Psorijaza: Lečenje, ishrana, prirodni lekovi (čaj, soda bikarbona, kokosovo ulje)

psorijaza

PSORIJAZA je hronična, upalna bolest kože. Smatra se da genetika igra važnu ulogu u njenom razvoju. Plak psorijaza je najučestaliji oblik psorijaze.

Gojaznost, dijabetes i srčana oboljenja su česti kod osoba sa psorijazom. Ona se često javlja nakon nekog “okidača” iz okruženja.

Simptomi i znaci psorijaze su crven, perutav plak koji svrbi i ispupčena koža koja se obično javlja na kolenima, laktovima i vlasištu.

U nastavku saznajte šta je psorijaza i kako se leči…

psorijaza simptomi


Šta je psorijaza?

Psorijaza je nezarazno, hronično oboljenje kože koje izaziva pojavu plaka i zadebljale, perutave kože. Perutanje kože se javlja zbog prebrze proliferacije kožnih ćelija. Ta proliferacija je rezultat inflamatornih hemikalija koje stvaraju T-limfociti. Psorijaza obično zahvata kožu na laktovima, kolenima i vlasištu.

Bolest može biti blaga i zahvatati samo male delove kože, dok se u težim slučajevima deblji plak i crvenilo javljaju na čitavoj površini kože.

Psorijaza se smatra neizlečivom, hroničnom upalnom bolešću kože. Stanje se obično povremeno poboljšava i kasnije vraća na staro. Nije redak slučaj da se psorijaza spontano povuče i da godinama ostane u remisiji. Mnogi pacijenti primećuju da im se simptomi pogoršavaju tokom hladnih zimskih meseci.

Psorijaza se može javiti kod svakoga, bez obzira na pol, rasu i godine. Najčešće se javlja na početku odraslog doba. Mnoge osobe dosta pate zbog izgleda svoje kože. Osobe sa psorijazom imaju veći rizik od dijabetesa, povišenog sadržaja lipida u krvi, kardiovaskularnih i svih inflamatornih oboljenja. To utiče i na sposobnost organizma da se izbori sa upalama. Lečenje psorijaze zahteva timski rad nekoliko specijalista.


Šta izaziva psorijazu i koji su faktori rizika?

sta je psorijaza

Tačan uzrok psorijaze nije poznat. Smatra se da je reč o kombinaciji elemenata, gde spadaju genetska predispozicija i environmentalni faktori. Osobe sa psorijazom često imaju bliskog krvnog srodnika koji takođe ima psorijazu. Problemi sa imunim sistemom i kontrolom upale u organizmu takođe imaju uticaj na pojavu psorijaze. Od nedavno se smatra da i beta-blokatori mogu doprineti pojavi psorijaze. Uprkos intenzivnim istraživanjima koja traju duže od 30 godina, nije utvrđeno šta je tačan uzrok psorijaze.


Različiti tipovi psorijaze

Postoji nekoliko različitih tipova psorijaze: plak psorijaza (psorijaza vulgaris, najčešći oblik); psorijaza gutata (javlja se u vidu malih tačaka, nalik na kapi); obrnuta psorijaza (javjla se u pregibima na koži, ispod pazuha, u pupku, na preponama, intraglutealnoj brazdi) i pustularna psorijaza (mali, žuti čirevi).

psorijaza vulgaris
Psorijaza vulgaris

Kada se psorijaza javi na tabanima i dlanovima, to stanje se zove palmoplantarna psorijaza. Kod eritrodermske psorijaze je čitava površina kože zahvaćena bolešću. Osobe sa ovim oblikom psorijaze obično stalno osećaju hladnoću, a ako su pre pojave psorijaze imale problema sa srcem, može se javiti i kongestivna srčana insuficijencija.

psorijaza gutata
Psorijaza gutata

Psorijaza noktiju dovodi do pojave žutih noktiju sa tačkicama, te se zato često pogrešno postavlja dijagnoza gljivične infekcije noktiju.

Psorijaza vlasištamože biti toliko teška da izaziva opadanje kose, mnogo peruti i jak svrab.

Povezano> Psorijaza vlasišta: Simptomi, uzrok, lečenje


Psorijaza simptomi

psorijaza na rukama

Koji su znaci i simptomi psorijaze? Kako psorijaza izgleda?

Znaci i simptomi plak psorijaze su crvena ili ružičasta ispupčenja na koži koja podsećaju na naslage. Ova vrsta psorijaze se najčešće javlja na laktovima, kolenima i vlasištu i izazva jak svrab. Mada se ona može javiti na bilo kom mestu, najčešća je na mestima gde se često javljaju trenje i abrazija. Ako čupnete jednu od tih ljuspica, verovatno će se ispod nje pojaviti tačkica krvi. Ovo je specijalni dijagnostički znak kod psorijaze i zove se Aušpicov znak.

Na noktima na rukama i nogama se obično javljaju male rupice i/ili žućkasto smeđi nokti koji se odvajaju od nokatne ploče (distalna oniholiza). Psorijaza se ponekad pogrešno dijagnostikuje kao gljivična infekcija noktiju.

Simptomi psorijaze gutate su čvorići i male naslage plaka. Koža oko njih crveni, javlja se jak svrab, kao i perutanje kože koje se pojavljuje naglo i to na većem delu kože, često nakon neke infekcije grla.

Kod obrnute psorijaze se javljaju lezije na genitalijama i preponama. Psorijaza u vlažnim pregibima (pupak, intragrutealna brazda) često izgleda kao crveni, ravan plak bez mnogo perutanja. Zato se često pogrešno postavi dijagnoza gljivične infekcije, alergijskog osipa ili bakterijske infekcije.

Znaci i simptomi pustularne psorijaze su nagla pojava malih čvorića punih gnoja na grudima. Ovakvi pacijenti obično imaju neku drugu bolest i povišenu temperaturu.

Za psorijazu vlasišta je karakterističja pojava peruti i crvenila. Često je teško razlikovati psorijazu vlasišta i seboreju. Međutim, tretman je sličan kod oba oboljenja.

Saznajte više> Psorijaza na rukama i nogama lečenje


Simptomi psorijaze kod dece

psorijaza kod dece

Postoji nekoliko vrsta psorijaze koje se javljaju kod dece, i svaka ima svoje simptome. Najčešći simptomi psorijaze kod dece su:

  • izdignute površine kože koje su crvenkaste boje, pune peruti, zbog čega se nekad pomešaju sa osipom od pelena kod novorođenčadi
  • suva, ispucala koža koja krvari
  • svrab, bol i peckanje kože
  • zadebljanje noktiju na rukama i nogama
  • crvenilo u naborima i preklopima kože

Psorijaza je hronično oboljenje, što znači da verovatno nikada neće skroz proći. Takođe, u pitanju je oboljenje koje ima periode pojačane i smanjene aktivnosti. Kada je u jačoj fazi aktivacije, dete će imati više simptoma. Kroz par nedelja ili meseci, simptomi se mogu poboljšati ili nestati. Ovi ciklusi su potpuno nepredvidivi. Takođe, vrlo je teško znati koliko će simptomi biti jaki kada ciklus počne.

Kod neke dece, simptomi psorijaze mogu biti manje upadljivi i ne tako česti, kako postaju starija. Kod drugih se psorijaza nastavlja istim intenzitetom celog života.

Rano otkrivanje i dijagnoza psorijaze su ključni za zdravlje dece. Čim primetite simptome koji mogu biti izazvani psorijazom, idite kod vašeg pedijatra.


Ekcem i psorijaza

Ponekad je teško razlikovati ekcem i psorijazu. Tada se radi biopsija tkiva, kako bi se utvrdilo o čemu je reč. Ipak, i psorijaza i ekcem se leče na sličan način. Neki tipovi ekcema se mogu u potpunosti izlečiti, dok to sa psorijazom nije slučaj.


Može li psorijaza uticati na zglobove?

Da, psorijaza izaziva upalu zglobova kod jedne trećine pacijenata. Bol u zglobovima je ponekad i jedini problem, dok na koži nema simptoma. Bolest zglobova povezana sa psorijazom se zove psorijazni artritis. Upala se može javiti u bilo kom zglobu (artritis), ali se najčešće javlja u zglobovima šake, člancima i kolenima. Psorijazni artritis je upalna, destruktivna forma artritisa i mora se lečiti lekovima kako bi se sprečilo napredovanje bolesti.

Prosečna životna dob u kojoj se javlja psorijazni artritis je između tridesete i četrdesete godine. Simptomi se obično jave na koži, a zatim se javlja i artritis.

Slično> Psorijatični artritis


Da li se psorijaza može javiti na noktima?

psorijaza na rukama i nogama

Da, ponekad se psorijaza javlja i isključivo na noktima, mada je to redak slučaj. Obično se uporedo javljaju i simptomi vezani za kožu i zglobove. Psorijaza noktiju se jako teško leči. Tretman najčešće podrazumeva jače topikalne steroide koji se mažu na deo oko nokta, injekcije steoida ili sistemski tretman, o kome će više reči biti u nastavku.

Povezano> Psorijaza noktiju


Kako se postavlja dijagnoza psorijaze?

psorijaza na laktovima

Dijagnoza psorijaze se postavlja na osnovu simptoma, fizičkog pregleda i pregleda lične i porodične anamneze.

Ponekad je neophodno uraditi i pregled tkiva pod mikroskopom.


Da li je psorijaza prelazna?

Ne psorijaza nije prelazna. Psorijazu ne možete dobiti od nekoga niti je preneti nekome, čak ni preko direktnog kontakta.


Da li je psorijaza nasledna?

Mada psorijaza nije prelazna, postoji nasledna sklonost ka tom oboljenju. Zato je porodična anamneza bitna kod postavljanja dijagnoze.


Psorijaza lečenje

Koji specijalisti leče psorijazu?

Dermatolozi su specijalisti za lečenje psorijaze (odnosno, svih kožnih oboljenja), a reumatolozi leče zglobove i bolesti zglobova, uključujući psorijazni artritis.


Kako se leči psorijaza?

pustularna psorijaza na rukama
pustularna psorijaza na rukama

Postoji dosta efikasnih tretmana za lečenje psorijaze. Terapija se uvek određuje individualno i zavisi od vrste psorijaze, intenziteta simptoma i toga koliki je deo kože zahvaćen.

U blažim slučajevima, kada psorijaza zahvata manje od 10 procenata od ukupne površine kože, prepisuju se samo topikalni lekovi: losioni, kreme i sprejevi. Ako postoji mali i “uporan” plak, može se dati manja doza steroida direktno u kožu a tu su i brojni prirodni lekovi.

U srednje teškim i teškim slučajevima, topikalni lekovi nisu efikasni ili nisu praktični. Tada se obično preporučuje terapija UV zracima ili sistemska terapija (pilule, injekcije). Međutim, lekovi za unutrašnju upotrebu nose sa sobom i veći rizik. Pošto se psorijazni artritis ne može lečiti kremama i losionima, obično su neophodni lekovi kako bi zaustavili napredak bolesti i trajno oštećenje zglobova.

Veoma je važno da znate koja su neželjena dejstva lekova koje pijete. Takođe, nijedan lek za psorijazu nije 100% efikasan kod svakog pacijenta niti 100% bezbedan za upotrebu. Lekar će detaljno razmotriti vaše stanje i u skladu sa tim preporučiti terapiju. Uvek se razmatraju potencijalni rizici i prednosti lekova u svakom individualnom slučaju. Čak i dva pacijenta sa istim simptomima mogu imati potpuno drugačiju reakciju na lečenje.

Da bi se smanjile nuspojave lekova, oni se menjaju na svakih šest do dvadeset i četiri meseca.   Osobe koje koriste jače steroide da bi lečile psorijazu koja je zahvatila veći deo kože obično moraju na neko vreme da prestanu da koriste takve kreme i pređu na drugačiju terapiju.

Kako izlečiti psorijazu ?

Već smo pomenuli da nije moguće izlečiti psorijazu ALI se ona može uspešno kontrolisati.Promene na koži se mogu ukloniti ali to neće izlečiti psorijazu, jer se ona uvek ponovo vraća.Da bi što duže održavali kožu u normalnom stanju morate redovno da koristite lekove  a tu su brojni prirodni lekovi koji nisu skupi i ne izazivaju nuspojave.


Šamponi protiv psorijaze

Šamponi sa katranom su odlični u kontroli psorijaze na vlasištu. Svakodnevna upotreba ovakvog šampona je sjajna dodatna terapija. Postoji dosta šampona sa katranom koje možete kupiti bez lekarskog recepta. Nema saglasnosti oko toga koji šampon je bolji, odnosno svi se smatraju podjednako dobrima. U suštini, izbor šampona je pitanje ličnog izbora.


Psorijaza i ishrana

Postoji li ishrana protiv psorijaze?

Većina osoba koja boluje od psorijaze je gojazna. Pošto kod takvih pacijenata postoji predispozicija i za kardiovaskularna oboljenja i za dijabetes, preporučuje se da održavaju normalnu telesnu težinu. Mada nema dovoljno dokaza za to, mnogi lekari tvrde da mršaviji pacijenti bolje reaguju na terapiju.

Studije vezane za ishranu i psorijazu je pre svega jako teško uraditi i na kraju interpretirati rezultate, ali se smatra da ishrana koja sadrži dosta nezasićenih masnoća (maslinovo i riblje ulje) može pomoći kad je u pitanju lečenje psorijaze. Jedan primer takve ishrane je mediteranska ishrana.


Lečenje psorijaze prirodnim putem

Ako vas muči psorijaza, pokušajte da pronađete odgovore na ovaj problem u alternativnoj medicini i prirodnim lekovima.Nije moguće dati odgovor na pitanje koji je najbolji lek za psorijazu, jer sve zavisi od osobe do osobe.Na sreću za prirodno lečenje psorijaze postoji mnogo rešenja koja su obično svima dostupna i nisu skupa pa možete isprobati više njih kako bi došli do onoga što vam najviše odgovara.


Umirite rane prirodnim lekovima

Ublažite svrab i bol prirodnim lekovima koji se mažu direktno na kožu, umiruju je i smanjuju prisustvo psorijaze. Evo nekih prirodnih rešenja koje preporučuje Nacionalna fondacija za psorijazu:

  • aloe vera: uzmite gel direktno iz biljke, ili prirodne verzije proizvoda, poput aloe vrea krema, i mažite tri puta dnevno, kako biste ublažili perutanje, crvenilo i ljuspice na koži
  • jabukovo sirće: koristi se za svrab kože glave, razblaženo, ili prirodno, u zavisnosti od toga koliko vam je osetljiva koža
  • epsom soli: kada se epsom soli rastvore u kadi punoj vode, umiruju kožu koja je natečena i bolna od psorijaze. Sedite u kadi oko 15 minuta

Prirodni lekovi za psorijazu

Kupka sa ovsenom kašom

ovsena kasa

Ovsena kaša je puna vitamina i minerala kao što su selenijum, mangan i gvožđe, a oni su odlični za negovanje i oporavak oštećene kože. Iako postoji vrlo malo dokaza koji podržavaju ovu teoriju, ljudi koji su probali ovu kupku kao lek za psorijazu će vam potvrditi da ćete kupanjem u ovsenoj kaši umiriti crvenilo, svrab, otok i upalu izazvanu psorijazom.


Kokosovo ulje kao lek za psorijazu

kokosovo ulje

Kada imate psorijazu, koža se na pojedinim mestima peruta, ljušti i jako je suva.

Prilikom mazanja nekih lekovitih krema i masti, zna da bude još suvlja. Zbog toga, dermatolozi preporučuju pacijentima da mažu kožu sa kremama na bazi masti, kako bi ublažili suvoću kože.

Kokosovo ulje se može koristiti za negu kože, a ono će vam posebno pomoći u hladnim zimskim mesecima, kada je koža posebno osetljiva. Kokosovo ulje se može naći u mnogim prodavnicama zdrave hrane i drogerijama, ili kao samo ulje ili kao sastojak losiona i masti.

Ako vam se koža toliko peruta da imate velike površine suve kože koja se ljušti i podseća na krljušt, mažite kokosovo ulje direktno na nju, pošto ćete na taj način omekšati kožu i krljušt će sama otpasti.

Kokosovo ulje možete sipati i u kadu sa vodom i kupati se u njoj, umesto da pravite kupku sa ovsenom kašom.

Voda u kojoj se kupate ne sme biti vrela. Kada se brišete, važno je da ne trljate peškirom, nego da utapkavate vodu. Ako imate psorijazu, namažite kokosovo ulje na kožu čim izađete iz kade. Mazanje 2-3 puta na dan daje najbolje rezultate.


Lečenje psorijaze sodom bikarbonom

Da li soda bikarbona pomaže u slučaju psorijaze?

Jednom rečju- da. Soda bikarbona se zapravo, koristi za puno stvari osim za pečenje torti i kolača. Možete je koristiti za pravljenje domaćeg šampona za kosu, dezodoransa, i još puno toga.

Ali, pre nego što zamenite sve proizvode u kupatilu sa kutijom soda bikarbone, treba da znate da, i kao lek za psorijazu, soda bikarbona ima svoje granice.

Ona smanjuje svrab i crvenilo, ali nije dugoročno rešenje, niti je lek za ovo kožno oboljenje. A ako se nepravilno koristi za lečenje psorijaze, soda bikarbona može oštetiti kožu i napraviti više štete nego koristi.

Mane korišćenja soda bikarbone za lečenje psorijaze

Glavni rizik kod korišćenja soda bikarbone za lečenje psorijaze svodi se na pH. Vaša koža je prirodno blago kisela, i na skali je od 4,5 do 6,5 (pH skala je od 0 do 14 i od toga je 0 jako kisela, 7 neutralna, a 14 je jako bazna, tj. alkalna). Ova prirodna kiselost kože služi kao kiseli omotač, koji je jako koristan pošto onemogućava opstanak raznik gljivica, bakterija i plesni na koži.

Kada se soda bikarbona pomeša sa vodom, ima pH oko 8, što je, po onoj skali, alkalno. To nije dobro za opšte zdravlje vaše kože, pošto bazni proizvodi mogu oštetiti onaj kiseli omotač kože menjanjem bakterijske flore i promenom enzima na površini.

Oštećenje je još veće ako odlučite da iskoristite peskovitu teksturu kože i ispilingujete perutavu kožu od psorijaze. Na taj način ne samo da ćete oštetiti zaštitini kiseli omotač, nego ćete i isušiti kožu. Poslednja stvar koja vam treba u životu kada imate psorijazu je trljanje kože soda bikarbonom, pošto vam mogu ostati ranice koje definitivno nisu vredne to malo olakšanja koje ćete osetiti dok budete radili piling.

Dakle, da li to znači da soda bikarbonu ne treba da koristite za psorijazu? Ne baš. Samo nemojte preterivati i raditi piling. I koristite je samo povremeno za ublažavanje svraba i crvenila, kada ste već počeli da rešavate problem sa psorijazom.


Riblje ulje

Riblje ulje bogato omega-3 masnim kiselinama može se kupiti kao suplement, ali vaše telo će bolje absorbovati ovu esencijalnu masnu kiselinu za jačanje imuniteta i zdravlje kože, ako se uzima iz hrane. Ribe iz hladnih voda, kao što su losos, sardine, skuša i tunjevina su odlični izvori omega-3. Pokušajte da ih ubacite u ishranu 2-3 puta nedeljno, kako biste dobili najbolje rezultate za vašu kožu.

Ako želite da probate ovaj prirodan lek za psorijazu ali ne možete da jedete ribu, možete uzeti suplemente ribljeg ulja u većini prodavnica zdrave hrane i vitamina.


Kurkuma kao lek za psorijazu

kurkuma

Kurkuma – taj mirisni zlatni začin koji je popularan sastojak brojnih indijskih jela i istočne kuhinje – se dobija iz rizoma biljke Curcuma longa, koja pripada porodici đumbira.

Kurkumin – prirodni fenol koji se nalazi u kurkumi, je poznat po svojim antiupalnim dejstvima, i odličan je prirodan lek za psorijatski artritis. Ono što većina ljudi ne zna o kurkuminu jeste da on može da utiče na reakciju u genima, tj. da deluje na gene koji su odgovorni za upalni odgovor prilikom psorijaze.

Dodajte kurkumu u obroke kako biste uživali u bogatom ukusu, prelepoj boji i lekovitim svojstvima.


Da li postoji neki dobar čaj za psorijazu ?

Ginseng čaj

zen sen

Biljka ginseng (latinskog nazica Panax ginseng), poznata u narodu kao crveni ginseng, je važna lekovita biljka iz kineske tradicionalne medicine: koristi se za pročišćavanje krvi od toksina, sprečava oštećenja koja prave slobodni radikali, povećava proizvodnju crvenih krvnih zrnaca, jača imuni sistem i balansira narušeni odnos elektolita u telu uzrokovan vrućinom, hladnoćom i prevelikim fizičkim naporima. Naučnici iz Koreje otkrili su da ginsenosid Rh3 pomaže u kontroli ćelija koje izazivaju upalu kod hroničnih zapaljenja kože, kao što je psorijaza.

Ukus: jak, zemljan, metalan i gorak. Na ovaj ukus se, samo treba navići, a pomaže i ako stavite malo meda!

Zašto je ovaj čaj dobar za psorijazu: ginsenosid kao aktivni sastojak ovog čaja dokazano smanjuje iritaciju kože i pročišćava krvo od toksina, i jača imuni sistem.


Silmarin čaj za psorijazu

caj od sikavice

Smatra se da jedan od uzročnika psorijaze može biti višak toksina u jetri. Blaga detoksikacija, tj. pročišćavanje jetre sa pravim namirnicama može biti neophodno za pronalaženja balansa u telu i ublažavanje psorijaze. Hrana koja može imati takav, lekoviti efekat je silmarin. U pitanju je lekovito bilje koje se koristi više od 2000 godina za mnoge zdravstvene probleme uključujući bolesti jetre i bubrega. Aktivni sastojak u silmarinu koji pomaže kod psorijaze, latinskog naziva silymarin, je antioksidant i deluje antiupalno, a poboljšava i rast ćelija.

Ukus: silmarin čaj je opuštajući ali malo gorči pa ne prija baš svima, ali i ovde je med vrlo dobrodošao.

Zašto je ovaj čaj dobar za psorijazu: detoksikuje jetru, jača imuni sistem, moćan je antioksidant, ima antiupalna svojstva, sprečava aktivaciju T ćelija, koje su u vezi sa psorijazom.


Probiotici

probiotici

Probiotici su dobroćudne bakterije koje se nalaze u jogurtu, fermentisanoj hrani i suplementima. Stručnjaci se slažu da pravi balans bakterija u telu pomaže imunom sistemu da bude još jači. Pošto je psorijaza autoimuna bolest, probiotici mogu pomoći i ublažiti simptome psorijaze.


Soli iz mrtvog mora i slane kupke

gorka so

Mrtvo more, koje se nalazi u Izraelu, je česta destinacija za osobe obolele od psorijaze, zbog navodnih lekovitih svojstava.

Mrtvo more je puno soli i minerala, a njegovi prirodni atmosferski filteri prave zaštitu od UVB zraka.

Zbog toga se kupači mogu zadržavati u vodi mnogo duže, bez bojazni da će izgoreti.

Mrtvo more se sastoji od magnezijum hlorida, kalijum hlorida, natrijum hlorida, kalcijum hlorida, bromida, sulfata, nerastvorive vode i kristalizovane vode.

Magnezijum hlorid ubrzava metabolizam, koji je obično usporen kod ljudi koji imaju psorijazu (pošto imaju manjak magnezijuma).

Kalcijum hlorid pomaže u otčepljenju pora, te ih na taj način čistite od štetnih toksina koje upijamo kroz okruženje.

Natrijum poboljšava propustljivost kože i uklanja toksine.

Kalijum smanjuje zadržavanje vode u organizmu, a sumpor reguliše nivo šećera u krvi i metabolizaciju masti.

Bromid i cink deluju antiupalno.

Soli iz mrtvog mora vrše piling kože, poboljšavaju cirkulaciju, detoksikuju kožu i čine je propustljivijom.

Jedno od najboljih fizičkih i mentalnih dobrobiti soli iz Mrtvog mora je smanjenje stresa, koji značajno utiče na psorijazu.


Unosite dovoljno tečnosti

pijte vodu

Ovo je vrlo jasno i, koliko god delovalo lako i jednostavno, u pitanju je stvar koju je lakše reći nego učiniti. Većina ljudi koja ima problema sa dehidracijom – koju karakterišu zamor, zatvor, nestalan pritisak, česte glavobolje i naravno, suva koža – nije ni svesna da je najveći deo problema u tome što prosto, ne unose dovoljno tečnosti!


Opustite se

Stres je glavni okidač za mnoge bolesti, pa je to slučaj i kod psorijaze. Pred vama je nekoliko jednostavnih načina za opuštanje i umirivanje simptoma.

Idite na masažu jednom nedeljno. Ovo je odličan način za opuštanje i ne samo da pomaže u lečenju psorijaze, nego je odlično za um i telo. Čak i ako ne možete da priuštite sebi profesionalnu masažu dva puta mesečno, zamolite nekog prijatelja ili partnera da vam pomognu.


Kakva je dugoročna prognoza kod psorijaze? Koje su moguće komplikacije psorijaze?

Prognoza je obično jako dobra. Mada psorijazu nije moguće izlečiti, lako se može kontrolisati. Kao što smo već naveli, novija ispitivanja povezuju psorijazu sa drugim oboljenjima (gojaznost, dijabetes, srčana oboljenja) koja se takođe mogu kontrolisati.