Impetigo kod dece i odraslih (simptomi, terapija, koliko traje lečenje)

impetigo

IMPETIGO je veoma zarazna infekcija kože koja se najčešće javlja kod dece, mada se može javiti i kod odraslih. Prvi znak infekcije je crvena fleka na koži koja svrbi.

Ovo je najčešća bakterijska infekcija kože koja se javlja kod dece. Međutim, impetigo se može javiti i kod odraslih. Najčešće se javlja kod osoba koje žive u vlažnim i toplim uslovima, kao i kod onih koji borave ili rade sa mnogo drugih ljudi.

U većini slučajeva impetigo nije ozbiljno oboljenje i traje do dve nedelje. Ipak, u nekim slučajevima se mogu javiti i komplikacije, tako da vam lekar može prepisati mast na bazi antibiotika ili antibiotike za oralnu primenu.

Impetigo kod dece


Najvažnije činjenice o impetigu

Impetigo je bakterijska infekcija kože.Češće se javlja kod dece nego kod odraslih.

Dva oblika impetiga su nebulozni i bulozni impetigo.

Simptomi i znaci impetiga uključuju osip za koji su karakteristični:

 • mali plikovi
 • tamne krastice boje meda koje se javljaju nakon pucanja pustula

Impetigo je veoma zarazan i mogu ga izazvati bakterije stafilokoke i streptokoke.

Impetigo nije ozbiljna bolest i lako se leči topikalnim i oralnim antibioticima. Ožiljci se jako retko javljaju kada bolest prođe.


Šta je impetigo? Šta izaziva impetigo?

impetigo kod odraslih

Impetigo je zarazna, površinska infekcija kože koju izazivaju streptokoke (Streptococcus) i stafilokoke (Staphylococcus). Impetigo se najčešće javlja kod dece stare između dve i pet godina. Obično se prenosi ličnim kontaktom. Ranije je zvanično ime za ovu bolest bilo impetigo contageosum.

Retko korišćeno ime ecthyma je termin za osip sličan impetigu, ali takva infekcija prodire dublje u kožu. Terapija je slična kao i kod impetiga.

Povezano> Bakterijske infekcije kože i noktiju simptomi i lečenje


Kako bakterije prodiru u kožu?

koliko traje impetigo

Impetigo kod odraslih se najčešće javlja zbog ozlede kože, drugih kožnih oboljenja (npr. dermatitisa) i upale kože.

Deca se najčešće zaraze zbog posekotine, ogrebotine ili ujeda insekata, ali se infekcija može javiti i bez očiglednog oštećenja kože.


Kako se prenosi impetigo ?

impetigo terapija

Impetigo se prenosi direktnim kontaktom sa bakterijama.Osoba se može inficirati ako dodiruje stvari sa kojima je inficirana osoba bila u kontaktu (igračke, peškiri, odeća, posteljina). Inficirana osoba može lako preneti infekciju drugim ljudima.

Simptomi impetiga se javljaju četiri do deset dana nakon izlaganja bakteriji. Tokom tih nekoliko dana se infekcija može preneti drugim osobama, bez obzira na to što nema simptoma.

Deca imaju veći rizik od infekcije, jer im imuni sistem nije dovoljno razvijen.

Kada se simptomi impetiga pojave, najbolje je da ne idete na posao/u školu sve dok se lezije potpuno ne povuku ili 48 sati nakon početka terapija antibioticima.


Impetigo kod dece

impetigo lecenje

Impetigo se često javlja kod dece predškolskog i školskog uzrasta. Obično pogađa lice, vrat i ruke, a kod beba se može javiti i na zadnjici i nogama, oko pelena.

Oštećenja kože zbog posekotina, posekotina ili iritacije kože (npr. zbog kontaktnog dermatitisa).

Impetigo bolest se lako širi među decom. Da biste smanjili rizik, naučite dete da redovno pere ruke i da ne dodiruje ranice na koži. Redovno perite odeću, peškire i posteljinu.

Čim se primete simptomi impetiga kod detece, odmah treba otići kod lekara. Ako se ranice na zaleče nakon tri dana od početka terapija ili dete dobije temperaturu, odvedite ga ponovo kod lekara.


Impetigo simptomi

Glavni simptomi impetiga su crveni čirevi koji se pretvaraju u plikove, a zatim isušuju.Simptomi će zavisiti od vrste impetiga.


Vrste impetiga

Postoji dva glavna tipa impetiga: nebulozni i bulozni impetigo.

Nebulozni impetigo (impetigo contagiosa)

impetigo contagiosa slike
Impetigo contagiosa slike

Oko 70% slučajeva impetiga čini nebulozni impetigo.Oko usta i nosa, a ponekad i na rukama i nogama, se pojavljuju mali crvenkasti plikovi. Plikovi zatim pucaju, iz njih curi ili bistra tečnost ili gnoj i na kraju ostaje žućkasta krastica.

Kada se krasta osuši, ostaje crvenkast ožiljak koji se kasnije zaceli i ne ostaje trajni ožiljak.

Mada ove lezije nisu bolne, mogu jako svrbeti. Nikako ih nemojte dodirivati kako biste sprečili širenje infekcije na druge delove kože i na druge ljude.

U težim slučajevima, simptomi nebuloznog impetiga su teži, javljaju se i povišena temperatura i otečene limfne žlezde.

Bulozni impetigo

bulozni impetigo
Bulozni impetigo

Bulozni impetigo se javlja zbog jednog soja Staphylococcus aureus koji luči vrstu toksina koja loše utiče na kožu.Bulozni impetigo se obično javlja kod dece starije od 2 godine.

Ovaj toksin napada protein koji, uslovno rečeno, vezuje kožu. Čim dođe do oštećenja tog proteina, bakterija se brzo širi.

Simptomi su veliki plikovi koji se javljaju na grudima, nogama i rukama. Koža oko plikova je crvena i svrbi, ali ne boli. Lezije se brzo šire i plikovi pucaju, a zatim ostaje žućkasta krasta. Najčešće ne ostaje ožiljak.

Ni bulozni impetigo ne izaziva bolove, već samo svrab. Jako je važno da se plikovi ne češu.

Povišena temperatura i otečene limfne žlezde su česte kod ovog oblika impetiga.


Postavljanje dijagnoze

Impetigo je lako dijagnostikovati fizičkim pregledom. Lekar će vas verovatno pitati da li ste se nedavno posekli, ogrebali ili da li vas je ujeo insekt na tom mestu.Obično se isključuju drugi mogući uzroci simtpoma, npr. šuga.

Dalji testovi su potrebni u sledećim slučajevima:

 • simptomi su teški i rašireni na više delova tela
 • pacijent ne reaguje na tretman
 • infekcija se stalno vraća

Lekar će vam uzeti bris sa kože kako bi se utvrdilo koji mikrob izaziva impetigo i koji će antibiotici biti najefikasniji. Bris može pokazati i da li je prisutna i neka druga infekcija, npr. lišaj ili herpes zoster.

Ako se infekcija neprestano vraća, lekar će vam verovatno uzeti i bris iz nosa kako bi se utvrdilo da li bakterija koja stvara problem živi u nosu.

Saznajte više> Bakterije u nosu kod dece i odraslih (Streptokoka, Staphylococcus aureus, Moraxella)


Lečenje

Kako se leči i koliko traje impetigo?

Impetigo nije ozbiljna infekcija i lečenje nije komplikovano. U blažim slučajevima, infekcija se leči samo čišćenjem rana i korišćenjem melema na bazi antibiotika koje preporuči lekar. Kreme sa antibioticima koje se dobijaju bez recepta obično nisu efikasne.

U težim slučajevima, kada je infekcija raširena ili kada je reč o buloznom impetigu, potrebna je terapija antibioticima koji se uzimaju oralnim putem. Ponekad terapija nije efikasna, problem je to što je sve više vrsta bakterija stafilokoka razvilo otpornost na standardne antibiotike.

Zato se obično radi bris kako bi se preporučila odgovarajuća terapija za lečenje impetiga. Antibiotici koji se obično daju su derivati penicilina ili cefalosporina. Ako laboratorijski nalazi pokažu da je prisutna MRSA (meticilin-rezistentni Staphylococcus aureus) ili neka druga bakterija koja je otporna na većinu antibiotika, obično se prepisuju klindamicin ili trimetoprim-sulfametoksazol. Da bi se prepisao tretman, neophodno je uraditi laboratorijske testove.

Saznajte> MRSA bakterija je potencijalno smrtonosna: Ovo su simptomi infekcije i metode za lečenje


Da li impetigo ostavlja ožiljke?

Pošto su plikovi i kraste koje izaziva impetigo obično površinski, ožiljci se retko javljaju. Koža će još neko vreme biti crvena kada krastica otpadne, ali će se povući kroz nekoliko dana. Kada se koža zaceli, mažite kožu kremom za sunčanje kada izlazite napolje.


Moguće komplikacije

Komplikacije se javljaju u izuzetno retkim slučajevima, ali tada mogu biti ozbiljne. Ako se simptomi impetiga pogoršaju, obavezno se javite lekaru.

Moguće komplikacije su:

 • Celulitis: Ako se S. Aureus namnoži i prodre u dublje slojeve kože, više nije reč o impetigu, već o celulitisu. Koža postaje crvena i upaljena i javljaju se bol i povišena temperatura.
 • Psorijaza gutata: crvene, perutave fleke na koži se razvijaju na svim delovima tela. Ova bolest nije infektivna, ali se često razvija kod dece i tinejdžera nakon bakterijskih infekcija, pogotovo nakon infekcija grla.
 • Šarlah: ovo je retka bakterijska infekcija koju izaziva bakterija Streptococcus pyogenes. Simptomi su crvenkast osip po telu, mučnina, povraćanje i bolovi.
 • Bakteremija i sepsa: ovo je bakterijska infekcija krvi koja dovodi do povišene temperature, ubrzanog i plitkog disanja, povraćanja, zbunjenosti i vrtoglavice. Pošto ovo stanje može biti opasno po život, potrebno je odmah otići u bolnicu.
 • Poststreptokokni glomerulonefritis: reč je o infekciji malih krvnih sudova u bubrezima koje ponekad može biti i fatalno za odrasle osobe. Ova komplikacija je izuzetno retka. Simptomi su hipertenzija i mokraća veoma tamne boje. U slučaju ove komplikacije, neophodno je odmah otići u bolnicu.

Lečenje impetiga prirodnim putem

Impetigo nije ozbiljno oboljenje. Ako ga primetite na vreme i počnete lečenje, neće vam biti potrebni antibiotici.

Prirodni lekovi koje ćemo nabrojati u nastavku su podjednako bezbedni i za decu i za odrasle.

Ehinacea

ehinacea

Ova biljka ljubičastog cveta se od davnina koristi za lečenje bakterijskih infekcija. Ona istovremeno hidrira kožu i jača imuni sistem.

Kako se koristi?

Napravite pastu od smrvljene ehinacee i vode. Nanesite je na plikove i nakon 15 minuta isperite toplom vodom.


Tople obloge

hladan oblog

Tople obloge su nezaobilazni deo kad je u pitanju lečenje impetiga.Toplota onemogućuje širenje bakterija. Topla voda će smanjiti broj bakterija i očistiti kožu.

Kako se koristi?

Potopite manji peškir u toplu vodu. Iscedite ga i stavite kao oblogu. Ponavljajte postupak nekoliko puta dnevno.


Beli luk

Uz beli luk, na lezijama će se brzo stvoriti krasta.Beli luk je fantastičan lek protiv bakterija i bezbedan je i za decu. Beli luk će ublažiti bol, otok i svrab. Zahvaljujući svom aktivnom sastojku alicinu, on ublažava infekcije stafilokokama i streptokokama kakva je i impetigo.

Kako se koristi?

 • Izmešajte dve kašike maslinovog ulja sa izgnječenim čenom belog luka. Namažite ovom pastom mesta na kojima se javila upala.
 • Druga opcija je da jedete svež beli luk ili da ga dodajete u jela.
 • Ako želite da stavljate beli luk na kožu, oljuštite ga i izgnječite u presi za luk. Nanosite ga na kožu nekoliko puta na dan.

Kurkuma

kurkuma

Kurkuma je odličan prirodni lek za infekcije kože. Mnogobrojna naučna ispitivanja su pokazala da ovaj začin efikasno ublažava upalu na koži i da deluje kao antiseptik zahvaljujući svom aktivnom sastojku kurkuminu.  Kurkuma dodatno jača imuni sistem i on se lakše bori sa infekcijama.

Kako se koristi?

Svakodnevno pijte po čašu mleka sa kurkumom i ubacujte ovaj začin u jela.


Esencijalno ulje čajevca

Esencijalno ulje čajevca je najbolji prijatelj vaše kože i to sa dobrim razlogom. Ono ima jako antibakterijsko dejstvo i ublažava upalu na koži.Kad se javi imetigo kod odraslih, esencijalno ulje čajevca će uništiti sve bakterije i umiriti otok.

Kako se koristi?

Ubacite nekoliko kapi esencijalnog ulja čajevca u jednu supenu kašiku maslinovog ulja. Namažite problematična mesta na koži ovom mešavinom. Isperite čistom vodom nakon 15 minuta.


Prevencija

Dobra higijena je najbolji način da smanjite rizik od impetiga. Ako se posečete, ogrebete ili vas ujede insekat, odmah dobro očistite to mesto kako biste smanjili rizik od upale.

Ako neko u vašoj porodici ima bolest impetigo, nemojte dodirivati njegove stvari.Impetigo kod odraslih se najčešće javlja tokom negovanja obolelog deteta.

Ovi saveti će vam pomoći da sprečite širenje infekcije:

 • perite problematična mesta na koži blagim sapunom i tekućom vodom, a zatim ih pokrivajte sterilnom gazom
 • nemojte dodirivati čireve
 • svakodnevno perite odeću, peškire i posteljinu na najmanje 60°C
 • kada mažete neki antibiotik, koristite rukavice i temeljno perite ruke nakon toga
 • secite nokte kako biste sprečili češanje
 • što češće perite ruke
 • budite izolovani dok se infekcija ne povuče

Da biste sprečili ponovnu pojavu infekcije, obavezno je lečenje svih kožnih oboljenja (ekcem i slična).