Simptomi menopauze: 14 znakova koji pokazuju da je došao kraj reproduktivnog doba

MENOPAUZA

Posle 40. godine života funkcija jajnika počinje da slabi što rezultira smanjenom produkcijom polnog hormona estrogena. Prestankom menstruacije nastaje menopauza.

Simptomi menopauze

Usled nedostatka estrogena u organizmu, telo i psiha žene počinju da se menjaju uz niz veoma neprijatnih simptoma. Simptomi menopauze su toplotni talasi praćeni crvenilom lica i vrata, osećaj vrućine i preznojavanje, promena raspoloženja, nervoza, nesanica, gubitak koncentracije, razdražljivost, lupanje srca… Najbolja alternativa hormonskoj terapiji i nadoknadi estrogena je primena fitoestrogena. Fitoestrogeni su neškodljiva jedinjenja koja se nalaze u određenim biljkama. Slične su hemijske strukture estrogenu i unosom u organizam počinju da imitiraju njegovo dejstvo, a samim tim neutrališu simptome menopauze. Prirodni lekovi za tretman menopauzalnih simptoma: ulje fenela, seme komorača, soja, piskavica, anis…

Prirodno nastala menopauza može se dokazati retrospektivno, na osnovu podataka dobijenih od žene, tj. da poslednjih godinu dana nije imala menstrualne cikluse, ili ranije na osnovu hormonskog statusa (određivanje hormona iz krvi).

Tokom životnog ciklusa žene, dva perioda karakterišu značajne promene hormona koji uzrokuju normalan seksualni razvoj i postizanje sekundarnih seksualnih karakteristika koje odlikuju ženu. To su pubertet, koji označava razvoj polne sfere i pripremanje organizma za period rađanja posle 16. godine života, i prestanak tzv. reproduktivnog perioda, tj. menopauza, kada prestaje mogućnost rađanja i nastaju promene koje vode u starost.

Menopauzni sindrom predstavlja skup simptoma i znakova u menopauzi koji su posledica poremećaja ravnoteže hormona, a mogu trajati od nekoliko meseci do nekoliko desetina godina.

Perimenopauza je period od 3 do 5 godina pre menopauze, u kome dolazi do promena u odnosu na obilnost, trajanje i učestalost menstrualnih ciklusa, pojave preznojavanja i nesanice, ali periodi bez menstruacije ne traju duže od tri meseca. Po definiciji ovog pojma, podrazumeva se da je ovaj period vremenski ograničen na godinu dana od poslenje redovne menstruacije. Međutim, kako brojni simptomi menopauznog sindroma ne prestaju godinu dana nakon poslednje menstruacija, postavlja se pitanje da li je opravdano sindrom i zadržati.

Klimakterijum je termin koji se odnosi na involutivni period koji obuhvata 5 godina pre i nakon menopauze, a označava vreme u kome dugotrajni nedostatak ženskog hormona estrogena vodi ka generalizovanoj atrofiji kože, smanjenju čvrstine kostiju – osteoporozi i sklonosti ka razvoju bolesti srca i mozga, što se može završiti infarktima ovih organa. S obzirom na ranije navedeno, klimakterijum traje 5-10 godina, a obuhvata period perimenopauze, menopauze i postmenopauzni period.