Pagetova bolest dojke i kostiju (simptomi i lečenje)

pagetova bolest

PAGETOVA BOLEST dojke (bradavice) je retka vrsta raka dojke kod kog se kancerogene ćelije skupljaju oko bradavice ili u njoj. Karcinom se najčešće razvija u kanalima u bradavici kroz koje prolazi mleko, a zatim se širi na površinu bradavice i areole. Bradavica i areola postaju crvene, perutave, iritirane i javlja se svrab.

Pagetova bolest čini manje od 5% od svih slučajeva raka dojke. Najbolje je da se informišete o simptomima, s obziroma na to da čak 97 procenata osoba sa Pagetovom bolešću već ima neki drugi karcinom. Neobične promene na bradavici i areoli su prvi simptomi Pagetove bolesti.


Šta je Pagetova bolest kostiju ?

Mada se zove isto kao i Pagetova bolest dojke, reč je o dve sastim različite bolesti koje nemaju veze jedna sa drugom.Pagetova bolest kostiju i njeni simptomi biće opisani u drugom delu članka.


Pagetova bolest dojke uzrok

pagetova bolest

Lekari nisu sigurni zbog čega se Pagetova bolest dojke uopšte javlja. Jedna mogućnost je da se kancerogene ćelije prvo jave u kanalu u dojci i nađu put do površine bradavice. To objašnjava zbog čega mnoge osobe sa ovom bolešću imaju i karcinom dojke. Druga teorija je da sama bradavica postaje kancerozna. Ova teorija objašnjava mali postotak slučajeva koji 1) imaju samo Pagetovu bolest; 2) imaju rak dojke koji je potpuno odvojen od ovog karcinoma.

Pagetova bolest je, logično, najčešća kod žena, ali neki oblici ove bolesti se mogu javiti i kod muškaraca. Bolest se najčešće razvija nakon pedesete godine.


Pagetova bolest: simptomi i dijagnoza

pagetova bolest simptomi

Pagetova bolest izaziva pojavu crvenila, osetljivosti i perutanja kože oko bradavice. U prvo vreme, simptomi se povlače i ponovo javljaju.

S vremenom se simptomi Pagetove bolesti pogoršavaju i uključuju:

 • svrab, peckanje i trnce
 • bol i osetljivost
 • perutanje i zadebljanje kože
 • ljuštenje kože oko bradavice
 • žućkast ili krvav iscedak iz bradavice.

Pošto je Pagetova bolest dojke jako retka, lekari obično posotavljaju dijagnozu ekcema, infekcije ili povrede ili nekog drugog oboljenja kože. Često prođu meseci pre nego što se postavi tačna dijagnoza. Ako simptomi Pagetove bolesti dojke ne prolaze uprkos tretmanu koji ste dobili, obratite se specijalisti za rak dojke. U većini slučajeva, Pagetova bolest se javlja na samo jednoj dojci.

Postavljanje dijagnoze obično podrazumeva sledeće:

 • Fizički pregled grudi. Ponekad se u dojkama osećaju čvorići.
 • Mamografiju, kako bi se proverilo da li je prisutan rak u bradavici ili nekom drugom delu dojke.
 • Ultrazvuk ili magnetnu rezonancu, da bi se bolje videlo tkivo u dojkama.
 • Biopsiju bradavice i areole. Hirurg će uzeti mali uzorak tkiva kako bi ga patolog pogledao pod mikroskopom. Ako je prisutan i iscedak iz bradavica, lekar će uzeti uzorak te tečnosti za analizu.

Operacija kod Pagetove bolesti

pagetova bolest simptomi

Standardni tretman kod Pagetove bolesti je operacija. Kakvu će vam operaciju lekar predložiti zavisi i od toga koliki deo dojke je zahvatio rak.


Operacija kod Pagetove bolesti ako je prisutan i rak dojke

U zavisnosti od uznapredovalosti raka lekar će preporučiti operaciju. Ponekad se ne mogu ukloniti samo bradavica i areola, već i veći deo dojke. Mada je mastektomija tradicionalni tretman za Pagetovu bolest, u nekim slučajevima se može raditi i “ograničena” operacija. Takva operacija podrazumeva uklanjanje malignog tkiva, ne i cele dojke.

Ova operacija dojke podrazumeva samo uklanjanje bradavice, areole i kanceroznog tkiva. Cilj operacije je uklanjanje isključivo karcinoma i malog dela zdravog tkvia oko njega, kako bi lekari bili sigurni da u zdravom tkivu nije ostala nijedna maligna ćelija. Zatim se radi i biopsija sentinel čvora, koja podrazumeva uklanjanje jednog ili više limfnih čvorova koji su najbliži tumoru, kako bi se proverilo da li tu ima kancerogznih ćelija. Ovakva operacija se radi samo kada je prisutna samo Pagetova bolest i/ili neinvazivni karcinom in situ (ograničen na jedno mesto).

rak dojke slike

Mastektomija: ova operacija se radi kod invazivnih karcinoma dojke, kako bi se smanjio rizik da nakon operacije u tkivu ostane kancerogenih ćelija. Takođe, ova procedura je ponekad praktičnija. Obično je teško očuvati zdravo tkivo kada se uklanjaju bradavica i drugi delovi tkiva zahvaćeni malignim promenama. Žene koje se podvrgnu mastektomiji obično besplatno dobijaju rekonstruktivnu operaciju.

Koja operacija uklanjanja dojke će se uraditi zavisi od toga koliko je rak uznapredovao.

 • Totalna (jednostavna) mastektomija: uklanjanje dojke bez uklanjanja aksilarnih limfnih čvorova. Obično se tada radi i biopsija limfnih čvorova kako bi se utvrdilo da li se bolest proširila.
 • Modifikovana radikalna mastektomija: operacija uklanjanja dojke i nekih limfnih čvorova ispod pazuha.

Operacija bradavice

U oko 5% slučajeva, karcinom dojke je ograničen samo na bradavicu. U tom slučaju se uklanjaju samo bradavica i areola.

Svaka osoba kod koje se razvila Pagetova bolest bi trebala da uradi i biopsiju sentinel limfnog čvora, čak i ako naizgled nema karcinoma van bradavice. Ponekad se maligne ćelije rašire u limfne čvorove, iako deluje da su ograničene samo na bradavicu. Tek kada se zasigurno zna da li u limfnim čvorovima ima ili nema kancerogenih ćelija, može se preporučiti adekvatno lečenje.


Ostali načini za lečenje Pagetove bolesti

prvi simptomi raka dojke

Ako ste imali operaciju kojom nije odstranjena dojka, već samo bradavica, nakon toga se obično radi terapija zračenjem. Brojne studije kažu da radioterapija nakon operacije u velikoj meri smanjuje rizik od ponovne pojave karcinoma.

Ako ste imali mastektomiju i nakon toga terapiju zračenjem, verovatno ćete moći da idete i na rekonstruktivnu operaciju. Mišljenja stručnjaka o tome kada treba raditi rekonstrukciju su oprečna. Pitajte svog lekara da li vam preporučuje rekonstruktivnu operaciju pre ili nakon radioterapije.

Moguće je da ćete nakon operacije i radioterapije morati na hemioterapiju ili targetovanu terapiju. Oko 97 odsto osoba sa Pagetovom bolešću bradavice ima i duktalni karcinom in situ ili invazivni karcinom na nekom drugom mesu u dojci. Kakav će vam tretman biti prepisan zavisi od karakteristika tog drugog karcinoma (stadijum, obim, da li je karcinom osetljiv na hormone).

Ako je Pagetova bolest ograničena samo na bradavicu i nije se raširila na limfne čvorove, obično se ne preporučuje nikakva terapija osim terapije zračenjem.


Šta je Pagetova bolest kostiju?

pagetova bolest kostiju

Ova bolest je dobila ime po engleskom lekaru i patologu iz 19. veka, seru Džejmsu Pagetu. Pagetova bolest kostiju dovodi do remećenja zamene starog tkiva novim, što dovodi do krhkih kostiju koje s vremenom mogu poprimiti i nepravilan oblik.

Jedna od zvaničnih definicija Pagetove bolesti kostiju glasi: hronično oboljenje kostiju koje rezultira uvećanim, deformisanim kostima zbog prekomernog razlaganja i stvaranja novog tkiva, što dovodi do slabijih kostiju, bolova, artritisa, deformacije i preloma.

Pagetova bolest kostiju znači da telo prebrzo stvara novo koštano tkivo, što za posledicu ima mekše i krtije kosti nego što je normalno. To lako dovodi do deformacija, bolova i preloma kostiju.


Najčešći znaci i simptomi 

Većina osoba koje pate od Pagetove bolesti kostiju zapravo nema nikakve simptome. Kada se simptomi i jave, obično se manifestuju kao bolovi u jednom ili više delova tela.

Simptomi Pagetove bolesti kostiju su:

 • bol
 • uvećane kosti
 • prelomi kostiju
 • oštećenje hrskavice u zglobovima

U zavisnosti od toga u kom se delu tela javlja Pagetova bolest, mogu se javiti i sledeći simptomi:

 • Lobanja: prekomeran rast koštanog tkiva u lobanji može izazvati gubitak sluha i glavobolje.
 • Kičma: ako se bolest javi u kičmi, obično dolazi do pritiska na nerve, što izaziva bolove, trnce i obamrlost u rukama ili nogama.
 • Karlica: kada se Pagetova bolest javi u karlici, obično izaziva bolove u kukovima.
 • Noge: kako kosti nogu slabe, mogu se javiti deformiteti nogu, takozvane X i O noge. Uvećane i nepravilno oblikovane kosti u nogama obično izazivaju dodatni pritisak na druge globove, što često dovodi do oseoartritisa u kolenima ili kukovima.

Nedavno je sprovedeno dosta ispitivanja vezanih za zdravlje kože u odnosu na zdravlje i stanje kostiju. Prema jednoj studiji sprovedenoj na medicinskom fakultetu na Jejlu, pojava bora i samo zdravlje i kvalitet kože često ukazuju na to kakvo je stanje sa gustinom kostiju kod žena koje tek ulaze u menopauzu.

Za Pagetovu bolest kostiju ne postoji lek, tako da je tretman usmeren na redukciju štete, usporavanje napretka bolesti i sprečavanje komplikacija. Obično se u tu svrhu preposuju bifosfonati i kalcitonin u vidu injekcija. Za ublažavanje bolova se daju obični lekovi protiv bolova.

Ako dođe do oštećenja zgloba ili preloma kosti, ponekad je potrebna i operacija.