Fromilid antibiotik namena, upotreba, doziranje

Antibiotik Fromilid

Sastav: Kada su u pitanju Fromilid tablete 500 mg, aktivna supstanca je klaritromicin. Jedna film tableta sadrži 500 mg klaritromicina.

Pomoćne supstance u jezgru Fromilid tablete uključuju: kukuruzni skrob; mikrokristalna celuloza (Avicel PH-101); mikrokristalna celuloza (Avicel PH-102); silicijum-dioksid, koloidni bezvodni; skrob, preželatinizovan; polakrilin-kalijum; talk; magnezijum-stearat.

Pomoćne supstance koje ulaze u sastav filma Fromilid tablete uključuju: hipromeloza (6cps); talk; titan-dioksid (E171); gvožđe(III)-oksid, žuti (E172); propilenglikol.

Fromilid antibiotik namena i upotreba

Fromilid (Klaritromicin) spada u grupu lekova koji se zovu antibiotici. Antibiotici zaustavljaju rast bakterija koje uzrokuju infekciju. Fromilid je lek obložen filmom sa produženim oslobađanjem, što znači da se lekovita supstanca oslobađa iz filmom obložene tablete polako u telu. Zbog toga se ovaj lek sa produženim oslobađanjem primenjuje samo jednom dnevno.

Fromilid (Klaritromicin) se koristi za lečenje:

  • plućne infekcije kao što su bronhitis i pneumonija;
  • infekcija grla i sinusa;
  • blage do umereno teške infekcije kože i mekih tkiva, kao što su:
  • folikulitis (zapaljenje korena dlake),
  • celulitis (zapaljenje potkožnog tkiva) i erizipela (erizipelas je kožna infekcija koju karakteriše crvenilo kože).

NE koristite ovaj lek ako:

– Ako mislite da ste alergični na klaritromicin ili bilo koji drugi lek u klasi makrolida kao što su eritromicin i azitromicin ili bilo koji drugi sastojak leka Fromilid;

– Ako već uzimate neki od ovih lekova:

  •   terfenadin,
  •   astemizol (koji se koristi za lečenje alergija),
  •   cisaprida ili pimozida, jer ovi lekovi u određenim slučajevima mogu izazvati ozbiljne srčane  aritmije;

– Istovremeno sa ergotaminom ili dihidroergotaminom;

– Ako imate problema sa bubrezima, tj. ako imate kreatininski klirens manji od 30 ml/min.


Doziranje

Odrasli: uobičajena preporučena doza je 500 mg dnevno. Obično trajanje terapije je 7 do 14 dana. U slučaju teških oblika infekcije, vaš lekar može povećati dozu na 1.000 mg dnevno (2 tablete). Klaritromicin treba uzimati sa obrokom, ne žvakati, progutati celu tabletu!

Doziranje kod pacijenata sa oštećenom funkcijom bubrega: Klaritromicin nije prilagođen za upotrebu kod pacijenata sa oštećenjem bubrega (klirens kreatinina manji od 30 ml/min ).


Lek Fromilid za decu

Deca starija od 12 godina: primenjena doza je ista kao kod odraslih.

Deca do 12 godina: Fromilid lek nije namenjen za upotrebu kod dece ispod 12 godina.


Fromilid u trudnoći

Ako ste trudni, nemojte uzimati ovaj lek ako se prethodno niste konsultovali sa svojim lekarom, jer bezbedna upotreba ovog leka tokom trudnoće nije utvrđena.

Dojenje

Ovaj lek prelazi u majčino mleko. Ako dojite ne treba uzimati Fromilid pre nego što se konsultujete sa svojim lekarom, pošto bezbednosna aplikacija ovog proizvoda kod dojilja nije utvrđena.


Neželjena dejstva

Fromilid (Klaritromicin) ponekad može izazvati stomačne simptome kao što su mučnina, povraćanje, bol u stomaku ili dijareja. Ponekad može doći do utrnulosti, peckanja ili paljenja u nekim delovima tela. Zabeležena je glavobolja, bol u zglobovima i mišićima i smanjena mišićna masa. Ako imate ozbiljnu i dugotrajnu dijareju koja se javlja tokom ili nakon uzimanja ovog leka, odmah se obratite lekaru.

Testovi krvi mogu pokazati povišene nivoe enzima jetre, ako imate ovaj test u toku primene ovog leka. Obično se enzimi vraćaju u normalu, pa verovatno nećete imati simptome ovih promena. Međutim, retko može prouzrokovati pojavu žutice i drugih bolesti jetre koje mogu biti ozbiljne i u retkim slučajevima sa fatalnim ishodom. Ukoliko primetite da koža i/ili beonjače počinju da žute, odmah obavestite lekara.

Takođe mogu da se jave problemi sa bubrezima, uključujući pojavu proteina u mokraći, a vrlo retko i bubrežna insuficijencija.

Povremeno, testovi krvi mogu pokazati smanjenje broja belih krvnih zrnaca (leukocita).

Prilikom primene Klaritromicina je primećena pojava alergijskih reakcija i osipa. U vrlo retkim slučajevima može doći do: teškoća u disanju, nesvestice i otoka lica i grla koji zahtevaju hitan medicinski tretman. Alergijske reakcije se po težini mogu razlikovati od blagog svraba i osipa do retkih veoma ozbiljnih stanja kao što je Stevens-Johnsonov sindrom (teška bolest sa pojavom rana na koži i mukoznoj membrani usta) i toksična epidermalna nekroliza (teška bolest i osip kože i sluzokože).

Pacijenti koji uzimaju Klaritromicin mogu ponekad osetiti čudan ukus u ustima, i promenu ukusa i mirisa. Međutim, ne bi trebalo da prestanete da uzimate lek jer su to samo prolazne promene. Vrlo je retka pojava promene boje zuba, ali u većini slučajeva ovaj problem se može rešiti profesionalnim zubnim čišćenjem od strane zubara.

Postoje izveštaji da klaritromicin uzrokuje oticanje i zatamnjenje jezika, inflamaciju i gljivične infekcije u ustima.

Takođe, može doći do vrtoglavice, gubitka ravnoteže, zbunjenosti, zvonjenja u ušima, nesanice, halucinacije, noćne more, gubitka osećaja stvarnosti i straha.

Međutim, gore pomenuta neželjena dejstva su kratkotrajna.

Iako vrlo retko, zbog niskog nivoa šećera u krvi dolazi do zamora i promena u raspoloženju i ponašanju u teškim slučajevima koji zahtevaju hospitalizaciju pacijenta. Ponekad se pacijentu mogu pojaviti na koži neočekivane posekotine, gde se teško zaustavlja krvarenje.

Veoma je retka pojava zapaljenja očiju, obično kod pacijenata koji koriste i lek Rifabutin.

Međutim, vrlo retko su primećene promene srčanog ritma, upala pankreasa i grčevi u mišićima.

Prilikom primene klaritromicina zabeležen je i gubitak sluha, koji je prelazan i postepeno se povlači nakon prekida upotrebe leka.

Većina ljudi ne doživljava uopšte neželjene efekte. Ako imate bilo koji od simptoma koji su postali problematični, ili obratite pažnju na nešto drugo što nije navedeno ovde, obratite se svom lekaru. Možda će vaš lekar odlučiti da vam da drugi lek.