Psorijaza na rukama i nogama (simptomi, uzrok, lečenje)

Psorijaza je hronična, autoimuna kožna bolest koja izaziva iritacije i crvenilo na površini kože, a karakterišu je zadebljana crvenkasta koža sa belim flekama koje se ljuspaju. Veoma često je genetski uslovljeno oboljenje u čijem formiranju učestvuju nepoznati i različiti provocirajući faktori – psihološka trauma, infekcija ili lekovi. Pogađa muškarce i žene između 15 i 30 god. života, ređe kod dece i starijih osoba. Može imati blag, umeren ili težak oblik.

Postoji 5 osnovnih tipova psorijaze:

– Plak psorijaza (psoriasis’ plaque) – ovo je najčešći tip bolesti. Generalno zahvata laktove i kolena, ali može da zahvati nokte na rukama i nogama.

– Gutatna psorijaza (psoriasis’ guttata) – tačkasti oblik psorijaze. Uglavnom su lezije vidljive na većim površinama tela kao što su: skalp, torzo i ekstremiteti.

– Inverzna psorijaza (psoriasis’ inverse) – glatke crvene lezije u naborima na koži.

– Pustularna psorijaza – je redak oblik psorijaze, a karakterišu je gnojni čvorići na koži na bilo kom delu tela.

– Eritrodermijska (eritrodermična) psorijaza – generalizovana psorijaza, dovodi do upale i ljuspanja kože celog tela. Ovaj oblik može biti i fatalan jer ekstremna upala ometa organizam u regulisanju temperature.

LEKOVI ZA LEČENJE PSORIJAZE

Kortikosteroidi u obliku krema, gelova, pena, losiona i rastvora sa ili bez salicilne kiseline najčešće su prva terapijska linija posebno na pregibima ekstremiteta i genitalija. Često se kombinuju kortiko preparati sa vitaminom D3 ili sintetskim vitaminom A.

Retinoidi u terapiji psorijaze (etretinat acitretin) može se dati oralno u obliku kapsula, sam ili udružen s fotohemoterapijom. Primena retinoida kontraindikovana je u trudnoći ili kod žena koje planiraju trudnoću.

Inhibitori kalcineurina (lokalni imunomodulatori) – takrolimus i pimekrolimus efikasni su u lečenju psorijaze lica i predela kožnih pregiba.

Preparati na bazi ugljenog katrana u obliku losiona, kreme ili pene pripadaju grupi najstarijih lekova za lečenje psorijaze i mogu se kombinovati sa kortikosteroidima.

Primena ditranola u obliku gela u koncentracijama 0,5%, 1%, 2%  indikovana je za lečenje psorijaznih plakova sa jakom infiltracijom žarišta od 20 min do jednog sata. Potom se skida uljem, a zatim se bolesnik osvetljava rastućim dozama UV svetla.

Terapija svetlom (fototerapija) UVA i UVB zračenja su vrlo uspešna u tretmanu psorijaze, deluju imunomodulatorno zbog čega se smanjuje količina T limfocita u koži. Savetuje se i dozirano izlaganje suncu uvek sa zaštitnim faktorom 20 ili 30.

Američka agencija za kožne bolesti preporučuje fitohemoterapiju ili PUVA terapiju kombinovanu sa psoralenima. (psoralen i UVA – zračenje). Psoralen se može primeniti sistemski (per oralno) ili lokalno u obliku kupke po određenoj šemi primene.

OSTALE PREPORUKE

– Održavanje opšteg dobrog zdravlja – detoksikacija organizma.

– Održavanje adekvatnog perioda odmora i vežbanja.

– Pravilna i dobro balansirana ishrana. Gojaznost potencira pojavu psorijatičnih lezija.

– Pravovremeno lečenje infekcije. Infekcije kao što su upale grla mogu da izazovu pojavu psorijaze, naročito kod dece.

– Pravilno održavanje higijene kože. Ograničiti kupanje i tuširanje najviše na 10 minuta i koristiti mlaku vodu. Koristiti sapune koji ne isušuju i ne iritiraju kožu. Kožu nakon kupanja obrisati tapkanjem peškirom, nikako trljanjem.

– Kožu negovati hidrantnom kremom, kako bi se sačuvao hidro-lipidni omotač koji prestavlja važnu zaštitu od spoljašnjih faktora.

– Odeća treba da bude od prirodnih materjala poput pamuka. Izbegavati sintetiku i vunu.

– Izbegavati upotrebu omekšivača.

– Anksiolitici po potrebi. Stres može da izazove da se psorijaza iznenada pojavi , ili da se postojeći simptomi pogoršaju.

– Izbegavajte upotrebu alkohola. Upotreba alkohola samo može pogoršati simptome.

– Prestanak pušenja. Pušenje, naročito kod žena, čini većom verovatnoću da ćete dobiti psorijazu ili pogoršati stanje ako već bolujete od nje.

– Izbegavati povrede kože. Povrede na koži mogu da izazovu da se psorijaza pojavi bilo gde na telu, uključujući mesto povrede. Ovo uključuje povrede na noktima ili koži oko noktiju, dok ih skraćujete.

– Izbegavati preterano izlaganje suncu. Kratki periodi izlaganja suncu smanjuju psorijazu kod većine ljudi, ali previše sunca može da ošteti kožu i dovede do raka kože. I opekotine od sunca mogu izazvati razbuktavanje psorijaze. Ali treba biti umeren u sunčanju i koristiti kreme sa zaštitnim faktorom minimum 30.

Kako je psorijaza nepredvidiva i neprijatna bolest, njeno lečenje zahteva upornost i samokontrolu. Neophodno je pridržavati se ovih preporuka kako biste poboljšali kvalitet života.