Psorijaza vlasišta (na glavi) simptomi, uzrok i lečenje

psorijaza glave

Psorijaza na glavi – uzroci

U pitanju je oboljenje kože, koje se manifestuje kroz crvenilo, svrab i zadebljanje kože. Psorijaza se javlja na celom telu, najčešće na laktovima, ispod prevoja, na leđima, nogama, po glavi, pa čak i na noktima.

U većini slučajeva, ako imate psorijazu bilo gde na telu možete očekivati da će se pojaviti i psorijaza po glavi.

Sama psorijaza na glavi nastaje kada ćelije vaše kože počnu ubrzano da rastu. To dovodi do toga da ćelije kože rastu brže nego inače na određenom delu kože. Dodatne ćelije kože formiraju ljuspice i crvene mrlje koje svrbe i ponekad čak i bole.

Ovo je hronična bolest koja često dolazi i odlazi. Glavni cilj lečenja je da se spreči ubrzani rast ćelija kože.

Psorijaza vlasišta je uobičajen poremećaj kože koji stvara zadebljale, crvenkaste, često ljuskaste mrlje. Može se pojaviti kao jedna ili više mrlja, a može čak obuhvatiti i celo vlasište. Može se proširiti i na čelo, zadnju stranu vrata ili iza ušiju.

Psorijaza na glavi nije zarazno oboljenje, pa ga ne možete dobiti od nekog drugog, odnosno ne prenosi se!

Uzroci još uvek nisu poznati, ali veruje se da psorijaza na glavi nastaje kao odgovor tela na neki poremećaj imunog sistema. Takođe istraživanjem je dokazano da ukoliko imate nekoga u porodici sa psorijazom, postoji verovatnoća da će se javiti i kod vas, odnosno genetski je uslovljena.

Ono što je poznato to su takozvani ‚‚okidači”, psorijaze koji se mogu sprečiti. Neki od njih su:

 • Infekcije, kao što su streptokoka u grlu ili nosu i infekcija kože
 • Povrede kože, kao što posekotine ili ogrebotine, ugrizi buba ili teška opekotina od sunca
 • Stres
 • Pušenje
 • Velika konzumacija alkohola
 • Nedostatak vitamina D
 • Neki lekovi – uključujući litijum, koji se propisuje za bipolarni poremećaj, lekovi visokog krvnog pritiska kao što su beta blokatori, antimalarijski lekovi i jodidi

Psorijaza na glavi može biti blaga i gotovo neprimetna. Ali može biti i ozbiljna, trajati dugo i uzrokovati velike, ozbiljne rane. Intenzivan svrab može da utiče na vaš san i svakodnevni život, a češanje može dovesti do infekcija kože i gubitka kose.

Psorijaza na koži glave-simptomi

Simptomi blage psorijaze na vlasištu mogu uključivati samo blago, fino perutanje. Simptomi umerene do teške psorijaze vlasišta uključuju:

 • Ljuskanje poput peruti
 • Peckanje ili bol
 • Perutave, zadebljale crvene mrlje
 • Srebrno – bele mrlje
 • Svrab
 • Suvo, perutavo teme
 • Gubitak kose

Psorijaza vlasišta sama po sebi ne uzrokuje gubitak kose, ali češto ili grubo češanje, dodirivanje iritiranih mesta, grubi tretmani i stres koji prate psorijazu mogu dovesti do privremenog opadanja kose. Ovo se odnosi jednako i na žene i na muškarce. Srećom, vaša kosa obično raste ponovo nakon što se vaša koža očisti.

Ako imate bilo koji od ovih simptoma, obratite se svom lekaru ili dermatologu. On može jednostavno pogledati ili napraviti biopsiju kože kako bi se isključila slična stanja kao što je seboreični dermatitis.

Psorijaza lečenje

Jedno od glavnih pitanja koje vas sigurno muči ukoliko imate problem sa psorijazom jeste kako se liči psorijaza na glavi.

Tretmani psorijaze smanjuju upalu i čiste kožu. Tretmani se mogu podeliti u tri glavne vrste: topikalni tretmani, svetlosna terapija i sistemski lekovi.

Topikalni tretmani

Prva linija odbrane je tretman koji koristite direktno na vašoj koži: medicinski šamponi, kreme, gelovi, losioni, pene, ulja, masti i sapuni. Neke od ovih proizvoda možete nabaviti sami u apoteci, ali za one jače trebaće vam recept.

 • Kortikosteroidi, Ovi lekovi se najčešće propisuju za lečenje blage do umerene psorijaze. Smanjuju upalu i olakšavaju svrab i mogu se koristiti uporedo sa drugim tretmanima.

Dugotrajna upotreba ili prekomerna upotreba jakih kortikosteroida može izazvati stanjivanje kože. Lokalni kortikosteroidi mogu prestati sa dejstvom tokom vremena. Obično je najbolje koristiti topikalne kortikosteroide kao kratkotrajni tretman u toku upale.

 • Vitamin D, sintetički oblici vitamina D usporavaju rast ćelija kože. Ovi medikamenti služe za tretiranje blage do umerene psorijaze zajedno sa drugim tretmanima. Nalaze se u obliku kreme ili rastvora koje nanosite na teme i ostavljate preko noći.  
 • Tretman sa vitaminom A, dolazi u obliku kreme, pene ili gela. Ako ga koristite noću, stavite ga na čistu, suvu kožu i pustite da se osuši pre spavanja. Nanošenje hidratantne kreme nakon primene leka može da spreči isušivanje.
 • Salicilna kiselina, dostupna je bez recepta i na recept, salicilna kiselina pospešuje isušivanje mrtvih ćelija kože i smanjuje perutanje. Ponekad se kombinuje sa drugim lekovima, kao što su topikalni kortikosteroidi ili katran, da bi se povećala njegova efikasnost. Salicilna kiselina je dostupna u medicinskim šamponima i rastvorima za lečenje psorijaze vlasišta.
 • Katran. Dobijen od uglja, ugljeni katran smanjuje perutanje, svrab i upalu. Katran kamenog uglja može iritirati kožu. Ima jak miris i budite pažljivi, kod upotrebe zaštitite vašu odeću i posteljinu jer ostavlja fleke.