Svrab grudi i bradavica kod žena (svi mogući uzroci)

Kod nekih žena se svrab grudi i bradavica javlja samo povremeno, ali neke moraju da žive sa tim svakog dana i to im dosta utiče na kvalitet života.

Koliko god neobično zvučalo, svrab dojki može biti toliko velik problem da ometa svakodnevnu rutinu. I mnogim slučajevima grudi svrbe zbog hormonalnih promena, neudobnog i nekvalitetnog brushaltera ili neke alergijske reakcije.

Međutim, neki uzroci svraba grudi ili bradavica kod žena su dosta ozbiljniji – upale, infekcije ili karcinom.

Postoji dosta prirodnih načina za ublažavanje svraba koji su posebno efikasni tokom trudnoće i dojenja. Takođe, ako imate problem sa svrabom zbog gljivične infekcije ili ekcema, kokosovo ulje i aloja su najbolji prirodni lekovi za uklanjanje i uzroka i simptoma. Čak i ako imate problem sa svrabom grudi samo pred menstruaciju, prirodni lekovi za ublažavanje svraba koje ćemo opisati vam mogu dosta pomoći.

U ovom postu ćemo videti zbog čega se javlja svrab grudi i bradavica i kako možete da ga ublažite. Videćemo i koji su ozbiljniji uzroci svraba na bradavicama i grudima i kada treba posetiti lekara zbog ovakvih problema.

svrab dojke

Svrab grudi i bradavica

Različita stanja i oboljenja mogu izazvati blag ili jak svrab na grudima i oko bradavica. Svrab se obično javlja zajedno sa osipom. Ako je uzrok ekcem ili dermatitis osip će se verovatno javiti u vidu plikova punih bistre tečnosti na kojima se stvara krastica kada puknu.

Problem je u tome što češanjem možete pogoršati stanje, pa čak i izazvati bakterijske infekcije koje je obično relativno teško lečiti.

Ako je uzrok svraba neko inflamatorno oboljenje, verovatno se javlja i topla koža i crvenilo oko mesta na kom se javlja svrab. Ako je uzrok svraba samo predmenstrualni sindrom, verovatno ćete imati i druge simptome (osetljive i otečene grudi).


Mogući uzroci svraba

Da pogledamo koji su najčešći uzroci svraba grudi i bradavica i koji su najbolji prirodni načini lečenja.

Atopijski dermatitis

Jedan od najčešćih uzroka svraba grudi, pa čak i na bradavicama, je atopijski dermatitis ili ekcem. Svrab grudi može biti veoma jak, posebno ako imate crvene “pečate” i osip.

Atopijski dermatitis koji izaziva nepodnošljiv svrab se može javiti kod svake žene. Mogući uzroci pojave ekcema su veoma suva koža, reakcija na alergene, dug boravak u vodi i stres. Adekvatna hidratacija kože je najbolji način da sprečite svrab i osip.

Hronični ekcem često izaziva pojavu zadebljalih pečata na koži koji se obično perutaju. Kod ekcema se obično javljaju i otoci, plikovi i krastice.


Kontaktni dermatitis

Još jedno oboljenje kože koje izaziva jak svrab grudi i bradavica je kontaktni dermatitis. Ova vrsta dermatitisa se javlja zbog preosetljivosti na neke supstance koje dovode do pojave upale na koži i svraba. Neki kozmetički preparati, veštački mirisi, pa čak i lekovi za spoljnu primenu mogu izazvati iritaciju, svrab i crvenolo na grudima.

Kontaktni dermatitis ponekad izaziva slične simptome kao Pagetova bolest, retka vrsta raka o kojoj će kasnije biti više reči.  Kreme koje sadrže kortikosteroide mogu izazvati osip i svrab.

Kontaktni dermatitis se uglavnom može sprečiti izbegavanjem iritansa koji izaziva ovakvu reakciju na koži.


“Džogerske bradavice”

Žene koje vole da se bave sportom često imaju problem sa bradavicama koje svrbe, tako da je ova pojava postala poznatija pod imenom “džogerske bradavice”. Mada se svrab i iritacija mogu javiti na svakom delu dojke, najčešće se javljaju na bradavici zbog neprestanog trenja o majicu ili brushalter.

Ovo je jedan od najčešćih problema sa kožom kod žena koje se bave sportom.

Da biste sprečili problem sa svrabom bradavica i grudi, nosite udoban i kvalitetan sportski brushalter i redovno koristite kreme za hidrataciju kože.


Trudnoća i dojenje

Ako ste u drugom stanju, velika je verovatnoća da ćete imati problem sa svrabom dojki i osetljivim bradavicama.

Mnoge trudnice se žale na konstantan svrab. To se dešava zato što se grudi uvećavaju, što dovodi i do rastezanja kože i njene veće osetljivosti.

Obično dolazi i do iritacije i svraba bradavica. Ekcem na bradavicama se takođe može javiti tokom trudnoće i dojenja. To izaziva neprestan svrab i otežava dojenje.


Mastitis

Mastitis je infekcija dojke koja izaziva svrab, crvenilo i bol u jednoj ili obe dojke ili bradavice. Mada se mastitis može javiti kod svake žene, najčešće se javlja kod žena koje doje bebu.

Dojke koje svrbe su čest simptom mastitisa, ali mogu biti i simptom raka. Ako primetite crvenilo, toplotu i svrab bez nekog očitog razloga, najbolje je da bez odlaganja odete kod lekara.


Gljivične infekcije

Svrab ispod grudi, na bradavici ili samoj dojci se može javiti i zbog gljivične infekcije, konkretno kandidijaze. Kandida je gljivica koja živi u našem organizmu, ali se lako razmnožava u pregibima kože i tada izaziva osip i svrab. Svrab, crvenilo i perutanje kože na grudima se često javljaju zbog infekcije kandidom.

Osip koji izaziva kandida obično pecka i boli, a često se razvija i u plikove.

Ovakve infekcije se leče antimikoticima za topikalnu primenu. Međutim, postoji dosta prirodnih načina lečenja ovakvih infekcija i o nekima od njih ćemo detaljnije diskutovati na kraju teksta.


Pagetova bolest

Pagetova bolest je jedan od ozbiljnijih uzroka svraba koji se javlja oko bradavica. Reč je o obliku raka dojke koji se javlja na bradavici i tkivima oko nje.

Ova bolest izaziva simptome slične simptomima ekcema. Osim svraba, čest simptom Pagetove bolesti su krvarenje i čist iscedak iz bradavice.

Ovo je prilično redak oblik raka dojke. Svrab i iscedak se obično javljaju na samo jednoj dojci. I benigni (nekancerogeni) tumori u mlečnim kanalima u dojci izazivaju simptome slične simptomima Pagetove bolesti.

Saaznaj više>>> Pagetova bolest dojke simptomi


Inflamatorni rak dojke

Svrab, crvenilo i osip su retki simptomi inflamatornog raka dojke. Koža oko mesta na kom se javio tumor obično postaje crvena, upaljena i počinje da svrbi. Međutim, ako primetite crveni pečat na koži, verovatno je reč o ekcemu ili nekom drugom inflamatornom oboljenju.

Povezano>>> Rak dojke: 8 simptoma i promena za rano otkrivanje (+dijagnostičke metode i lečenje)


Postoperativni period nakon uvećanja grudi

Žene koje se podvrgnu operaciji uvećanja grudi obično imaju problem sa svrabom tokom prvih par nedelja nakon operacije. To se dešava jer je koža zategnutija. Svrab i osip se ponekad javljaju kao alergijska reakcija na lekove.

Neke žene koje su imale ovakav problem tvrde da je svrab nepodnošljiv.


Hormonalne promene

Mnoge žene se žale na svrab na dojkama ili bradavicama pred menstruacije. Ponekad se grudi pred menstruaciju nezdatno povećaju, a osetljivost grudi je čest simptom predmenstrualnog sindroma.

Hormonalne promene mogu izazvati svrab dojke i tokom menopauze.


Prirodni načini ublažavanja svraba na grudima

Da pogledamo koji su najbolji prirodni načini ublažavanja svraba, iritacije i crvenila na grudima.

Kokosovo ulje i esencijalno ulje čajevca

kokosovo ulje

Ako imate problema sa ekcemom ili gljivičnim infekcijama i to vam izaziva svrab na grudima, najbolje je da koristite mešavinu ova dva ulja. I jedno i drugo je potpuno prirodno, a imaju antimikrobna svojstva, što znači da ova mešavina uništava gotovo sve patogene mikroorganizme koji pogoršavaju svrab i mogu izazvati infekciju. Masne kiseline u kokosovom ulju deluju kao prirodni hidratans, što znači da sprečavaju isušivanje kože i svrab.

Dokazano je da je kokosovo ulje efikasan prirodni lek za ekcem i da deluje kao blagi antiseptik. Ono dubinski hidrira kožu i brzo zaceljuje ispucalu kožu.

Takođe, esencijalno ulje čajevca je poznato po svojim antibakterijskim i antigljivičnim svojstvima. Često se koristi kao prirodni lek za kandidijazu na koži. Ono uspešno ublažava svrab koji je čest pratilac bakterijskih i gljivičnih infekcija.

Kako se koristi?

Uz pomoć mešavine ova dva lekovita ulja ćete lako ublažiti svrab i hidrirati kožu.

 • U jednu supenu kašiku kokosovog ulja dodajte dve ili tri kapi esencijalnog ulja čajevca.
 • Nežno namažite iritiranu kožu ovim uljem.
 • Koristite ovu mešavinu tri puta na dan sve dok se svrab i osip potpuno ne povuku.

 


Jabukovo sirće za ublažavanje svraba na grudima

jabukovo sirce

Još jedan prirodan leko protiv svraba je jabukovo sirće. Jabukovo sirće uspešno ublažava svrab zahvaljujući niskoj pH vrednosti. Sirćetna kiselina takođe deluje kao prirodni antiseptik i uklanja uzrok svraba.

Jabukovo sirće je odličan prirodni lek za atopijski dermatitis i upalu kože. Ono uništava gotovo sve mikrobe koje izazivaju infekcije na koži. Dokazano je da uspešno leči gljivične infekcije i uklanja sve simptome takvih infekcija. 

Kako se koristi?

Jabukovo sirće se veoma lako koristi.

 • Izmešajte jednake količine jabukovog sirćeta i vode. Nikako nemojte koristiti nerazblaženo jabukovo sirće, jer ono može izazvati peckanje i iritaciju.
 • Uz pomoć parčeta vate nanesite rastvor jabukovog sirćeta na delove kože koji vas svrbe i pustite da se osuši.
 • Ako vas grudi jako peku od ovog rastvora, istuširajte se i koristite blaži rastvor.
 • Nakon toga namažite grudi mešavinom kokosovog ulja i esencijalnog ulja čajevca kako biste hidrirali kožu i ubrzali oporavak.

Pošto je koža na grudima veoma osetljiva, prvo proverite da li vam jabukovo sirće izaziva iritaciju. U tom slučaju, koristite blaži rastvor. Brzo ćete se privići na kiselost jabukovog sirćeta i nećete osećati peckanje.


Kupka od ovsene kaše

ovsena kasa

Ovsena kaša deluje antiinflamatorno i može ublažiti iritaciju na koži. Takođe, ovsena kaša čisti i hidrira kožu i tako sprečava suvoću kože, koja može pogoršati svrab.

Dokazano je da ovsena kaša deluje kao antiiritans i da može ublažiti svrab i crvenilo na koži.

Kako se koristi?

Ako ste u drugom stanju, kupke od ovsene kaše su savršen lek za svrab na grudima jer ovas ne sadrži nikakve hemikalije. Ovom kupkom možete ublažiti i simptome ekcema i gljivičnih infekcija.

 • U kupku dodajte jednu do dve šolje mlevenog ovsa.
 • Dobro izmešajte ovas u vodi kako bi oslobodio sve lekovite sastojke.
 • Kupajte se 20 minuta.
 • Možete napraviti i pastu od ovsene kaše i vode i nežno masirati time delove kože na kojima se javio osip.
 • Na kraju se samo istuširajte.

 Aloja

aloe vera

Jedan od najboljih načina da umirite svrab na grudima jeste upotreba gela od aloje. Aloja vera sadrži mnogo vitamina i minerala koji hrane oštećenu kožu i uklanjaju uzrok svraba.

Dokazano je da aloja ima antimikrobna i antiinflamatorna svojstva koja pomažu u zarastanju rana, lečenju dermatitisa, gljivičnih i bakterijskih infekcija i hidriraju kožu.

Kako se koristi?

Gel od aloje možete koristiti na sledeći način:

 • Kupite gel od aloje sa što manje dodatnih sastojaka ili iscedite gel iz jednog lista aloje ako imate biljku u kući.
 • Masirajte grudi gelom nežnim, kružnim pokretima.
 • Sačekajte da se gel potpuno osuši. Radite ovo dva do tri puta na dan.
 • Koristite gel od aloje sve dok se svrab i crvenilo potpuno ne povuku.

 


Hamamelis

Svrab na grudima izazvan nekom infekcijom možete ublažiti gelom od čistog hamamelisa. Hamamelis ublažava upalu i iritaciju kože i deluje kao prirodni antiseptik.

Mnogobrojna naučna istraživanja su pokazala da je hamamelis izvanredan lek za razna oboljenja kože. Između ostalog, on ublažava svrab i upalu koji se javljaju kod atopijskog dermatitisa. Antimikrobna svojstva hamamelisa pomažu u sprečavanju širenja infekcija i ubrzavaju oporavak ispucale kože.

Kako se koristi?

Da biste brzo umirili svrab na grudima, uradite sledeće:

 • umočite parče vate u čist hamamelis
 • nanesite gel na mesta na koži koja vas svrbe
 • ponavljajte postupak nekoliko puta na dan sve dok svrab ne nestane u potpunosti

Svrab dojki i bradavica – kada posetiti lekara?

U većini slučajeva, grudi koje svrbe nisu simptom ničega ozbiljnog i ovaj problem se lako rešava upotrebom prirodnih načina lečenja. Međutim, ponekad su svrab, osip i pucanje bradavica simptomi ozbiljnijih problema.

Ako primetite bilo kakve neobične promene na grudima, obavezno se javite svom lekaru. Idite kod lekara i ako vam prirodni načini lečenja ne pomognu i ako imate neki od sledećih simptoma:

 • svrab je toliko jak da ne možete da spavate i ometa vas u svakodnevnim aktivnostima
 • koža počinje da puca i javila se infekcija
 • primećujete iscedak iz same kože ili bradavice
 • javljaju se crveni pečati na koži koji svrbe i topli su i osetljivi na dodir