Ovo su najbolji prirodni lekovi za hemoroide

prirodni lek za hemoroide

Hemoroidi (ili šuljevi) su otečene vene u rektumu ili anusu koje izazivaju analni svrab, osećaj peckanja, bol i krvarenje. Hemoroidi čine sedenje bolnim, a često i krvare tokom defekacije. Mada retko kad izazivaju bilo kakve komplikacije, veoma su bolni.Mnogi ljudi ne žele da odu kod lekara kad im se pojave hemoroidi ali na sreću tu su mnogi prirodni lekovi…

U nastavku ćemo vam predstaviti one za koje se smatra da su najbolji a na vama je da izaberete lek za hemoride koji vam je dostupan i najviše vam odgovara.

Najbolji način da sprečite i izlečite hemoroide jeste da jedete više vlakana, jer to omekšava stolicu, sprečava zatvor i smanjuje napinjanje. Manji pritisak na rektum automatski ublažava simptome hemoroida, posebno svrab oko anusa i analno krvarenje.

Postoje prirodni lekovi i dosta načina da po kratkom postupku ublažite iritaciju, svrab, otok i bolove.

U ovom tekstu ćemo videti kako sve možete ublažiti simptome hemoroida bez odlaska kod lekara i kada je potrebno da odete kod lekara. Krvarenje iz anusa ne izazivaju samo hemoroidi, to je jedan od simptoma raka debelog creva, tako da ga nikako ne smete ignorisati ako se pojavi.

hemoroidi

Šta su hemoroidi?

Hemoroidi su otečene i upaljene vene u zidu anusa i donjeg rektuma. Oticanje hemoroida se obično javlja zbog jačeg pritiska na anus, što dovodi do otoka i punjenja krvlju.

Šta izaziva hemoroide?

Hemoroidi su češća pojava nego što mnogi misle. Pritisak na rektum zbog zatvora, često napinjanje i loša ishrana su glavni uzroci bolnih hemoroida. Takođe, hemoroidi se često javljaju u trudnoći. Pojačan pritisak u rektumu dovodi do oticanja nekolicine vena, a često i donjihovog prolapsa.

Simptomi manjih hemoroida sami nestaju u roku od nekoliko dana, a prirodni načini lečenja ubrzavaju proces. Ako je reč o težim hemoroidima, obično je potrebno po četiri ili više dana da simptomi prođu. Ako je uzrok hemoroida trudnoća, oni se mogu povući tek nakon porođaja.

Hemoroidi se mogu javiti u rektumu (unutrašnji hemoroidi) ili se mogu razviti na koži oko anusa (spoljašnji hemoroidi).

Povezano>>> Hemoroidi: 6 simptoma po kojima ćete ih prepoznati (unutrašnji, spoljni, ishrana, lečenje krompirom)

Unutrašnji hemoroidi

Unutrašnji hemoroidi se nalaze u donjem delu rektuma. Jedini znak unutrašnjih hemoroida je krvarenje prilikom defekacije.

Spoljašnji hemoroidi

Spoljašnji hemoroidi se javljaju na samom analnom otvorom i mogu biti vidljivi. Oni obično izazivaju peckanje oko anusa, bol, neprijatan osećaj i svrab. Ponekad dolazi do prolapsa unutrašnjih hemoroida i oni postaju vidljivi.


Koji su znaci i simptomi hemoroida?

Krvarenje prilikom pražnjenja creva i čest svrab anusa su obično prvi znaci uvećanih hemoroida. Ponekad se javljaju i teži simptomi.

To su:

  • Kapi krvi na WC šolji ili toalet papiru.
  • Vidljive grudvice mekog tkiva na analnom otvoru, obično roze ili plave boje.
  • Jaka potreba za češanjem anusa.
  • Bol prilikom pražnjenja creva.
  • Jak bol koji se javlja zbog prolapsa hemoroida, koji traje 3-4 dana.

Hemoroidi se klasifikuju u odnosu na simptome koje izazivaju.

  • Hemoroidi prvog stepena: javlja se krvarenje prilikom defekacije i otečene vene u rektumu koje se ne vide golim okom.
  • Hemoroidi drugog stepena: ovi hemoroidi obično ispadaju prilikom napinjanja tokom defekacije. Nakon toga se brzo povlače.
  • Hemoroidi trećeg stepena: uvećani hemoroidi koji uvek ispadaju tokom pražnjenja creva. Ponekad je potrebno da se vrate prstom.
  • Hemoroidi četvrtog stepena: ovde spada prolaps hemoroida, gde veći čvorovi ostaju van analnog otvora. Obično je potrebna operacija ili neki drugi zahvat da bi se oni trajno izlečili.

Kako se leče hemoroidi: efikasni prirodni tretmani koje možete isprobati kod kuće

Najbolji prirodni lekovi za hemoroide

Bez obzira kako vama to zvučalo najbolji lek za hemoroide su prevencija i ishrana.

Prilagođena ishrana kao lek za hemoroide

Veoma je važno da jedete dovoljno vlakana kako biste brže izlečili hemoroide. Vlakna pomažu u ublažavanju simptoma i sprečavanju pojave hemoroida.

Ako želite da rešite ovaj problem bez operacije, to nećete moći da izvedete ako ne počnete da se hranite zdravije i ne ubacite u ishranu više vlakana. Preporučen unos vlakana je 30 do 35 grama dnevno. Unos vlakana ćete lako povećati ako počnete da jedete više pasulja, povrća, voća i integralnih žitarica.

Kada počnete da jedete više vlakana, morate piti i više tečnosti kako biste sprečili opstipaciju.

Ako želite, možete uzimati i psilijum. On je jedan od najboljih prirodnih lekova protiv zatvora. Vlakna iz psilijuma daju stolici volumen i sprečavaju napinjanje prilikom defekacije.

Vlakna su najbolji prirodni laksativ, što je dokazano i mnogobrojnim naučnim ispitivanjima. Vlakna ublažavaju bol, svrab i krvarenje koji se često javljaju kod hemoroida.


Divlji kesten

Ekstrakt divljeg kestena (Aesculus hippocastanum)

Može se kupiti u svim prodavnicama zdrave hrane i nekim apotekama.Upotreba suplemenata divljeg kestena može pomoći u lečenju hemoroida. Redovno korišćenje ovih suplemenata će vam ojačati tkiva i poboljšati cirkulaciju, posebno u kapilarima.

Dokazano je da ekstrakt divljeg kestena može sprečiti hemoroide i njihove bolne simptome.


Kantarionovo ulje protiv hemoroida

Kada su u pitanju prirodni lekovi za hemoroide u obzir bi trebalo da uzmete i kantarionovo ulje.Jeftino je i imaga u svakoj apoteci i prodavnici zdrave hrane.Obavezno tražite ono za spoljnu upotrebu jer je mnogo jače i brže će delovati.Nanosite kantarionovo ulje na hemoroide 3 puta dnevno i brzo ćete primetiti olakšanje.Kvalitetno kantarionovo ulje je crvenkaste boje.Obratite  pažnju na kvalitet.Veoma jeftina pakovanja obično sadrže malo kantariona pa je efekat veoma slab.


Kokosovo ulje za hemoroide

Ovo ulje je prirodni lek za mnoge bolesti i kožne probleme a može se koristiti i protiv hemoroida.Kokosovo ulje ima antimikrobna i antiinflamatorna svojstva i uspešno smanjuje bol, upalu i skraćuje trajanje hemoroida na anusu.Kokosovo ulje za hemoroide se koristi veoma jednostavno samo ga nanesite na pogođeno područje. Najbolje je primeniti kokosovo ulje ubrzo posle pražnjenja creva.Preporučuje se nanošenje kokosovog ulja dva do tri puta dnevno.


Razblaženo jabukovo sirće

Jabukovo sirće je prirodni lek za mnoge stvari. Ono održava kožu zdravom i pomaže u bržem lečenju fisura na koži.

Mada se do sada nijedno naučno istraživanje nije bavilo jabukovim sirćetom i hemoroidima, dokazano je da jabukovo sirće ublažava upalu i da uništava bakterije. Sirćetna kiselina uspešno uništava različite vrste bakterija.

Ako želite da koristite jabukovo sirće, razblažite ga u vodi. Koristite jednake količine jabukovog sirćeta i vode ili više vode u odnosu na sirće. Potopite parče vate u mešavinu i nanesite rastvor na hemoroide. Bol će uskoro proći. Možete koristiti ovu mešavinu za ublažavanje bolova i nakon svakog odlaska u toalet.


Lečenje hemoroida krompirom

Za prirodno lečenje hemoroida možete da upotrebite i običan krompir.Šuljevi mogu biti izuzetno neugodno i bolno stanje. Međutim, krompir odlično funkcioniše u smanjenju bilo kakve iritacije ili upale koja je izazvana ovim neugodnim stanjem.Oljušite krompir i sameljite u blenderu ili sitno narendajte.Istisnite sok iz krompira i natopite pamučnu loptu ili malo vate.Krompir nanosite na pogođeno područje dva do tri puta dnevno. Alternativno, možete takođe stavljati narendan krompir na pogođeno područje.


Čaj za hemoride

Kod nas je teško nabaviti čaj za hemoroide jer su melemi mnogo rasprostranjenija opcija za lečenje.Lekovita biljka divizma uživa široku upotrebu u SAD i Meksiku kao biljni lek protiv hemoroida.Cvetovi i listovi ove lekovite biljke sadrže tanine koji pomažu u skupljanju hemoroidnog tkiva i zaustavljanju krvarenja.

Rane, modrice, otoci i hemoridi reaguju pozitivno kada se divizma tj. čaj od divizme koristi spolja.

Lekovita biljka divizma se može kupiti u većini prodavnica zdrave hrane.

Čaj za hemoroide od divizme se priprema na sledeći način.Klizi jedan tsp.Sipajte punu kašiku divizme u veću šolju vrele vode i ostavite najmanje 10 minuta. Kada se prohladi mlakim čajem ispirajte hemoroide.Možete i da pijete ovaj čaj.Trudnicekao i osobe sa istorijom raka, trebaju se uzdržavati od upotrebe divizme. Izbegavajte seme divizme, jer sadrži toksine.


Aloja za ublažavanje bolova izazvanih hemoroidima

Aloja je veoma lekovita biljka i dokazano je da ublažava mnoge probleme sa kožom koji podrazumevaju iritaciju. Aloju možete koristiti i kao prirodni lek za hemoroide tako što ćete mazati hemoroide ovim gelom. Aloja uspešno ublažava iritaciju i omogućuje bezbolnu defekaciju.Mnoga naučna istraživanja su potvrdila efikasnost aloje kao leka za hemoroide.

Ako želite da ublažite simptome spoljašnjih hemoroida, možete koristiti i mešavinu aloje i kokosovog ulja.


Kako izlečiti hemoroide prirodnim putem za jedan dan

Jedna od najlakših i najjeftinijih prirodnih lekova za hemoroide je korišćenje ledenih obloga. Možete uzeti meku, čistu tkaninu i postaviti nekoliko kockica leda u nju pa pažljivo staviti na pogođeno područje. Led je veoma efikasan u ublažavanju svraba, bola i upale. Ovaj prirodni lek možete koristiti dva do tri puta u toku dana da bi se trenutno oslobodili bilo kakve nelagode u vezi sa hemoroidima.Ledene obloge su i najbolji lek za krvarenje hemoroida.Nikada ne stavljajte led direktno na kožu ili sluzokožu! Uvek ga stavite u neku tkaninu!


Suplementi za prirodno uklanjanje hemorodia

Ako često imate problem sa hemoroidima, mnogi prirodni suplementi vam mogu pomoći u poboljšanju cirkulacije i sprečiti nakupljanje krvi u venama.


Kako se brzo rešiti hemoroida?

Da pogledamo šta još možete učiniti da brzo ublažite bol i neprijatan osećaj u anusu.

Hladne obloge za ublažavanje bolova zbog hemoroida

Hladne obloge su najjednostavniji način da brzo ublažite bol. Hladne obloge ublažavaju otok i smanjuju dotok krvi u proširene vene, tako da će se hemoroidi brzo skupiti. To će istovremeno ublažiti i svrab.


Tople kupke za lečenje hemoroida

Ovo je veoma jednostavan tretman. Redovne tople kupke mogu pomoći u ublažavanju hemoroida.

Dokazano je da su ovakve kupke efikasne skoro koliko i mnoge kreme za lečenje hemoroida.

Dovoljno je da napunite kadu tek toliko da vam genitalije budu pod vodom kada sednete. Ubacite 2-3 supene kašike obične soli u kupku, dobro izmešajte i sedite 10-15 minuta. Ponavljajte postupak tri puta dnevno i uskoro ćete primetiti poboljšanje.


Higijena

Ako imate hemoroide, veoma je važno da vodite više računa o higijeni kako biste ublažili bolove, otok i svrab oko anusa. Svakodnevno pranje anusa će vam pomoći da sprečite infekcije i iritaciju hemoroida.


Koristite vlažne maramice i vlažan toalet papir

Još jedan način da umirite iritaciju i brže izlečite hemoroide jeste upotreba vlažnog toalet papira. I vlažne maramice koje ne sadrže alkohol niti veštačke boje i mirise mogu ublažiti iritaciju hemoroida.


Konvencionalni načini lečenja hemoroida

Ponekad prirodni načini lečenja nisu dovoljni za trajno uklanajnje hemoroida. To je obično slučaj kod veoma velikih i bolnih hemoroida, posebno ako je došlo do prolapsa hemoroida.

Podvezivanje

Podvezivanje hemoroida se može raditi i kod spoljašnjih i kod unutrašnjih hemoroida. Podvezivanjem se ometa dotok krvi u problematične vene. Gumena traka se vezuje oko uvećanih hemoroida i oni nestaju u roku od godinu dana.Podvezivanje se može raditi kod hemoroida drugog, trećeg i četvrtog stepena.

Skleroterapija

Ubrizgavanje specijalne tečnosti u uvećanu venu pomaže da se trajno oslobodite hemoroida. Ova tečnost smanjuje veličinu unutrašnjih hemoroida i oni potpuno nestaju u roku od četiri do šest nedelja.

Operacija

Ako su hemoroidi veoma veliki, možda je operacija jedini način da trajno rešite ovaj problem. Ova procedura se zove hemoroidektomija. Oporavak obično traje oko dve nedelje.


Prevencija

Kako sprečiti hemoroide?

Hemoroidi se lako mogu sprečiti uz promenu nekih navika. Promene u načinu ishrane su sastavni deo lečenja hemoroida.

Ishrana bogata vlaknima

Dosta vlakana u ishrani pomaže da sprečite pojavu hemoroida i da ih se rešite ako su se već pojavili.Vlakna smanjuju rizik od krvarenja hemoroida, svraba i bolova u rektumu za čak 50 procenata. Unos vlakana smajuje ponovnu pojavu hemoroida kod osoba koje su već imale takvih problema.

Pijte mnogo vode

Adekvatan unos tečnosti pomaže u sprečavanju i lečenju hemoroida, jer tečnost omekšava stolicu i olakšava njeno izbacivanje.Dehidratacija često izaziva opstipaciju. Smanjen unos tečnosti ima direktan uticaj na učestalost defekacije.

Nemojte se naprezati tokom defekacije

Još jedan način da sprečite hemoroide jeste da izbegnete naprezanje prilikom defekacije.

Dugoročno naprezanje prilikom izbacivanja stolice stvara jak pritisak na vene i mišiće oko anusa. Lečenje hemoroida podrazumeva i sprečavanje opstipacije kako se ne biste naprezali. Najbolje je da idete u WC samo kad imate potrebu za time.

Da biste sprečili hemoroide, obratite pažnju i na to kako sedite na toaletu. Smatra se da je čučanje najbolji položaj za defekaciju.Izbegavajte i da sedite na WC šolji duže vreme.


Koliko dugo traju hemoroidi?

U zavisnosti od toga gde ste dobili hemoroide, oni se mogu povući nakon dan-dva, ali mogu trajati i nekoliko meseci. Uz pomoć navedenih prirodnih remedija ćete brže rešiti ovaj problem.

Kada posetiti lekara?

Kad god primetite rektalno krvarenje, najbolje je da se obratite svom lekaru. Mada je krv u stolici često benigna, najbolje je da isključite mogućnost da je reč o nekom ozbiljnijem uzroku.

Rektalno krvarenje je jedan od znakova upozorenja za rak debelog creva.

Još jedan razlog da posetite lekara jesu teži hemoroidi, koji istrajavaju uprkos upotrebi prirodnih lekova.  Lkar će vam preporučiti lekove koji će vam pomoći da brzo rešite problem.
[icegram campaigns=”7403″]