Gorak ukus u ustima: Uzroci i 4 prirodna leka od kojih gorčina brzo nestaje

gorko u ustima

Da li ste se ikada probudili sa neobičnim, gorkim ukusom u ustima?  Niste jedini.Gorak ukus u ustima se lako može ukloniti uz neke efikasne prirodne lekove.

GORAK UKUS U USTIMA je normalna reakcija na gorku ili kiselu hranu. Međutim, ako se taj ukus često javlja bez nekog vidljivog razloga, može biti razlog za brigu.

Ukus je složeno čulo i na njega utiče mnoštvo faktora, uključujući lošu zubnu higijenu, suva usta i trudnoću.Ponekad je gorčina u ustima posledica nekog oboljenja i tada se samo lečenjem te bolesti uklanja gorak ukus, ali postoji dosta načina da se on i ublaži.

U ovom tekstu ćemo navesti moguće uzroke koji izazivaju gorka usta i grlo, koji se još simptomi mogu javiti uz njnjih i kako se gorčina uklanja.

gorcina u ustima


Znaci i simptomi

Pojava gorkog i metalnog ukusa u ustima je poznata kao disgeuzija. Ova pojava se opisuje kao neprijatna i može potrajati sve dok se ne ukloni uzrok.

Osobe sa disgeuzijom neprestano imaju neobičan ukus u ustima koji se opisuje kao gorak, metalan, “užegao” i/ili slan.

Ovaj ukus često utiče i na ukus hrane i pića. Gorčina u ustima obično ne nestaje ni nakon pranja zuba. U zavisnosti od uzroka, mogu se javiti i drugi simptomi.


Gorčina u ustima uzrok

Većina uzroka gorkog i metalnog ukusa u ustima nije ozbiljna. Međutim, simptomi su prilično iritantni i mogu uticati na redovnu ishranu.

Najčešći uzroci zbog kojih možete osećati gorko u ustima su:

Suva usta

suva usta

Suva usta (kserostomija) se javljaju kada se ne luči dovoljno pljuvačke. Pljuvačka ispira bakterije iz usne duplje, što znači da u nedostatku pljuvačke dolazi do razmnožavanja bakterija.

Često je pored suvoće prisutan i osećaj lepljivosti u ustima. Suvoća usta se može javiti zbog uzimanja nekih lekova, različitih poremećaja i pušenja. Suva usta se često javljaju i prilikom prehlade, kada je nos zapušen, jer disanje na usta isušuje usta.

Ako često imate problem sa suvim ustima, obratite se svom lekaru.


Povezano > Rešenja za suva usta od kojih ćete se odmah osećati mnogo bolje


Problemi sa zubima

povucene desni

Loša briga o higijeni zuba izaziva i neprijatan, gorak ukus u ustima. To dovodi i do pojave karijesa, infekcija i bolesti desni.

Većina problema sa zubima se lako može izbeći redovnim pranjem zuba. Ponekad i čišćenje jezika trakama može pomoći.Antibakterijski rastvori za ispiranje usta u velikoj meri uništavaju bakterije koje su odgovorne za neprijatan zadah i gorko u ustima.


Gorčina u ustima u trudnoći

suva usta kod trudnica

Gorak ili metalni ukus u ustima je čest problem tokom prvog tromesečja trudnoće.Hormoni tokom trudnoće dosta variraju. Taj hormonalni disbalans utiče na čula, što dovodi do jake želje za određenim vrstama hrane, dok neki mirisi postaju jako neprijatni.Mnoge trudnice osećaju gorko u ustiima a takođe je čest i ukus metala. To je prilično neprijatan osećaj u trudnoći, ali obično brzo nestaje.


Sindrom gorućih usta (glosodinija)

Sindrom gorućih usta je stanje kod kog se javlja osećaj vreline i peckanja u ustima. Simptomi su različiti, ali većina osoba sa ovim sindromom opisuje osećaj kao “kada se jedu ljute papričice”. Ponekad se javlja i osećaj gorčine ili kiselosti u ustima.Sindrom gorućih usta može biti hronični ili se može pojavljivati s vremena na vreme.Obično se uz ovaj sindrom javljaju i poteškoće sa gutanjem.


Menopauza

KAD POCINJE MENOPAUZA

Kod žena u menopauzi se ponekad javlja gorčina u ustima zbog naglog pada estrogena u organizmu. U nekim slučajevima dolazi i do sindroma gorućih usta. Uzrok gorkog ukusa u ustima mogu biti i suva usta tokom menopauze kod žena.


GERB i gorušica

gorusica simptomi

Gastroezofagealna refluksna bolest (GERB) i gorušica mogu biti uzrok gorkog i neprijatnog ukusa u ustima i grlu.

Gorušica se javlja kada sfinkter koji se nalazi između jednjaka i želuca oslabi i kada se hrana i želudačna kiselina vraćaju u jednjak.Tada dolazi i do jake iritacije jednjaka i osećaja peckanja u grudima i stomaku. Obično se javljau i neprijatan, gorak ukus u ustima i grlu.


Kandida u ustima

Gljivične infekcije u ustima kakva je kandida izazivaju pojavu beličastih mrlja na jeziku, grlu i u usnoj duplji. Ako se kandida ne leči, s vremenom se javlja i neprijatan, gorak ukus u ustima.

Kandida se često javlja zbog upotrebe antibiotika, koji uništavaju bakterijsku floru usta. Kada nema dovoljno bakterija, dolazi do razmnožavanja gljivica. Kod osoba sa suvim ustima i nedovoljnim lučenjem pljuvačke se češće javlja gorčina u ustima zbog kandide.

Prvi simptomi kandide u ustima su neprijatan ukus i smanjeno čulo ukusa. Unutar usne duplje se pojavljuje bela skrama, najčešće na jeziku, nepcu, grlu i u uglovima usana. Kada se ta skrama sastruže, ispod se jasno vidi crvenilo i upala. U težim slučajevima dolazi do krvarenja. Uglovi usana često pucaju i vidno su crveni. U retkim slučajevima se javlja i bol. Bebe sa ovakvom kandidijazom su obično nervozne i odbijaju da jedu.

Uz adekvatan tretman, kandida u ustima se može izlečiti za nedelju do dve dana.


Stres i anksioznost

stres

Jak stres i anksioznost mogu dovesti do nekih hormonalnih promena, što za posledicu ima i promenu čula ukusa. Anksioznost izaziva suvoću usta, što često rezultira gorkim ukusom u ustima.


Oštećenje nerava

Kao i ostala čula, čulo ukusa je direktno povezano sa nervima u mozgu. Oštećenje nerava koji vode do papila odgovornih za ukus može promeniti osećaj ukusa.

Oštećenje nerava se može javiti zbog povrede glave ili nekog oboljenja:

 • epilepsije
 • multiple skleroze
 • tumora na mozgu
 • Belove paralize (pareze lica)
 • demencije

Gorčina u ustima od antibiotika i ostalih lekova

lekovi

U nekim slučajevima, upotreba lekova i suplemenata može izazvati gorak ukus u ustima. To se dešava iz dva razloga: sam lek je gorkog ukusa ili hemikalije u samom leku utiču na lučenje pljuvačke.

Ako vam neki lek izaziva gorak ili metalni ukus u ustima, obratite se lekaru kako bi vam promenio terapiju.

Lekovi koji najčešće izazivaju ovaj problem su:

 • antibiotici
 • neki lekovi za srce
 • multivitaminske pilule koje sadrže bakar, gvožđe ilicink
 • litijum

Mnogi antibiotici izazivaju gorak ukus u ustima. Penicilin, Amoksicilin i cefalosporini se najčešće prepisuju za lečenje akutnih infekcija grla, uha i sinusa i mogu izazvati gorak ukus u ustima. Zašto se javlja gorčina u ustima od antibiotika?  Utiču na apsorpciju cinka, a deficit cinka često izaziva neprijatan, metalni ukus u ustima.


Različita oboljenja

Neke bolesti, uključujući prehladu i infekcije sinusa, često izazivaju i gorak ukus u ustima.Kada se razbolimo, naše telo šalje proteine za pronađu i unište štetne ćelije. Ovi proteini utiču na jezik i čulo ukusa, zbog čega se javlja gorčina u ustima.


Lekovi za rak

Osobe koje se leče od raka ponekad osećaju gorko u ustima.Hemioterapija i zračenje mogu iritirati papile na jeziku, što dovodi do toga da gotovo sve namirnice, pa čak i prepečen hleb i voda, imaju neprijatan i gorak ukus.


Lečenje

Uklanjanje gorkog ukusa u ustima obično podrazumeva lečenje uzroka. Ako se obratite lekaru zbog ovog problema, on će razmotriti svaki simptom i lekove koje pijete, pa će vam nakon postavljanja dijagnoze predložiti i odgovarajuće lečenje.

Prirodni lekovi mogu privremeno pomoći u ublažvanju simptoma, ali ne pomažu uvek i svakome.Ipak, nije na odmet da ih isprobate.


So

slana voda

So je odličan način za uklanjanje neprijatnog i gorčine. So uklanja ostatke metala, hrane, bakterije i mrtve ćelije sa površine jezika. Ona ima antiseptička svojstva i može uništiti bakterije u ustima koje izazivaju neprijatan ukus i zadah.

Šta treba da uradite?

 • Pospite malo soli na jezik i trljajte je po celom jeziku četkicom za zube ili trakom za jezik.
 • Radite ovo nekoliko minuta.
 • Temeljno isperite usta mlakom vodom.
 • Možete ponavljati postupak dva puta dnevno.
 • Možete napraviti i mešavinu soli i tople vode i tom mešavinom ispirati usta.
 • Potražite i neku dobru pastu za zube koja sadrži so.

Probiotici

probiotici

Probiotici podstiču razmnožavanje korisnih bakterija, koje uništavaju štetne bakterije. Probiotici pomažu u održavanju pH vrednosti u ustima i neutrališu suvišnu kiselinu, a pored toga, kontrolišu i razmnožavanje bakterija.

Šta treba da uradite?

 • Istresite sadržaj dve kapsule probiotika u neku posudu.
 • Dodajte par kapi vode da napravite pastu.
 • Nakon normalnog pranja zuba operite zube ovom pastom.
 • Možete napraviti i rastvor od probiotika i koristiti ga kao rastvor za ispiranje usta nakon pranja zuba. Izmućkajte mešavinu u ustima tako da dopre u svaki deo usne duplje.
 • Ponavljaje postupak svakog dana dok ne primetite rezultate.
 • Najbolje je da ubacite i jogurt i kefir u svakodnevnu ishranu.
 • Konsultujte se sa lekarom ako smatrate da vam suplementi probiotika mogu pomoći.

Hidrogen

Hidrogen je odličan antibakterijski agens. On uništava razne bakterije koje se mogu naći u ustima i izazvati neprijatan ukus. Pored toga, hidrogen izbeljuje zube. Uvek koristite hidrogen od 3%, nikako jači!

Šta treba da uradite?

 • Napravite mešavinu od jednog dela hidrogena i dva dela vode.
 • Potopite četkicu za zube u ovu mešavinu.
 • Nežno trljajte jezik i ostale delove usne duplje oko pet minuta.
 • Nemojte gutati pljuvačku – sve ispljunite.
 • Na kraju dobro isperite usta hladnom vodom.
 • Radite ovo svake večeri pred spavanje bar nedelju dana.
 • Nikako nemojte gutati rastvor hidrogena.

Koloidno srebro

koloidno srebro

Koloidno srebro je odličan način da sprečite razmnožavanje gljivica u ustima, beli jezik, neprijatan zadah iz usta i gorak ukus u ustima. Koloidno srebro odlično uništava bakterije.

Šta treba da uradite?

 • Napravite rastvor od koloidnog srebra i vode.
 • Koristite taj rastvor za ispiranje usta. Mućkajte rastvor oko 5-10 minuta, a zatim ga ispljunite.
 • Na kraju dobro isperite usta vodom.
 • Radite ovo po nekoliko puta dnevno dve do tri nedelje.

Koloidno srebro možete kupiti u apotekama.


Kako sprečiti gorak i metalan ukus u ustima?

 • Pravilna higijena zuba: pranje, čišćenje zuba koncem i upotreba antibakterijskih sredstava za ispiranje usta.
 • Žvakanje žvaka bez šećera kako bi se podstklo lučenje pljuvačke.
 • Pijte dovoljno vode.
 • Izbegavajte stvari koje izazivaju gorušicu i smanjite pušenje.
 • Ispirajte usta rastvorom sode bikarbone.