Bol u lopatici (SVI MOGUĆI UZROCI I LEČENJE)

bolovi u lopatici

BOL U LOPATICI je veoma česta pojava. Uzrok bolova je obično često utvrditi. Uglavnom je reč o nečemu sasvim bezopasnom – o nepravilnom držanju ili istegnuću mišića. Međutim, u nekim slučajevima je bol u lopatici ili između lopatica simptom ozbiljnijih problema i zato ovakve bolove ne bi trebalo ignorisati.

Simptomi bolova u lopatici

Da biste bolje razumeli šta izaziva bol lopaticama, prvo da vidimo šta su uopšte lopatice.

Lopatice su dve kosti u obliku trougla koje su spojene sa klučnom kosti i rukama. Medicinski termin za lopaticu je scrapula. Lopatice se nalaze u ravni sa torakalnim delom kičme, koji “drži” rebra.

Leđa i kičma su veoma složeni, jer se sastoje od mnogo kostiju, zglobova, mišića, ligamenata i nerava. Osim toga, gornji deo leđa štiti mnoge vitalne organe, uključujući pluća i srce. Upravo zato je često teško utvrditi šta izaziva bolove u lopatici.

Bol se može javiti u jednoj ili obe lopatice. Mada je najčešći uzrok vezan direktno za lopatice, moguće je da se bol javi na nekom drugom mestu, ali se javlja i u lopatici.

Na primer, oboljenja nekih organa mogu izazvati bol u samo jednoj lopatici.

bol u lopatici

Uzroci bolova u lopatici

Postoji mnogo mogućih uzroka bolova u lopatici. Uglavnom je reč o relativno bezopasnim stvarima, npr. istegnutom mišiću. Međutim, i neka oboljenja srca, pluća i drugih organa mogu da izazovu bolove u lopatici.

Istegnuće mišića

Istegnut mišić je jedan od najčešćih uzroka bolova u lopatici. Oko lopatica se nalazi nekoliko mišića koji ih pomeraju i drže na mestu. Ponavljanje istih pokreta često dovodi do istegnuća mišića i bolova u lopatici. Ako ste nedavno počeli sa vežbanjem i opteretili mišiće, to može izazvati istegnuće.

Ponekad čak i spavanje u neudobnom položaju može izazvati oštar bol u jednoj ili obe lopatice.

Pošto su lopatice direktno vezane za ruke, nije čudo što nepravilan položaj prilikom rada može izazvati hroničan bol u lopatici. Prekomerno naprezanje skapularnih mišića je jedan od najčešćih uzroka bolova u lopaticama kod osoba koje rade u tekstilnoj industriji.

Zato je najbolje da izbegavate da radite duže vreme bez pauze. Na kraju teksta ćemo dati i nekoliko korisnih saveta vezanih za pravilan položaj.

Ako se ujutru budite sa jakim bolovima u lopaticama, probajte da promenite položaj u kom spavate. Ako obično spavate na boku, pokušajte da povučete noge ka grudima i da stavite jastuk između njih. Ako češće spavate na leđima, stavite jastuk ispod kolena i urolani peškir ispod leđa.


Bolesti kičmenih diskova

Ova oboljenja se mogu podeliti u dve kategorije:

  • degenerativne promene međupršljenskih diskova
  • diskus hernija (iskakanje diska)

Degenerativne promene se obično javljaju s godinama, kada zbog trenja i “trošenja” dođe do oboljenja međupršljenskih diskova. To dovodi do toga da između pršljenova ima sve manje prostora, što može izazvati pritisak na nerve.

Iskakanje diska se javlja kada gelasta tečnost u disku prolabira i stvori pritisak na nerve. Oba stanja mogu izazvati jak bol u lopaticama. Obično je bol uzrokovan iritacijom nerava u vratu.


Prelom

Bilo kakav prelom ovih kostiju će izazvati jak bol. Prelom lopatice je prilično retka pojava, jer je za to potrebna velika sila (obično se javlja prilikom težih saobraćajnih nezgoda). Ponekad se prelom javlja zbog pada.

Do preloma lopatice obično dolazi nakon težih povreda i u takvim slučajevima je neophodno odmah potražiti pomoć lekara. Ovakve povrede mogu biti i smrtonosne.


Artritis

Osteoartritis je autoimuna, degenerativna bolest zglobova koja izaziva niz neprijatnih simptoma: bolove, oticanje, abnormalan razvoj kostiju, iskakanje hrskavice i gubitak pokreta zgloba. Mada se osteoartritis može javiti u bilo kom zglobu, najčešće se javlja u kolenima, leđima, vratu i prstima na rukama i nogama.

Osteoartritis je jedan od mogućih uzroka bolova u lopatici. Osobe koje pate od artritisa obično imaju upalu zgloba koji spaja ključnu kost i vrh ramene kosti.


Osteoporoza

Osteoporoza izaziva krte kosti, i mada je prelom lopatice retka pojava, on se lakše javlja ako imate osteoporozu. Pošto osteoporoza značajno povećava rizik od preloma kostiju, potrebna je manja sila da slomi lopaticu nego što je to slučaj kod osoba koje nemaju osteoporozu.

Ako padnete i povredite rame ili leđa, bez odlaganja idite kod lekara. Ako se odmah počne sa tretmanom, brže ćete se oporaviti.


Srčana oboljenja

Kada se pomenu srčana oboljenja, mnogi ljudi odmah pomisle na bol u grudima. Međutim, ozbiljniji problemi sa srcem mogu izazvati i bol  ramenu ili leđima. U mnogim slučajevima, bol se javlja u lopatici. Ovo je jedan od primera takozvane refleksije ili “prenosa” bola.

Srčani udar izaziva jake bolove u rgudima. Mnoge žene ne osećaju pritisak u grudima prilikom srčanog udara. Nekoliko ispitivanja je pokazalo da se simptomi srčanog udara kod muškaraca i žena razlikuju. Neki od tih simptoma su jak umor, bol u lopaticama i plitak dah.

Jedna obimnija anketa je pokazal da je gotovo polovina žena koja je imala srčani udar osetila bol u levoj lopatici i leđima, plitak dah, zadihanost i bol u grudima.


Rak pluća

U veoma retkim slučajevima, bol u jednoj lopatici se može javiti zbog Pankostovog sindroma (tumora). On se javlja na vrhu pluća i jedan od prvih simptoma je bol u lopatici, ruci i ramenu. Bol je obično hroničan i jak.

Ako osetite bolove u lopatici koji se obično pogoršavaju noću i javljaju kada se odmarate (dakle, nisu povezani sa fizičkom aktivnošću), najbolje je da odmah odete kod lekara.

Ponekad su ovakvi bolovi simtpom metastaze na kostima. Naravno, bol u lopatici je samo jedan od simptoma i ne morate odmah paničiti – samo idite kod lekara kako biste isključili ovakvu mogućnost.


Rak dojke

Rak dojke je jedan od najčešćih oblika raka, a pogađa i muškarce, ne samo žene. Jedan od ređih simptoma raka dojke je i bol u lopatici.

Bol se obično javlja u gornjem delu leđa, između lopatica, i može se javiti i pre svih drugih simptoma.


Fibromijalgija

Fibromijalgija je oboljenje koje izaziva hroničan bol u mišićima u različitim delovima tela. Ostali česti simptomi fibromijalgije su umor i problemi sa spavanjem. Kod fibromijalgije se obično javlja i bol u gornjem delu leđa, između lopatica.


Problemi sa organima za varenje koji mogu izazvati bol u lopaticama

Ponekad se bol iz stomaka “penje” u lopatice.

Kamen u žuči

Jak bol u stomaku, koji se javlja zbog kamena u žuči, se može raširiti u desno rame i između lopatica.


Oboljenja jetre i rak jetre

Simptomi ovakvih problema su obično jak bol u desnoj strani stomaka, kao i žutica. Između ostalog, oboljenja jetre mogu izazvati i bol u desnoj lopatici.


Pankreatitis

Pankreatitis je oboljenje kod kog dolazi do upale pankreasa.Jedan od čestih simptoma pankreatitisa je bol ispod leve lopatice. Kao što je slučaj i sa drugim oboljenjima organa u trbušnoj duplji, pankreatitis će izazvati i druge simptome.

Obično se javlja bol ispod rebara i u središnjem delu stomaka koji se širi u grudi i leđa. Bolovi u grudima se mogu javiti i na levoj i na desnoj strani. Obično se javljaju i mučnina, povraćanje, gubitak apetita i nadimanje.


Lečenje bolova u lopatici

Da biste lečili bol u lopatici, morate znati šta mu je uzrok. Ako je uzrok bolova istegnut mišić (što najčešće jeste slučaj), odmarajte se i stavljajte tople i hladne obloge i problem će uskoro nestati. Ako je bol u lopatici posledica nekog težeg oboljenja, obratite se lekaru za savet.


Pravilno držanje za zdrava leđa

Pošto se bol u lopaticama najčešće javlja zbog istegnutih mišića, potrudite se da vam držanje uvek bude pravilno. Kako da proverite da li su vam leđa uspravna?

  • Stanite tako da vam glava, ramena i leđa budu okrenuti ka zidu.
  • Neka vam glava, ramena i zadnjica dodiruju zid.
  • Trebalo bi da možete da provučete ruku između zida i malog zakrivljenja na dnu leđa.

Uši i članci na nogama bi trebali da budu u istoj rani. To je idealno držanje i tada nema dodatnog opterećenja mišića na leđima.

Ako vam je posao takav da morate da sedite po ceo dan za radnim stolom, potrudite se da vam leđa uvek budu uspravljena. Stolica bi trebalo da bude dovoljno visoka da vam laktovi budu savijeni pod uglom od 90 stepeni. Stopala bi trebala da vam budu na zemlji tako da ne morate da podižete kolena, tj. da i kolena budu savijena pod uglom od 90 stepeni.

Pošto se bol u lopatici može javiti i zbog ukočenog vrata, pokušajte da radite ovu vežbu po 60 sekundi da biste ublažili ukočenost.

  • U zavisnosti od toga koja strana vrata vam je ukočena, pritisnite rukom bolni deo. Neka pritisak bude jak, ali ne i previše jak, kako vas vrat ne bi još više boleo.
  • Okrenite glavu na suprotnu stranu i nagnite bradu na dole, ka pazuhu.
  • Vratite glavu u prvobitni položaj i ponovite vežbu 15-20 puta.

Ova vežba je laka i ne treba vam mnogo vremena za nju, a dosta će vam ublažiti bolove u vratu i lopatici.