, trimetoprim/sulfametoksazol i doksiciklin.


Rak nosa

rak nosa simptomi

Stvrdnute, velike kraste u nozdrvama, koje ne reaguju na tretman mogu ukazivati na rak nosa. U druge simptome ove vrste kancera spadaju: pritisak u sinusima, krvarenje iz nosa, curenje nosa, trnjenje lica, peckanje lica i bol ili pritisak u ušima.


Rinitis

Suve krastice u nosu koje nikako ne prolaze mogu biti simptom rinitisa. Ako se zbog rinitisa stvore ranice, obično su neprijatnog mirisa.


Sinusitis (upala sinusa)

kako izleciti upalu sinusa

Kada sinusi oteknu, između njih počinje da se nakuplja tečnost i u njoj ostaje zarobljena prašina druge nečistoće koje mogu dovesti do pojave ranica. Tako se stvaraju ranice i kraste u nosu kod osoba sa sinusitisom.


Duža upotreba kapi za nos

Duže korišćenje kapi i spreja za nos može izazvati preteranu suvoću u nosu, što obično izaziva pucanje sluzokože i stvaranje rane. Da se ovo ne bi dešavalo, koristite slani rastvor uz sprej na nos, kako bi nozdrve ostale vlažne.


Suv vazduh

Sluzokoža u nosu se brzo isušuje zbog prolaska vazduha, bez obzira na to što mukus iz nosa neprekidno vlaži sluznicu. To posebno važi za uslove u kojima je vazduh veoma suv. Tada dolazi do isušivanja mukozne membrane i pojavljuju se kraste i ranice. Suv nos obično boli i stvaraju se tvrde kraste koje dodatno iritiraju membranu. Suv vazduh može pogoršati stanje kod postojećih bolesti nosa.


Prašina

UPALA SINUSA

Prašinu obično zadržava mukus i bez problema je kasnije izbacujemo. Međutim, ponekad mnogo prašine doslovno začepi nos. U zavisnosti od vrste prašine, ona može dovesti do povrede same sluznice ili do upale u nosu. To se najčešće javlja u industrijskom okruženju, kada se ne koriste zaštitne maske za lice.


Čačkanje nosa

Čačkanje nosa je čest uzrok za ranice i kraste u nosu kod dece. Na prstima živi mnoštvo bakterija, posebno ispod noktiju. Ove bakterije tako dospevaju u nos  dece i izazivaju infekciju i folikulitis. Agresivnije čačkanje nosa dovodi do ozlede sluznice u nosu i može izazvati upalu. Stanje se pogoršava kod dugačkih, grubih i prljavih noktiju.


Folikulitis

Folikulitis je upala folikula dlake, koja se obično javlja zbog infekcije. Staphylococcus aureus je bakterija koja najčešće izaziva folikulitis. Ona može inficirati folikule dlaka u nosu. U zavisnosti od intenziteta infekcije, javljaju se osetljive i bolne ranice u nosu koje na kraju pucaju i tada curi gnoj. I na samoj koži se mogu javiti lezije.


Alergije

Alergisjka reakcija se javlja kada naš imuni sistem daje jak odgovor na objektivno bezazlenu supstancu. Alergije obično podrazumevaju upalu sluznice u nosu. Alergijski rinitis je često oboljenje i podrazumeva zapušen nos, kijanje i curenje iz nosa. Ova rekurentna ili trajna upala povećava rizik od infekcija nosa. Neprekidno brisanje nosa pogoršava upalu pa se na kraju javljaju kraste u nosu.


Kako se uspostavlja dijagnoza kod krasti u nosu?

upala sinusa kod dece

Ako imate bolne kraste ili rane u nosu koje ne zarastaju čak ni posle nedelju dana uprkos lečenju, zakažite pregled kod lekara.

U ordinaciji, doktor će želeti da zna sve o simptomima i prethodnim bolestima, a pored toga će obaviti pregled i uz pomoć lampe proveriti kakvo je stanje u nosu.

Ako sumnja na infekciju, poslaće vas da izvadite krv i vidi šta kaže krvna slika. I u slučaju sumnje na herpes, potrebno je izvaditi krv.

Ukoliko lekar sumnja na hroničan problem, poput sinusitisa, može vas uputiti na specijalistu za uho grlo i nos. Ako kraste u nosu ukazuju na rak, otorinolaringolog će uraditi biopsiju kraste.Rak nosa se javlja uglavnom samo kod odraslih.


Lečenje

Nema nekog konkretnog leka za ranice u nosu. Lečenje će zavisiti od toga šta ih je izazvalo. Antibiotici se koriste za lečenje infekcija, kortikosteroidi kod hroničnih upala koje se javljaju kod alergija i autoimunih reakcija, antihistaminici za lečenje alergija i dekongestanti protiv zapušenog nosa.

U tretmane za kraste i rnice u nosu spadaju:

  • lokalno nanošenje antibakterijskih i anestetskih krema i masti, koje ubrzavaju zarastanje, sprečavaju infekciju i ublažuju bol
  • pijenje antivirusnih lekova, u slučaju herpesa i HIV-a
  • lekovi protiv alergije, koji se piju svakog dana
  • oralni antibiotici za infekciju sinusa

Nekoliko jednostavnih stvari vam može ublažiti simptome i sprečiti ponovnu pojavu ranica u nosu.


Prirodni lekovi

Pre nego što odmah odete kod lekara možete isprobati neki prirodni lek za ranice i kraste u nosu.Ako nema poboljšanja javite se lekaru.

1. Vazelin

vazelin

Umesto da pokušavate sami da skinete kraste, možete ih namazati vazelinom koji će ih omekšati i kraste će same otpasti. Tako ćete sprečiti ponovnu pojavu ranica, koje se stvaraju grebanjem i skidanjem kraste. Vazelin ublažava suve kraste koje nastaju zbog lupusa i suvog vazduha.


2. Ovlaživač vazduha

Koristite ovlaživač vazduha kako biste sprečili da vam suv vaduh ošteti sluzokožu u nosu.


3. Slani rastvor

slana voda

Neki ljudi koriste slani rastvo za uklanjanje krasti i umirivanje zapušenog nosa.

U jednoj čaši vode razmutite kafenu kašičicu kuhinjske soli. Zatim ušmrknite malo rastvora i pokušajte da ga zadržite u nosu par sekundi. Zatim se nagnite nad lavabo i pokušajte da izbacite tečnost iz nosa.


Ranice u nosu koje ne prolaze

U nekim slučajevima, ranice u nosu ne prolaze ili se neprekidno javljaju.

Njihov uzrok može biti neprestano čačkanje nosa, stafilokokne infekcije, a u nekim slučajevima i rak. Velike ranice neprijatnog mirisa koje ne prolaze su simptom rinitisa.

Najbolje je da se obratite lekaru kako bi on utvrdio o čemu je reč.

Kao što smo već pomenuli lečenje će opet zavisiti od uzroka i može podrazumevati upotrebu antibiotskih krema, operaciju, antiseptičke kreme i slane rastvore. Veoma je važno da vam lekar preporuči adekvatno doziranje takvih krema i kapi.

Kakva je prognoza za oporavak krasti u nosu?

Iako mogu biti neprijatne, kraste u nosu treba samo pustiti da zarastu. Čačkanje kraste može samo da izazove krvarenje, što dalje uzrokuje stvaranje novih ranica i tako u krug. Većina krasti u nosu će brzo zaceliti. Većina simptoma nestaje brzo po početku lečenja.


Da li se pojava krasti u nosu može sprečiti?

Većina krasti u nosu se može sprečiti. Nozdrve treba da budu vlažne, a u tome vam mogu pomoći slani rastvor ili vazelin. Vlažnost nozdrva je posebno važna ukoliko je vazduh koji najčešće udišete inače suv (na poslu, kod kuće…) i naravno, probajte da izbegavate ikakve povrede (uključujući čačkanje nosa).

Da biste sprečili sinusitis i alergije na polen, uzimajte lekove za alergiju i lekove na recept koje ćete dobiti od svog doktora.