Bakterije u nosu kod dece i odraslih (Streptokoka, Staphylococcus aureus, Moraxella)

bakterije u nosu

Bakterija u nosu kod dece je česta pojava, mada se neretko javljaju i bakterije u nosu kod odraslih osoba. U ovom slučaju obično mislimo na streptokoke, stafilokoke, kao i na neke druge bakterije koje su prisutne u respiratornom traktu (uključujući Haemofilus influenzae, Moraxella catharalis i druge).

Kada su u pitanju bakterije u nosu kod odraslih simptomi ne moraju da budu prisutni. Dakle, osoba ne mora da ima nikakve tegobe i neće znati da ima bakteriju u nosu sve dok ne uradi bris nosa iz nekog razloga (npr. za sanitarnu knjižicu).

Međutim, kada se simptomi ipak jave, oni obično uključuju zapušen nos, sekret iz nosa i osetljivost nosne sluznice. Ovo se lako može zanemariti i povezati, na primer, sa skorijom prehladom. Osoba obično nema povišenu telesnu temperaturu i oseća se dobro, ima uobičajen apetit.

Bakterije u nosu kod dece često izazivaju neugodne simptome poput upornog curenja nosa, zapušenog nosa i žućkastog ili zelenkastog sekreta iz nosa.

Kada bakterije iz okolne sredine uđu u nos, one imaju izuzetno povoljnu podlogu za svoj rast i razmnožavanje, budući da je nosna sluznica vlažna.

Bakterije u nosu se naročito šire među malom decom u vrtićima i drugim kolektivima, a poznato je da deca često ”čačkaju” nos prljavim rukama, što pospešuje širenje infekcije.


Bakterija streptokoka u nosu

Streptococcus pneumoniae u nosu se često može izolovati, naročito kod dece. Poznato je da može da se nađe i streptokoka u grlu (strep grlo ili gnojna angina), što samo govori da je ova bakterija često zastupljena u delovima respiratornog trakta. Kada se nađe bakterija streptokoka u nosu, simptomi ne moraju uvek da budu prisutni, mada se mogu javiti upala nosne sluzokože, curenje nosa i žućkast sekret iz nosa. Budući da deca imaju tendenciju da ”čačkaju” nos prljavim rukama, ova infekcija je naročito zastupljena kod dece.


Staphylococcus aureus u nosu

 UPALA SINUSA

Stafilokoke u nosu su uobičajena pojava. Bakterija Staphylococcus aureus u nosu, poznata i kao zlatni stafilokok, može da izazove i neke simptome koji se nalaze na mestima daleko od nosa.

Zlatni stafilokok u nosu može biti u kombinaciji sa drugim simptomima na udaljenim mestima.


Stafilokoka u nosu – lokalni simptomi

Kolonizacija nosa sa S. aureusom ne uzrokuje aktivnu infekciju ili lokalne simptome. Prave nazalne infekcije, kao i kod S. aureusa, su generalno sekundarne infekcije nakon prehlade, gripa, operacije, upale ili druge traume na nosnim membranama koje menjaju normalnu prvu liniju odbrambenog filtriranja obezbeđenog nazalnim prolazima. Bakterije, poput S. aureusa, koje normalno samo kolonizuju nazalne prolaze, mogu aktivno da napadnu lokalno tkivo i množe se, što izaziva imunološki odgovor.

Prisustvo žute do zelene sluzi u nosnom sekretu i grlu je indikacija aktivnog imunološkog odgovora. Drugi simptomi su nazalno zagušenje ili zapušen nos, bol u grlu, kašalj, groznica i bol nosnih membrana. Sa daljom invazijom i upalom, uključuju se sinusi, što dovodi do glavobolje, groznice, drhtavice, pritiska duž sinusnih šupljina (čelo, ispod očiju). Glavobolje tipično menjaju intenzitet sa položajem i nestaju kratko nakon što ustanete iz kreveta.


Moraxella catarrhalis u nosu kod dece

 Moraxella catarrhalis

Moraxella catarrhalis bakterija (poznata i kao Branhamella catarrhalis) je gram negativna aerobna diplokoka koja je obično prisutna u respiratornom sistemu. Zato je Moraxella catarrhalis u nosu kod dece neretko prisutna. Ova bakterija izaziva respiratorne infekcije, poput bronhitisa, laringitisa, upalu sinusa i upalu srednjeg uha, a postoji povezanost prenamnožavanja ove bakterije i sa bronhopneumonijom i hroničnom optruktivnom bolesti pluća.

Budući da su neki delovi ove bakterije otporni na penicilin, Moraxella catarrhalis se obično leči erotimicinom ili amoksicilinom.


Dijagnoza

Kako se vrši dijagnoza bakterija u nosu? Jedini pouzdan test za dijagnostikovanje bakterija u nosu jeste bris nosa. Na ovaj način se može utvrditi i koja je tačno bakterija odgovorna za infekciju. Bris nosa se izvodi u laboratoriji uz pomoć sterilnog štapića, uzimanjem uzorka sekreta iz nosa.


Lečenje

upala sinusa kod dece

Kada su u pitanju bakterije u nosu lečenje se odnosi na korišćenje odgovarajućih antibiotika – pri čemu treba napomenuti da se antibiotska terapija koristi samo ukoliko se jave simptomi poput povišene telesne temperature i drugih komplikacija.

Lekari imaju tendenciju da često prepisuju antibiotske kapi za nos ili mast za nos protiv bakterija – ali utvrđeno je da lokalna primena antibiotika za bakterije u nosu nije delotvorna, i povrh svega može imati i neželjena dejstva.

Kada se odredi tačan soj bakterija u nosu, lekar obično prepisuje antibiotik: nafcilin, cefalosporini, lekovi na bazi sulfonamida ili intravenski vankomicin.

Intravenski tretmani za bakterije u nosu koje izazivaju komplikacije se sve više sprovode, budući da neke bakterije (pre svega stafilokoke) postaju otporne na tradicionalne antibiotike.