Sindrom nemirnih nogu: 15 saveta pomoću koji ćete smiriti nemirne noge

sindrom nemirnih nogu lecenje

Niste umišljali, sindrom nemirnih nogu zaista postoji iako ga povezuju sa mnogim drugim dijagnozama. Saznajte zbog čega nastaje i kako da umirite simptome.

Postoje ljudi koji vrlo često pate od ovog simptoma, ali mnogi od nas ga dožive povremeno, samo što to pipišemo nekoj drugoj dijagnozi ili jednostavno nervozi, nesanici, nemiru.

Reč je o neobičnom osećaju u nogama (ponekad i rukama), koji nas tera da automatski pomeramo noge ili da ih trljamo jednu o drugu. Ovo može biti povezano sa grčevima.

Zbog toga su “oboleli” nemirni, obično nenaspavani i umorni tokom dana. Javlja se i anksioznost, nervoza i loša koncentracija.

Dijagnoza

Ovaj problem može da pogodi jednako i žene i muškarce, pa i decu, koja to doživljavaju kao bol u nogama. Ne postoji tačan način da se uspostavi dijagnoza za sindrom nemirnih nogu, ali se obično obraća pažnja na određene simptome.

  1. Neizdrživa potreba da pomerate noge, koju opisuju kao želju za istezanjem ili “treskanjem” nogu, masažom, vežbom “vožnja bicikla” ili kao bolnu.
  2. Obično se dešavaju u periodima mirovanja (kada sedite, ležite, gledate TV ili pred spavanje ili u sred sna, kada su simptomi najintenzivniji)
  3. Olakšanje, delimično, nastupa kada oboleli počne da pomera noge, da hoda ili da radi bilo koju drugu sličnu fizičku aktivnost

Može se dogoditi bez nekog posebnog razloga ili može biti povezano sa nekim obolenjem – parkinsonovom bolešću, moždanim udarom, otkazivanjem srca, varikoznim venama ili korišćenjem nekih lekova, poput onih koji se koriste protiv povraćanja ili alergija. Zanimljivo je da 60 odsto onih koji pate od ovog sindroma imaju nekog u porodici koji je imao isti problem.

Javlja se, veruju neki stručnjaci, zbog opadanja nivoa dopamina u mozgu. Nedostatak gvožđa ili anemija mogu biti takođe uzrok, jer je gvožđe potrebno za formiranje dopamina u mozgu.