Bakterijske infekcije kože i noktiju (bakterija na koži i noktima)

bakterije na kozi

Infekcije kože, bilo da ih izazivaju gljivice ili bakterije, veoma su rasprostranjenje. One ne biraju ni pol ni starost, a znaju biti vrlo uporne i neprijatne po obolelog. Svrab, neprijatni mirisi, crvenilo na koži, ljuštenje, sve su to simptomi koji prate pomenuto stanje kože.

Koža je naš najveći organ koji nas štiti od negativnih spoljašnjih uticaja. Međutim, baš zato što je koža prva na udaru kada je reč o sprečavanju patogena da dospeju u organizam, podložna je infekcijama. Infekciju kože mogu izazvati bakterije ili gljivice, a redovna pravilna nega tela, baš kao i nega lica, mogu sprečiti pojavu ovih kožnih bolesti. Ipak, kada dođe do oboljenja kože, neophodno je da se u vezi sa lečenjem posavetujete sa dermatologom. A evo kako infekcije kože nastaju i kako se leče.

BAKTERIJE

Bakterije su najstariji i najbrojniji organizmi na planeti. To su jednoćelijski organizmi vidljivi pod mikroskopom. Bakterija ima svuda i korisne su jer učestvuju u različitim hemijskim procesima. Međutim, oko stotinak vrsta su patogene bakterije. Iako mnoge bakterije žive na koži, u normalnim uslovima one ne uzrokuju infekciju. Međutim, kada dođe do bakterijske infekcije kože, one se mogu manifestovati od akni do opasnih stanja (kao što je ljuštenje kože izazvano stafilokokom).Bakterijske infekcije kože češće se javljaju u detinjstvu, ali do njih može doći u bilo kojoj starosnoj dobi. Više vrsta bakterija može da izazove infekciju kože, a najčešće su to piogene bakterije – one koje dovode do stvaranja gnoja:stafilokoke i streptokoke,dok se u bolnicama ili domovima za negu, kao i tokom plivanja ili radova u bašti, mogu javiti infekcije kože izazvane ređim vrstama bakterija. Koža se može inficirati bakterijom kada je oštećena, bilo da je do toga došlo usled fizičke povrede (ogrebotina, ujed insekta) ili pod uticajem sunčevih zraka.

Ektima – Ecthyma                                                                                                        Ektima je streptokokna infekcija kože, a javlja se sa gornje strane zgloba šake, na potkolenicama i stopalima, a ređe na glavi, trupu i butinama, kako kod dece, tako i kod odraslih. Do njene pojave dolazi najčešće u tropskim područjima usled uboda insekta ili ogrebotine, ali i usled upale folikula dlake.

6

Erysipelas – Erizipel – crveni vetar                                                                                   Erizipel je upalno streptokokno oboljenje koje se najčešće javlja na nogama ili glavi. Prenosi se kontaktom sa obolelom osobom, a manifestuje kao crveni otok i može dovesti do porasta temperature. Češće oboljevaju novorođenčad i starije osobe.